e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Προσκύνημα στην εορτάζουσα Παναγία την Ελευθερώτρια Ζακύνθου
Σήμερα, κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, εόρταζε το Ησυχαστήριο της Ελευθερώτριας στην περιοχή Λαγοπόδο Ζακύνθου. Στον χθεσινό επίσημο Εσπερινό και στην σημερινή Θεία Λειτουργία συνέρρευσαν εκατοντάδες προσκυνητών. Στις πανηγυρικές / λατρευτικές αυτές συνάξεις προεξήρχε ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Θηβαΐδος κ. Πορφύριος και αρκετοί ιερείς από τα περίχωρα.

Στον αποψινό Εσπερινό και την Παράκληση προς την Ελευθερώτρια, που ακολούθησε, έλαβε μέρος ο Εφημέριός μας μαζί με ευάριθμους προσκυνητές από την Ενορία μας. Στην Ομιλία του ο π. Παναγιώτης υπερτόνισε τον ρόλο της Παναγίας ως Μητέρας της Εκκλησίας, ήτοι του Σώματος του Χριστού, αλλά και της ίδιας της Ελευθερίας της ανθρωπότητας, που είναι ο λυτρωτής Χριστός. Ως εκ τούτου πατάσσει την Αρά (=κατάρα) και εισάγει στον κόσμο μας την οντως Χαρά!

Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στο Αρχονταρίκι από τον 97χρονο Κτήτορα και Γέροντα του Ησυχαστηρίου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκέλμπεση και την Ηγουμένη Γερόντισσα Μαγδαληνή.

Το Γενέσιο της Παναγίας στο Μοναστήρι της Σπηλιώτισσας Ζακύνθου
Η ορεινή (και όχι μόνο) Ζάκυνθος πανηγύρισε από χθες και σήμερα το Γενέσιο της Παναγίας, στο όμορφο Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας, στην περιοχή των Ορθονιών της Ζακύνθου.

Στον επίσημο Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία προέστη ο Θεοφ. Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο. Συμμετείχαν αρκετοί ιερείς και πλήθος προσκυνητών απ' όλο το νησί.  Όλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το παλαίφατο και ιστορικό αυτό Μοναστήρι, το οποίο στις ημέρες μας έχει σχεδόν πλήρως αποκατασταθεί με την ανύστακτη πρωτοβουλία και μέριμνα του οικείου Μητροπολίτη, αλλά και την ακούραστη διάθεση του Ηγουμενεύοντος Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη. Γραφικότατη, εξάλλου, ήταν η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Σπηλαιώτισσας στον γύρω ευφρόσυνο χώρο της Μονής, που κορυφώθηκε με συγκινητική Δέηση προς τη Χάρη Της! Σε κάθε περίπτωση ο προεξάρχων Επίσκοπος περικόσμησε με λόγους τιμής την εορτάζουσα Θεομήτορα, προβάλλοντάς Την ως έξοχη Μητέρα και Ελπίδα και Χαρά του σύγχρονου ανθρώπου.

Μετά το πέρας όλων των ιερών Ακολουθιών προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι και στη συνέχεια αβραμιαία νηστίσιμη τράπεζα, ενώ σε όλους τους προσκυνητές μοιράσθηκε παραδοσιακό βραστό, ψωμί, τυρί και άφθονο κρασί.

Φωτογραφίες: Νίκος Κεφαλληνός