e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Στιγμές από τον Πατριαρχικό Εσπερινό για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Κιρκιντζέ


Εσπέρας Κυριακής του Παραλύτου, 7ης Μαΐου 2017


Η Κυριακή του Παραλύτου 2017 στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης | Αύριο, στην Έφεσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροτονεί Διάκονο τον κ. Ελευθέριο Χρυσοχόο


Αγία Φωτεινή Σμύρνης. Η Κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σμύρνης Βαρθολομαίου και συμπροσευχομένου του Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου, με τους οποίους πολλά χρόνια φιλίας και συνεργασίας μας συνδέουν! Ευχαριστώ τον Θεό που στην τελευταία μας Θ. Λειτουργία, ως λαϊκός, βρεθήκαμε στην συγκεκριμένη πόλη και στον συγκεκριμένο Ι. Ναό, μαζί με Τούρκους, Ρώσους, Γεωργιανούς κλπ εθνοτήτων ορθοδόξους αδελφούς. Μία ζωντανή κοινότητα! Η ομορφιά της οικουμενικής ορθοδοξίας!
Λευτέρης Χρυσοχόος

Σημείωση Νυχθημερόν
          Μετά χαράς πληροφορούμαστε ότι ο υπεύθυνος Γραφείου της Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Αθήναις κ. Λευτέρης Χρυσοχόος (δείτε ακολούθως σχετικές σημερινές φωτογραφίες, με την οικογένειά του) θα χειροτονηθεί Διάκονος αύριο (8.5.2017) στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου και ο τάφος Του, στην Έφεσο από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 
          Πρεσβύτερος θα χειροτονηθεί μετά από λίγες μόλις ημέρες, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στον Ναό της Φανερωμένης Βουλιαγμένης, από τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο. Θα συνεχίσει να εργάζεται στο εν Αθήναις Πατριαρχικό Γραφείο και θα ιερατεύει στο Μετόχιο της Μονής της Πάτμου στην Πεντέλη! 
          Όλα να γίνουν με το καλό του Θεού προσευχόμαστε από βάθους αγαλλομένης καρδίας!!! 
Η Κυριακή του Παραλύτου 2017 στο Νιχώρι του Βοσπόρου, συμπροσευχομένου του Οικουμενικού Πατριάρχου


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 7.5.2017, στο Ναό της Παναγίας της Κουμαριωτίσσης Νιχωρίου, στον Βόσπορο, τιμώντας τον Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο και μνημονεύοντας τον ιατρό Στέφανο Καραθεοδωρή (1789-1967). Της θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ενώ στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στο τέλος, ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο για τον αοίδιμο Στέφανο Καραθεοδωρή και αποκάλυψε προτομή του.
Η Κυριακή του Παραλύτου 2017 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί της Κυριακής του Παραλύτου, 7η Μαΐου 2017, στον περικαλλή ναό της Παναγούλας Μπανάτου, με συννεφιά και κάποιες ψιχάλες, παρά την αρχόμενη ζέστη. Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της Κυριακής ομίλησε επίκαιρα ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον θερινό ιεροψάλτη - λαμπαδάριο της Ενορίας, τον κ. Ιωάννη Κλάδη, υπεύθυνο και διδάσκοντα της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. 

Σημειωτέον, ο κ. Κλάδης -συν Θεώ- θα εξυπηρετήσει την Ενορία για το εξάμηνο που άρχεται σήμερα. Ο π. Παναγιώτης εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την εν λόγω συνεργασία, διότι ο κ. Κλάδης υπήρξε στο παρελθόν μαθητής του στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, τώρα δε άμεσος συνεργάτης του στο λειτουργικό - λατρευτικό "γεώργιον" της Ενορίας!


Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ συμμέτοχος στα Εγκαίνια του Ναού του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού


Το εσπέρας της Παρασκευής, 5ης Μαΐου 2017 και το πρωί του Σαββάτου, 6η Μαΐου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ συμμετείχε προσκεκλημένος στα Εγκαίνια του Ναού του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. 

«Τα εγκαίνια του ναού είναι πνευματικό πανηγύρι», σημείωσε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό των Εγκαινίων. Νωρίτερα, το απόγευμα, με λιτανευτική πομπή έφτασαν τα λείψανα των Αγίων από την γειτονική ενορία της Αγίας Σοφίας, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ναζιανζού Θεοδωρήτου. Στον προαύλιο χώρο του ναού ανέμεναν την λιτανευτική πομπή οι Μητροπολίτες Κορίνθου Διονύσιος, Ζακύνθου Διονύσιος, ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος και πλήθος πιστών της ενορίας. Οι δυο προϊστάμενοι των ενοριών συναντήθηκαν λίγο πριν και με χαρά έγινε η υποδοχή των λειψάνων που θα τοποθετηθούν στην Αγία τράπεζα. Αμέσως μετά ξεκίνησε ο εσπερινός των εγκαινίων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου, ενώ παράλληλα ο κόσμος προσκυνούσε τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου στο άξιο θαυμασμού προσκυνητάρι. 

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου μίλησε για τον σύνδεσμο που έχει με την ενορία τόσο ο ίδιος όσο και ο Μητροπολίτης Κορίνθου και με χαρά αποδέχτηκαν την πρόσκληση να τελέσουν με την άδεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τα εγκαίνια του ναού που υπηρέτησαν πριν χρόνια. Ο κ. Διονύσιος υπογράμμισε το σημαντικό έργο του προϊσταμένου Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη, ο οποίος, από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, μεταμόρφωσε κυριολεκτικά τον ναό του Αγίου Γεωργίου. 

Πηγή και σταχυολόγηση φωτογραφικού υλικού και πληροφοριών: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO, Γιώργος Φερδής

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ