e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Πατριαρχική Αγρυπνία των Χριστουγέννων (6-7.1.2021) στην Βηθλεέμ [video-photos]


Τήν Πέμπτην, 25ην Δεκεμβρίου 2020/ 7ην Ἰανουαρίου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, συμφώνως πρός τήν Τυπικήν Διάταξιν τῆς Ἐκκλησίας καί τό Προσκυνηματικόν Καθεστώς ἡ ἑορτή τῆς τοῦ Χριστοῦ Γεννήσεως εἰς Βηθλεέμ, τόπον τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ.

Β΄ Ἡ κυριώνυμος ἡμερα τῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων

Χριστούγεννα με το ιουλιανό ημερολόγιο στη Μητρόπολη Σηλυβρίας


Εορτάσθηκε η κατά το ιουλιανό ημερολόγιο εορτή των Χριστουγέννων στην ιστορική πόλη της Σηλυβρίας. 

Το εσπέρας της Τετάρτης, 6ης Ιανουαρίου 2020, στο επ' ονόματι της Παναγίας Σηλυβριανής και του Αγίου Νεκταρίου παρεκκλήσιο τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέστη συμπροσευχόμενος ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ιερούργησε ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Βασίλειος Ιωαννίδης, εφημέριος της Σηλυβρίας.

Η Σύναξη του Προδρόμου στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου


Σήμερα, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Συνάξεως του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου. 

Φωτοθήκη από τα φετινά Χριστούγεννα στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους (7.1.2021)


Όντως μοναχικά (λόγω περιορισμών εκ του Κορονοϊού) τα φετινά Χριστούγεννα στον Άθωνα, τη νύκτα προς την 7η Ιανουαρίου 2021, με το ιουλιανό ημερολόγιο. Δίχως επισκέπτες - προσκυνητές, αλλά μόνον εκείνοι που θα έπρεπε όντως να παραβρίσκονται: Οι ασκούμενοι εκεί, στο Περιβόλι της Παναγίας. 
     Δείτε τη μικρή φωτοθήκη που ακολουθεί, από την περιώνυμη Μονή Ξενοφώντος. Μόνοι προς Μόνον, ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος και οι Πατέρες της Αδελφότητας.

Η Κηδεία του Επισκόπου Σαϊντανάγιας Λουκά, θανόντος από Covid-19 | The Funeral of Bishop Luke Al-Khoury | جناز الأسقف لوقا الخوري دمشق، ٦ كانون الثاني ٢٠٢١


Πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021 το απόγευμα, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Δαμασκό, η Εξόδιος Ακολουθία του κοιμηθέντος την προηγουμένη ημέρα (5.1.2021) Επισκόπου Σαϊντανάγιας Λουκά 
Al-Khoury, βοηθού του Πατριάρχου. Ο μακαριστός Λουκάς έχασε τη ζωή του μετά από μάχη με τον Covid-19, η δε σορός του έφθασε στη Δαμασκό την ίδια ημέρα, προερχόμενη από τον Λίβανο.

Στην Εξόδιο Ακολουθία προέστη ο ίδιος ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, πολλοί Αρχιερείς, όπως κι εκπρόσωποι άλλων ομολογιών και δογμάτων, μεταξύ των οποίων ο Μελχίτης (Καθολικός) Πατριάρχης Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων Youssef Al-Absi, εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου, παρά τις προφυλάξεις έναντι του κινδύνου εκ του φονικού Κορονοϊού.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μακ. κ. Ιωάννης ομίλησε για την προσωπικότητα του κεκοιμημένου, προσευχόμενος να ελεηθεί η ψυχή του πλάι στον Θεό του Ελέους.

Στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου για να ενταφιαστεί μαζί με τους Αρχιεπισκόπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ:

Σουηδίας Κλεόπας: “Beauty In The broken”!

Βράδυ Θεοφανείων, “ξημερώνοντας τ᾽ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων”, όπως θα ᾽λεγε κι ο Ελύτης, κι ακούω στ᾽ αυτιά μου ακόμη, ζωηρά επαναλαμβανόμενο, το απολυτίκιο της Δεσποτικής Εορτής “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε…”, όπως το ψάλαμε μαζί με τους ενορίτες του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, στην είσοδο του ναού, μιας και οι νέοι κανονισμοί της πολιτείας για την εξάλειψη της πανδημίας επιτρέπουν μόνον 8 άτομα στους ναούς.

Άγια Θεοφάνια 2021 στη Σμύρνη


Μὲ ἱεροπρέπειαν καὶ κατάνυξιν ἑωρτάσθη ἡ μεγάλη Δεσποτικὴ Ἑορτὴ τῶν Θεοφανείων ἐν Σμύρνῃ, εἰς τὸν Ἱ. Ν. Ἁγ. Φωτεινῆς, προεξάρχοντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, εἰς τὰς προβλεπομένας ὑπὸ τοῦ Τυπικοῦ τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ἐκκλησίας, τόσον τῆς παραμονῆς ὅσον καὶ τῆς κυρίας ἡμέρας τῆς Ἑορτῆς, 5ης καὶ 6ης Ἰανουαρίου ἐ.ἔ., ἀντιστοίχως, Ἱερὰς Ἀκολουθίας. Κατ’ αὐτὰς ἐκκλησιάσθησαν ἡ Εὐγεν. κ. Δέσποινα Μπαλκίζα, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν Σμύρνῃ, μέλη τῶν Ἑλληνικῶν Διπλωματικῆς Ἀρχῆς καὶ Στρατιωτικῆς Ἀποστολῆς εἰς τὸ Ἀρχηγεῖον τοῦ ΝΑΤΟ ἐν Σμύρνῃ, μετὰ τῶν οἰκογενῶν των, ὡς καὶ τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος.

Χριστούγεννα για τους σλαβόφωνους στη Λουσάκα και ονομαστήρια Μητροπολίτη Ζάμπιας (7.1.2021)


Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021 Λουσάκα. Σήμερα το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας.

Με τις δέουσες υγειονομικές προφυλάξεις, με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για μετρά προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του Κορωνιού covid-19, που ανακοινώθηκαν αργά χτες το βράδυ, μιας και η Ζάμπια αναφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Χριστούγεννα σήμερα (7.1.2021) στον Άγιο Νικόλαο Βουλώνης με το ιουλιανό ημερολόγιο


Πανηγυρικά εορτάστηκαν σήμερα τα Χριστούγεννα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βουλώνης στα προάστια του Παρισιού, σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο. 

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συλλειτουργών μετά του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αλεξέι Μιλουτίν. Οι πιστοί της ενορίας,  οι οποίοι ακολουθούν την σλαβονική παράδοση και το παλαιό ημερολόγιο, από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν για την μεγάλη Δεσποτική Εορτή. 

Ο Επίσκοπος Μελιτηνής ομίλησε καταλλήλως και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ στο τέλος της Θ. Λειτουργίας η Πρόεδρος της ενορίας προσέφερε ένα συμβολικό δώρο στον Θεοφιλέστατο, τον καλωσόρισαν όλοι με ενθουσιασμό και παρέθεσαν εορταστικό κέρασμα, συμφώνως προς τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας.

Χριστούγεννα σήμερα στη Βίνιτσα της Ουκρανίας | Нічна Літургія в кафедральному соборі у свято Різдва Христового [video-photos]


Νυκτολειτουργία των Χριστουγέννων έγινε απόψε, 6 προς 7 Ιανουαρίου 2021, με το παλαιό-ιουλιανό ημερολόγιο, στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας και μάλιστα στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών, Συνοδικού Μέλους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Φωτοστιγμές από τα σημερινά Χριστούγεννα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας | Божественна літургія в день Різдва Христового


Χριστούγεννα σήμερα με το ιουλιανό ημερολόγιο (25/12), 7 Ιανουαρίου 2021, και στον χρυσότρουλο μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Μιχαήλ, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τίμησε με λαμπρή Ευχαριστιακή Σύναξη την μεγάλη αυτή εορτή της Θείας Γέννας. Προέστη αρχιερατικώς ο Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Μικρή αναφορά ευγνωμοσύνης στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ

 
Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ 

Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας 
Εννέα μέρες ήδη πέρασαν από την εν Κυρίω κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ: στις 29 Δεκεμβρίου εκοιμήθη νοσηλευόμενος στη Θεσσαλονίκη και στις 30 Δεκεμβρίου εκηδεύθη και ετάφη στην Καστοριά ένας σπουδαίος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δίδαξε ορθόδοξο χριστιανικό ήθος και πατριωτική αξιοπρέπεια, και εποίμανε την ακριτική επαρχία του με φόβο Θεού και αμέριστη αγάπη προς το ποίμνιό του, με φιλοπατρία, ήθος και εξέχουσα αρχιερατική αξιοπρέπεια. 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τίμησε τον Βασίλειο Κοντίτση

 

Ένας άνθρωπος με πολυετή και σπουδαία προσφορά στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία και στην Ομογένεια ευρύτερα, τιμήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Ιανουαρίου, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Ο λόγος για τον κ. Βασίλειο Κοντίτση, επί σειρά ετών πρόεδρο της Ενορίας - Κοινότητας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ. 

Κίεβο σήμερα: Τα Χριστούγεννα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας | Божественна літургія в день Різдва Христового [live]


Χριστούγεννα σήμερα με το ιουλιανό ημερολόγιο (25/12), 7 Ιανουαρίου 2021, και στον χρυσότρουλο μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Μιχαήλ, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τίμησε με λαμπρή Ευχαριστιακή Σύναξη την μεγάλη αυτή εορτή της Θείας Γέννας. Προέστη αρχιερατικώς ο Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ:

Χριστούγεννα (7.1.2021) υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [live-photos]


Πρωί Χριστουγέννων (7.1.2021, με το ιουλιανό ημερολόγιο), στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Επίσκοπος Μελόης: "Να αγαπήσουμε τον Θεό περισσότερο από τον εαυτό μας"

Επί τη εορτή της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Ιανουαρίου, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανού.