e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Νέοι του Βανάτου διαβάζουν το Ευαγγέλιο στον Εσπερινό της Αγάπης 2023 [video]


Εσπέρας Κυριακής Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ο Εσπερινός της Αγάπης.
    Το ιερό ευαγγελικό ανάγνωσμα των Εσπερίων ("Ούσης οψίας..."), πλην των Ιερέων, απέδωσαν τέσσερις νέοι της Ενορίας, οι οποίοι υπήρξαν παλαιότερα Παιδιά του Ιερού Βήματος και τώρα είναι είτε φοιτητές, είτε τελειόφοιτοι Λυκείου. 
    Πιο συγκεκριμένα ανέγνωσαν: Ο Κωνσταντίνος Μπουργάνης στα αγγλικά, ο Διονύσιος Κοντονής στα γερμανικά, ο Σπυρίδων Δρογγίτης στα γαλλικά και ο Σπυρίδων Κοντονής στα νεοελληνικά. 

Βανάτο Ζακύνθου: Εσπερινός Αγάπης 2023 - Νέοι της Ενορίας ανέγνωσαν το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες


Το εσπέρας της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου -ως είθισται- εψάλη ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τον οποίον, σε καλύτερες ημέρες του παρελθόντος, πραγματοποιείτο Λιτανεία των Εικόνων της Αναστάσεως και της Κυράς της Παναγούλας ανά την Ενορία. Κατά την τριετία της Πανδημίας δεν κατέστη τούτο δυνατόν, ούτε όμως κι εφέτος, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. 

Ανάσταση 2023 στο Λονδίνο | The Service of the Resurrection in Kentish Town


Σε εορταστική ατμόσφαιρα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, χοροστάτησε στην Ακολουθία της Αναστάσεως και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου Kentish Town στο Λονδίνο. 

Ανάσταση 2023 στο Μπέρμιγχαμ | Easter Celebration in Birmingham

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε η Ζωηφόρος Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες των Midlands. 

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος επισκέφτηκε την Μ. Εβδομάδα τις Κοινότητες του Νότιγχαμ, Λέστερ, Κόβεντρι και Μπέρμιγχαμ. 

Αρχιερατικός Εσπερινός Αγάπης 2023 στον Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής Πάσχα, 17.4.2023, στον Ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, έγινε -ως είθισται- ο Εσπερινός της Αγάπης. Λιτανεία της Παναγίας της Γαλανούσας δεν έγινε εκτός του Ναού, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά έγινε λιτή εντός. Χοροστάτησε ο σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
[Φωτογραφίες: Χρυσομαρία Δούκα]

Εσπερινός Αγάπης 2023 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, η ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, ο οποίος, κατά το έθος, ενεδύθη την αρχιερατική στολή στο Μέγα Συνοδικό.
    Εκκλησιάστηκαν πολυπληθείς όμιλοι προσκυνητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και πιστοί από τα Πριγκηπόννησα, προς τους οποίους ο Καθηγούμενος ευχήθηκε επί τη εορτή του Αγίου Πάσχα και διένειμε τα καθιερωμένα πασχαλινά αυγά.

Άγιο Πάσχα 2023 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εόρτασαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προέστη της τελετής της Αναστάσεως και προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, μεταφέροντας προς όλους το χαρμόσυνο μήνυμα, «Χριστός Ανέστη!».

Κυριακή του Πάσχα 2023 στην Ίμβρο

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, ο Εσπερινός της Αναστάσεως, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, Παναγία. 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια, στο Επισκοπείο, περιστοιχιζόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, Μοσχονησίων κ. Κύριλλο, και Μύρων κ. Χρυσόστομο, καθώς και από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ι. Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου, έφθασε, εν πομπή, στον παρακείμενο Μητροπολιτικό Ναό, και προέστη  του Εσπερινού.

Τα Αναστάσιμα 2023 στη Μητρόπολη Πισιδίας

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατανύξεως και την παρουσία πολλών πιστών τελέστηκαν συμφώνως προς το Τυπικό της Εκκλησίας όλες οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος στους Ιερούς Ναούς της Αττάλειας, της Σίδης και της Αλάνιας. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου της Αττάλειας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, ενώ ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Πισιδιωτίσσης στην Αλάνυα.

Εσπερινός της Αγάπης 2023 στη Λαμία [photos-video]

Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας τελέσθηκε σήμερα Κυριακή του Πάσχα ο Μέγας Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος το Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον οποίο πλαισίωσε αντιπροσωπεία ιερέων της Μητροπόλεως.

          Το Ιερό Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, σλαβονικά, αραβικά και ομηρικά.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον λόγο του με συγκίνηση ευχαρίστησε για τον εορτασμό του Αγίου Πάσχα όλους τους συνεργάτες του ιερείς και λαϊκούς αλλά και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα σε όλη την Μητρόπολη.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

Αναστάσεις και Λειτουργία Πάσχα 2023 στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Χιλιάδες πιστοί και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου πλημμύρησαν τους Ναούς απ’ άκρου εις άκρον της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, για να ψάλλουν εν ενί στόματι και μια καρδία το Χριστός Ανέστη και να συμμετάσχουν στην αγρυπνία της Αναστάσεως.

Εσπερινός της Αγάπης 2023 στη Βέροια


Την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα στη Βυζαντινή Βέροια ο Εσπερινός της Αγάπης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και με τη συμμετοχή των κληρικών της πόλεως. 

Βανάτο: Επισκέψεις στην έκθεση ζωγραφικής "Πάσχα χρωμάτων γοερών" του "Αληθώς"

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», συνεχίζοντας τις πολιτιστικές δράσεις του, οργανώνει έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνιδος  Κωνσταντίνας Δήμζα / ΚΩΝέΝΑ:

«Πάσχα χρωμάτων γοερών».

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2023 στη Βέροια


Το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023 το βράδυ ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην Ακολουθία της Παννυχίδος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας. 

Ο Κιέβου Επιφάνιος τέλεσε την Ανάσταση και τη Λειτουργία του Πάσχα 2023 [5ωρο video-photos]


Δόξη και τιμή εορτάσθηκε, με πολύωρη Ευχαριστιακή Σύναξη η Ανάσταση και η Λειτουργία του Πάσχα, τη νύκτα 15 προς 16 Απριλίου 2023, στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εκ μέρους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, επίσημης Εκκλησίας της χώρας, προεστώτος του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 
        Τον πλαισίωσαν Αρχιερείς, Ιερείς και Διάκονοι της ΑΕΟ, ενώ εκκλησιάσθησαν πλήθη πιστών, άδοντας πάλιν και πολλάκις τον θριαμβικό παιάνα "Χριστός Ανέστη", μαζί με ευχές και προσευχές για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν κινδύνω επί 400 πλέον ημέρες, εξαιτίας της βάρβαρης εισβολής των πουτινιστών Ρώσων στην αγέρωχη και ηρωική χώρα τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΗ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Φανάρι: Εσπερινός Αγάπης 2023 στον Πατριαρχικό Ναό

Σε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Πατριαρχικού Επιτρόπου, Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Ικονίου κ. Θεολήπτου και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Παρέστησαν πλήθος πιστών και ο Εντιμ. Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Maxim Vdovichenko.

 

Εσπερινός Αγάπης 2023 στον Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας [video]


Κυριακή του Πάσχα, 16.4.2023, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας Κύπρου, εψάλη ο Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Κατά την διάρκειά του, αναγνώστηκε -κατά την τάξη- το σχετικό Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ: 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Άγιο Πάσχα

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε τις θερμές ευχές της Εξοχ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, με την ευκαιρία της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου.

Ο Πατριάρχης αντευχήθηκε τα βέλτιστα προς την κυρία Πρόεδρο, ζητώντας της να μεταφέρει προς τον ευσεβή ελληνικό λαό τις πατρικές ευχές και την Πατριαρχική του ευλογία για το Άγιο Πάσχα. Την ευχαρίστησε δε, για το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον της για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.

Τις ευχές του για το Άγιο Πάσχα εξέφρασε τηλεφωνικώς προς τον Παναγιώτατο και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Χριστός Ανέστη!

Το μήνυμα της Χαράς ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης. Δεν ήταν δυνατό ο Άδης να κρατήσει μέσα στον τάφο τον Αρχηγό της ζωής.

Ο διάβολος νόμιζε ότι με την σταύρωση και την ταφή κατάφερε και νίκησε τον Θεό. 

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2023 στον Ναό Αγ. Πάντων Κερκύρας [video-photos]


Με αναπεπταμένα συναισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως τελέστηκαν πάντα τα Αναστάσιμα και στην εκκλησιαστική κοινότητα των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας. Ήτοι, η πρωινή περιφορά της Εικόνος της Αναστάσεως, η τελετή του "Χριστός Ανέστη" και η Πασχαλινή Θεία Λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Λειτουργία Πάσχα 2023 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]

Το Πάσχα 2023 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας είχε την δική του αισθητική και ενοριακή αξία. Όλα έγιναν κατά τάξιν, ιερουργούντος του καλού Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Τεσσαρακοστὴ καὶ τὸ Ἅγιον Πάσχα ἐν Σμύρνῃ

Ἀποδεχθέντα τὰ μέλη τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος τῆς Ἀποστολικῆς καὶ Ἀποκαλυπτικῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σμύρνης τὴν πνευματικὴν πρόσκλησιν καὶ πρόκλησιν τοῦ Ποιμενάρχου των Σεβ. κ. Βαρθολομαίου εἰς ἐγρήγορσιν σωματικῶν καὶ ψυχικῶν δυνάμεων διῆλθον ἐν, κατὰ τὸ ἐνόν, μετανοίᾳ, νηστείᾳ καὶ προσευχῇ τὸ στάδιον τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, μετασχόντα εἰς τὸ πλούσιον λατρευτικὸν πρόγραμμα αὐτῆς. Πᾶσαι αἱ προβλεπόμεναι κατὰ τὸ τυπικὸν τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ἐκκλησίας Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι ἐτελέσθησαν εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίας Φωτεινῆς, προεστῶτος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, ὁ ὁποῖος κατὰ τὴν περίοδον αὐτὴν προσεκάλεσε ρωσσόφωνον, οὐκρανόφωνον, γεωργιανόφωνον καὶ ρουμανόφωνον κληρικοὺς πρὸς θεραπείαν τοῦ Ἱ. Μυστηρίου τῆς Ἐξομολογήσεως διὰ τοὺς ὁμογλώσσους αὐτοῖς πιστοὺς καὶ τὴν θεραπείαν λοιπῶν πνευματικῶν ἀναγκῶν των, τελέσαντας καὶ ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ τὴν Θείαν Λειτουργίαν (τελείαν κατὰ Σάββατον ἢ τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων) εἰς τὴν μητρικήν των γλώσσαν.

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2023 στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου


Την νύκτα 15 προς 16 Απριλίου 2023, στον κεντρικό Ναό της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, τελέστηκε η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού και Ιερατικό Συλλείτουργο της Λαμπρής Κυριακής, προεστώτος του νέου Ηγουμένου, Αρχιμανδρίτου Αβραάμ, κληρικού πλέον της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πρώτο Πάσχα στη νεοσύστατη ενορία Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω στο Ντάργουιν

Με την ευλογία και τις προσευχές του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η νεοσύστατη ενορία Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στην περιοχή Palmerston του Ντάργουιν, η λειτουργία της οποίας άρχισε μόλις πριν από τρείς Κυριακές, γιόρτασε το πρώτο της Πάσχα. Πλήθος μέγα κόσμου, μικροί και μεγάλοι, νέοι και ηλικιωμένοι, νεαρές οικογένειες με πολλά παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες, συμμετείχαν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Η παρουσία, ιδιαιτέρως, των πολλών νέων αγοριών και κοριτσιών και των πολλών νέων οικογενειών έδωσε το στίγμα της ζωής της νέας ενορίας.

Πρώτο Πάσχα στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα

Με την ευλογία και τις προσευχές του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο νέος Αρχιεπισκοπικός Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας στην περιοχή Bowden της Αδελαΐδος γιόρτασε ένα ιστορικό ορόσημο με το πρώτο του Πάσχα τον Απρίλη του 2023. Στην ακολουθία της Αναστάσεως και εν συνεχεία στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, πλαισιούμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού, Πρεσβύτερο π. Ιερεμία Krieg, και τον Ιεροδιάκονο π. Ιωάννη Σαριδάκη, ο οποίος, επίσης, γιόρτασε το πρώτο του Πάσχα ως κληρικός.

Ανάσταση 2023 στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote Βικτώριας Αυστραλίας

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε η «εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων» στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Βικτώριας. Χιλιάδες ομογενείς στο κέντρο και τα προάστια της Μελβούρνης, δίχως να πτοούνται από τη διαρκή και ισχυρή βροχόπτωση, συνέρρευσαν με ευλάβεια στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για το «Δεύτε λάβετε φως» και το χαρμόσυνο μήνυμα του «Χριστός Ανέστη».

Ανάσταση 2023 και Εσπερινός της Αγάπης στον Ναό Αγ. Ευσταθίου Μελβούρνης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Μελβούρνης η λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου και το Άγιο Πάσχα. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την «εορτή των εορτών», αποτέλεσε ο Αρχιεπισκοπικός Ναό του Αγίου Ευσταθίου, στο προάστιο South Melbourne, όπου προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης.

Ανάσταση Κυρίου 2023 στην Καμπέρα της Αυστραλίας

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, προεξήρχε της Τελετής της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καμπέρας, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Πέτρο Κηπουρό.

Ανάσταση Κυρίου 2023 στην Πέρθη Δυτικής Αυστραλίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Northbridge.

Της τελετής της Αναστάσεως προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη, κ. Γεωργία Καρασιώτου, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας, κ. Παύλος Άφκος.

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2023 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε την νύκτα της 15ης Απριλίου 2023, όρθρου βαθέος, στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης η Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού. Της Ιεράς Παννυχίδος προέστη ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ο οποίος προεξήρχε και της εορτίου Θείας Λειτουργίας.
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Καθηγούμενος ευχήθηκε επί τη εορτή της Αναστάσεως στους εκκλησιασθέντες πιστούς από τα Πριγκηπόννησα και την την Ελλάδα, ενώ διένειμε πασχαλινά αυγά.

Κίεβο: Λειτουργία Πάσχα 2023 στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στις 16 Απριλίου 2023, πρωί της Κυριακής του Πάσχα, στη Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, τον περικαλλή Ναό του Αγίου Ανδρέου, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο) τέλεσε την επίσημη Θεία Λειτουργία της εορτής επί τη Αναστάσει του Χριστού, με συλλειτουργούς τον ιερομόναχο Ιωάννη (Βυσοχάνσκι) και τον Διάκονο Ιβάν Πέτρο Патak.

"Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει"

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Πάσχα το τερπνόν΄ Πάσχα Κυρίου Πάσχα΄ Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε». Με αυτούς τους υπέροχους και πανηγυρικούς στίχους ο θεσπέσιος υμνογράφος της Αναστάσεως αναγγέλλει στους πιστούς την έλευση της πλέον λαμπρής και ευφρόσυνης εορτής της Εκκλησίας μας. Σύμπας ο άγιος λαός του Θεού, ο «ευσεβής και φιλόθεος», όπως τον αποκαλεί ο ιερός Χρυσόστομος, «εν ενί στόματι και μια καρδία», με δάκρυα χαράς στα μάτια, υμνεί τον Αναστάντα εκ νεκρών και νικητή του θανάτου, Κύριο Ιησού Χριστό. Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και απέραντης αγαλλίασης κατακλύζει τους λαμπροστόλιστους και ολόφωτους ναούς για να εορτάσει τη Θεία Έγερση και να απολαύσει τον ανείπωτο πλούτο της χρηστότητας του Κυρίου. Σπεύδει για να εορτάσει τον πιο σπουδαίο θρίαμβο, την πιο μεγάλη και απερίγραπτη νίκη της ανθρώπινης ιστορίας: Τον θάνατο του θανάτου μας!

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2023 στην Beit Jala της Παλαιστίνης [video-photos]


Νύκτα προς το Πάσχα 2023, στον Ναό της Παναγίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, συνάχτηκαν οι πιστοί της πολυπληθούς αυτής αραβόφωνης Ενορίας για την Τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου και ακολούθως το Ιερατικό Συλλείτουργο της εορτής της Λαμπρής, συλλειτουργούντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου και των καλών Ιερέων του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Λειτουργία Κυριακής Πάσχα 2023 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω

Μετά την Τελετή της Αναστάσεως του Χριστού, 15 προς 16 Απριλίου 2023, στον δαφνοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Λαμπρής Κυριακής, στο τέλος της οποίας, αναγνώστηκε ο πανυπέροχος Κατηχητικός Λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ευλογήθηκαν τα πασχαλινά αυγά και δόθηκαν ως ευλογία στους ευάριθμους πιστούς.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Φανερωμένη Βανάτου: Η μεγαλειώδης Τελετή της Αναστάσεως 2023

15 προς 16 Απριλίου 2023. Το "Χριστός Ανέστη" ακούστηκε ως νικητήρια ιαχή από το πλάτωμα της Φανερωμένης Βανάτου, τα πυροτεχνήματα άστραψαν τη νύχτα και τα θριαμβικά καμπανίσματα κήρυξαν την κατατρόπωση του θανάτου υπό την ισχύ του νέου Φωτός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ζάκυνθος: Ανάσταση 2023 στην ιστορική Πλατεία Αγίου Μάρκου [video]

Η κεντρική Τελετή της Αναστάσεως έγινε τα μεσάνυχτα 15 προς 16 Απριλίου 2023, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων στην ιστορική Πλατεία Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ίμβρος: Φωτοστιγμές Αναστασίμων 2023 και Πατριαρχική Ομιλία [photos]

Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν τελετήν τῆς Ἀναστάσεως 

(Ἅγιοι Θεόδωροι Ἴμβρου, 16 Ἀπριλίου 2023)

Ανάσταση και Πασχαλινή Λειτουργία 2023 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


15 προς 16 Απριλίου 2023, στον μνημειώδη Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου, τελέσθηκε η Ανάσταση του Λυτρωτή και ακολούθως η Λαμπρινή Λειτουργία, υπό του Εφημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Ανάσταση 2023 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου


15 Απριλίου 2023, στον ναό Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου, έλαβε χώραν η Τελετή της Αναστάσεως. Όλοι "εν ενί στόματι και μιά καρδία" έψαλαν το "Χριστός Ανέστη...", υπό τον Εφημέριο, Οικονόμο Σταυροφόρο Ιωάννη Ρένεση.

Αναστάσιμα 2023 στον Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας [video]

Αναστάσιμα, 15-16.4.2023, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, προεστώτος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αναστάσιμα 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video-photos]


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Η Ανάσταση είναι το γεγονός της θείας Αγάπης στην μεγάλη λαμπρότητά του· η εις Άδου κάθοδος του Χριστού, τόσο αγαπημένη παράσταση και στην εικονογραφική μας παράδοση, σηματοδοτεί την Ανάσταση του ανθρωπίνου γένους. Αυτή την κλητή και αγία ημέρα, ας αφουγκραστούμε το μήνυμα του κενού μνημείου. Ο Χριστός «ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε». Ο θάνατος νικήθηκε αδελφοί μου!» τονίζει, με αφορμή το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μέσω του μηνύματός του, το οποίο αναγνώσθηκε κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Μήνυμα Πάσχα 2023 Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου

Yaoundé, Ἅγιον Πάσχα 2023.

«Ἐξ ὕψους κατῆλθες ὁ εὔσπλαγχνος, ταφὴν κατεδέξω τριήμερον, ἵνα ἡμᾶς ἐλευθερώσης τῶν παθῶν, ἡ ζωὴ καὶ ἡ Ἀνάστασις ἡμῶν, Κύριε δόξα σοι».

Τὸ στοιχεῖο ποὺ συνοδεύει, ὡς σύμβολο, τὸ μεγαλειῶδες θαῦμα, τὸ γεγονὸς καὶ μυστήριο τῆς Ἀναστάσεως εἶναι τὸ Φῶς.