e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Το Πανηγύρι του Μπανάτου υπό τους ήχους του Ταμπουρλανιάκαρου


Ένα άλλο συστατικό στοιχείο των παλαιών ζακυθινών πανηγυριών, όπως αυτό του Μπανάτου, είναι το Ταμπουρλανιάκαρο (σύμπραξη δηλαδή ενός ταμπούρλου και μιάς ανιάκαρας), το οποίο προαναγγέλλει συνήθως στο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος ναού ή στους δρόμους του χωριού, ότι το Πανηγύρι είναι γεγονός, συνεγείροντας με τους ήχους του όλους!

Στα νεότερα πανηγύρια ελλείπει πλέον το είδος, εφόσον μάλιστα και οι ίδιοι οι οργανοπαίχτες είναι στις ημέρες μας είδος εν ανεπαρκεία, ουδείς μάλιστα επίσημος φορέας του άμοιρου τόπου μας εμερίμνησε ποτέ να παρέξει κίνητρα, ώστε να εκπαιδευτούν οι νεότεροι και να διασώσουν και αυτήν έστω την πτυχή της αυτοσυνειδησίας μας... 

Εμείς πάντως είχαμε απόψε (θα έχουμε και αύριο το απόγευμα, πριν από την Παράκληση και Λιτανεία τση Κυράς τση Παναγούλας μας) το Ταμπουρλανιάκαρο από τ' ορεινό χωριό Μαριές κοντά μας, τηρώντας όσα παραλάβαμε από τους πατέρες μας!!! 

Φριτούρες και παστέλια
Όπως κάθε Ζακυθινό Πανηγύρι, που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και σ' εμάς, εδώ στο Μπανάτο, απόψε και αύριο, θεωρείται απαραίτητη η γραφική παρουσία των Παστελάδων, οι οποίοι, εκτός από τα γευστικά παστέλια τους (κυρίως με μπόλικα ολόκληρα αμύγδαλα!), τηγανίζουν και πωλούν, βουτηγμένες σε μπόλικη ζάχαρη τις παραδοσιακές φριτούρες ή φιτούρες, καμωμένες από σιμιγδάλι και νερό! Πρόκειται για το γιορταστικό έδεσμα των Ποπολάρων! Και πολύ πρώτο σάς λέμε!!! Ελάτε να δοκιμάσετε!!!

Ο αναστάσιμος Εσπερινός του Δεκαπενταύγουστου στην εορτάζουσα Παναγούλα Μπανάτου
Το φωτογραφικό υλικό αυτής της δημοσίευσης προέρχεται από τον επίσημο Εσπερινό του Δεκαπενταύγουστου στην πανηγυρίζουσα Ενορία του Μπανάτου και μάλιστα στον ναό της  Παναγούλας, ο οποίος άνοιξε απόψε για λειτουργική χρήση, μετά από το δίμηνο διάστημα των εργασιών του καλλιτεχνικού διακόσμου των ξυλογλύπτων της, διάγοντας μάλιστα το 500ό έτος της Ιστορίας της.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκε ο αγαπητός γείτονας Εφημέριος Γαϊτανίου Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος, οποίος και ομίλησε στο εκκλησίασμα για την προσφιλέστατη και γλυκύτατη φυσιογνωμία της Θεομήτορος, αναφερόμενος μάλιστα στον μεσιτικό ρόλο Της στην λύτρωση του ανθρώπινου γένους.

Συγκινητική ήταν, εξάλλου, η ώρα της Λιτάνευσης του Σώματος της Παναγίας τρις μέσα στον ναό και η εναπόθεσή Του στον Επιτάφιο, όπου ύστερα όλοι οι παρευρισκόμενοι, όπως και αρκετοί περαστικοί προσκυνητές εναπόθεσαν ευλαβικά τη μετάνοια και την δέησή τους. 

Ετοιμασίες Πανηγυριού στο Μπανάτο


Μεγάλες οι προετοιμασίες για το φετινό Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου επί τη σεπτή Κοιμήσει της Θεομήτορος, αλλά και επί τη συμπληρώσει 500 χρόνων ιστορικής διαδρομής του περικαλλούς ναού Της!

Πλήθος τηρητών των τοπικών παραδόσεών μας ασχολούνται αφιλοκερδώς με όσα απαιτούνται για την διοργάνωση ενός μεγάλου Πανηγυριού, όπως το δικό μας, ενώ κάθε βράδυ πλείστοι όσοι συνενορίτες (κυρίως οι απόδημοι) περνούν από τη Χάρη Της, ώστε ν' ανάψουν ένα κερί ενώπιόν Της και να δεηθούν για ό,τι ο καθένας ποθητό!

Σήμερα το πρωί έγιναν οι απαραίτητες διακοσμήσεις του εσωτερικού του ναού, κατά το ζακύνθιο ύφος, οι οποίες φέτος δείχνουν ωραιότερες και αποτελεσματικότερες, εξαιτίας των καλλιτεχνημένων ξυλογλύπτων στον βόρειο τοίχο.