e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008

Στα "μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου


Με μιαν εξόχως κατανυκτική λειτουργική σύναξη στον απαστράπτοντα και λουλουδιασμένο Ναό του Πολιούχου μας ολοκληρώθηκαν σήμερα οι παντεπίσημοι εορτασμοί για τη Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου της Ανεξικακίας Διονυσίου του θαυματουργού από τα νησιά των Στροφάδων στη Ζάκυνθο, το 1717.

Πρόκειται για τα λεγόμενα "μπασίματα", δηλαδή την απόδοση της μεγάλης αυτής τριήμερης εορτής, η οποία άρχισε το πρωί της 23ης Αυγούστου. Τούτο σημαίνει, ότι, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και σύμφωνα με το Τυπικό της τοπικής Εκκλησίας, στις 11 π.μ. ακριβώς, λιτανεύτηκε το ιερό Σκήνωμα του Αγίου μας τρις εντός του ασφυκτικά γεμάτου από πιστούς και προσκυνητές Ναού, υπό τους συγκινητικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων και τα ψάλματα των καλλίφωνων Χορών, κατά το ιδιάζον εκκλησιαστικό μέλος του νησιού. Τέλος, μετά από μια δέηση μπροστά στον Άγιο, εναποτέθηκε στην αργυρή Λάρνακά του.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, εκτός από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Καμερούν κ. Γρηγόριος και οι Επίσκοποι Μαραθώνος κ. Μελίτων, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Ζάμπιας κ. Ιωακείμ. Ομίλησε επίκαιρα ο Μητροπολίτης Καμερούν.

Άπαντες οι παρευρισκόμενοι, Κλήρος και Λαός, με δακρυσμένους τους σωματικούς και ψυχικούς οφθαλμούς, αποθέσαμε στ' αγιασμένα πόδια του Προστάτη και Πολιούχου μας τα αιτήματα και τις αγωνίες μας, τους πόνους και τους πόθους μας, αναμένοντας την παραμυθία και την ανακούφιση.

Αναμνήσεις αρχαίων ημερών

Οι πανηγυρικές / εκκλησιαστικές συνάξεις έχουν κι αυτό το καλό: Συναντώνται παλαιοί γνωστοί και φίλοι. Το ίδιο συνέβη και αυτές τις ημέρες στο νησί μας, κατά την διάρκεια των επίσημων εορτασμών για τη Μετακομιδή του Λειψάνου του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου. Συμφοιτητές και παλαιοί συνοδίτες "εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε" αντάλλαξαν νοσταλγίες, σκέψεις, σχεδιασμούς. Ο φακός του Παν. Ανδριόπουλου ήταν πανταχού έτοιμος γι' απαθανατίσεις.

Στην πρώτη φωτό, συμφοιτητές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου, μεταξύ των ετών 1984-1990. Από αριστερά προς δεξιά: Ο Ζακυνθινός Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Σκαρτσής-Εφημέριος σήμερα στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ο Επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος και ο Εφημέριός μας Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολής μας. Να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Καμερούν προσκάλεσε τον π. Παναγιώτη να διδάξει στο Εκκλησιαστικό Σεμινάριο στην έδρα του στο Γιαουντέ. Ο π. Παναγιώτης αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση / πρόκληση και το πότε θα ρυθμιστεί σ' εύθετο χρόνο.


Ένας άλλος συμφοιτητής των παραπάνω και "ανοιχτή καρδιά" (παρών και αυτός στις φετινές γιορτές του Αγίου Διονυσίου, στην επίσημη μάλιστα συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου), ο Κύπριος Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.


Ένα επιπλέον στιγμιότυπο: Από αριστερά, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Διευθυντής του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, κατά την εποχή που διέμεναν εκεί οι περισσότεροι από τους συμφοιτητές, με το χαμόγελο πάντα και τον συμβουλευτικό του λόγο. Στο κέντρο, ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης. Δεξιά, ένας ακόμη συμφοιτητής και καλός φίλος, ο Ζακύνθιος Θεολόγος Διονύσιος Ζαφειρόπουλος, εκπαιδευτικός σε σχολεία του νησιού μας.