e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου (22-24.6.2017)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ . Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τοῦ Σαββάτου, 24ης Ἰουνίου, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, καθ᾿ ἥν ἐτελέσθη Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Ἡρακλείας κυροῦ Φωτίου, ἐπί τῇ συμπληρώσει δεκαετίας ἀπό τῆς κοιμήσεώς του.
Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, Αὐστρίας κ. Ἀρσένιος, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Χριστουπόλεως κ. Μακάριος καί Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, καί πιστοί ἐντεῦθεν.
Ἐπηκολούθησεν ἐπιμνημόσυνος δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, καθ᾿ ἥν ὡμίλησεν Πατριάρχης, ἐξάρας τήν προσωπικότητα καί τά χαρίσματα τοῦ ἀειμνήστου Ἱεράρχου, ὑπέρ ἀναπαύσεως τοῦ ὁποίου ἐτέλεσεν ἀκολούθως Τρισάγιον πρό τοῦ τάφου αὐτοῦ εἰς τό ἐν Χαλκηδόνι Κοιμητήριον τοῦ Ἁγίου Ἰγνατίου.

* * *
Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, παρεκάθησε μετά τῶν ἐκπροσώπων τῶν ἐν τῇ Πόλει μή Μουσουλμανικῶν Κοινοτήτων, εἰς τό ὑπ᾿ αὐτῶν παρατεθέν δεῖπνον (ἰφτάρ), τῇ συμμετοχῇ τοῦ Ἀντιπροέδρου τῆς Κυβερνήσεως Ἐξοχ. κ. Veysi Kaynak, ἐν τῷ ἐν Ataşehir Ἱδρύματι «Marev» τῶν ἐκ Mardin καταγομένων, τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 22ας Ἰουνίου.
* * *

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, δέχθη ες κρόασιν:
Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Δέρκων κ. Ἀπόστολον, ἐξαιτησάμενον τάς σεπτάς Πατριαρχικάς εὐχάς, ἐπί τοῖς ἐγγίζουσιν ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰκονίου κ. Θεόληπτον.
          Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Αὐστρίας κ. Ἀρσένιον.
          Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Χριστουπόλεως κ. Μακάριον, Κοσμήτορα τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Ἐκκλησίας Ἐσθονίας.
          Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀρσένιον Μάϊπαν, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀναστασίου Τσιούρνου, ἐξ Ἰωαννίνων.
Τόν Ἐντιμ. κ. Γεννάδιον Trukhanov, Δήμαρχον Ὀδησσοῦ, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Παντελεήμονος Μπούμπουρα, Μεγαλοεπιχειρηματίου, καί τῆς Εὐγεν. κ. Εὐαγγελίας Πισκερᾶ, Δημοσιογράφου.
Τόν Ἐλλογ. κ. Yasuyuki Nemoto, Διευθυντήν τοῦ ἐν Ἰαπωνίᾳ Ἰνστιτούτου «IHM», μετά τῆς Εὐγεν. κ. Damla Selin Tomru, ἐντεῦθεν.

* * *
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
          Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Σμαράγδου Καραγιαννίδου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, κατά τήν βάπτισιν τοῦ τέκνου τοῦ ζεύγους Ἰωσήφ καί Ketrin Χαβούτσογλου, τελεσθεῖσαν ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίου Παντελεήμονος Κουσκουντζουκίου, τήν Κυριακήν, 18ην Ἰουνίου.
          Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Χρυσάνθου Δημητριάδου, κατά τούς γάμους τοῦ ζεύγους José Alfredo Araujo Velasquez καί Ζαφείρας Π. Σαμαντζῆ, τελεσθέντας ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ Ἁγίου Στεφάνου Yeşilköy, τό Σάββατον, 17ην Ἰουνίου.
          Ὑπό τοῦ Ἱερολ. Διακόνου τῆς Σειρᾶς κ. Γρηγορίου Φραγκάκη, κατά τήν βάπτισιν τοῦ τέκνου τοῦ ζεύγους Liana καί Saro Arşen Benglian, ἐν τῷ ἐν Ξηροκρήνῃ Ἀρμενικῷ Ἱ. Ναῷ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, τήν ἰδίαν ἡμέραν.  

Ο εορτασμός του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Κουκουναρία Μπανάτου


Πρωί Σαββάτου, 24ης Ιουνίου 2017, εορτάστηκε το Γενέθλιο του Προδρόμου στο φερώνυμο γραφικό εξωκλήσι, μέσα στους υπέροχους αμπελώνες της Κουκουναρίας, δηλαδή της δεύτερης Ενορίας του Μπανάτου, ιδιοκτησίας της ευσεβούς Οικογενείας Μούσουρα. Συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο οικείος Εφημέριος Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στον αυλόγυρο του εξωκλησίου. 
[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μούσουρας]


Η εορτή του Γενεθλίου του Προδρόμου στη Μονή της Λαγκάδας Ζακύνθου


Πρωί του Σαββάτου, 24ης Ιουνίου 2017, τιμήθηκε το Γενέθλιο του Προδρόμου στη φερώνυμη Μονή Του εν Ζακύνθω. Πολλοί προσκυνητές συνέρρευσαν για να προσκυνήσουν τον μεγάλο Προφήτη, Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου Ιησού. Συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Λαυρεώτης-Βόγιας, ο Οικονόμος Διονύσιος Σκιαδόπουλος (Εφημέριος Κατασταρίου) και ο Πρεσβύτερος Γεώργιος Λαγοπόδης (Εφημέριος Κούκεση). Έψαλε Χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Κατασταρίου κ. Νικολάου Λειβαδά. Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι. 
[Φωτορεπορτάζ: Τάσης Κουρούμαλος]


Όραση του αληθινού Φωτός του κόσμου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ΄ Ματθαίου
25 Ιουνίου 2017
(Ματθ. στ΄ 22- 33 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλές φορές ο άνθρωπος αποφασίζει να αρνηθεί τα δώρα του Θεού παρ’ ότι έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια φωτεινή και ευτυχισμένη «εν Χριστώ» ζωή. Ανάμεσα στον πνευματικό κόσμο του Θεού και στον κόσμο της ύλης και του Διαβόλου, επιλέγει τον δεύτερο. Και αυτό το κάνει συνειδητά, ρυπαίνοντας τον εσωτερικό του κόσμο με μέριμνες υλικές και βιοτικές, οι οποίες πρέπει βέβαια να υπάρχουν, αλλά ο άνθρωπος να μην υποδουλώνεται σ’ αυτές. Η υποδούλωση στην ύλη τον οδηγεί σε τύφλωση. Δεν γνωρίζει που βαδίζει, προσκρούει σε τοίχους και εμπόδια. Δεν μιλάμε για σωματική, αλλά για πνευματική και ηθική τύφλωση, η οποία τον οδηγεί στην απώλεια επαφής με το Χριστό. Η μόνη οδός σωτηρίας είναι η μίμηση των λόγων του Κυρίου, η όραση του αληθινού Φωτός του κόσμου.

Ο Θεός τοποθέτησε μέσα στον άνθρωπο ένα αιώνιο, φωτεινό, πνευματικό μάτι, την συνείδηση, που -κατά τον ιερό Χρυσόστομο- ουδείς μπορεί να την εκφοβίσει και να την εξαγοράσει. Αυτή είναι ένα υπέρτατο και αδέκαστο εσωτερικό δικαστήριο που ελέγχει τον άνθρωπο σε κάθε του πράξη. Τον επαινεί όταν πράττει το σωστό και τον ελέγχει όταν πράττει το άδικο. Αν αξιοποιήσει, λοιπόν, ο άνθρωπος σωστά το θείο δώρο της συνείδησης, θα προκόψει «εν Χριστώ». Διαφορετικά θα οδηγηθεί σε ηθική τύφλωση και πλήρη σκοτισμό της καρδιάς. Και αυτό θα τον κάνει να μην θέλει να αποδεχτεί την αλήθεια παρ’ ότι την ακούει. Να μην θέλει να κάνει το καλό παρ’ ότι το βλέπει. Να μισεί τον συνάνθρωπό του και κάθε ευσεβή άνθρωπο, ενώ πρέπει να τον αγαπά, διότι αποτελεί γι’ αυτόν την εικόνα ή το πρότυπο που δεν μπορεί να φτάσει.

Κάθε άνθρωπος οφείλει να κερδίζει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του. Δυστυχώς οι βιοτικές μέριμνες τον συνθλίβουν και τον απομακρύνουν. Κάποιες φορές οδηγείται στην απληστία και στην φιλαργυρία, μη εμπιστευόμενος τον Θεό που τρέφει ακόμη και τα πετεινά του ουρανού. Δεν του αρκούν τα ολίγα και απαραίτητα, αλλά επιδιώκει μανιωδώς τα πολλά, ακόμη κι αν αδικεί έτσι τους συνανθρώπους του. Χάνει τον ύπνο του. Αισθάνεται ανασφαλής για το μέλλον του ίδιου και της οικογενείας του. Φοβάται ότι θα χάσει τα κεφάλαιά του, την περιουσία και την εργασία του. Δεν εμπιστεύεται τους συνανθρώπους του και τον κατακλύζουν η αγωνία και το άγχος, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ψυχικές και σωματικές νόσους ακόμη και στην δυστυχία.

Ο Θεός όρισε να εργαζόμαστε για να ζούμε τίμια. Θέσπισε την ολιγάρκεια και τόνισε ότι πρέπει να Τον εμπιστευόμαστε. Οφείλουμε, λοιπόν, να ελπίζουμε στο έλεος και την διδασκαλία του Θεού. Μόνο κάτω από τη στοργική Του προστασία, δεν θ’ αφήσει να πάθουμε κανένα κακό. Γένοιτο!