e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Βραβεύτηκε απόψε από την Ακαδημία Αθηνών η ιεραποστολική Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας


Απονεμήθηκαν απόψε τα ετήσια Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Ανάμεσα σε αυτούς που τιμήθηκαν (όπως αναφέρει η σχετική επίσημη ανακοίνωση) απονεμήθηκε "Βραβείο εις μνήμην Φωτεινής Κουνάδη-Κατσαρέλη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση ορθόδοξων ελληνικών ιεραποστολών που δραστηριοποιούνται στην Ασία, στην Ιεραποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας για το υποδειγματικό ιεραποστολικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο της, που επιτελείται με πραγματική αυτοθυσία, κάτω από αντίξοες συνθήκες".

Συγχαίρουμε από την θέση αυτήν τον Σεβ. Μητροπολίτη της τιμηθείσας Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνο και ευχόμαστε η σπορά στον ιεραποστολικό αγρό της εν Νοτίω Ασίας διακονίας του, να αποδίδει πάντοτε καλλίκαρπα!!!

[Όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν ποιοι βραβεύτηκαν απόψε από το ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της πατρίδας μας, ας κάνουν κλικ ΕΔΩ!] 


Συνεργασία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ
Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τον Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέβησαν χθες, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, στα Ιεροσόλυμα με σκοπό την συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Τουρισμού του Κράτους του Ισραήλ στα θέματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Την Αντιπροσωπεία συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό ο κ. Στέφανος Σαδόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, καθώς και οι Ιωάννης Πανουτσόπουλος και Βασίλης Μιχαλακόπουλος, επιχειρηματίες του Τουρισμού ως εκπρόσωποι του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).
          Η Αντιπροσωπεία αρχικά μετέβη στην έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και είχε μακρά και εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία με τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Στη συνέχεια, κατόπιν ενεργειών του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, η Αντιπροσωπεία τον συνόδευσε σε επίσημη εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ προς τιμήν των Εκπροσώπων όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών και Δογμάτων στα Ιεροσόλυμα με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων. Στην εκδήλωση αυτή η Αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Τουρισμού του Κράτους του Ισραήλ, καθώς και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.
          Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ η προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση της Αντιπροσωπείας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Amir Halevi και συνεργάτες του. Στην ωριαία αυτή συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων ζητήματα που αφορούν την διευκόλυνση των προσκυνηματικών groups που επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους με ευθύνη και ευλογία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία και συνεννόηση πάντα με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής. Στη συνάντηση αυτή έμφαση δόθηκε στο ενδεχόμενο σχεδιασμού και πραγματοποίησης προγραμμάτων ανταλλαγής νέων και φοιτητών των δύο χωρών με σκοπό την γνωριμία και επικοινωνία σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την ιστορία και την εκπαίδευση. Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση μιας τριμελούς Επιτροπής, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της αντίστοιχης Υπηρεσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ. 

Χειροτονία Διακόνου στη Μητρόπολη Σουηδίας
Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χειροτόνησε τον Ιατρό Δρ. Νικόλαο Ρήγα Διάκονο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ε.ε..

Ο νέος Διάκονος γεννήθηκε στη Λάρισα και εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλεως Jönköping της Σουηδίας ως νεφρολόγος. Στην πόλη αυτή θα ιδρυθεί εντός του 2016 Ελληνορθόδοξη ενορία προς τιμήν των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ο Δρ. Ρήγας θα διορισθεί ως εφημέριος. Είναι έγγαμος και έχει έναν γιό, τον Φίλιππο. Ομιλεί την Ελληνική, τη Σουηδική, την αγγλική και τη Ρουμανική. Εχει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά.

Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονηθέντα, ο Μητροπολίτης Κλεόπας μεταξύ άλλων είπε: "Καλείσθε, αγαπητέ μου Νικόλαε, να γίνετε Ιεραπόστολος, να κηρύξετε Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα στο ποίμνιό που θα σας εμπιστευθεί η Εκκλησία, σε Έλληνες και μή, σε Ορθοδόξους και μη, σε πιστούς και απίστους, στους θρησκευτικά αδιάφορους και αρνητές της πίστεως. Θα είσθε κληρικός για όλους, πρόθυμος να υπηρετήσετε και να διακονήσετε πνευματικά όλους ανεξαιρέτως." (Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην ελληνική και την αγγλική).

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Λουθηρανική Επισκοπή του Växjö και συγκεκριμένα προς τον Επίσκοπο κ. Fredrik Modéus, ο οποίος, ύστερα από την παραχώρηση του ναού της Norra Kapellet στην ενορία του Κάλμαρ, θα παραχωρήσει δωρεάν και έναν ακόμη ναό γιά τις λατρευτικές ανάγκες της υπό ίδρυσιν ενορίας του Jönköping.

Στην ομιλία του ο Διάκονος Νικόλαος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη γιά την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε και την εμπιστοσύνη που του επέδειξε, συγκαταλέγοντάς τον στον Ιερό Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας της οποίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας, έλαβαν μέρος ο Παν. Αρχιμ. κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, Ι. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, Εφημέριος της Ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Borås, και τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριος Τουλούπας.

Προς τιμήν του νεοχειροτονηθέντος παρετέθη δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού από τις Κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί την πόλη του Jönköping το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, όπου θα τελέσει την Θεία Λειτουργία και τα θυρανοίξια του ναού προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα εγκαταστήσει τον νέο εφημέριο.


Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα
εις την εις Διάκονον χειροτονίαν του Δρ. Νικολάου Ρήγα
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

Σεβαστοί Πατέρες,
Εξοχώτατε Πρέσβυ της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριε Τουλούπα,
Aγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Aγαπητέ μου Δρ. Νικόλαε Ρήγα,

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη»!

Αυτή είναι η εντολή του Χριστού προς τους αγίους Αποστόλους και προς ημας τους Κληρικούς, γι᾿ αυτό και πραγματοποιώ τακτικές περιοδείες σε όλη την επικράτεια της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σύνθημα της ιεραποστολικής μας διακονίας είναι η προτροπή του Ιερού Χρυσοστόμου: «Οὐκ ἱστάμεθα, πορευόμεθα γάρ!», δηλαδή, δεν στεκόμαστε ακίνητοι, αλλά είμαστε διαρκώς εν κινήσει!

Αγαπητέ μου Δρ. Ρήγα, σας γνώρισα στις 27 Ιουνίου 2015, όταν σας προσκάλεσα στο γραφείο μου, πληροφορηθείς υπό τινων Χριστιανών του Jönköping περί του ενδιαφέροντός σας να περιβληθήτε το της ιερωσύνης ένδυμα.

Ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και με επισκεφθήκατε με την σύζυγό σας Αννα Μαρία και τον μικρό σας γιο Φίλιππο, εκφράζοντας την σφοδρή επιθυμία σας να υπηρετήσετε ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας.

Είσθε ιατρός των σωμάτων με ειδικότητα στη νεφρολογία. Ως κληρικός θα προσφέρετε οικειοθελώς και αφιλοκερδώς, εθελοντικώ δηλαδή τω τρόπω, τις υπηρεσίες σας ως ιατρός ψυχών τε και σωμάτων!

Χάριν στην πρόνοια και μέριμνά σας, διοργανώσατε την πρώτη ποιμαντορική επίσκεψή μου στις πόλεις Jönköping και Anderstorp. Εκεί, συνομιλήσας μετά των ομογενών αδελφών μας, έγινα μάρτυρας της θερμής πνευματικής τους διαθέσεως και παρακλήσεως όπως ιδρύσουμε ενορία στην πόλη του Jönköping και διορίσουμε ιερέα για τις πνευματικές τους ανάγκες.

Εδέχθην το αίτημά τους με την προϋπόθεση ότι η υπό ίδρυσιν ενορία θα μεριμνήσει: α) για την ίδρυση Ελληνικού Σχολείου, β) γιά την ίδρυση τμήματος νεολαίας και Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών γ) γιά την επανίδρυση του τοπικού Ελληνικού συλλόγου, και την καθ᾿ όλα δραστηριοποίηση των Ελληνορθοδόξων αδελφών μας στην περιοχή αυτή. Αγαπητέ μου υποψήφιε Διάκονε, ευχαρίστως θα σας διορίσω ως εφημέριο της εν λόγω ενορίας εν ευθέτω χρόνω, αφού ζείτε οικογενειακώς και εργάζεσθε στην πόλη του Jönköping, και αφού θα συμβάλλετε, ψυχή τε και σώματι, στην υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Είναι ευλογία Θεού το γεγονός ότι η Λουθηρανική ενορία Torpa Församlingshem του Jönköping μας προσφέρει δωρεάν τον περικαλή ναό της για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων και ακολουθιών. Εκφράζω δημοσίως την ευγνωμοσύνη μου προς την Λουθηρανική Επισκοπή του Växjö και συγκεκριμένα προς τον Επίσκοπο κ. Fredrik Modéus, ο οποίος, ύστερα από την παραχώρηση του ναού της Norra Kapellet στην ενορία του Κάλμαρ, μας παραχωρεί δωρεάν έναν ακόμη ναό γιά τις λατρευτικές ανάγκες της υπό ίδρυσιν ενορίας του Jönköping. Ευχαριστώ και τον Αιδ. κ. Hans Boeryd, Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής, για την προσφερθείσα έμπρακτη υποστήριξη και συμπαράστασή του προς την ενορία μας στην "Ιερουσαλήμ της Σουηδίας", όπως ονομάζεται η όμορφη πόλη του Jönköping.

Καλείσθε, αγαπητέ μου Νικόλαε, να γίνετε Ιεραπόστολος, να κηρύξετε Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα στο ποίμνιό που θα σας εμπιστευθεί η Εκκλησία, σε Έλληνες και μή, σε Ορθοδόξους και μη, σε πιστούς και απίστους, στους θρησκευτικά αδιάφορους και αρνητές της πίστεως. Θα είσθε κληρικός για όλους, πρόθυμος να υπηρετήσετε και να διακονήσετε πνευματικά όλους ανεξαιρέτως.

Με την καλοσύνη σας να προσελκύσετε πλησίον της ενορίας σας όλον τον κόσμο και να τους δραστηριοποιήσετε προς την κατεύθυνσιν της κοινής εν Χριστώ πορείας, της πορείας προς Εμμαούς, με συνοδοιπόρο τον ίδιο τον Αναστάντα Χριστό.

Παρακαλώ, να ιδρύσετε Ελληνικό Σχολείο και να είσθε κι εσείς εις εκ των διδασκάλων, ώστε να υπερηφανευόμεθα ότι ιδρύθη το πρώτο Ελληνικό σχολείο υπό την αιγίδα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Να ιδρύσετε τμήμα νεολαίας και Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών. Να οργανώσετε εκδηλώσεις με την συνδρομή όλων των ανωτέρω φορέων. Να δώσετε πρωτοβουλίες στους Χριστιανούς μας, ιδιαίτερα στους νέους, να ασχοληθούν με τα κοινά. Να επισκέπτεσθε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους φοιτητές της περιοχής, τους ενορίτες σας, τους ασθενείς, τους αστέγους και πρόσφυγες, τους φυλακισμένους και πάντας τους εν ανάγκαις και θλίψεσι ευρισκομένους αδελφούς μας.

Να καλλιεργήσετε άριστες σχέσεις με τους εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς τοπικούς παράγοντες και φορείς. Να τους καλείτε στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ενορίας σας και να μεταβαίνετε κι εσείς στις δικές τους, όταν σας καλούν.

Να κάνετε γνωστή την Ορθοδοξία στις πόλεις που θα περιοδεύετε. Να χρησιμοποιείτε, πέραν της ελληνικής, την σουηδική, την αγγλική και την ρουμανική γλώσσα, των οποίων είσθε άριστος χρήστης.

Απευθυνόμενος προς την σύζυγό σας Άννα, την συγχαίρω για την συγκατάθεσή της να γίνετε κληρικός και την προτρέπω, αν και είναι Ρουμάνα τη καταγωγή, να γίνει ο πλέον ένθερμος συνεργάτης και υποστηρικτής της νέας σας αποστολής. Να αναμειχθεί στα κοινά και στις δραστηριότητες της ενορίας σας, να διδάξει στο Κατηχητικό Σχολείο, να δραστηριοποιηθεί στην Φιλόπτωχο, κλπ.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω προσωπικώς, και δι' υμών το Εκκλησιαστικό σας Συμβούλιο, ότι απεφάσισα να ιδρύσω την ενορία σας προς τιμήν των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 21 Μαΐου. Δύο μεγάλοι ιεραπόστολοι που θα σας εμπνέουν στο ενοριακό ιεραποστολικό σας έργο!

Σας συγχαίρω και πάλι, ελλογιμώτατε Δρ. Ρήγα, για την απόφασή σας να ιερωθήτε και σας εύχομαι, δι᾿ευχών της Α. Θ. Παναγιότητος, του προσκυνητού ημών Δεσπότου και αυθέντου, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, του Ιερού Κλήρου και του φιλοθέου λαού της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, δύναμιν εξ᾿ ύψους εις την επιτέλεσιν της εντός ολίγου αρξαμένης υψηλής υμών διακονίας. Εἴσελθε οὖν εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου σου!

Μήνυμα Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου για Χριστούγεννα 2015

Ἐκλεκτοί καί περιπόθητοι ἀδελφοί τῆς Ὀρθοδόξου Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης,
«Μή φοβεῖσθε»: Μήνυμα Θεϊκόν, μήνυμα Ἀγγελικόν, μήνυμα ἐπίκαιρον, μήνυμα ὑψίστης σημασίας διά τόν ἄνθρωπον, διά τόν ὁποῖον ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ὁ Σωτήρ τῆς ἀνθρωπότητος. Μήνυμα χαρᾶς, ἀγαλλιάσεως, σωτηρίας καί ζωῆς. Μέσα εἰς τήν ἀνάδελφον καί ἀδιάφορον σημερινήν ἀνθρωπότητα, ἡ ὁποία μαστίζεται, ἀλλά καί θανατοῦται μέ πολλούς τρόπους, ὁ Ἄγγελος τῆς ἀγάπης καί τῆς εἰρήνης, ἀπό τό Σπήλαιον καί τήν Φάτνην, ἔνθα κατεδέχθη νά γεννηθῇ ὁ Χριστός, διά νά σώσῃ τόν ἄνθρωπον καί τόν ἀναβιβάσῃ εἰς τόν Θρόνον του, διά νά τόν κάμῃ μακάριον καί αἰώνιον μέσα εἰς τήν Βασιλείαν Του, φέρει εἰς αὐτόν τήν ἐκπληκτικήν καί χαρμόσυνον εἴδησιν, τό δυναμικόν μήνυμα τῆς συνεχίσεως τῆς κατά Χριστόν ζωῆς: «Μή φοβεῖσθε». Ὁλόφωτος, ἀκτινοβόλος, ὡς οὐράνια καί ὑπερκόσμιος παρουσία, ἀπό τόν Θεόν ἀπεσταλμένος ὁ Ἄγγελος, «εὐαγγελίζεται χαράν μεγάλην, ἥτις ἔσται ἐν παντί τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ ... Χριστός, Κύριος».
«Μή φοβεῖσθε» ἀδελφοί μου περιπόθητοι, ἀπό τούς δύσκολους, ἀπό τούς ἀδιάφορους, ἀπό τούς φανατικούς, ἀπό τούς ὀργισμένους, ἀπό τούς ἀνάδελφους, ἀπό τούς ἀσώτους καί τούς συκοφάντας προδότας, διότι ὁ Χριστός, ὁ «Κύριος καί Θεός» μας, δέν μᾶς ἐγκαταλείπει, οὐδένα ἐγκαταλείπει, ἀλλά ὅλους θέλει σωθῆναι, διότι πάντοτε εἶναι μαζί μας: «Χαρά μεγάλη ... παντί τῷ λαῷ».
«Μή φοβεῖσθε», ἀφωσιωμένα καί εὐλογημένα Τέκνα τοῦ Οἰκουμενικοῦ πατριαρχείου καί γνήσια καί πιστά μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης, διότι ἐγεννήθη ὁ Θεός ὡς ἄνθρωπος ἐν Βηθλεέμ, ἐγεννήθη ὡς «πᾶσι προσιτός ἄνθρωπος, ὁμοίῳ τόν ὅμοιον καλέσας» (Ἀκάθιστος Ὕμνος). Ἦλθε, διά νά εἶναι πάντοτε μαζί μας καί ἐκάλεσεν ὅλους μας εἰς τήν σωτηρίαν καί τήν βασιλείαν του. Ὁ Ἄγγελος τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος εὐαγγελίζεται εἰς τούς Ποιμένας τό «Μή φοβεῖσθε», μέ τήν λαμπροτάτην εὐκαιρίαν τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, φέρει μήνυμα δυνάμεως, φέρει τό μήνυμα τῆς χάριτος, τό μήνυμα τῆς ζωῆς, τό μήνυμα τῆς παρουσίας τῆς σωτηρίας εἰς τόν κόσμον, τόν Χριστόν, ὁ Ὁποῖος εἶναι ἡ μοναδική ἐλπίς τοῦ κόσμου καί εἰς Αὐτόν «ἐδόθη πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καί ἐπί γῆς» (Ματθ. 28,18).
«Μή φοβεῖσθε»: Μιμηθῶμεν τούς Ποιμένας, οἱ ὁποῖοι ἀγάλλονται καί χαίρουν «χαράν μεγάλην», ἀκούοντες τήν φωνήν τοῦ Ἀγγέλου τοῦ Θεοῦ. Τό Ἀγγελικόν μήνυμα νικᾷ τήν ματαιότητα καί τήν μισαλοδοξίαν. Δέχονται οἱ Ποιμένες τό Σπήλαιον καί τήν Φάτνην: ἀντί τῆς ὕλης καί τῆς φιλοδοξίας, τά ἀνάκτορα καί τήν κοσμικήν ἐξουσίαν, ἀναπαύουν μέσα εἰς τάς καρδίας των τό «Παιδίον τῆς Βηθλεέμ», καί, μάλιστα, τρέχουν διά νά προσκυνήσουν καί προσφέρουν τήν λατρείαν των, μή φοβούμενοι τόν «βρεφοκτόνον καί παιδοκτόνον» Ἠρώδην, ἀλλά καί μή δίδοντες σημασίαν εἰς τάς ἐχθρικάς φήμας κατά τοῦ Χριστοῦ. Οἱ Ποιμένες, μέ ὁδηγόν τόν ἀστέρα, ταπεινοί, εὐδιάθετοι, ἀπλούστατοι καί πιστοί εἰς τόν ἀναμενομένον Μεσσίαν καί Λυτρωτήν, ἀνατενίζουν μέ δέος ἱερόν τό θέαμα καί ἔκπληκτοι θαυμάζουν καί τρέχουν νά προσκυνήσουν τόν Θεάνθρωπον, τόν Τελειωτήν τῆς Πίστεως καί τῆς Σωτηρίας μας Ἰησοῦν Χριστόν.
Εἶδον τόν ἀπεσταλμένον ἀπό τόν οὐρανόν. Εἶδον μίαν φωτεινήν πτυχήν τοῦ οὐρανίου κόσμου. Μέ τόν τρόπον αὐτόν τῆς πίστεως καί τῆς ἀληθινῆς προσκυνήσεως, οἱ Ποιμένες δέν ἔδωσαν εἰς Ἐκεῖνον, Ὅστις ἄφησε τόν οὐρανόν καί ἦλθεν εἰς τήν γῆν ὡς ἄνθρωπος δι’ ἡμᾶς, μίαν μικράν γωνίαν τῆς καρδίας των, δέν ἔδωσαν εἰς Ἐκεῖνον, Ὅστις ἄφησε τήν δόξαν Του «παρά τῷ Πατρί», καί ἔγινε ταπεινός, μίαν δευτερεύουσαν θέσιν, ἀλλά ἔδωσαν τό κέντρον τῆς καρδίας των, ὁλόκληρον τήν ζωήν των.
Ἰδού, ἀδελφοί μου Ὀρθόδοξοι, τό «Μή φοβεῖσθε» τοῦ Ἀγγέλου, τό ὁποῖον ἤκουσαν πρῶτοι, μέ χαράν, οἱ πτωχοί καί γενναῖοι Ποιμένες, οἱ ὁποῖοι ἔτρεξαν μέ προθυμίαν διά νά προσφέρουν τήν προσκύνησιν καί λατρείαν των εἰς τόν «Θεόν ἐνανθρωπήσαντα», λαμβάνουν τήν Ἄνωθεν δύναμιν καί τήν Χάριν τοῦ Θεοῦ, γίνονται ἥρωες καί μάρτυρες τοῦ ὑπερφυσικοῦ γεγονότος τῆς Γεννήσεως, διότι μέσα εἰς τήν καρδίαν των κυριαρχεῖ ὁ Χριστός, ὁ ὁποῖος ἔγινεν ὁ ἄξων τῆς ἰσχύος των καί ἡ πυξίς τῆς πορείας τῆς ζωῆς των, οὐδένα φοβούμενοι. Τό «μή φοβεῖσθε» τοῦ Ἀγγέλου τοῦ Θεοῦ σώζει κάθε ἄνθρωπον, ὀ ὁποῖος προστρέχει μέ πίστιν καί ἀγάπην εἰς τόν σωτῆρα τοῦ κόσμου, ἀκόμη καί ὅταν δέν εὕρῃ ἀνοικτήν τήν θύραν. Στενά δρομάκια, ἀπόμερα, χωρίς παλάτια καί λεωφόρους, ἦτο ἡ πορεία τῶν Ποιμένων. Δέν εἶναι ἡ Ρώμη ὁ τόπος τῆς Γεννήσεως τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἡ κοσμοκράτειρα, οὔτε ἔρχεται εἰς τά Ἱεροσόλυμα ἡ Παναγία Παρθένος, ἡ ὁποία «ἀνέκλινεν αὐτόν ἐν τῇ Φάτνῃ». Ὅμως, ἐάν εἰς ἕνα ἀπό τούς δύο τόπους ἦτο ὁ τόπος τῆς Γεννήσεως τοῦ Κυρίου, ὁπωσδήποτε θά ἦτο, ὅλως ἰδιαιτέρως, δύσκολον νά εὑρεθοῦν μέσα εἰς τάς μεγάλας καί φημισμένας αὐτάς πόλεις, λόγῳ τοῦ ἐπαγγέλματος, ἀλλά καί λόγῳ τοῦ ἀπλοῦ φρονήματος, τῆς ταπεινώσεως καί τῆς σεμνότητος αὐτῶν.
Τό θαῦμα γίνεται καί εἰς αὐτό συμπεριλαμβάνονται οἱ Ποιμένες, οἱ ὁποῖοι βλέπουν, προσκυνοῦν καί λατρεύουν τόν Θεάνθρωπον Σωτῆρα Χριστόν. Ἀμείβεται ἡ προθυμία, ἡ διάθεσις, ἡ καθαρότης τῆς καρδίας, ἡ γενναιότης, τό ἀνεπίληπτον τῆς ζωῆς, ἡ προσευχή των. Εἶναι τά δῶρα τῆς ἀγάπης καί τῆς εἰρήνης, τά ὁποῖα οἱ Ποιμένες προσφέρουν εἰς τόν Φιλάνθρωπον Θεόν. Εἶναι τά δῶρα, τά ὁποῖα ἕκαστος ἐξ ἡμῶν δύναται νά προσφέρῃ εἰς τόν Πανοικτίρμονα Θεόν καί Λυτρωτήν τοῦ κόσμου.
Εἰς τάς ἐπικινδύνους καί ἀπεγνωσμένας αὐτάς ἡμέρας, τάς ὁποίας διερχόμεθα ἔμφοβοι καί ἀναστατωμένοι, ἡ προσευχή εἶναι δεξαμενή δυνάμεως καί χάριτος, διό καί προσεύχομαι ἀδιαλείπτως, πρό τῆς θαυματουργοῦ Εἰκόνος τοῦ Παντοκράτορος, ἡ ὁποία φυλάσσεται εἰς τόν ἐν Βενετίᾳ ἱστορικόν καί μεγαλοπρεπέστατον Μητροπολιτικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῶν Ἑλλήνων, ὑπέρ ὅλων, οἱ ὁποῖοι διώκονται καί ὑποφέρουν ἀδίκως, ὑπέρ τῶν αἰχμαλώτων, φυλακισμένων, ἀναπήρων, ἀρρώστων, τῶν ἐχόντων πάσης ἀνάγκης. Πρό τοῦ Ἁγίου Θυσιαστηρίου εὑρισκόμενος, προσεύχομαι καί ὑπέρ τῆς καταπαύσεως τῶν πολέμων καί τῆς παγκοσμίου κρίσεως, τῆς διαφθορᾶς καί τῆς ἀληθινά πληγωμένης ἀξιοπρεπείας τοῦ ἀνθρώπου. Ἀναπέμπομεν δεήσεις καί ἱκεσίας διά τήν εὕρεσιν ἀξιοπρεποῦς λύσεως διά τό μεταναστευτικόν πρόβλημα, τό ὁποῖον ἀγγίζει καί τήν Ὀρθόδοξον Μητρόπολιν, ἡ ὁποία ἀγωνίζεται, μέ τήν δύναμιν τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, μέσα εἰς τά πλαίσια τῶν δυνατοτήτων της. Προσευχόμεθα ὑπέρ τῶν Νέων, οἱ ὁποῖοι εἶναι τό μέλλον τῆς ἀνθρωπότητος. Τέλος, παρακαλῶ τόν Πανάγαθον καί Παντοδύναμον Θεόν ὅπως φωτίσῃ τούς Ἄρχοντας καί ὑπευθύνους, διά νά ἐργασθοῦν δικαίως καί δραστηρίως διά τήν εἰρηνικήν συμβίωσιν τῶν λαῶν καί τήν προστασίαν τῶν πτωχῶν, ἀλλά καί νά φωτίσῃ καί ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι μέ τρόπους καί μέσα ἀπάνθρωπα σκορπίζουν τήν καταστροφήν καί τόν θάνατον, νά τούς ὁδηγήσῃ εἰς τόν δρόμον τῆς Χάριτός Του. Ἡ σκέψις καί ἡ προσευχη μας διά τά νήπια, τά παιδάκια, ὅλους ἀνεξαιρέτως. Ὅλοι μας ἄς ἔχωμεν μέσα εἰς τήν καρδίαν μας τό Ἀγγελικόν Μήνυμα: «Μή φοβεῖσθε», ὅμως, μέ ἄξωνα ἐνεργείας καί πυξίδα πορείας τόν ἐν Σπηλαίῳ γεννηθέντα καί ἐν Φάτνῃ ἀνακλιθέντα Σωτῆρα τοῦ κόσμου Ἰησοῦν Χριστόν.
Εὐχόμενος, μέ ἀνυπόκριτον ἀγάπην, ἐν Χριστῷ γεννηθέντι Σωτῆρι ἡμῶν Χριστῷ, τῷ ἱερωτάτῳ Κλήρῳ, τῷ θεοτίμῳ λαῷ καί εἰς τούς λαμπρούς Σνεργάτας – Συνεργάτιδας τῆς Ὀρθοδόξου Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, εἰς τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας καί Ἐπισκόπους τῶν κατά Τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν – Μέλη τῆς Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως, εἰς ὅλους τούς Χριστιανούς, εἰς τούς πιστεύοντας εἰς τόν Δημιουργόν καί Κύριον τοῦ κόσμου Θεόν, κάθε ἄνθρωπον ἀγαθῆς διαθέσεως καί ἐν εὐχαριστείᾳ τήν Ρωμαιοκαθολικήν Ἐκκλησίαν, ἐν τέλει δέ εὐχόμενος εἰς ὅλους τούς Ὀρθοδόξους ἐν Ἰταλίᾳ ἀδελφούς μας, «Καλά χριστούγεννα, εἰρηνικά καί πανευφρόσυνα» καί «Εὐλογημένον, γαλήνιον καί αἴσιον κατά πάντα, μέ ὑγείαν καί ἀγαλλίασιν πνευματικήν τόν Νέον Χρόνον 2016», διατελῶ, ὅλως πρόθυμος, πρός τόν Ὕψιστον Θεόν ταπεινός εὐχέτης.

ν Βενετί τ 25 Δεκεμβρίου 2015

Μητροπολίτης
ταλίας καί Μελίτης Γεννάδιος