e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Στον Άγιο Φανούριο της οδού Φωσκόλου


Το Νυχθημερόν εκκλησιάσθηκε απόψε στο λιλιπούτειο εκκλησάκι Παναγίας της Οδηγήτριας και Αγίου Φανουρίου, στην οδό Φωσκόλου, της ενορίας Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα Ζακύνθου, τιμώντας τη μνήμη του αγίου Φανουρίου του νεοφανούς.

Εδώ εφημερεύει ο καλοσυνάτος Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος (βλ. 4η φωτό). Απόψε, εκτός των ιερέων υπήρχε συρροή εκατοντάδων προσκυνητών, οι οποίοι -στο πλαίσιο της τιμής του Αγίου Φανουρίου- έσπευσαν είτε να φέρουν την καθιερωμένη Φανουρόπιτά τους, είτε να μεταλάβουν από τις άλλες! Ούτως ή άλλως ψάλλουμε όλοι μαζί το Απολυτίκιο της Εορτής:

"Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε".

Η Ευχαριστιακή Σύναξη για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου [3ο μέρος: Η λιτάνευση του ιερού Σκηνώματος]

Σήμερα, στις 11 π.μ. ακριβώς
στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου


 Οπτικοακουστικό υλικό για το Νυχθημερόν: Διονύσιος Στραβοπόδης

Η Ευχαριστιακή Σύναξη για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου [2ο μέρος: Μητροπολίτης Χρυσόστομος κατά σημερινών Νερώνων]


Ομιλώντας σήμερα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄ προς το πυκνότατο εκκλησίασμα, κατά το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο των "Μπασιμάτων" του Πολιούχου μας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ορεινή περιοχή του νησιού, στα χωριά Κοιλιωμένος, Άγιος Λέων, Μονή Υπεραγάθου - Σιναϊτικό Μετόχιο, Πόρτο Ρόξα και Λιμνιώνα, που από χθες -δυστυχώς και σήμερα- έχουν παραδοθεί στη μανία της Φωτιάς.

Εξέφρασε την απέραντη θλίψη του για την ολοκληρωτική καταστροφή, που συντελείται στον πνεύμονα εκτεταμένου πρασίνου της περιοχής αυτής, μια θλίψη, η οποία σκιάζει την εορταστική διάθεση επί τη πανηγύρει του Αγίου Διονυσίου. Καταφέρθηκε κατά των σύγχρονων Νερώνων και κάλεσε όλους να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην εμπέδωση οικολογικής συνείδησης και αγαστής συναρμογής όλων  με το πολύπαθο φυσικό περιβάλλον μας.

Η Ευχαριστιακή Σύναξη για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου [1ο μέρος: Το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο]

  Σήμερα το πρωί, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου 


Στο σημερινό πανεπίσημο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο των "Μπασιμάτων" (δηλαδή της Αποδόσεως της Εορτής του Αγίου Διονυσίου), προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄ και συμμετείχαν, παρατείνοντας την παραμονή τους στη Ζάκυνθο, οι Μητροπολίτες: Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Κυρήνης κ. Αθανάσιος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων και οι Επίσκοποι: Μαραθώνος κ. Μελίτων, Φαναρίου κ.Αγαθάγγελος, Φωτικής κ. Διονύσιος και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης.

Οπτικοακουστικό υλικό: Διονύσιος Στραβοπόδης και π. Παναγιώτης Καποδίστριας