e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Αντίκες δωρήθηκαν στην Ενοριακή Βιβλιοθήκη του "Αληθώς"


Αυτές τις μέρες μια ευγενέστατη Κυρία της Ζακύνθου, φίλη της  Ενορίας Βανάτου και του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς", μας προσέφερε εντελώς δωρεάν δυο αντίκες από το αρχοντικό της, για να κοσμήσει με αυτές την νεοϊδρυθείσα Ενοριακή Βιβλιοθήκη Βανάτου - έδρα του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", εκφράζοντας έτσι την αγάπη και τη συμπαράταξή της στο συντελούμενο πνευματικό - πολιτιστικό έργο της Ενορίας μας.
        Η αξιοπρόσεκτη και αξιοθαύμαστη αυτή δωρεά -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- αφορά σε δυο συλλεκτικές καρέκλες, με πολύ υπερυψωμένες ξυλόγλυπτες πλάτες, με λεπταίσθητα τοποθετημένο φυτικό διάκοσμο και πρωτότυπη επίστεψη.  
        Εκ μέρους σύσσωμου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εκφράζουμε από καρδίας ευχαριστίες προς την αρχόντισσα Δωρήτρια, ευχόμενοι να έχει όλα τα δώρα του Ουρανού πλουσιοπάροχα στη ζωή και τα έργα αυτής της ίδιας και των οικείων της. 

Βυζαντινός ψαλμός στη στέψη του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ΄ [video]

Το "Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών", υπό την χοραρχία τού Δρα Αλέξανδρου Λίγκα, έψαλε ελληνιστί -αριστοτεχνικά και συνάμα κατανυκτικά- εκλογή στίχων από τον 71ο Ψαλμό του Προφητάνακτος Δαυίδ σε ήχο Δ΄ Λέγετο, κατά την πανεπίσημη και βυζαντινότροπη τελετή Στέψης του νεοαναδειχθέντος Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ΄, η οποία έλαβε χώρα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, το Σάββατο, 6η Μαΐου 2023. 

Ιταλία: Λείψανο του Αποστόλου Ματθαίου παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Salerno

Το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής Του στο Σαλέρνο της Ιταλίας, παρέστη στην Ευχαριστιακή Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, επί τη ανακομιδή των λειψάνων του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σαλέρνο παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τμήμα του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Ματθαίου, που φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό.

Ο Πατριάρχης εκφώνησε την ακόλουθη βαρυσήμαντη ομιλία:

Η ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα είναι εδώ!

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Βασίλειος Βολουδάκης επανειλημμένως έχει ξεσπαθώσει εναντίον Εκκλησίας και Πολιτείας, με διάφορες αφορμές, θεωρώντας εαυτόν αμύντορα της Ορθοδοξίας και του Έθνους, ενώ όσους δεν συντάσσονται με τις απόψεις του οιονεί προδότες.

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Το Σάββατο, 6η Μαΐου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα Αλεξανδρείας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, επικεφαλής πολυμελούς ομάδος Ελλήνων προσκυνητών από τις Η.Π.Α.

Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου του βουνού στην Αλάνια

Το Σάββατο 6 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας εόρτασε, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του βουνού στην Αλάνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων στη Στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ΄| Archbishop Nikitas at the Coronation of King Charles III

Μετά βαθείας συγκινήσεως, ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης για την τιμητική πρόσκληση της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασιλέως Καρόλου Γ', ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας παρέστη και συμμετείχε στην Τελετή Στέψης του νέου Βασιλέως, το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023. 

Οι Θέσεις

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

-Μια θέση στον Ήλιο, διεκδικεί ο φτωχός και ο κατατρεγμένος.

-Μια θέση στο Λεωφορείο, στο Τραίνο, στο Αεροπλάνο, ο ταξιδιώτης!

-Μια θέση στο Δημόσιο, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Ελλάδας και όχι μόνο!

-Μια θέση να βολευτώ κι όπου να 'ναι! ο άνεργος.

-Μια θέση στην καρδιά σου, ο ερωτευμένος!

-Μια θέση στην εκκλησία, ο εκκλησιαζόμενος!

Αυστραλίας Μακάριος προς νέο Πρεσβύτερο: «Δώσε αγάπη και θα δεις τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος να βλασταίνουν»

«Δώσε αγάπη και θα δεις τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος να βλασταίνουν». Την πατρική αυτή προτροπή απηύθυνε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στον διάκονο κ. Παντελεήμονα Τουμπελέκη, προ της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του, η οποία τελέστηκε το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, στο Leichhardt του Σύδνεϋ, όπου αναλαμβάνει εφεξής να διακονεί ως Ιερατικώς Προϊστάμενος.

Τηλεγράφημα του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Ἐπί τῇ ἀφίξει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου καί τῆς τιμίας συνοδείας Αὐτοῦ εἰς Φλωρεντίαν, ἐν τῷ πλαισίῳ τῆς Πατριαρχικῆς ἐπισκέψεως εἰς Ἰταλίαν, ἡ Α. Ἁγιότης ὁ Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος ἀπέστειλε, τήν Τετάρτην, 3ην Μαΐου 2023, τό κάτωθι ἐγκάρδιον τηλεγράφημα: