e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Κυριακή του Τυφλού 2023 στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής του Τυφλού, 21η Μαΐου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου. Συν τη Θεία Λειτουργία έγινε και Αρτοκλασία προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 
        Τον ιερουργό Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε προς το ευάριθμο εκκλησίασμα, πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Διονύσιος Πυριόχος, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. 
        Στο τέλος έγινε 6μηνο Μνημόσυνο του μακαριστού Ενορίτου, Γεωργίου Τουρκάκη, ετών 92. 

Καλαμάτα: Εόρτιο προσκύνημα στην πανηγυρίζουσα Μονή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης


Σήμερα, 21 Μαΐου 2023, εορτή των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιούμε ένα εικονικό προσκύνημα στην φερώνυμη Μονή τους, στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, μες από σχετικές ενδεικτικές φωτογραφίες, τις οποίες μάς απέστειλε η τακτική αναγνώστριά μας Ελπίδα Παπαντώνη, κάτοικος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Την ευχαριστούμε από καρδιάς!

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ναό Αγ. Νικολάου Πτωχοκομείου (21.5.2023)

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίου Νικολάου Πτωχοκομείου 

(Κυριακὴ τοῦ Τυφλοῦ, 21 Μαΐου 2023)

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Ιερομόναχο Αντίπα Αγιορείτη [video, 21.5.23]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 64η εκπομπή προσκεκλημένος ο Iερομόναχος Aντίπας Aγιορείτης, Γέροντας στο Ιβηριτικόν Ιερόν Κελλίον Αγίας Άννης, στις Καρυές. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Κυριακή του Τυφλού 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου


 Την Κυριακή του Τυφλού, 21η Μαΐου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς και Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, του οποίου είναι Αρχιερατικώς Προϊστάμενος. 

        Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε η καθιερωμένη Κυριακάτικη δοχή των πιστών στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα του περικαλλούς Ναού. 

        «Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον ότι ευδόκησεν ο πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν» (Λουκ. ιβ' 32).

Αθήνα: Λαμπρή φωτοθήκη από την Πατριαρχική Λειτουργία στο Πτωχοκομείο [+ πλήρες video]

Φωτογραφίες από την πρώτη Πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που παραχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η “Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών - Γηροκομείο-Πτωχοκομείο”, με την καθοριστική συμβολή του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Εντιμ. Δημάρχου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Έντιμ. κ. Νικόλαος Διαμαντή Πατέρας, με δωρεά του οποίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακαινιστικές εργασίες στον ιστορικό αυτό Ναό.
Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Κέρκυρα: Κυριακή Τυφλού 2023 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως [video]

Πρωί Κυριακής του Τυφλού και  εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλούσης δε της καλλίφωνης Χορωδίας της Ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βέροια: Πανηγύρισε ο Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Οσ. Νικοδήμου

Την Κυριακή 21 Μαΐου (του Τυφλού) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Οσίου Νικοδήμου Βεροίας.
        Στο τέλος της λειτουργίας ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε στον εορτάζοντα εφημέριο της Ενορίας πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Νικολαΐδη.
        Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε:

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό Πτωχοκομείου. Παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών [video-photos]


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών χοροστάτησε, κατά την Θεία Λειτουργία, σήμερα το πρωί, 21.5.2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Παρέστησαν, αρκετοί Αρχιερείς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, εκπρόσωποι της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο, κλήρος και λαός.

"Ανοίξαι οφθαλμούς αυτών"


“Εἰς τοῦτο γὰρ ὤφθην σοι, προχειρίσασθαί σε ὑπηρέτην καὶ μάρτυρα ὧν τε εἶδες ὧν τε ὀφθήσομαί σοι, ἐξαιρούμενός σε ἐκ τοῦ λαοῦ καὶ τῶν ἐθνῶν, εἰς οὓς ἐγώ σε ἀποστέλλω  ἀνοῖξαι ὀφθαλμοὺς αὐτῶν, τοῦ ἐπιστρέψαι ἀπὸ σκότους εἰς φῶς καὶ τῆς ἐξουσίας τοῦ σατανᾶ ἐπὶ τὸν Θεόν, τοῦ λαβεῖν αὐτοὺς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καὶ κλῆρον ἐν τοῖς ἡγιασμένοις πίστει τῇ εἰς ἐμέ” (Πράξ. 26, 16-18)

Τυφλοί και σοφοί

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο Χριστός θεραπεύει κάποιον εκ γενετής τυφλό. Οι Φαρισαίοι όμως εγείρουν θέμα: Η θεραπεία έχει γίνει ημέρα Σάββατο, πράγμα κατ’ αυτούς ανεπίτρεπτο, λόγω της ισχύουσας αργίας του Σαββάτου. Ως εντριβείς γνώστες του μωσαϊκού νόμου, θεωρούν ότι ο Χριστός είναι παραβάτης του νόμου, άνθρωπος αμαρτωλός και, συνεπώς, αποκλείεται να είναι απεσταλμένος του Θεού. Ο πρώην τυφλός όμως παρακάμπτει τα λογικοφανή τους επιχειρήματα. Αντιπαραθέτει μόνο την αναντίρρητη εμπειρία του, παραπέμποντάς τους στο αυτονόητο: Ο άνθρωπος αυτός μου άνοιξε τα μάτια. Αν δεν ήταν «εκ Θεού, ουκ ηδύνατο ποιείν ουδέν». Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε από αυτά. Ο Θεός ακούει αυτόν που είναι «θεοσεβής και το θέλημα αυτού ποιεί» (Κυριακή του Τυφλού).

Πρότυπο πνευματικής ανδρείας ο θεραπευθείς τυφλός του Ευαγγελίου

ΟΜΙΛΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ, 21 Μαΐου 2023

(Ιω. θ΄ 1-8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πρότυπο γενναιότητας και πνευματικής ανδρείας θα αποτελεί πάντα ανά τους αιώνας ο θεραπευθείς τυφλός της περικοπής.

Μέγας Κωνσταντίνος: Ο Μεγάλος της Εκκλησίας και της Ιστορίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

         Στις 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο ο Μέγας Κων/νος, όσο και η αγία μητέρα του Ελένη ανήκουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, διότι η συμβολή τους για την κατάπαυση των τριακοσίων χρόνων διωγμών κατά των Χριστιανών και την εδραίωση της Εκκλησίας υπήρξε καθοριστική. Επίσης ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είναι μεγάλος μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία, διότι ανήκει στους μεγάλους ηγέτες όλων των εποχών, έχοντας βάλλει τη δική του σφραγίδα στη ροή των ιστορικών πραγμάτων, και για τούτο δικαία του απονεμήθηκε ο τίτλος του μεγάλου.    

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ["Φωνή Κυρίου", 21.5.2023]

«Μη και ημείς τυφλοί έσμεν;» - Θεολογικά σχόλια στην Κυριακή του Τυφλού


Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου, Θεολόγου – Καθηγητού

Η έκτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη σε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του Κυρίου μας, στη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού, το οποίο διασώζει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του, με κάθε λεπτομέρεια και το οποίο ενέχει μεγάλες αλήθειες.