e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μια επιπλέον Παντοχαρά εν Ζακύνθω


Ενώ η Εκκλησία μας τιμά σήμερα το Γενέσιο της Θεομήτορος, εμείς στο Εικονοστάσιο του Νυχθημερόν αναρτάμε για προσκύνηση από τους διαδικτυακούς φίλους μας μια νέα εικόνα, μεγάλων διαστάσεων, που αποτυπώσαμε φωτογραφικά απόψε, στο Καθολικό της Μονής Ελευθερωτρίας Λαγοπόδου Ζακύνθου.

Πρόκειται για μιαν επιπλέον Παντοχαρά! Ο Κτήτορας και Γέροντας του εν λόγω Ησυχαστηρίου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκέλμπεσης, 98 χρόνων φέτος, όπως μάς δήλωσε απόψε, ήθελε πολύ να ιστορηθεί μια Παντοχαρά στο καθίδρυμά του, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι αδελφός της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, όπου θησαυρίζεται η πρωτότυπη Παντοχαρά, την οποίαν ευλαβείται εκ νεότητός του από βάθους ψυχής! Θαυμάζει μάλιστα, πόσο μοιάζει ετούτη η νέα Παντοχαρά στην Στροφαδινή!

Εόρτια Παράκληση στην Ελευθερώτρια Ζακύνθου
Σήμερα το απόγευμα μικρός όμιλος από την Ενορία μας παρευρέθηκε στον Εσπερινό και στην Παράκληση προς την Παναγία στην εορτάζουσα Γυναικεία Μονή της Ελευθερώτριας Λαγοπόδου Ζακύνθου.

Κατάνυξη μπροστά στο απείκασμα του πανσεβάσμιου Προσώπου Της, με την ευκαιρία μάλιστα του Γενεσίου Της! Ο 98χρονος Κτήτορας και Γέροντας της Μονής Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκέλμπεσης χαμογελαστός διαρκώς, η Ηγουμένη Μαγδαληνή και η Αδελφότητα ευγενέστατες!

Ο Εφημέριός μας τέλεσε τις Ακολουθίες και κατόπιν ομίλησε προς το πυκνό εκκλησίασμα, με θέμα: "Η Παναγία ως υπόδειγμα Υπακοής και Υπομονής για τους κάθε λογής Μοναστές του μοναχικού καιρού μας"

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι! 

"Ορθόδοξη Μοζαμβίκη", ένας νέος ιστότοπος


Μια μικρή και ταπεινή συμβολή τού Νυχθημερόν και των συνεργατών του στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή αποτελεί ο νέος ιστότοπος, που θέτουμε από σήμερα στην δημοσιότητα. Πρόκειται για την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ και, όπως κατανοείτε, αφορά στα πεπραγμένα και στα ζητούμενα της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης, δεδομένου ότι τον τόπο αυτόν των 21.000.000 κατοίκων περίπου, από πλευράς Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει από τα τέλη του 2010 αναλάβει ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης), γόνος της Ζακύνθου, υπό την πνευματική επιστασία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

Τα πράγματα εκεί κάτω δεν είναι τόσο εύκολα ή ειδυλλιακά, όσο μπορεί να φαντασθεί κανείς. Ο Επίσκοπος έχει να κάμει πολυμέτωπο και πολυεπίπεδο αγώνα. Μα και μόνον ότι δεν έχει ακόμη ιερέα και τα επιτελεί όλα εντελώς μόνος, λέει πολλά. Ο κ. Ιωάννης κάνει ό,τι μπορεί και μες από τις σελίδες μας παρακολουθείτε περιοδικώς τις προσπάθειές του. Όμως είναι ανάγκη να ενισχυθεί. Στην ιδαίτερη σελίδα, που ιδρύσαμε και τού προσφέρουμε από καρδίας σήμερα, υπάρχουν διευθύνσεις και στοιχεία, ώστε ο κάθε ευαισθητοποιημένος να δύναται να προσεγγίσει την Επισκοπή και να δώσει χέρι βοήθειας.

Οι βουλόμενοι λοιπόν, δεν έχετε παρά να κάμετε κλικ εδώ και μεταφέρεσθε νοερά στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ!!! Καλή πλοήγηση!

Από την Ευχαριστιακή Σύναξη για το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Ελευθερώτρια Ζακύνθου


Άννας Τσουκαλά-Κουφού: Ο Πινόκιο (ποίημα)Παράμουσοι και λογοκόποι

γέροντες, τα παραμύθια,

παραπέτο αλήθειας

επισφαλή στη νιότη,

έτσι πρέσβευε!!!!


Για οκνούς θεριστάδες

κοντόφθαλμης απάτης,

κι ο Αίσωπος και ο Άντερσεν

και κάθε ένας παρόμοιος,

έτσι πάντα μιλούσε!

Λάτρευε μόνο τον Κολόντι,

για την προέλευσή του;

για τον Πινόκιο;


Προσκέφαλό του αυτός,

κι η μάμμη αναπαυμένη στο θέλημά του.

Θέλγονταν με κανόνια και τουφέκια

με αρμαθιές καπεταναίων,

πλούσια φαρέτρα αρματολοί

και κλέφτες,

κομπολόι ατέρμονο από βόλια,

ο διχασμός τα πάθη των Ελλήνων!!!

Μα τον Πινόκιο τον λάτρευε μονάχα,

γιατί στο ψέμα δεν μπορούσε

να λιμνάσει!!!