e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Χριστός Ανέστη!


Χριστός Ανέστη!
Η Ανάσταση του Χριστού έφερε το Φως, έφερε τη Χαρά, έφερε πάλι την ελπίδα στον άνθρωπο και τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος νικήθηκε!

Χριστός Ανέστη!
Ο θάνατος δεν είναι πλέον φόβος για τον άνθρωπο, αλλά η προσμονή και το πέρασμα προς την αιώνια ζωή. Μετετράπη, δηλαδή, ο θάνατος από τιμωρία και φόβο σε λύτρωση!

Χριστός Ανέστη!
Ακούγεται σε όλη την κτίση. Όλα χορεύουν, χαίρονται, χαμογελούν! Όλα ευωδιάζουν άνοιξη, την άνοιξη που έφερε η Ανάσταση του Χριστού!

Χριστός Ανέστη!
Όλα φωτίστηκαν! Τίποτε πλέον δεν μένει στο σκοτάδι. Μας χάρισε την αιώνια ζωή, γεμάτη χαρά και φως, μας έφερε πάλι κοντά Του. Μας έκανε δικούς Του για να ζούμε μαζί Του!

Χριστός Ανέστη!
Η μόνη αλήθεια στην ζωή μας!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Η Πρώτη Ανάσταση 2019 στη Μασσαλία και Χρίσμα κατηχουμένης
Με την δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 27 Απριλίου 2019, η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασσαλίας. 
     Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος πλαισιωμένος από τους Αρχιμανδρίτες π. Δημήτριο Πλουμή και π. Σεβαστιανό Garnier, και τους Διακόνους π. Νικόλαο Meissonier και π. Χρυσόστομο Rey, έψαλε το «Ανάστα ο Θεός…», προκαλώντας την χαρά και τον αναστάσιμο ενθουσιασμό του εκκλησιάσματος. 
     Ο Θεοφιλέστατος τέλεσε επίσης το Μυστήριο του Χρίσματος σε μια κατηχούμενη καλωσορίζοντάς την στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δίδοντάς της το όνομα Ελένη.

Μήνυμα Πάσχα 2019 του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video + κείμενο]ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς 
Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες 
και τον Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια εορταζέτω γουν πάσα κτίσις, την έγερσιν Χριστού, εν ή εστερέωται».

Με αυτόν τον ύμνο, αγαπητοί μου, η Εκκλησία προβαίνει σε μία διαπίστωση και ταυτόχρονα προτροπή. Η διαπίστωση είναι ότι τώρα, με την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού, τα πάντα πλημμύρισαν φως: ο ουρανός, η γη και τα καταχθόνια. Όλος ο κόσμος κατέστη φωτεινός, χάρη στην αναστάσιμη δύναμη του Χριστού.

Ο ουρανός φωτίστηκε, διότι έγινε και πάλι ο τόπος, προς τον οποίον ο άνθρωπος μπορεί να κατευθύνει την ύπαρξή του. Πριν την Ανάσταση του Ιησού, ο ουρανός ήταν κλειστός για το ανθρώπινο γένος. Μετά την παρακοή, ο πρώτος Αδάμ απώλεσε τον Παράδεισο και παρέμεινε εξόριστος από τον κόσμο. Σήμερα όμως, και πάλιν ο δρόμος άνοιξε, φωτίστηκε χάρη στον δεύτερο Αδάμ, ο δε άνθρωπος μπορεί και πάλι να εισοδεύει στην επουράνια Βασιλεία.
Η γη λαμβάνει και εκείνη το αναστάσιμο φως, αφού παύει να είναι ο τόπος της εξορίας του ανθρώπου και γίνεται ο τόπος της προετοιμασίας για την κατάκτηση της αγιότητας.  Κάθε διάσταση αυτής της ζωής, κάθε σπιθαμή αυτού του κόσμου φωτίζεται και λειτουργεί αγιαστικά, καθοδηγητικά προς την άνω Ιερουσαλήμ.
Μέσα στον κόσμο όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα φωτίζονται, μετέχοντας στην Ανάσταση του Χριστού. Αποκτούν ιερότητα, αποκαθίστανται ως εικόνες του Θεού, που απαστράπτουν, καθώς φανερώνουν την Ανάσταση σε τούτη τη βιωτή. Παύουν πλέον οι δυσκολίες να στερούν  από την ανθρώπινη φύση τη χαρά, αφού ξεπερνιούνται με το αναστάσιμο Φως. Παύουν οι άλλοι να αποτελούν τους εχθρούς, τους ανταγωνιστές μας, αφού καθίστανται κατοικητήρια της ειρηνευτικής αναστάσιμης παρουσίας του Ιησού.
Αλλά και τα καταχθόνια χαίρονται, καθώς πλημμυρίζουν από την αναστάσιμη ευωδία. Οι νεκροί πλέον αναπαύονται. Οι κεκοιμημένοι συνεχίζουν να ζουν, να επικοινωνούν με τους ζώντες, να απολαμβάνουν την δόξα της αγιότητας και να αποτελούν παραδείγματα βίου για την στρατευομένη Εκκλησία.
Τα πάντα, λοιπόν, και οι πάντες μετέχουμε στο φως της Αναστάσεως του Χριστού. Αρκεί να διαθέτουμε την ανάλογη ψυχική καθαρότητα. Αρκεί να είμαστε ανοικτοί στη θεία χάρη, ώστε να φωτισθούμε και έπειτα να φωτίσουμε.
Αγαπητοί μου, ο «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών», για να αποκτήσουμε κι εμείς τη βεβαιότητα της δικής μας ανάστασης,  όσο και των κεκοιμημένων αδελφών μας.
Γι’ αυτό, ας μην αφήνουμε το σκοτάδι να καλύπτει τις υπάρξεις μας. Ας μετέχουμε στο φως, και ως φωτεινές υπάρξεις να πορευόμαστε με φωτεινά έργα, φωτεινές σκέψεις και φωτεινά πρόσωπα! 

Ο Μητροπολίτης 
+ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου 2019 στο Φανάρι [φωτογραφία και video]


Ο Μέγας Εσπερινός μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Λειτούργησε -κατά το έθος της εορτής- ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κ. Ιωακείμ Μπίλλης. 

Η Λιτανεία του Επιταφίου και η Gloria (Πρώτη Ανάσταση) 2019 στην πόλη της Ζακύνθου [φωτογραφίες + video]


Ώρα 4 τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου, 27ης Απριλίου 2019, η πανεπίσημη Λιτανεία του Επιταφίου από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου  ανά την πόλη, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄
          Ακολούθως με το πρώτο φως έγινε η Πρώτη Ανάσταση (γνωστή ως Gloria), στην δε ιστορική Πλατεία Αγίου Μάρκου το σπάσιμο των βικών.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]