e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Άγγελμα για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Στάχυος στο Φανάρι (30.10.2019)


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

Ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Στάχυος, πρώτου Ἐπισκόπου Βυζαντίου, τελεσθήσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν μέν παραμονήν, Τετάρτην, 30ήν Ὀκτωβρίου, καί ὥραν 4:30 μ.μ., πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου, τήν δέ ἑπομένην, Πέμπτην, 31ην ἰδίου, ἡ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ αὐτοῦ Ἀρχιερέως.

Εκκλησιαστικές ειδήσεις εκ Φαναρίου από 24ης έως 27ης Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί ΕἰδήσειςἩ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, τήν Κυριακήν, 27ην Ὀκτωβρίου, ἐχοροστάτησε, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, ἐν τῷ πανηγυρίσαντι ἱ. Ναῷ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου, τῆς Κοινότητος Ξυλόπορτας, καθ' ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Ἀλέξανδρος, Βιβλιοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων.

Η επέτειος του ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940 στην Αιθιοπία


Λαμπρός εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27η Οκτωβρίου 2019, στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπάμπα.

Πανηγυρικά Εσπέρια των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο [photos - video]


Τήν 28η Ὀ­κτω­βρί­ου 2019 ἡ Ἱ­ε­ρά Μη­τρό­πο­λις Ρε­θύ­μνης καί Αὐ­λο­πο­τά­μου καί ἡ πό­λη τῆς Ρε­θύ­μνης ἑορτάζουν τήν ἱ­ε­ρά μνή­μη τῶν Ἁ­γί­ων Τεσ­σά­ρων Νε­ο­μαρ­τύ­ρων, Ἀγ­γε­λῆ, Γε­ωρ­γί­ου, Μα­νου­ήλ καί Νι­κο­λά­ου, μέ ἐ­πί­κεν­τρο τόν με­γα­λο­πρε­πῆ Ἱ­ε­ρό Να­ό τους, ὁ ὁ­ποῖ­ος βρί­σκε­ται στό χῶ­ρο τῆς μαρ­τυ­ρι­κῆς τε­λει­ώ­σε­ώς τους, ὅ­που καί φυ­λάσ­σον­ται οἱ τί­μι­ες Κά­ρες τους, ὡς πε­ρί­πυ­στο θη­σαύ­ρι­σμα τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῶν Ρε­θυ­μνί­ων.

Ακολουθεί πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τον αποψινό πολυΑρχιερατικό Εσπερινό (27/10), στον οποίον χοροστάτησε ο νεοχειροτονηθείς Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, με συγχοροστατούντες τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ανέων κ. Μακάριο, τους Θεοφ. Επισκόπους Θερμών κ. Δημήτριο και Αμορίου κ. Νικηφόρο, καθώς επίσης τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. 

Ο Σεβ. Ρεθύμνης καλωσόρισε θερμότατα τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς, κυρίως δε τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο της κατά Κρήτην Εκκλησίας, Αρχιγραμματέα όντα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης.
[Ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης]

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξηγεί πώς όλες οι Εκκλησίες θα αποδεχθούν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο [video]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, σε τηλεοπτική συνέντευξη του αναφέρεται στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (12-10-2019,) που αφορούσε στην Αυτοκεφαλία της νεοπαγούς Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να επισκεφτεί την Αμερική τον Μάιο του 2020


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
27 Οκτωβρίου, 2019 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναμένεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον ερχόμενο Μάιο του 2020, προσκεκλημένος της Αμερικανικής κυβερνήσεως και συγκεκριμένα από τον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo) προκειμένου να ομιλήσει σε σύσκεψη για το Φυσικό Περιβάλλον. 
Ο Πατριάρχης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο προσανατολίζεται να γίνει μεταξύ 12 με 14 Μαΐου, όπου ο κ. Τράμπ θα επιδαψιλεύσει υψηλές τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το είχε άλλωστε αναφέρει και υποσχεθεί κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον κ. Τράμπ στο Γραφείο Οβάλ στο Λευκό Οίκο στις 16 Ιουλίου, όπου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο με προσήνεια και εγκαρδιότητα. 
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστο επί ένα δεκαήμερο και εκτός από την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου είναι και η έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 

Ο Ελληνισμός της Zambia τίμησε την επέτειο του ΟΧΙ


Για τις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Αυτή η ημέρα συμβολίζει τη δυναμική του ελεύθερου κόσμου έναντι του φασισμού και αποτελεί την πρώτη νίκη των Συμμάχων απέναντι στον Άξονα. Κι αυτό το κατάφεραν

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η διπλή εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αυτή του Αγίου Δημητρίου και της Επετείου του Έπους του '40 στην Ιερά Μητρόπολη της Ζάμπια.

Την Κυριακή, 27η Οκτωβρίου 2019, στον Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα τελέστηκε Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το μήνυμα του κ. Αντώνη Διαματάρη Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, καθώς και τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Ζάμπια κ Μιχαήλ Κρούπνικ.

Μετά το τέλος της δοξολογίας ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο Μνημείο των Πεσόντων στο προαύλιο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας και η εορταστική σχολική εκδήλωση και δεξίωση στην αίθουσα της Κοινότητας.

Συγχαρητήρια στις κύριες της Ελληνικής Κοινότητας για τα πολλά και γευστικά ελληνικά φαγητά που προσέφεραν, καθώς και στον πρόεδρο της κοινοτικής επιτροπής κ. Γιώργο Ηλιακόπουλο.
Κυριακή Ζ΄ Λουκά, 27.10.2019, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Λουκά, 27η Οκτωβρίου 2019, εορτή του αγίου Μάρτυρος Νέστορος, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Στο ψαλτήρι ήταν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες στον κ. Σταμάτιο Ζούλα, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικό, για την εξάμηνη συνεργασία του με την Ενορία μας, στη θέση του β΄ ιεροψάλτη, που λήγει αυτές τις ημέρες (1.5-31.10.2019). Επισημάνθηκε μάλιστα από τον Εφημέριο ότι, εκτός από την αναληφθείσα διακονία τού κ. Ζούλα στο ψαλτήρι, ο ίδιος είχε την καλοσύνη να διακονεί ανελλιπώς και τον ιερό άμβωνα, αναλύοντας το κυριακάτικο ή εόρτιο ευαγγελικό ανάγνωσμα, με πειστική ρητορική δεξιότητα και επαρκή θεολογική αρματωσιά. Εκφράζοντας μάλιστα την ευαρέσκεια τόσο του ίδιου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, όσο και σύνολης της Ενορίας, τού δώρισε δυσεύρετες - συλλεκτικές εκδόσεις. Ο κ. Ζούλας ευχαρίστησε θερμά για την άψογη συνεργασία. 
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]
Πατριαρχική Χοροστασία Κυριακής, 27.10.2019, στον Ναό του Αγ. Δημητρίου Ξυλόπορτας Κερατίου Κόλπου


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή Ζ΄Λουκά, 27η Οκτωβρίου 2019, κατά την Θεία Λειτουργία, η οποία έλαβε χώραν στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου της Κοινότητας Ξυλόπορτας, Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου.
Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Επόπτης της Περιφερείας, Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός. 
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan