e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα το Συνέδριο "Οι διωγμοί των Χριστιανών χθες και σήμερα"

Ανταπόκριση από την Αγία Γη: Μάριος Μπενίσης








Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου 2015 το συνέδριο με θέμα "Οι διωγμοί των Χριστιανών χθες και σήμερα",  που έλαβε χώρα στην Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων και τη Βηθλεέμ και συνδιοργανώθηκε από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης. 

Η εναρκτήρια ομιλία εκφωνήθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ' στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου,  ο οποίος και παρουσίασε τα τρέχοντα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στις μέρες μας. 

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου της Βέρνης εντυπωσιάστηκαν από την εισήγηση του Μακαριωτάτου καθώς και το πνεύμα διαλόγου του. Ο Μακαριώτατος κατάφερε να μεταδώσει το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου να γεφυρώσει την παράδοση με τον σύγχρονο κόσμο. 

Μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας,  ο Μακαριώτατος χαιρέτησε ένθερμα τους φοιτητές και τους διδάσκοντες προσφέροντας τους ως δώρο τον πολύτιμο τόμο της Ιστορίας της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων,  καθώς και μια εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας. 

Οι επόμενες συνεδρίες έλαβαν χώρα στην Ιερά Πόλη της Βηθλεέμ,  σε συνεδριακό χώρο του Πατριαρχείου,  πέριξ του Ναού της Γεννήσεως, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιορδάνου και Πατριαρχικού Επισκόπου Βηθλεέμ κ.  Θεοφυλάκτου,  ο οποίος και φιλοξένησε τις εργασίες του συνεδρίου. 

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εκτός των άλλων, εισηγήσεις:

Α. Της Προέδρου του Τμήματος Παλαιοκαθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Βέρνης, καθηγήτριας κ. Angela Berlis, η οποία και ανέπτυξε το θέμα των διωγμών των Χριστιανών κατά τους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Μαρτυρολόγια. 
Β.  Εκ μέρους του Πατριαρχείου,  της κ. Άννας Κουλούρη, στενής συνεργάτιδας  του Πατριαρχείου,  η οποία ανέπτυξε τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Αγία Γη  το Πατριαρχείο. 
Γ.  Του π. Νικοδήμου Schnabel,  μοναχού και Καθηγητή της Ρωμαιοκαθολικής Σχολής των Ιεροσολύμων στο Όρος Σιών, ο οποίος παρουσίασε τις σχέσεις των χριστιανικών ομολογιών στους Αγίους Τόπους και το πως αυτές εκ κοινού αντιμετωπίζουν τα προβλήματα έναντι των Μουσουλμάνων και των Εβραίων. 
Δ. Του μεγάλου Δραγουμάνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου,  ο οποίος αναφέρθηκε στη βαθύτερη έννοια του μαρτυρίου που, σύμφωνα με τον ίδιο, πηγάζει από την αγάπη για τον Θεό και την πρόθεση αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο
Ε.  Του θεολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βέρνης κ.  Στέφανου Αθανασίου,  ο οποίος ανέλυσε τη σχέση δόγματος και μαρτυρίου,  τονίζοντας την στενή σχέση μεταξύ τους,  καθώς το δόγμα δεν νοείται δίχως τη μαρτυρία και η μαρτυρία δίχως του δόγματος. 

Ας τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι οι σύνεδροι έμειναν έκπληκτοι από την ένθερμη φιλοξενία,  την οργανωτικότητα και το αγαπητικό ενδιαφέρον, που έδειξε το Πατριαρχείο γι' αυτούς. 

Τέλος, ιδιαίτερα συγκινημένοι φάνηκαν οι σύνεδροι κατά την επίσκεψή τους στον Πανάγιο Τάφο, στο Σαραντάρειο Όρος,  στον Κήπο της Γεθσημανής και στην Καπερναούμ.

Ο π. Μακάριος Γρινιεζάκης εξελέγη Επίσκοπος για να διακονήσει την Εκκλησία της Εσθονίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ 
(27/04/2015)


Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Δευτέραν, 27ην Ἀπριλίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Ἐν ἀρχῇ τῆς συνεδρίας ταύτης, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις, ἐπί ταῖς διαγενομέναις ἑορταῖς τοῦ Ἁγίου Πάσχα.

Κατ᾿ αὐτήν, προτάσει μέν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης καί πάσης Ἐσθονίας κ. Στεφάνου, προβλήσει δέ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ ἐκ τῶν κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Μακάριος Γρινιεζάκης, Διδάκτωρ ἰατρικῆς καί Καθηγητής, ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Χριστουπόλεως πρός ἀνάληψιν διακονίας παρά τῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ τῆς Ἐσθονίας.

Ἐκ τοῦ Γραφείου

Επίσκοπος Χριστουπόλεως εξελέγη σήμερα στο Φανάρι ο π. Μακάριος Γρινιεζάκης

Ένας Κρητικός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πηγή στοιχείων: Cretalive.gr 


Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με πλούσια επιστημονική και συγγραφική παρουσία, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, βοηθός Επίσκοπος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστουπόλεως.

[...]

Ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στον τομέα της Ιστορίας των Επιστημών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard (Master of Arts), στον τομέα της Βιοηθικής της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Monach (Master of Bioethics) και στον τομέα της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν. Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό "Άριστα" από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2003.

Έγινε μοναχός και διάκονος το 1993, πρεσβύτερος το 1997 και αρχιμανδρίτης το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Υπηρέτησε ως διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α.

Δίδαξε τα μαθήματα Θεολογίας και Βιοηθικής στο Ελληνικό Κολλέγιο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ενώ από το 2002 μέχρι και σήμερα διδάσκει το μάθημα της Ιατρικής Δεοντολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το μάθημα της Χριστιανικής Ηθικής στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

Μέχρι τώρα ήταν ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης επί των θεμάτων βιοηθικής και συγχρόνου προβληματισμού, ενώ παράλληλα συγγράφει επιστημονικά άρθρα, μελέτες και βιβλία.