e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Γηροκομείο Βαλουκλή

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα του Σαββάτου, 11 Φεβρουαρίου 2023, μετέβη στο Νοσοκομείο του Βαλουκλή, όπου επισκέφθηκε τους τροφίμους του Γηροκομείου, στους οποίους απηύθυνε λόγους παρηγορίας και ενισχύσεως και τους προσέφερε μικρές ευλογίες. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του ενημερώθηκε από τους υπευθύνους και για την πορεία των έργων αποκαταστάσεως του κτηρίου του Γηροκομείου, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιστορικό αυτό Ίδρυμα της Ομογενείας, τον περασμένο Αύγουστο.

Φωτό:  Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Φανάρι: 40νθήμερο Μνημόσυνο Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου, Ηγουμένου Μονής Τατάρνης

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 11 Φεβρουαρίου 2023, στο τέλος της οποίας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνης Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου (Κανέλλου).

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, κληρικοί, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό. 

Φωτό:  Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Πύργος Ηλείας τίμησε λαμπρά τον Προστάτη του Άγιο Χαράλαμπο

Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας μας είναι οι ζωντανές εικόνες του Θεού και γι’ αυτό το «Συνοδικό» της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου επιβάλει να τιμώνται από τους ευλαβείς Χριστιανούς, ως «φίλοι και θεράποντες του Ιησού Χριστού». Αυτό έκανε και ο φιλάγιος λαός του Πύργου το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2023, τιμώντας πλέον με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα μετά από 3 χρόνια περιορισμών λόγω του Covid-19, τον λαοφιλή Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη και Πολιούχο της Ηλειακής Πρωτεύουσας.

«Αυτοί που δεν επιδιώκουν το διάλογο, αλλά μόνο κατηγορούν, δεν είναι χριστιανοί» - Δρ. Σέργιος Σουμίλο για τις διορθόδοξες σχέσεις

Συντάκτης: Τάρας Αντοσέφσκι

Συζήτηση με τον Δρα Σέργιο Σουμίλο για τα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους ορθόδοξους θεολόγους, τον αιρετικό χαρακτήρα του ρωσικού κόσμου, τα εμπόδια στην αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, το καθεστώς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Μόσχας και τις σχέσεις της με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας, και τον διάλογο μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείο Μόσχας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοντά στους αραβόφωνους Ρωμιούς στη σεισμόπληκτη ΝΑ Τουρκία [video]

Συγκλονιστικό οδοιπορικό του Μανώλη Κωστίδη στην κατεστραμμένη Αντιόχεια

Με την Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ βρέθηκαν κοντά στους σκληρά δοκιμαζόμενους σεισμόπληκτους Ορθοδόξους οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας.

Άγιος Βλάσιος, ο αρχαιότερος ναός της περιοχής του Βανάτου Ζακύνθου


Καθώς η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας (+316), δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι επ' ονόματι τού εν λόγω Αγίου υπήρχε στο Μπανάτο ο αρχαιότερος ναός της περιοχής μας, μνημονευόμενος ιστορικά, για πρώτη φορά, το 1495.

Κέρκυρα live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας τους Αγίους Θεοδώρα την Αυγούστα και Βλάσιο


Η Κέρκυρα τιμά σήμερα, 11 Φεβρουαρίου 2023, την συμπολιούχο της Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.