e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

π. Daniil Sâsoev (1974-19.11.2009), δολοφονημένος για την πίστη του


Ο Ρώσος ιερέας π. Daniil Sâsoev γεννήθηκε το 1974, αφιέρωσε τη ζωή, τον λόγο, την ύπαρξή του ολάκερη στην διακονία του λαού του Θεού και δολοφονήθηκε από ένοπλο μασκοφόρο, εντός του ναού του Αγίου Θωμά, στις 19 Νοεμβρίου 2009. Βαρύ τραύμα από πυροβόλο όπλο υπέστη και ο διευθυντής της χορωδίας, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του. Την ευθύνη του εγκλήματος ανέλαβαν ήδη οι Ισλαμιστές.


Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, κήρυσσε Χριστό μεταξύ των Μουσουλμάνων, αλλά και των διαφόρων περιθωριακών (π.χ. Τσετσένων ή Τατάρων)  του σύγχρονου κατεστημένου του τόπου του. Παράλληλα, διακρινόταν για την ευθύτητα, τη γλυκύτητα και την αμεσότητά του τόσο στον λόγο, όσο και στην προσέγγιση κυρίως των νέων ανθρώπων, δίχως παρωπίδες.

Την ίδια στιγμή γνώριζε, ότι προκαλεί έτσι την οργή πολλών και διαφόρων εναντίων, ανέμενε μάλιστα τον θάνατό του, κάτι άλλωστε που είχε επισημάνει στο προσωπικό του blog.  Είναι σαφές και δεδομένο, λοιπόν, ότι οι απειλές έδιναν κι έπαιρναν, ώσπου συνέβη το αποτρόπαιο, παρά την προστασία που εν τω μεταξύ τού παρείχαν οι ρωσικές αρχές ασφαλείας. Έγραφε χαρακτηριστικά: «Πάλι σήμερα δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου, πλέον αυτό μου έχει γίνει συνήθεια κουράστηκα να ζω με τον φόβο για το έργο που κάνω».


Η κηδεία του π. Δανιήλ έγινε  στις 23 Νοεμβρίου 2009 στον ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Γιάσενεβο, στην οποία προεξήρχε ο Πατριαρχικός Βικάριος Αρχιεπίσκοπος Ίστρας Αρσένιος. Εκτός των πολλών ιερέων, εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν να αποχαιρετήσουν τον δολοφονηθέντα κληρικό και κυριολεκτικά πλημμύρισαν όλη τη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν από τον σταθμό του μετρό μέχρι τον ναό, κρατώντας λουλούδια, εικόνες και ψάλνοντας πασχαλινούς ύμνους.
Μετά από την εξόδιο ακολουθία, στον ναό προσήλθε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, ο οποίος τέλεσε Τρισάγιο, μετά το οποίο ο π. Δανιήλ ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Κούντσεβσκογιε. Αξίζει να μεταφέρουμε ορισμένους χαρακτηριστικούς λόγους του Πατριάρχη Κυρίλλου:

«Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι όταν υπηρετείς τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αμέσως η διακονία μας αυτή συνδέεται με την ομολογία, ακόμη και με το μαρτύριο. Ο τραγικός θάνατος του π. Δανιήλ, δεν πρέπει να δημιουργήσει φόβο και δειλία στις καρδιές σας, ούτε να αποδυναμώσει το ζήλο που έχετε για έργο στην εκκλησία, εσείς θα ακολουθείτε σταθερά την πορεία του Ιησού Χριστού».

Καθώς πληροφορούμαστε από την διαδικτυακή Πύλη bogoslov.ru, ο  επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κοινωνίας Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν δήλωνε την ημέρα της κηδείας: «Η καλύτερη μνήμη για τον ιερέα Δανιήλ θα είναι η εκπλήρωση του ονείρου του - να οικοδομήσει έναν ευρύχωρο ναό στην οδό Καντιμίροβσκαγια, όπου διακονούσε ο πατήρ Δανιήλ».
Σημείωσε, ότι στον τόπο όπου διακονούσε ο δολοφονηθείς μένουν πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ότι με κόπους του ιερέα δημιουργήθηκε μια προσωρινή ξύλινη εκκλησία του Αγίου Αποστόλου Θωμά, όπου «διακονούσε με ζήλο και υπέφερε, αφιερώθηκε ολόκληρος μέχρι το τέλος στο Θεό, στην Εκκλησία και στους ανθρώπους».
Πρόσθεσε εξάλλου ο π. Βσέβολοντ, ότι «δίπλα υπάρχει χώρος, όπου μπορούμε να χτίσουμε μια νέα εκκλησία που θα χωρούσε πολλούς ανθρώπους. Είμαι πεπεισμένος, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να οικοδομήσουν μαζί αυτόν τον ναό στη μνήμη του δολοφονηθέντος ιερέα». 

Ακολουθούν δύο βίντεος και μερικές φωτογραφίες, από την πολυτάραχη έως μαρτυρίου ζωή και την πάνδημη κηδεία του, τα οποία ερανιζόμαστε από το διαδίκτυο. Αξίζει να τα δείτε:








































Επιμέλεια αφιερώματος: π. Π.Κ.