e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ένα μεστό 4ήμερο στη Νέα Ερυθραία, προς τιμήν της Αγίας Ματρώνας (18-21.10.2013)

Ο Ζακυνθινός Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος Νέας Ερυθραίας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, είχε την καλοσύνη να ενημερώσει τους αναγνώστες του Νυχθημερόν για την εορτή της ενορίας του, την ερχόμενη Κυριακή (20/10), ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά και γεραίρει την μνήμη της Οσίας, προσκαλώντας μάλιστα να συμπνευματισθούν όλους όσοι βρεθούν σ' εκείνα τα μέρη της Αττικής. 

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα ο εορτασμός θα αρχίσει την Παρασκευή (18/10), στις 6 το απόγευμα, με την υποδοχή στον πανηγυρίζοντα ναό της σεπτής Κάρας του οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία. Αμέσως μετά θα γίνει Δοξολογία και θα ψαλεί ιερά Παράκληση. Στις 8.30 μ.μ. θα αρχίσει η Αγρυπνία, στην οποία θα ομιλήσει κατάλληλα ο Αρχιμανδρίτης Σαράντης Σαράντος

Την άλλη μέρα, Σάββατο (19/10), παραμονή της εορτής, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει ο επίσημος Εσπερινός προς τιμήν της Οσίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου. Στο τέλος του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής Εικόνας της Αγίας Ματρώνας, καθώς επίσης και της Κάρας του οσίου Δαυίδ, με την παρουσία της οποίας εφέτος ευλογείται εξαιρετικά η Νέα Ερυθραία. 

Την κυριώνυμη ημέρα (Κυριακή, 20/10), στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώρα 5 μ.μ., θα γίνει ο Εσπερινός, η Παράκληση και οι Χαιρετισμοί προς την Αγία Ματρώνα. Ομιλητής κατ' αυτή την λειτουργική σύναξη θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης

Εννοείται ότι καθ' όλο το 4ήμερο, ασχέτως αν δεν καταγράφεται εδώ, χάριν συντομίας, θα υπάρχουν και άλλες λειτουργικές ευκαιρίες. Πάντως η Κάρα του Οσίου Δαυίδ θα μεταφερθεί στην Μονή της μόνιμης φύλαξής της, την επομένη μέρα, 21 Οκτωβρίου! 

Πρόκειται για ένα μεστό ουσιαστικού περιεχομένου τετραήμερο, το οποίο παρέχει ευκαιρίες λατρευτικής ζωής στον κάθε ενδιαφερόμενο πιστό, στην κάθε κλυδωνιζόμενη ψυχή, ιδιαίτερα σε καιρούς και τόπους ολοσχερώς απαραμύθητους και διαρκώς χειμαζόμενους και ανατρεπτικούς!


Συνοπτικό Συναξάρι της Αγίας Ματρώνας

Η Οσία Ματρώνα ονομαζόταν αρχικά Μαρία και γεννήθηκε στο χωριό Βολισσός της Χίου από γονείς ευσεβείς και πλούσιους, τον Λέοντα και την Άννα. Έξι άλλες αδελφές της Μαρίας, μεγαλύτερές της, παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη, περιζήτητες νύφες για την ομορφιά, την ανατροφή και για την καλή προίκα τους. Η μικρότερη αφοσιώθηκε στη μελέτη των θείων και ασχολείτο θερμά με φιλανθρωπικά καθήκοντα. Έτσι θέλησε να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Η τακτική επαφή της με τις καλογριές των γυναικείων μοναστηριών του νησιού, έκανε τη Μαρία να ποθήσει την αγνή μοναχική ζωή. Αλλά η αγάπη προς τους γονείς της, τη συγκρατούσε στο πατρικό της σπίτι. Όταν όμως αυτοί πέθαναν η Μαρία δοκίμασε τη μοναχική ζωή κοντά σε μια ευσεβή χήρα, που ασκήτευε με τις δύο θυγατέρες της. Μετά απ' αυτή τη μοναχική εμπειρία, αποφάσισε να προσχωρήσει στις μοναχικές τάξεις. 

Εκάρη, λοιπόν, μοναχή και μετονομάσθηκε Ματρώνα. Η διαγωγή της μέσα στη μικρή αδελφότητα ήταν άριστη. Η διάθεση της πάντοτε αγαθή, φιλάδελφη, ταπεινή και εγκάρδια. Μάλιστα, από τα έσοδα της πώλησης της περιουσίας της, κτίστηκε στο μοναστήρι ωραιότατος ναός. Μετά από κάποιο χρόνο, πέθανε η γυναίκα που κοντά της η Ματρώνα γυμνάστηκε στη μοναχική ζωή. Τότε όλες οι μοναχές από κοινού, εξέλεξαν ηγουμένη -παρά τη θέλησή της- τη Ματρώνα. Υπό τις οδηγίες της η αδελφότητα ζούσε με πολλή εγκράτεια, υπακοή και ευσέβεια. Το 1462 η Ματρώνα πέθανε, αφού έζησε ζωή πραγματικά αγία. Κάποιες άλλες πηγές υπολογίζουν τον χρόνο κοιμήσεως της Αγίας 100 περίπου χρόνια πριν το 1462, διότι η πρώτη βιογραφία της γράφτηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο (1357).

Και κάτι επιπλέον: Επειδή στα γυναικεία μοναστήρια συνήθιζαν να λέγουν την ηγουμένη κυρά, επικράτησε μέχρι και σήμερα να ονομάζουν την Οσία Ματρώνα: Αγία Κυρά και από αυτό προέρχονται και τα ονόματα Κυράτσω και Κερασιά που εορτάζουν την ίδια μέρα.



Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ΄. Τὴν ὡραιότητα.
Χριστοῦ τοῖς ἴχνεσιν, ἀκολουθήσασα, κόσμου τερπνότητα, Ὁσία ἔλιπες, καὶ ἐμιμήσω ἐν σαρκί, Ἀγγέλων τὴν πολιτείαν· ὅθεν ταῖς τοῦ Πνεύματος, δωρεαῖς κατεφαίδρυνας, τὴν ἐνεγκαμένην σε, νῆσον Χίον πανεύφημε· διὸ χαρμονικῶς ἐκβοᾷ σοι· χαίροις Ματρῶνα πανολβία.


Κοντάκιον
Ἦχος γ΄.
Οὐδαμῶς τὸ θῆλύ σοι, ἐμποδὼν ὤφθη Ματρῶνα, πρὸς τοὺς ὑπὲρ ἄνθρωπον, ἀγῶνας ὄντως καὶ ἄθλους· ᾔσχυνας, διὸ τὸν μέγαν νοῦν θεοφόρε· εὔφρανας, τὸ γυναικεῖον μεγάλως γένος, τὸ ἐκείνου ταῖς σαῖς νίκαις, προσαφελοῦσα τῆς ἥττης ὄνειδος.


Μεγαλυνάριον
Έχοντες Εικόνα σου την σεπτήν, ένδοξε Ματρώνα, ως προπύργιον οχυρόν προσφεύγομεν ταύτη, εν πάσι τοις κινδύνοις, και εκ παντοίας βλάβης, απολυτρούμεθα.


Ἕτερον Μεγαλυνάριον
βλυσας ἱδρῶτας ἀσκητικούς, ἐν τῇ Χίῳ Μῆτερ, ὡς καλλίκρουνός τις πηγή, ἐξ ὧν ἀπαντλοῦντες, Ματρῶνα μακαρία, παθῶν τῶν ψυχοφθόρων, ἐκκαθαιρόμεθα.

Με τον "Λύχνο" στο Συμπόσιο Ποίησης το 1999

Αναδημοσίευση από την Ιδιωτική Οδό του Παναγιώτη Ανδριόπουλου


Ένα άκρως ποιητικό βίντεο αναρτούμε σήμερα, αγαπητοί συνοδίτες. Δεκατέσσερα χρόνια πίσω... Ιούλιος 1999. Στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνει χώρα το 19ο Συμπόσιο Ποίησης, που ενεπνεύσθη και διοργανώνει μέχρι σήμερα ο ακάματος καθηγητής και ποιητής Σωκράτης Σκαρτσής. Ανάμεσα στους ποιητές που εμφανίζονται είναι και ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο Ζακύνθιος, εκ των πρωτοπόρων της Ιερατικής Ποίησης.

Το έργο του παρουσιάζει με ποιητικό τρόπο ο Ζακυνθινός, επίσης, ποιητής Διονύσης Φλεμοτόμος. Στη συνέχεια ο π. Π. Καποδίστριας διαβάζει κάποια ποιήματά του από τις συλλογές του: Δήθεν υαλογραφία, Όταν ο Σπηλαιοκτήτης έρθει, Ενύπνιον μετά τρούλου.


Την παρουσίαση αυτή καλύπτουμε με τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Λύχνος, του οποίου τότε είχαμε την διεύθυνση προγράμματος. Και παρά τις μεμψιμοιρίες πολλών δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να προβάλλουμε πολιτισμό, ενίοτε και ...ενοχλητικό.

Με την ευκαιρία δημοσιεύουμε και δυο φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκείνο το απόγευμα της 2ας Ιουλίου του '99, όπου ήλιος και ποίηση είχαν την τιμητική τους. Και, για να παραφράσω τον ποιητή (π. Π. Κ.), ηλιομανής ποίηση κηρύσσει θέρος.

Την παρουσίαση του Διονύση Φλεμοτόμου σ' εκείνο το Συμπόσιο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.