e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Θεοφάνια και Χειροτονία στο Lagos τής Νιγηρίας

  Αποκλειστική ανταπόκριση από Lagos  


Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Μητρόπολη Νιγηρίας. Εκατοντάδες πιστών κατέκλυσαν την Κυριακή 6 Ιανουαρίου τους ορθόδοξους ναούς της εκκλησιαστικής επαρχίας γιά να τιμήσουν την μεγάλη δεσποτική εορτή, να αγιασθούν και να μνησθούν του δικού τους βαπτίσματος. 

Στον προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στο Λάγκος, τής Θείας Λειτουργίας και της Τελετής του Αγιασμού των Υδάτων προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, συμπλαισιούμενος από τους πρεσβυτέρους και τους διακόνους τού Ναού.

Κατά την διάρκεια τής Λειτουργίας ο Μητροπολίτης προέβη στην χειροτονία σε Πρεσβύτερο τού ιεροδιακόνου τού Ναού π. Ανδρέα. Προσφωνώντας τον νέο Πρεσβύτερο ο κ. Αλέξανδρος είπε:

«"Ώπται τοις επί γης, μετά σαρκός το θείον νυν φως τοις εν τω σκότει επέφανε και πάσιν η χάρις εξανέτειλε" (Απόστιχο των αίνων παραμονής Θεοφανείων).

Μεγάλο όντως το γεγονός το οποίο η Εκκλησία εορτάζει και τιμά σήμερα. Μέσα στο ιστορικό γεγονός της Βαπτίσεως του Χριστου, ο Τριαδικός Θεός αποκαλύπτεται, φανερώνεται, συγκαταβαίνει. Ο Δημιουργός έρχεται στήν ίδια Του τη δημιουργία γιά την φωτίσει και να την ανακαινίσει. Γιά να δώσει τη δυνατότητα, σε όσους πραγματικά και καρδιακά το ποθούν, να ξαναβρούν τη χαμένη τους ταυτότητα, να βιώσουν τα δικά τους Θεοφάνεια.

Αγαπητέ μου διάκονε Ανδρέα,

Την σημαντική αυτή ημέρα τόσο της προσωπικής σου ζωής, όσο και αυτής της Τοπικής μας Εκκλησίας, θεωρώ επιβεβλημένο να περιορίσω στο ελάχιστο κάθε παραινετική προσλαλιά προς εσένα και κάθε λόγο κατηχητικό προς το εκκλησίασμα, ώστε στις καρδιές όλων να μιλήσει ο Επιφανείς Κύριος. Πρέπει να μάθουμε να σιωπούμε, να αδειάζουμε το νου μας από κάθε λογισμούς, ακόμα και καλούς, για να βρει χώρο ο Ιησούς να γεμίσει τη καρδιά μας, το νου μας, την ύπαρξη μας όλη με την παρουσία Του.

Καθώς σήμερα προσκαλείσαι να γίνεις "διάκονος των μυστηρίων του Θεού", σε καλώ να εστιάσεις την προσοχή σου στο πρόσωπο εκείνο το οποίο αποτελεί τον Διάκονο του Μυστηρίου της φανέρωσης του Τριαδικού Θεού στον κόσμο, που σήμερα εορτάζουμε, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Τον Ιωάννη που η Εκκλησία αποκαλεί Πρόδρομο και του οποίου ο ρόλος δεν είναι άλλος από την προετοιμασία του λαού για να δεχθεί το Λυτρωτή Χριστό.

Είναι, κατά τον λόγο του Προφήτου Ησαΐα "φωνή βοώντος εν τη ερήμω", είναι εκείνος που "ετοιμάζει την οδόν του Κυρίου". Στο απύθμενο βάθος της ερημίας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας σήμερα, τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά πρώτιστα τις σχέσεις των ανθρώπων με τον ίδιο το Θεό, καλείσαι όπως ο Ιωάννης "ευθείας ποιείν τας τρίβους" του καλούντος και αποστέλλοντός σε Κυρίου.

Καλείσαι να βοηθήσεις το ποίμνιο σου να επανεύρει το χαμένο προσανατολισμό του. Πορεύσου στην έρημο των παθών και των αδυναμιών, των πειρασμών και των πτώσεων, των αποτυχιών και των ματαιώσεών τους. Εκεί να τους συναντήσεις γιά να τους πεις ότι όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν είναι, όπως κι αν είναι, ο αγαπών Θεός δεν παύει να ενδιαφέρεται τρυφερά γι αυτούς. Γιατί η κάθε αποτυχία, η κάθε αστοχία είναι μια πρόσκληση για "αύξηση".

Βάπτισε τους, αν οι ίδιοι το επιθυμούν σεβόμενος την ελευθερία τους, στο νερό της μετάνοιας με το λόγο, τη ζωή, την προσευχή ή ακόμα και τη σιωπή σου. Όταν ο Κύριος συναντήσει την ειλικρινή μεταστροφή τους, όταν το θέλημα Του γίνει και δικό τους θέλημα, τότε ο ίδιος θα τους οδηγήσει από την ερημιά της πτώσεως στη χώρα της αληθινής ελευθερίας.

Η πορεία δεν είναι εύκολη. Ένα δέντρο που γέρνει συνεχώς για 30 χρόνια δεν μπορεί να ισιώσει σε μια μέρα, όπως η σοφία του λαού μας λέει. Οπλίσου με επιμονή, με υπομονή και με πίστη στη δύναμη του Θεού που φανερώνεται μέσα στην αδυναμία. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση της Χάριτος του Θεού, τη πνοή του Αγίου Πνεύματος, ούτε αυτές οι προσωπικές σου ατέλειες και ανθρώπινες αδυναμίες.

Αγαπητέ διάκονε Ανδρέα,

Άκουσε τη φωνή τού καλούντος σε Κυρίου "έξελθε εκ της γης σου και εκ της συγγενείας σου και του οίκου του πατρός σου και δεύρο εις την γην ήν αν σοι δείξω"! Αυτός είναι ο κλήρος σου, αυτός είναι ο κλήρος όλων μας. Η "Γαλιλαία των Εθνών", "ο λαός ο καθήμενος εν σκότει και σκιά θανάτου".

Αν διστάζεις και φοβάσαι, μπορείς να απέλθεις όσο είναι καιρός. Αν όχι, αφήσου ελεύθερα στη μεγάλη περιπέτεια που λέγεται Θεός και πρόσελθε για να λάβεις "πνεύμα σοφίας, πνεύμα συνέσεως, πνεύμα φόβου Θεού του επιφανέντος Χριστού"! Αμήν».

Μετά την Θεία Λειτουργία και τον μεγάλο Αγιασμό, δεκάδες ενοριτών παρακάθισαν σε γεύμα, που παρέθεσε η οικογένεια τού νεοχειροτονηθέντος στους χώρους του Ναού. Ενθουσιασμό σε όλους προκάλεσαν οι παραδοσιακοί χοροί της φυλής του, που ο ίδιος με άλλο κληρικό της ίδιας φυλής καθώς και τους γονείς, τα αδέλφια και τους συγγενείς του χόρεψε, φορώντας τα παραδοσιακά ενδύματα της φυλής, τα οποία νωρίτερα φύλαρχοι της περιοχής, που παρευρέθησαν στη χειροτονία, τού φόρεσαν.

Ο νέος κληρικός, αδελφός του Ησυχαστηρίου του Αγίου Αντωνίου, μετά από λίγους μήνες θα αναχωρήσει για την Πολιτεία Benue, τόπο καταγωγής του, όπου και θα κληθεί να εργασθεί ιεραποστολικά στις εκεί εκκλησιαστικές κοινότητες και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της περιοχής.

Είθε ο Επιφανείς Κύριος, με τις πρεσβείες του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, να στηρίζει τον νέο κληρικό, αλλά και τους άλλους αδελφούς «τους εν διακονίαις όντες».

Τα σημερινά Χριστούγεννα των Ρώσων


Θεοφάνια 2013 στη Lusaka της Zambia


Η κατάδυση τού Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο

  Θεοφάνια 2013 στο Φανάρι