e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Η Κυριακή του Ασώτου 2017 και μεθέορτα του Αγίου Βλασίου εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής του Ασώτου, 12 Φεβρουαρίου 2017, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Μαζί με τα αναστάσιμα της ημέρας και τα του Τριωδίου, ψάλθηκαν -εκ μεταθέσεως από χθες- όσα αφορούν στον άγιο Ιερομάρτυρα Βλάσιο, Επίσκοπο Σεβαστείας, του οποίου Ναός και Μονή μνημονεύεται το 1495 στο Μπανάτο. 


Κυριακή του Ασώτου 2017 στο Karaköy με τους σλαβόφωνους Ορθοδόξους Κ/Πόλεως

Πρωί Κυριακής, 12ης Φεβρουαρίου 2017, στον μετοχιακό ναό του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτόκλητου. Λειτούργησε ο ιερατικώς προϊστάμενος Μεγάλος Ιεροκήρυξ Πανάρετος Ψαραύτης 
Η Κυριακή του Ασώτου, με Πατριαρχική Λειτουργία, στο Lubumbashi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό


Λουμπουμπάσι, 12.2.2017
Σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, τέλεσε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κινσάσας κ. Νικηφόρου, του εορτάζοντος Κατάνγκας κ .Μελετίου και Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσα, δίδοντάς του το όνομα Μελέτιος, προς τιμήν του φέροντος τα ονομαστήριά του Μητροπολίτου κ. Μελετίου.

Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη, παρέστησαν ο Επίτ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεράσιμος Ντούνης, εκ προσώπου του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κινσάσα κ. Γεωργίου Παπακώστα, ο Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητος Λουμπουμπάσι κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης, Μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Παροικίας, πλήθος Κληρικών, Κρατικών αξιωματούχων και λαοθάλασσα 5.000 περίπου ορθοδόξων χριστιανών, οι οποίοι επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Ο ενθουσιασμός των πιστών για την επίσκεψη της ΑΘΜ στην πόλη τους ήταν έκδηλος, ενώ σχολιάσθηκε ιδιαιτέρως από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία μετέδιδαν σε ζωντανή σύνδεση την Θεία Λειτουργία, χαρακτηρίζοντας τον Σεπτό Προκαθήμενο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου ως τον «Πατριάρχη της Αγάπης».

Ο Μακαριώτατος, στην ομιλία του προς τους εκκλησιαζόμενους πιστούς, αναφέρθηκε εκτενώς στην Ευαγγελική παραβολή «του Ασώτου υιού», τονίζοντας την ανάγκη κάθε χριστιανού για συνεχή μετάνοια, την επιστροφή όλων στο πάντοτε ανοικτό Πατρικό σπίτι, την Εκκλησία του Χριστού, όπου αναμένει διαρκώς ο φιλάνθρωπος Θεός τον κουρασμένο και πληγωμένο από την αμαρτία άνθρωπο, να τον αναπαύσει στην αγκαλιά της απέραντης αγάπης Του.

Τέλος, ευχαρίστησε, τους χριστιανούς για την υποδοχή τους και την προσήλωσή τους στην Αγία και Αμώμητο Ορθοδοξία.

Προ της απολύσεως της Ευχαριστιακής Σύναξης, ο Προκαθήμενος κ.Θεόδωρος, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Σεβ. Μητροπολίτου Κατάνγκας κ. Μελετίου, καθώς και την δεκαετή επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας, του απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη Αξίας Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του και την Πατριαρχική του ευαρέσκεια, για την άρτια οργάνωση της Ι. Μητροπόλεως, η οποία καταδεικνύει την επίπονη προσπάθεια και την διαρκή παρακολούθηση κάθε τομέα ποιμαντικής δράσης ξεχωριστά.

Ο Σεβ. κ. Μελέτιος αντιφώνησε την ΑΘΜ λέγοντας και τα εξής χαρακτηριστικά: «…Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ μέσα από την καρδιά μου, για την αγάπη σας, την συμπαράστασή σας και την μεγάλη πατρική σας αγκαλιά, όλα αυτά τα 10 έτη δράσεως στην Τοπική Εκκλησία του Κονγκό... Η παρουσία σας, Μακαριώτατε, μας ενίσχυσε, μας παρηγόρησε και μας στήριξε πνευματικά...» και απευθυνόμενος στο πιστό λαό ανέφερε μεγαλοφώνως «…Ο Πατέρας μας είναι ανάμεσα μας… και θα Τον έχουμε πάντοτε νοερώς κοντά μας ως ευλογία του Θεού…».

Στο γεώργιο της Ιεραποστολής στην περιοχή, εργάσθηκε επίπονα ο π. Αμφιλόχιος, νυν Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, ενώ στην συνέχεια ήλθε ο π. Μελέτιος Γρηγοριάτης, νυν Μητροπολίτης Κατάνγκα, με την ευχή του μακαριστού γεροντός του π. Γεωργίου Καψάνη, Καθηγουμένου της Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Έκτοτε, το Μοναστήρι του Οσίου Γρηγορίου στηρίζει και ενισχύει διαρκώς την ιεραποστολική προσπάθεια στο Κονγκό.