e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΝΤΕΣΑ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑ. Θεολογική κατόπτευση του “Μυστικού”

Παρουσίαση: Ντιάνα Χαϊκάλη

Το μελέτημα αυτό υπήρξε εισήγηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στο Συνέδριο για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, που διοργανώθηκε από τον «Πλατύφορο» στο νησί μας το Νοέμβριο του 2001, στις γιορτές για τη συμπλήρωση τότε πενήντα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου αυτού νεοέλληνα πεζογράφου. Τελικά δημοσιεύτηκε επηυξημένο και με πολλές φωτογραφίες στο λογοτεχνικό και φιλόξενο Περιοδικό της Άμφισσας «Τετράμηνα», κυκλοφορώντας παράλληλα και σε ανάτυπο. Το εξώφυλλό του μάλιστα κοσμεί μια καλαίσθητη ξυλογραφία της Άριας Κομιανού.
Ο π. Π. Καποδίστριας πραγματεύεται α) την καταγωγή του εφτασφράγιστου έως θανάτου Μυστικού της Βαλέραινας, β) κάμποσα κωμικοτραγικά σύγχρονα συμπτώματα «δημώδους ιατρικής», όπως αποκαλούνται από την επιστήμη της Λαογραφίας και τέλος γ) το πώς αντιμετωπίζονται ανέκαθεν από θεολογικής πλευράς και Ορθόδοξης Πνευματικότητας όλ’ αυτά τα γιατροσόφια και τα ξόρκια. Γίνεται σαφές και με έμφαση, ότι η Ορθοδοξία πόρρω απέχει από την οποιαδήποτε έκφραση δεισιδαιμονίας και κάθε ανάλογης αθεολόγητης συμπεριφοράς, άκρως επίφοβης σε τελευταία ανάλυση για την προσωπική και δημόσια ψυχοσωματική υγεία.

Καί καταλήγει συμπερασματικά ο ίδιος:
«(…) Φίλη γλυκυτάτη και συμπαθής η Κοντέσα, φιλτέρα όμως η Αλήθεια! Σεβαστό κατ’ αρχήν το δημοκρατικό δικαίωμα ελευθερίας κινήσεων οποιουδήποτε δήθεν θαυματοποιού, ας μη φτάσουμε όμως να θρηνήσουμε και θύματα, επειδή κάποιοι αφελείς ή ευκολόπιστοι ασθενούντες, πάνω στην απόγνωσή τους, με το να εμπιστευτούν τις μυστηριώδεις συνταγές ενός κάποιου τυχοδιώκτη, εγκαταλείπουν τους γιατρούς τους καί την επιστημονική εγκυρότητα ή συμβουλή εκείνων. Παρόμοιοι πειραματισμοί καί αυτοσχεδιασμοί είναι ανάγκη, όχι μονάχα ν’ αποφεύγονται, αλλά δημοσίως να καταγγέλλονται, ώστε κάποτε ο λαός μας, ο “ο πάντοτ’ ευκολοπίστευτος και πάντα προδομένος” (κατά τον Σολωμό), να τακτοποιήσει επιτέλους το τι και πώς πιστεύει. (…)».

Η τέταρτη μέρα του Συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Της Ανταποκρίτριάς μας Δ. Κ.

Χθες Σάββατο, 14 του μηνός, ήταν η τέταρτη μέρα του Συνεδρίου, εδώ στην ωραία Πόλη του Κωνσταντίνου. Ακούστηκαν οι τελευταίες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις-ανακοινώσεις, οι οποίες αξίζει ν' αναφερθούν:

- Καθηγητής Άγγελος Βαλλιανάτος, "Η Νεολαία και η Επικοινωνία".
- Αρχιμανδρίτης Δρ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, "Επικοινωνία και Τεχνολογία".
- π. Heikki Huttunen, "Οι νέοι και η Οικουμενική Κίνηση".
- κ. Κυριακή Αβτζή, "Τι σημαίνει για τους νέους η ένωση των Εκκλησιών;".

Το μεσημέρι ακολούθησε όμορφη εκδρομή και γεύμα εν πλω προς το πανέμορφο νησί της Χάλκης, όπου όλοι οι Νεολαίοι είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία, να επισκεφτούμε την περίφημη Θεολογική Σχολή, για την επαναλειτουργία της οποίας, τόσος γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης -ως γνωστόν- πασχίζει πολύ γι' αυτό προς πάσα κατεύθυνση και στα διεθνή fora, αλλά μάταια μέχρι τώρα, δυστυχώς... Τ' αυτιά των φίλων και γειτόνων μας δεν ιδρώνουν...

Το απόγευμα, μετά την επιστροφή μας από το κατάφυτο και γραφικότατο νησί της Χάλκης, όπου και η σχετική αναμνηστική φωτογραφία μας μαζί με τον Οικουμενικό (βλ. πρώτη φωτογραφία εδώ, του Ν. Μαγγίνα), έγινε Συνεδρίαση εν ολομελεία των Συνέδρων και η πρώτη ανάγνωση του τελικού Πορίσματός μας.
Παρά τη γενική διαπίστωση, ότι όλα πήγαν πολύ καλά, η δε διοργάνωση υπήρξε άψογη από κάθε άποψη, όλοι βέβαια, είμαστε πικραμένοι για την απαγόρευση εκ μέρους των Τούρκων της Συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα, η οποία επρόκειτο να γίνει σήμερα το βράδυ.