e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Μνημονεύοντας Κεκοιμημένους, ενόψει Ψυχοσαββάτου Πεντηκοστής 2020, στο Μπανάτο Ζακύνθου


Ανεμοδαρμένο απόγευμα Παρασκευής των Ψυχών 5ης Ιουνίου 2020, εν όψει της εορτής της Πεντηκοστής, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, έλαβε χώρα το λεγόμενο "χρυσό κόλλυβο", δηλαδή η λειτουργική μνημόνευση των Κοιμωμένων τον αιώνιο ύπνο Αγαπημένων μας. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε κατάλληλα προς τους δεκάδες των προσελθόντων για την σημασία και ανάγκη μνημόνευσης των απελθόντων από την επίγεια ζωή συγγενών, γνωστών φίλων και (γιατί όχι;) εχθρών μας, οι οποίοι όλοι πλέον βρίσκονται πλησιέστερα στην θεία Μεγαλειότητα, έχοντας θέα των Αθεάτων, προγευόμενοι τη Δόξα του Μεγάλη Κριτή. Ειδική μνεία έκανε για όσους ολόμονοι απεβίωσαν, πολυταλαίπωροι και πολυτραυματισμένοι εξαιτίας του φονικού Κορονοϊού. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Τότε και τώρα


Του Θεοδώρου Καλμούκου
Σκηνογραφίες από το 1965 της συνοδοιπορίας του μακαριστού Ιακώβου στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα της Αλαμπάμα, θύμισε η προχθεσινή ειρηνική πορεία ενάντια στον ρατσισμό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο πλευρό του Ερικ Ανταμς, Προέδρου του Διαμερίσματος του Μπρούκλιν και του ομογενή πολιτειακού γερουσιαστή Ανδρέα Γουνάρδη.
Κατανοητό βέβαια πως άλλη ήταν η κατάσταση τω καιρώ εκείνω, και άλλη η κατάσταση τω καιρώ ετούτω. Αυτό όμως που παραμένει το ίδιο και τότε και τώρα είναι η ύπαρξη του ρατσισμού. Κι ακόμα αυτό που είναι επαινετό και ουσιώδες είναι ότι και οι δύο κινήσεις των Αρχιεπισκόπων, του μακαριστού Ιακώβου και του σημερινού Ελπιδοφόρου, ήταν πράξεις Χριστιανικές και ανθρώπινες κατά του ρατσισμού. Ο Ελπιδοφόρος απέδειξε ότι τολμά και δρα και ομιλεί για όσους δεν έχουν φωνή. Αν κάτι αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά είναι πως η Αμερική δεν έχει αλλάξει σελίδα, δυστυχώς, στο θέμα του ρατσισμού και της αφωνίας των αδυνάτων κι αυτό είναι το μεγάλο κρίμα και της δικής μας γενιάς. 

Το μήνυμα του Ελπιδοφόρου ήταν ηγετικό, συμπονετικό, ανθρώπινο. Τόνισε πως «ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα. Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κανενός είδους βία και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες, διότι η βία γεννά μόνο περισσότερη βία. Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα λόγο ηχηρό κατά της αδικίας στη χώρα μας. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης». Έργα και λόγοι πραγματικά ενός κομιστή ελπίδας, δηλαδή ενός Ελπιδοφόρου.

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου στον «Ε. Κ.» με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του

Από την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού
της Θεοτόκου του Σίδνεϊ για την ενθρόνιση του. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Στις 9 Μαΐου του 2020 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την παμψηφεί εκλογή του Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, βοηθού του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αυστραλίας. Πρόκειται περί ενός εκ των πλέον λογίων και ευρυμαθών ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν γένει. 
Ο Σεβασμιώτατος Μακάριος παραχώρησε την ακόλουθη αποκαλυπτική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» για το σήμερα και το όραμά του για το αύριο. 

Πατριαρχικό Τρισάγιο εν όψει του αυριανού Ψυχοσαββάτου στο Φανάρι [video]


Επιμνημόσυνη δέηση πάντων των απ' αιώνος Κεκοιμημένων, εν όψει του αυριανού Ψυχοσαββάτου, πραγματοποιήθηκε απόψε στον εν Φαναρίω πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το οποίο εψάλη εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Επίκειται κι εφέτος Προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Καππαδοκία


Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι καί ἐφέτος θά πραγματοποιηθῇ τό καθιερωμένον Πατριαρχικόν προσκύνημα εἰς τήν Ἁγιοτόκον Καππαδοκίαν, τό ἀπό εἰκοσαετίας καί πλέον συνεχιζόμενον.

Οὕτως, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, συνοδευόμενος ὑπό Ἀρχιερέων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ καί μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, θά χοροστατήσῃ κατά τόν Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 20ῆς Ἰουνίου, καί περί ὥραν 6.00 μ.μ. εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Ἀνακοῦ (Kaymaklı), τήν δέ ἑπομένην, Κυριακήν, θά προστῇ τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Εὐσταθίου τῆς κωμοπόλεως Ἰντζέσου (İncesu), τῆς ὁποίας ὁ Δήμαρχος πρό τινος, δι' ἀπεσταλμένου αὐτοῦ εἰς Φανάριον, προσεκάλεσε τόν Πατριάρχην νά τιμήσῃ διά τῆς ὑψηλῆς ἐπισκέψεώς Του τόν Δῆμον αὐτοῦ.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 5ῃ Ἰουνίου 2020
Ἐκ τῆς Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας