e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Θεία Λειτουργία στην καρδιά της «Ζεστής Κοιλάδας». Αρχή της Ινδίκτου στη Βάλια Κάλντα


Για ακόμη μία χρονιά τελέστηκε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα η καθιερωμένη πλέον Θεία Λειτουργία για την Αρχή της Ινδίκτου. 
     Ήδη από το 2016 ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, εμπνεόμενος από τον εκ της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ορισμό της 1ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας αφιερωμένης στο Περιβάλλον, ξεκίνησε και κάθε χρόνο τελεί Θεία Λειτουργία «στον μεγαλύτερο ναό που υπάρχει, αυτόν της φύσης…», όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα. 
     Φέτος, λόγω της απουσίας του οικείου Μητροπολίτου στην Κωνσταντινούπολη για την προγραμματισμένη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, η Θεία Λειτουργία και ο Αγιασμός τελέστηκε από τους ιερείς της Μητροπόλεως.

Εισήγηση Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου [video]

Παρακολουθείστε ακολούθως την εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ Νεκταρίου, κατά την αποψινή (1.9.2021) Συνεδρία της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Σεβ. Ομιλητής δεν κατόρθωσε να είναι παρών αυτοπροσώπως, όμως η εισήγησή του μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένη. Θέμα του, ο Κορονοϊός στις χώρες της Ασίας:

Βαρυσήμαντη εισήγηση Σωτήρη Τσιόδρα στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου [video]

Δείτε ακολούθως την εισήγηση του Καθηγητού κ. Σωτηρίου Τσιόδρα στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, με το φλέγον θέμα: «Η Εκκλησία εις τον καιρόν της πανδημίας του Covid-19: προβλήματα, εμπειρίες, λύσεις», απόψε, Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021, εν Κωνσταντινουπόλει:

Οι εργασίες της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου [live]


Απόγευμα 1ης Σεπτεμβρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη, άρχονται οι εργασίες της Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ανασυγκρότηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1.9.2021-28.2.2022)

Γενομένης της τακτικής ανασυγκροτήσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ταύτην θα αποτελέσουν, διά το εξάμηνον 01.09.2021 – 28.02.2022, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, οι Σεβ. Ιεράρχαι:

Η Εκκλησία της Κύπρου για την Ημέρα Προσευχής υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος (1.9.2021)

H εορτή της Ινδίκτου στo Oικουμενικό Πατριαρχείο, 1.9.2021 [130 photos]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου – η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά – και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην Πανδημία, επισημαίνοντας τα εξής:

Η "οικογενειακή" φωτογραφία της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

 Φανάρι, 1η Σεπτεμβρίου 2021

Ένας Άγιος μάς δείχνει τι είναι ο κόσμος

Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει καθιερώσει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου ως την ημέρα του φυσικού περιβάλλοντος για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Καθώς γινόμαστε μάρτυρες του ολοένα και διογκούμενου προβλήματος της ανάγκης για προστασία της κτίσης από την καταστροφή που εμείς οι άνθρωποι προκαλούμε (καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, επιδημίες) η ημέρα αυτή αποκτά δραματικά επίκαιρο χαρακτήρα. 

Πατριαρχική Χοροστασία στην Ευχαριστιακή Σύναξη για την Αρχή της Ινδίκτου στο Φανάρι [video-photos]


Πρώτη Σεπτεμβρίου 2021. Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία, χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τῶν Σεβ. καί Πανιερ. Μητροπολιτῶν καί Ἀρχιεπισκόπων καί τῶν Θεοφιλ. ἐπαρχιούχων Ἐπισκόπων, οἱ ὁποῖοι ὑπογράφουν τήν Πρᾶξιν τῆς Ἰνδίκτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Στιγμές από τον Πατριαρχικό Εσπερινό της Ινδίκτου και την Χειροθεσία Σωτήρη Τσιόδρα [45 photos]


Με το Οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοασηκρήτου τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον διακεκριμένο Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήριο Τσιόδρα, μετά το πέρας του Εσπερινού, κατά τον οποίο χοροστάτησε, το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Αυγούστου 2021, παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, παρουσία πλήθους Ιεραρχών, Αρχόντων Οφφικιαλίων, των Γενικών Προξένων της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, Ευγεν. κ. Γεωργίας Σουλτανοπούλου και Εντιμ. κ. Oleksandr Gaman, και πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.