e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Άκρως ενδιαφέρουσα η αποψινή ιστορικο-μουσική 6η σύναξη του γ΄ κύκλου «Αληθώς»

  Απόψε, στην Παναγούλα του Μπανάτου  
  Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας


Επιτυχής ήταν και η 6η σύναξη του γ΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», της μορφωτικής – πολιτισμικής έκφρασης της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, το βράδυ της Κυριακής, 19ης Ιανουαρίου 2014. Ως συνήθως, η σύναξη πραγματοποιήθηκε στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, με την παρουσία πλήθους φίλων του «Αληθώς», μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, οι Ηγουμένοι των Μονών Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου π. Διονύσιος Λιβέρης, Σπηλαιωτίσσης Ορθονιών π. Δανιήλ Μπιάζης (ο και ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζακύνθου) και Προδρόμου Λαγκάδας π. Γαβριήλ Βόγιας, ευάριθμοι ιερείς, λογοτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι και πολλοί άλλοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής.

Όλοι προσήλθαν να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Λυκογιάννη - ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ο οποίος παρουσίασε, μεταχειριζόμενος πρωτοδημοσιοποιούμενες διαφάνειες, το πρωτότυπο θέμα: «Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου. Αρχειακά τεκμήρια». Σημειωτέον ότι η διάλεξη ήταν μια συνοπτική παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας του ομιλητή, την οποία υποστήριξε επιτυχώς εντός του 2013 σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε κοινή η επιθυμία των παριστάμενων ακροατών, το συντομότερο δυνατόν να εκδοθεί ολόκληρο το corpus της εργασίας, ώστε να γίνει κτήμα των φιλιστόρων και της τοπικής βιβλιογραφίας.

Μετά την διάλεξη ήλθε η ώρα της μουσικής και μάλιστα του «Κουιντέτου Νυκτών Εγχόρδων Ζακύνθου». Το Κουιντέτο απαρτίζεται από πέντε έγκριτους μουσικούς: τον Ηλία Μπράχο, τον Δημήτρη Ποταμίτη, τη Ρένα Σούλη, και τον Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο, οι οποίοι στο Γ6 «Αληθώς» απέδωσαν έργα Praetorius, Vivaldi και Giudici και -όπως ήταν αναμενόμενο- καταχειροκροτήθηκαν από το φιλόμουσο κοινό.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους μουσικούς για τη συμβολή τους στην επιτυχία της σύναξης, αλλά και όσους προσήλθαν και παρακολούθησαν και αυτή τη βραδιά Πολιτισμού, εξήγγειλε μάλιστα την επόμενη δράση, αυτήν του Φεβρουαρίου 2014, η οποία θα έχει ιεραποστολικό περιεχόμενο, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο.

Με τους Ινδούς Sikh της Ζακύνθου
Για τρίτη συνεχή χρονιά αποδεχθήκαμε την σχετική πρόσκληση και επισκεφτήκαμε σήμερα εθιμοτυπικά, λίγο πριν το μεσημέρι, τους φιλήσυχους και καλοκάγαθους Ινδούς Sikh της Ζακύνθου, οι οποίοι άγουν αυτές τις μέρες τη θρησκευτική γιορτή τους, σε ανάμνηση της γέννησης του δέκατου και τελευταίου Γκουρού τους, του Gobind Singh (1666-1708). [Περισσότερα στοιχεία για τον Σιχισμό, για το πού και πώς κυριαρχεί ως θρήσκευμα, δείτε στην Βικιπαίδεια, εδώ].

Οι Σιχ της Ζακύνθου μάς δέχτηκαν με υπερβάλλοντα σεβασμό, έκδηλη ευχαρίστηση και παραδοσιακά ινδικά κεράσματα, θεωρώντας πολύ μεγάλη τιμή ένας Χριστιανός Ορθόδοξος Κληρικός να τους καταδέχεται στο σπιτικό και την ετήσια σύναξή τους για να τους ευχηθεί! Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εφόσον οι ίδιοι ζουν ολοχρονίς ανάμεσά μας, μπαίνουν κι εργάζονται στα σπίτια της τοπικής κοινωνίας δίχως ποτέ  να ενοχλούν ή να προκαλούν σε οτιδήποτε, τα δε παιδιά τους φοιτούν και συχνά αριστεύουν πλάι στα δικά μας παιδιά, στα σχολεία και τα φροντιστήρια του τόπου μας! 

Ως εκ των ανωτέρω, χρέος μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο, να τους αγκαλιάζουμε αγαπητικά ή τουλάχιστον να τους ανεχόμαστε σεβαστικά, έχοντας πάντοτε προ οφθαλμών την όλη στάση και διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού, που αφορά στον Ξένο, τον Αλλοδαπό, τον Αλλοεθνή, τον Αλλόθρησκο!... Σημειωτέον, η εν λόγω χριστιανική θεώρηση των πραγμάτων σε κάθε περίπτωση συγκρούστηκε με την μέχρι τότε επικρατούσα ιουδαϊκή αντίληψη περί αποκλειστικότητας του αυθεντικού στους ομόθρησκους και όμαιμους...

π. Π. Κ.


Θεοφάνια 2014 στη Μόσχα / Патриаршее служение в праздник Крещения Господня в Богоявленском кафедральном соборе г. Москвы [φωτογραφίες + video]

  Σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα