e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007

Ομιλία για τον Διονύσιο Σολωμό στον Λόφο του Στράνη

Το 2007 έχει χαρακτηρισθεί Έτος Σολωμού και Φώσκολου. Διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο νησί μας από πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.


Το Δ.Σ. του Μουσείου, ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους των Γραμμάτων, κάλεσε προ καιρού τον Εφημέριό μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, να παρουσιάσει -ως ένας από τους σύγχρονους Ζακυνθίους Ποιητές- μια δική του προσέγγιση στον μεγάλο βάρδο της Ελευθερίας και μάλιστα στόν Λόφο του Στράνη, όπου θεωρείται ότι ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον Ύμνο.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πράγματι, με πολλή επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους εραστών της σολωμικής Ποίησης, κατά το απόβραδο της Τετάρτης, 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο μάλιστα του "Ποιητικού Ιουλίου 2007" του Μουσείου. Στο μικρό Αμφιθέατρο του ιερού εκείνου Λόφου, λοιπόν, και υπό τις ύστατες ακτίνες του ήλιου, ο π. Παναγιώτης παρουσίασε το θέμα: "Ο Διονύσιος Σολωμός από την ΄κλειδαρότρουπα΄, ελλείψει των κατάλληλων κλειδιών" .
Μετά τον π. Παναγιώτη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από τις "Τελευταίες Επιστολές του Τζάκοπο Όρτις" του Ούγου Φώσκολου από την μεγάλη Κυρία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου Τζένη Ρουσέα.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου Νεολαίας στην Πόλη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Της Ανταποκρίτριάς μας Δ. Κ.
(Φωτογραφίες Ν. Μαγγίνα)

Το πρωί της χθεσινής μέρας, 12 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι κατ' εξοχήν συνεδριάσεις του Β΄ Συνεδρίου Ορθοδόξου Νεολαίας. Αξίζει ν' αναφέρουμε τους ομιλητές και τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν:

-Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, "Οι νέοι και το έσοπτρον της ορθοδόξου μαρτυρίας σήμερον".
- Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Κανέλλος: "Οι νέοι και η συμμετοχή τους στην μυστηριακή και λατρευτική ζωή της Εκκλησίας".
- Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, "Η συμμετοχή και ο ρόλος των νέων στο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας".
- Καθηγητής π. Ioan Sauca, "Η διαμόρφωση του ιεραποστολικού ήθους στην Εκκλησία".
- Καθηγητής π. Job Getcha, "Η ορθόδοξη επιμόρφωση των νέων στη Δ. Ευρώπη".
- Αρχιμανδρίτης Κύριλλος του Essex, "Υπάρχει πνευματική ζωή και αγιότητα σήμερα;".
- Μοναχή Ιακώβη, "Σύγχρονες πνευματικές μορφές - πρότυπα χριστιανικής ζωής".
- Δρ. π. Ιάκωβος Khalil, "Η συνύπαρξη των νέων με τις άλλες θρησκείες".
- Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, "Η Εκκλησία και η Παγκοσμιοποίηση".
- Καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου, "Η Εκκλησία και η Εκκοσμίκευση".

Ακολούθησε πλούσιο δείπνο στο Εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου στο Hilton.
Κάποια στιγμή είχαμε προσωπικά την ευκαιρία να υποβάλουμε τα σέβη μας στον παριστάμενο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος -όπως μάς ανέφερε- δεν παύει να θυμάται την επίσκεψή του στη Ζάκυνθο το 2003, νοσταλγώντας τις ωραίες ημέρες που πέρασε στο νησί του Αγίου Διονυσίου, προσκαλεσμένος από τον Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο. Θυμήθηκε, εξάλλου, τον Εφημέριό μας π. Παναγιώτη και το βιβλίο του "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος", το οποίο είχε ο ίδιος ο Πατριάρχης προλογίσει.