e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Η κυριακάτικη θεία Λειτουργία live από την Παναγούλα Μπανάτου (15.3.2020, 9 π.μ.)


Στο πλαίσιο του πανελλήνιου συνθήματος "Μένουμε σπίτι", με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κοροναϊού, η αυριανή θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, της Β΄ Κυριακής των Νηστειών, από τον Ναό της Παναγούλας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, θα μεταδοθεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του Facebook και μάλιστα από τον προσωπικό λογαριασμό του Εφημερίου. 

Ο νέος Μητροπολίτης Ίμβρου αναλαμβάνει 17.3.2020. Η επίσημη ενθρόνιση αναβάλλεται λόγω Covid-19

Οικουμενικόν Πατριαρχείον
Ιερά Μητρόπολις Ίμβρου και ΤενέδουΗ Ιερά Μητρόπολις Ίμβρου και Τενέδου, εις το πλαίσιον του προσφάτου ανακοινωθέντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και προκειμένου περί του υψίστου από Θεού αγαθού ήτοι της πολυτίμου υγιείας της κοινότητος, απεφάσισε να μεταθέση την τελετήν Ενθρονίσεως του νεοεκλεγέντος Ποιμενάρχου αυτής Σεβ. Μητροπολίτου κυρίου Κυρίλλου, προγραμματισθείσαν αρχικώς διά το Σάββατον, 21ην τρ.μ. Μαρτίου.

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησε τον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη [photo]

Του Νικολάου Μαγγίνα 
Ήταν το έτος 1989 (από 22 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου), όταν τριμελής Πατριαρχική Εξαρχία, υπό τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, και μέλη της, τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίο - νυν Οικουμενικό Πατριάρχη-, και τον Επίσκοπο Ελενουπόλεως Αθανάσιο - νυν Μητροπολίτη Χαλκηδόνος - επισκέπτονταν τον Άγιον Όρος, με σκοπό την εγκατάσταση Αδελφότητας στη Μονή Βατοπαιδίου. 

Παραλυτικοί ενώπιον του Σωτήρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Β΄ Νηστειών 
15 Μαρτίου 2020

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Θαυμασμό προκαλεί η φιλευσπλαχνία και εφευρετικότητα των τεσσάρων  φίλων του παραλυτικού της Καπερναούμ.  Τόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να δουν τον φίλο και συμπατριώτη τους γιατρεμένο και τόσο αγνή και μεγάλη ήταν η πεποίθηση και η πίστη τους στη δύναμη του Θεού, ώστε επιτέλεσαν κάτι το ακατόρθωτο! Έδεσαν με σκοινιά τις τέσσερις άκρες του κρεβατιού  και κατέβασαν τον άρρωστο από την στέγη, εντός του οικίσκου, στον οποίο βρισκόταν και δίδασκε, εν μέσω πλήθους, ο Κύριος.

Αποκλειστική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" Κύπρου


Βαρθολομαίος: Όλοι οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι να αναγνωρίσουν το Ουκρανικό αυτοκέφαλο 
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΡΕΑΛΙΣΜΟ 

Του Αριστείδη Βικέτου 
ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Το μήνυμα ότι «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον γνωρίζει καλώς την πανορθόδοξον ευθύνην του και, επίσης, τον τρόπον της εφαρμογής της», στέλνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την συνέντευξη του στον «Φ», ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψη (5-9 Μαρτίου) του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ στο Φανάρι. 
Η επίσκεψη, επισημαίνει ο κ. Βαρθολομαίος, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εις το Κέντρον της Ορθοδοξίας «επιβεβαίωσε τους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς των Εκκλησιών Κύπρου και Κωνσταντινουπόλεως». Επίσης , τονίζει ότι με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο υπάρχει σύμπλευση «και εις το θέμα προωθήσεως των διαχριστιανικών σχέσεων και του διαθρησκειακού διαλόγου. Έχει (ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος) όραμα και υγιή ρεαλισμόν». 

Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης: "Η θεία Λειτουργία μπορεί να τελεστεί με έναν Ιερέα και έναν λαϊκό" [video]


«Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παρά πάνω και να προχωρήσουμε αυτήν την Κυριακή, σε μία εγκύκλιο ίσως, με την οποία να συνιστούμε τους πιστούς να μην έρθουν στους χώρους προσευχής, γιατί είμαστε σε κατάσταση πανδημίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ, στη συνέντευξη που παραχώρησε  στο Livemedia.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου 13ης Μαρτίου 2020


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τήν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῆς Β´ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, τήν Παρασκευήν, 13ην Μαρτίου, καθ᾿ ἥν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας καί πιστοί ἐντεῦθεν.