e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης για την Πρωτοχρονιά 2015 στη Μονή Εσφιγμένου

Κατά τον αποψινό πανηγυρικό Εσπερινός των εορτών της Περιτομής του Κυρίου και του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος, παρουσία του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Συμεών Διονυσιάτου και των συνεπιστατών Γερόντων Ευθυμίου Ζωγραφίτου και Εφραίμ Κωνσταμονίτου, πολλών αγιορειτών πατέρων και προσκυνητών. Ευλογήθηκε η βασιλόπιτα και αντηλλάγησαν ευχές μεταξύ των παρισταμένων. Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους κι ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη και καρποφόρα. Το φλουρί "έπεσε" στον Επιστάτη Γέροντα Ευθύμιο Ζωγραφίτη. 
Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2015 στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας στο Αμμάν της Ιορδανίας

Ο Εσπερινός της Περιτομής του Κυρίου και του Αγίου Βασιλείου στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου και η ευλογία της Βασιλόπιτας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Φιλαδελφείας στο Αμμάν, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου κ. Βενεδίκτου. Παρίσταται ο Ιορδανός (με παλαιστιανιακή καταγωγή) Επίσκοπος Αντρούμ κ. Καΐς, βοηθός του Πατριάρχου Αντιοχείας.
   
الغروب الاحتفالي بمناسبة عيد الختانة وتذكار القديس باسيليوس الكبير برئاسة المتروبوليت فينذكتوس وحضور الأسقف قيس صادق والأرشمندريت نكتاريوس والأرشمندريت سابا والإيكونومس بطرس جنحو مساء الثلاثاء ١٣ كانون الثاني ٢٠١٥ كنيسة القديس نكتاريوس - الصويفية عمان - الأردن


Τιμή της Ενορίας Μπανάτου προς τον νέο Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη


Με την ευκαιρία της σημερινής διακήρυξης του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναγγέλλουμε στους Ενορίτες μας ότι την ερχόμενη Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, θα τιμήσουμε το καλό αυτό άγγελμα με ειδική αναφορά στον νέο λαοφίλητο Άγιο (περί του βίου και της πολιτείας Του), με Αρτοκλασία και Κόλλυβα, ενώ Εικόνα Του θα τεθεί για προσκύνημα! Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Αβραμίδης εξελέγη Επίσκοπος Ρηγίου, βοηθός του Μητροπολίτου Γαλλίας

Σύμφωνα με το επίσημο σημερινό ανακοινωθέν του Φαναρίου, εκτός από την διακήρυξη ως Αγίου του Γέροντος Παϊσίου, το Πατριαρχείο εξέλεξε κι ένα νέο Επίσκοπο. Διαβάζουμε σχετικά τα ακόλουθα: 

"Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην καί β) προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, διά ψήφων κανονικῶν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Ἀβραμίδην, διακονοῦντα ἐν Παρισίοις, Βοηθόν Ἐπίσκοπον παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Μητροπολίτῃ Γαλλίας κυρίῳ Ἐμμανουήλ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ρηγίου".

Ως τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου συγχαίρουμε εξαιρέτως τον θεοφιλέστατο Εψηφισμένο π. Ειρηναίο, μη δυνάμενοι να λησμονήσουμε ότι προ ολίγων ετών τον παρακαλέσαμε να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο μιαν οικογένεια Ζακυνθινών, της οποίας το τέκνο νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Γαλλίας, εκείνος δε αμέσως έσπευσε κι έκανε ό,τι μπόρεσε για την υλική και ηθική υποστήριξη των εμπερίστατων συμπατριωτών μας! Ούτως ή άλλως, τού ευχόμαστε καλή Αρχιερωσύνη! 

Στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδοξίας κατετάγη σήμερα ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης


Μετά μεγάλης χαράς και αγαλλιάσεως πληροφορούμε τους αναγνώστες μας ότι, σύμφωνα με ειδήσεις που φθάνουν από το Φανάρι, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προεδρεύοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προέβη σήμερα στην κατάταξη στις αγιολογικές δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας τού Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, του αποκειμένου σωματικώς στη Μονή της Σουρωτής! 

Πρόκειται για μιαν πολυαναμενόμενη από τον ευσεβή λαό μας αγιοκατάταξη! Ας στρέψουμε τα βλέμματά μας προς τον νεωστί διακηρυχθέντα Άγιο του Θεού, εκζητώντας την πρεσβεία Του!!!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για τα θύματα στα γραφεία του Charlie Hebdo


Συλλυπητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Γαλλία. 

"Δεχθήκαμε με κατάπληξη", αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του, "τα νέα της ομαδικής δολοφονικής επιθέσεως στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι. Αν και είμαστε κατά του χλευασμού της πίστεως των άλλων, νοιώθουμε έντονα ότι τέτοιου είδους εκδίκηση είναι όχι μόνο φρικαλέα αλλά και αδικαιολόγητη. Συμπονούμε τους συγγενείς των θυμάτων και εκτείνουμε τις ευχές μας για τερματισμό της διελκυστίνδας".

Πλανόδιος Μικροπωλητής Ζακύνθου κατά το β΄ μισό του 20ού αιώνα

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Στιγμές συγκίνησης!... Ο συμπατριώτης, φίλος και αναγνώστης του ηλεκτρονικού περιοδικού μας Μαρίνος Καποδίστριας μού απέστειλε, από το προσωπικό αρχείο του, μια συλλεκτική φωτογραφία του 1985, που με αφορά, πλην όμως έχει και αξία από λαογραφικής απόψεως! Απεικονίζει τον αγαπημένο Πατέρα μου! 

Είναι, λοιπόν, ο Νικόλας Π. Καποδίστριας (28.10.1922-26.7.2008), ο πλανόδιος μικροπωλητής (ενίοτε μάλιστα κι έμπιστος... εξομολόγος) στα χωριά της ευρύτερης περιοχής μας για το μακρότατο χρονικό διάστημα επτά περίπου δεκαετιών, ενώ πουλάει πολλά και διάφορα από το ιστορικό και γνωστό σε όλη την περιφέρεια τρίκυκλό του - πλήρες κινητό κατάστημα όλων των ειδών προικός και οικοκυρικής!!! 

Αφού ευχαριστήσω τον αποστολέα της φωτογραφίας Μαρίνο, αντιγράφω κατωτέρω ένα παλαιότερο ποίημά μου, στο οποίο παρουσιάζεται η πραμάτεια του τρίκυκλου του Πατέρα, αλλά υπονοείται και η υπορρέουσα κοινωνικο-πολιτική ατμόσφαιρα της περιόδου δράσης ενός πραματευτή της ελλαδικής επαρχίας από από την πέτρινη εποχή πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι  τους δικούς μας δυσοίωνους καιρούς!... Διαβάστε το:


 ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ

του Νικόλα (+26.7.2008)

Απ’ όλα τα πλανόδια έχει το τρίκυκλο:

Εμπριμέ ρουχαλάκια
κυριών
δεσποινίδων
ή καναπέδων
πούντρα στο πορφυρό κουτί
και άλλες απαλότητες

εύθραυστα δρακοπότηρα για στέρεους γάμους
κουβερτόρια πάθους
για τότε που θα μπει γαμπρός και δε θα βγαίνει
προσόψια τιμής
και σεντονάκια του μωρού

σκληρά κοντογούνια της δουλειάς
ή
γι’ αντρισμούς ανομολόγητους
κουβέρτες του στρατού ψυχρότερες απ’ όσο νόμιζα

για τα ψυχοπαράσκευα λιβάνι και λουμίνια
μπουρούκια του καφέ αρμόδια για τα πένθη
μα και τσεμπέρες σάβανα χηρών

καραμελίτσες του φιλιού
για να γλυκαίνονται οι καημοί
πρόστυχες δαχτυλήθρες
να μην ο πόνος περονιάζει
νυχοκόπτες ονείρων
και μαντηλάκια για συνάχι ευπρεπές
μυγοσκοτώστρες
και δοχεία νυκτός πρώτ’ απ’ όλα

επιπλέον
την ελληνική σημαία μάνα μου την αγαπώ
αφού εσύ την έραβες.

Αχ κι εκείνες οι πληκτικές αυγοθήκες Ιουλίων ασεβών
κανείς δε μ’ αγαπούσε τόσο που να με λυτρώσει-

-Αυγά τώρα ποιος έχει;

[Από την ποιητική συλλογή: Παναγιώτη Καποδίστρια, Ο αρχαίος Αγροφύλαξ, 2007, σ. 70 εξ.]