e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Βανάτο Ζακύνθου: Επιτάφιος Θρήνος 2023 στην Παναγούλα και Λιτανεία στην Ενορία


Βράδυ Μεγάλης Παρασκευής, 14ης Απριλίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ο Επιτάφιος Θρήνος εν πληθούση Εκκλησία, ακολούθως  δε η λιτάνευση του Επιταφίου ανά την Ενορία.

Επιτάφιος Θρήνος 2023 στη Λευκωσία [video]


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Αγρίδια Ίμβρου: Πατριαρχικός Επιτάφιος Θρήνος 2023 [video-photos]

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στον Ι. Ναό της Ευαγγελιστρίας Αγριδίων Ίμβρου, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Μοσχονησίων κ. Κύριλλου και Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του ορεινού χωριού ενώ διήλθε και από το Κοιμητήριό του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Εξοχ. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαος Δένδιας, με οικείους του και στελέχη του Υπουργείου, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, με τον σύζυγό της Εξοχ. Πρέσβη κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, Κοινοτικοί παράγοντες, Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό. 

Μητροπολίτης Σουηδίας: Ανάσταση και συνανάσταση | Metropolitan of Sweden: Resurrection and co-resurrection

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας, Ανάσταση και συνανάσταση

Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει σήμερα την λαμπρά και φωσφόρο ημέρα της «μιᾶς τῶν σαββάτων», κατά την οποία ανέτειλε το άκτιστο φως από τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο.

Μελβούρνη: «Ω γλυκύ μου Έαρ…», προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Με αισθήματα θρησκευτικής ευλαβείας και βαθειάς συγκινήσεως, οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί της πέμπτης ηπείρου συνέρρευσαν κατά χιλιάδες τη Μεγάλη Παρασκευή στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για να προσκυνήσουν τους ανθοστολισμένους Επιταφίους και να ψάλλουν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τα Εγκώμια: «Η ζωή εν τάφω…», «Αι γενεαί πάσαι…», «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Επιτάφιος 2023 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε απόψε, Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, ήτοι ο Όρθρος του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
    Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στον περίβολο της Σχολής. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος στην Ίμβρο

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα συναντήθηκαν η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαο Δένδια, νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Ίμβρου.

Επιτάφιος Θρήνος 2023 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Εσπέρας Μεγάλης Παρασκευής, 14ης Απριλίου 2023, στον Ναό της Αγίας Μαρίνας Φαγιά Ζακύνθου, η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), υπό του οικείου Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Επιτάφιος Θρήνος 2023 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου

Εσπέρας Μεγάλης Παρασκευής, 14ης Απριλίου 2023, στον Ναό της Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου, η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), υπό του οικείου Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Βανάτο: Έτοιμος ο Επιτάφιος της Παναγούλας για απόψε


Έτοιμος ο Επιτάφιος του Βανάτου για την αποψινή Ακολουθία. Τον ευπρέπισαν Ενορίτισσες και Φίλοι της Ενορίας, οι οποίοι όλοι έφεραν τα άνθη των καρδιών τους, για να τον στολίσουν. 

Ανακοινωθέν εκ Φαναρίου για την εκδημία του Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ

Ἀνακοινοῦται μετά τῆς κατ᾿ ἄνθρωπον θλίψεως ἡ πρός κύριον ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας κυροῦ Ἰωακείμ. Ἐπί τῷ ἀκούσματι τῆς δυσαγγέλου ταύτης εἰδήσεως, ἐν συνεννοήσει μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ἀπουσιάζοντος εἰς τήν Ἴμβρον, ἀπεφασίσθη ὅπως:

Ζάκυνθος: Η λιτανεία του Εσταυρωμένου 2023 και η ευλογία του Σύμπαντος [photos-video]

Ώρα 2 μετά το μεσημέρι τής Μεγάλης Παρασκευής, 14ης Απριλίου 2023, από τον Ναό του Αγίου Νικολάου του Μόλου, η πατροπαράδοτη λιτανεία του Εσταυρωμένου ανά την πόλη της Ζακύνθου και τέλος, στην Πλατεία Σολωμού, η ευλογία του Σύμπαντος από τον προεστώτα Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γέρων Νικομηδείας Ιωακείμ, μετά δυο δεκαετίες στο κρεβάτι του πόνου


Κοιμήθηκε [σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, 14.4.2023] ο Μητροπολίτης Γέρων Νικομηδείας κυρός Ιωακείμ. Σημαντικός Ιεράρχης του Θρόνου ο οποίος βρίσκονταν για τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο κρεββάτι του πόνου. Γέροντας πολλών. Δίκαιος και ταλαντούχος. Πλήρωσε την ευαισθησία του. Θα σε θυμάμαι γέροντα μου. Αιωνία σου η μνήμη. Συμμετέχω στο πένθος.
Συμεών Σολταρίδης
 

Μελβούρνη: Εσπερινός Αποκαθηλώσεως 2023, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, εκκινώντας τη διήμερη ποιμαντική περιοδεία του στη Βικτώρια, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στο Templestowe της Μελβούρνης, και χοροστάτησε στην Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, πλαισιούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και από τους κληρικούς του Ναού.

Βανάτο Ζακύνθου: Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Εσπερινός Αποκαθηλώσεως 2023


Πρωί Μεγάλης Παρασκευής, 14ης Απριλίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Δέος και κατάνυξη, ενώπιον του Επιταφίου του Κυρίου της Ζωής!

Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Αποκαθήλωση στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, σήμερα, πρωί Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 2023, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Μητροπολίτης Σουηδίας: Τί απέγιναν τα τριάκοντα ἀργύρια; | Metropolitan of Sweden, What happened to the thirty pieces of silver?

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας, Τί απέγιναν τα τριάκοντα αργύρια;

Ομιλία στην Μεγάλη Παρασκευή

Η Ορθόδοξος Εκκλησία, σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμά σήμερα τον “Μεγάλο Νεκρό”, αναλογίζεται όμως ταυτόχρονα και την τραγική συμμετοχή της ανθρωπότητος στο Θείον Πάθος. Σαν σήμερα, το ανθρώπινον γένος, δίκην δικαστού, έκρινε και καταδίκασε τον Θεό, αποτιμώντας την αξία Του “τριάκοντα ἀργύρια”.

Ποιος μπορεί;

Η Σταύρωση του Ιησού προκάλεσε αναστάτωση στην ζωή των μαθητών Του.

Φόβος, λύπη, αμηχανία, αμέτρητοι λογισμοί απογοήτευσης τούς είχαν κυριεύσει. Τίποτε δεν φαινόταν ικανό να γιατρέψει τον πόνο τους, γιατί ο Διδάσκαλός τους ήταν νεκρός.

"Εσταυρώθης δι' εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Παρασκευή

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν΄ τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον σταυρόν και τον θάνατον, ά δι’ ημάς κατεδέξατο΄ έτι δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν». Το ιερό συναξάρι της αγίας αυτής ημέρας αναφέρει με λεπτομέρεια τι τιμούμε και προσκυνάμε αυτή την αγία ημέρα.