e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Κερκυραίος π. Δημήτριος Κοσκινάς, συλλειτουργός στην Ευχαριστιακή Σύναξη για τον Πρωτόκλητο Ανδρέα

 Ναός Παναγίας της Φανερωμένης Μπανάτου, πρωί Κυριακής, 30ής Νοεμβρίου 2014 
Με ευφρόσυνα αισθήματα, σήμερα στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, είχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε τον Κερκυραίο Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κοσκινά, Εφημέριο των Ι. Ναών Αγίων Ελευθερίου - Αγίας Άννης και Παναγίας της Μανδρακίνας πόλεως Κερκύρας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και δη στην Ενορία μας, για να συμμετάσχει απόψε το βράδυ, ώρα 7, ως ομιλητής στην περί του Αγίου Σπυρίδωνος Δ4 Σύναξη του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ενώ το Κουαρτέτο Χαλκίνων Πνευστών, αποτελούμενο από τέσσερις νέους Μουσικούς της Κέρκυρας, θα τον πλαισιώσουν μουσικά!

Έτσι, όλοι σήμερα το πρωί, ο ιερέας και οι νέοι από την Κέρκυρα, εκκλησιάστηκαν στον Ναό μας! Ο π. Δημήτριος προέστη μάλιστα της Ευχαριστιακής Συνάξεως, μαζί με τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Διάκονο Δημήτριο Αποστολόπουλο

Έψαλαν κατά το ζακύνθιο ύφος της εκκλησιαστικής μουσικής οι Ψάλτες του Μπανάτου κ.κ. Δημήτρης Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, οι οποίοι θέλησαν, με τον τρόπο αυτόν, να γνωρίσουν στους φιλοξενουμένους μας την εγχώρια ψαλτική, συγγενική πάντως με την ανάλογη της Κέρκυρας. 

Προσφωνώντας τον π. Δημήτριο ο π. Παναγιώτης καλωσόρισε τον φίλο και αδελφό από τα σπουδαστικά και φοιτητικά χρόνια, επισημαίνοντας ότι κατά τις δεκαετίες που διέρρευσαν η φιλία τους κατέστη βαθεία και αδιατάρακτη. Δώρισε μάλιστα στον επισκέπτη του έναν επιστήθιο σταυρό, ακριβές αντίγραφο παλαιού σταυρού προΕφημερίου του Μπανάτου, το πρωτότυπο του οποίου σώζεται στο Σκευοφυλάκιο του Ναού της Παναγούλας μας. Εξάλλου, στους Κερκυραίους Μουσικούς, οι οποίοι παρίσταντο, προσέφερε βιβλία και τοπικά γλυκίσματα!

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο ο π. Δημήτριος, ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη για όλα και στη συνέχεια έκανε εκτενή εποικοδομητική αναφορά στην κλήση του απλοϊκού ψαρά Ανδρέα, ο οποίος, αφήνοντας κατά μέρος τα δίχτυα του επαγγέλματός του, ακολούθησε τον Κύριο Ιησού, τον Μεσσία και Λυτρωτή του Ανθρώπου και ανήλθε στην περιωπή του Πρωτοκλήτου Αποστόλου και εξαίρετου Αλιέως διά Χριστόν

Οι ενορίτες μας, ενθυμούμενοι τον π. Δημήτριο και από μια παλαιότερη επίσκεψή του στο Μπανάτο, στις 5 Απριλίου 2008 (δείτε σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ), τον περιέβαλαν με θερμά αισθήματα και αγκαλιές. 

Μετά το πέρας της Συλλειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση με καφέ και διάφορα γλυκίσματα στο πατρικό σπίτι του Εφημερίου, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Ναό της Φανερωμένης, κατά την διάρκεια του οποίου οι Ψάλτες μας έψαλαν και άλλα τροπάρια στα "ζακυνθινά", ενώ ο π. Δημήτριος έψαλε ορισμένα ανάλογα στα "κερκυραϊκά"! 


Τα αίσχη, η ένωση και ένα... cheese cake!

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου

Βράδυ Κυριακής στο χαμένο μέσα στην ομίχλη Χονγκ Κονγκ. Ρίχνω μια ματιά στο διαδίκτυο και διαβάζω για αίσχη, προδοσίες και ενώσεις και σκέπτομαι: έχει γούστο σήμερα στο Φανάρι να συμφώνησαν ο Πάπας με τον Πατριάρχη την ένωση… 

Έβαλα το καλό ράσο. Πήρα το δρόμο για το γραφείο. Έκανα και μία στάση στο ζαχαροπλαστείο να πάρω ένα cheese cake. Α, δεν θα με βρουν ανέτοιμο. Θα έρθουν οι Canossian Sisters από δίπλα για τα συγχαρίκια, μπορεί να περάσει και ο Καρδινάλιος να πιούμε ένα oolong tea για το καλό… Να μην έχω ένα γλυκό να κεράσω;

Η ώρα περνά και κανείς δεν εμφανίζεται. Τι συμβαίνει; Στο διαδίκτυο συνεχίζουν να γράφουν για τα αίσχη και τις προδοσίες που συνετελέσθηκαν σήμερα στο Φανάρι… Δεν αντέχω… Βάζω το βίντεο από την σημερινή Πατριαρχική Λειτουργία. Βλέπω στον Πατριαρχικό θρόνο να χοροστατεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης. Κάτι δεν πάει καλά, σκέπτομαι. Γιατί δεν χοροστατεί ο Πάπας; Είναι κουρασμένος; Σε λίγο βλέπω να εισέρχεται στον πατριαρχικό Ναό ο Πάπας Φραγκίσκος και να του υποδεικνύουν να καθήσει στο τιμητικό στασίδι απέναντι από τον πατριαρχικό θρόνο. Α, δεν πάμε καλά… Γιατί δεν εισήλθε στο Ιερό, να ενδυθεί τα άμφιά του, να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη; Τι σόϊ ένωση είναι αυτή; 

Συνεχίζω να παρακολουθώ το βίντεο. Ο Πατριάρχης με τους Ιεράρχες του Θρόνου κυκλώνουν την Αγία Τράπεζα και ο Πάπας με τους δικούς του κάθονται έξω από το Ιερό Βήμα κι απλά παρακολουθούν… Το Σύμβολο της πίστεως το εκφωνεί ένας Άρχοντας του Πατριαρχείου, ενώ την Κυριακή Προσευχή την λέει ο Πάπας. Γιατί δεν του επέτρεψαν να πει και το Σύμβολο της Πίστεως; Άρχισα να απογοητεύομαι… Πού είναι τα αίσχη και οι προδοσίες; Έφθασε η ώρα της θείας Κοινωνίας. Ο Πάπας και οι δικοί του δεν πλησίασαν στο Άγιο Ποτήριο. Ορίστε, σκέφτηκα, θα μείνει το γλυκό. Ποιος θα φάει ολόκληρο cheese cake;

Φτιάχνω το oolong tea. Ακούω τις ομιλίες. Ούτε λέξη για ένωση. Πού είναι το μοντέλο Φερράρας-Φλωρεντίας; Δεν πιστεύω στα αυτιά μου. Ψάχνω και βρίσκω το Κοινό Ανακοινωθέν. Πάλι ούτε λέξη για ένωση. Σοκαρίστηκα. Λες, σκέφτηκα, όλα αυτά που διάβαζα στο διαδίκτυο περί προδοσιών και ενώσεων να ήταν ανοησίες; Με ξεσήκωσαν βραδιάτικα και έχω και αυτό το cheese cake πάνω στο τραπέζι να περιμένει…

Κτυπά η πόρτα του Γραφείου. Αναθάρρησα. Ανοίγω. Ήλθε να με επισκεφθεί ένας από τους πρόσφυγες που προστατεύει η Μητρόπολη. Συγχυσμένος, του λέω να καθίσει. Για ποιο λόγο πέρασες από δω τέτοια ώρα, τον ρωτώ. Είναι χαρούμενος. Ήρθε να με ευχαριστήσει για την υποστήριξη. Μετά από τρία χρόνια αναμονής και σκληρό αγώνα για επιβίωση, πληροφορήθηκε ότι εγκρίθηκε η εργατική βίζα για Αμερική. Σε δύο μήνες φεύγει.

Συμμερίστηκα την χαρά του και δεν ξέρω γιατί, αλλά το βλέμμα μου έπεσε πάνω στο cheese cake… Άντε ευλογημένε, του είπα. Θα σου δώσω κι ένα ωραίο γλυκό να κεράσεις τους φίλους σου για τα ευχάριστα νέα. Το αγόρασα απόψε, συμπλήρωσα. Παρασύρθηκα από αυτούς που ασχολούνται καθημερινά περί όνου σκιάς και έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικής ζωής. Φαντασιώνονται τους ομολογητές. Άκαπνοι όμως και καλοπερασάδηκες. Μέσα στο βάλτο του διαδικτύου. Σαν τα βατράχια του Αισώπου… Ο πρόσφυγας με κοίταξε περίεργα. Με ευχαρίστησε με ευγένεια, πήρε το γλυκό και έφυγε. 

Κάθισα και πάλι στο γραφείο και κοίταξα την οθόνη του υπολογιστή. Ο Πάπας και ο Πατριάρχης με χαιρετούν από το μπαλκόνι του Πατριαρχικού Οίκου. Σήκωσα κι εγώ την κούπα με το τσάι… Στην υγειά σας!


Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας λειτούργησε σήμερα (30/11) στον Ναό Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου Αθήνας
Στη σημερινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου στην Αθήνα χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για την βαθύτερη έννοια της αγάπης. Μιας αγάπης που δεν περιορίζεται ή μόνο στους οικείους ή μόνο στους χριστιανούς. Μιας ουσιαστικής αγάπης που περιλαμβάνει όλο το κόσμο, τους γνωστούς και αγνώστους, τους έχοντες και τους μη έχοντες, τους χριστιανούς και τους μη χριστιανούς. Η αγάπη ακριβώς αυτό είναι, αυτό είναι ο Χριστός. Ακόμη αναφέρθηκε ότι πρέπει απέναντι στις δυσκολίες που περνάει ο καθένας να είμαστε δυνατοί, γιατί μέσα από το προσωπικό μας σταυρό ζούμε την ανάσταση. 

Κλείνοντας μοιράστηκε με τους πιστούς, το πόσο εντυπωσιασμένος ήταν με τον περικαλλή Ναό του Αγίου Βασιλείου και ότι το συνδέουν με αυτόν συναισθηματικοί δεσμοί. Επίσης ευχαρίστησε τον ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Δημόπουλο για την πρόσκληση να λειτουργήσει σήμερα, αναφέροντας παράλληλα την πολυετή και ειλικρινή φιλία που τον συνδέει με τον π. Χριστοφόρο. Τέλος ευχήθηκε στους πιστούς φέτος τα Χριστούγεννα να βρουν πού πραγματικά "εγεννήθη ο Χριστός" και αυτό δεν είναι άλλο από την καρδιά μας.

Το επίσημο Ανακοινωθέν - Χρονικό της Επίσκεψης του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στο Φανάρι (29-30.11.2014)

ΕΚ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ Α. ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Ὡς προανηγγέλθη, Α. Ἁγιότης, Πάπας Ρώμης Φραγκῖσκος, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, πραγματοποιῶν ἐπίσημον ἐπίσκεψιν πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἀφίχθη τό Σάββατον, 29ην Νοεμβρίου, εἰς τήν Πόλιν, ἐν τῷ ἀερολιμένι τῆς ὁποίας ἡ Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης ἡμῶν  ὑπεδέχθη Αὐτόν συνοδευόμενος ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου καί Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου καί τοῦ Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Ἀνδρέου.  
            Τήν συνοδείαν τοῦ Πάπα ἀποτελοῦν οἱ Σεβ. Καρδινάλιοι κ. Pietro Parolin, Πρωθυπουργός τοῦ Κράτους τοῦ Βατικανοῦ, κ. Leonardo Sandri, ἐπί κεφαλῆς τῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Ἀνατολικῶν  Ἐκκλησιῶν, καί κ. Kurt Koch, Πρόεδρος τοῦ Ποντιφηκοῦ Συμβουλίου διά τήν προώθησιν τῆς ἑνότητος τῶν Χριστιανῶν, Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος κ. Giovanni Angelo Becciu, Βοηθός παρά τῇ Πρωθυπουργίᾳ, ὡς καί ἕτεροι ὑψηλόβαθμοι κληρικοί καί λαϊκοί, στελέχη τοῦ Βατικανοῦ.


* * *
            Τό ἀπόγευμα, ὁ Παναγιώτατος μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ μετέβη εἰς τόν ἐν Harbiye ΡΚαθολικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί παρηκολούθησε τήν ὑπό τοῦ Ἁγιωτάτου Πάπα Φραγκίσκου τελεσθεῖσαν θείαν λειτουργίαν ἐκ τιμητικῆς θέσεως.


Ἡ ἐπίσημος ὑποδοχή καί Δοξολογία ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ
Αὐθημερόν τό ἑσπέρας, ἡ Α. Ἁγιότης ὁ Πάπας Φραγκῖσκος, μετά τῆς τιμίας συνοδείας Αὐτοῦ, ἀφίχθη εἰς τά Πατριαρχεῖα περί ὥραν 6:00 μ. μ..    
            Εἰς τήν εἴσοδον τῶν Πατριαρχείων ὑπεδέχθησαν Αὐτόν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος καί Μεξικοῦ κ. Ἀθηναγόρας, καί ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ὑπεδέχθη Αὐτόν εἰς τήν εἴσοδον τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, περιστοιχιζόμενος ὑπό τῶν Κληρικῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν παρακειμένων Ἱερῶν Μητροπόλεων, τῶν κωδώνων κρουομένων πανηγυρικῶς. Ἐκεῖθεν δέ οἱ δύο Προκαθήμενοι, προσκυνήσαντες εἰς τόν νάρθηκα, εἰσῆλθον ὁμοῦ εἰς τόν Π. Πατριαρχικόν Ναόν, ἔνθα κατέλαβον τάς θέσεις Των. Ἀκολούθως ἐτελέσθη Δοξολογία ἐπί τῇ ἀφίξει τοῦ ὑψηλοῦ ἐπισκέπτου.   
            Εἰς τήν ἐπίσημον ταύτην τελετήν ἐκτός τῆς συνοδείας τοῦ Πάπα παρέστησαν οἱ Σεβ. Συνοδικοί Ἀρχιερεῖς, ἅπαντες οἱ ἐνταῦθα Ἱεράρχαι τοῦ Θρόνου καθώς καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, ὁ Πανιερ. Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ἐκπροσωπῶν τήν Ἐκκλησίαν Κύπρου, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει, ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, καί οἱ Γεν. Πρόξενοι ἐνταῦθα, κ. Ernesto Pfirter, τῆς Ἀργεντινῆς, κ. Luiz Henrique Pareira Da Fonseca, τῆς Βραζιλίας, κυρία Federica Ferrari Bravo, τῆς Ἰταλίας, κυρία Jutta Wolke, τῆς Γερμανίας, κ. Irakli Asashvili, τῆς Γεωργίας, κ. Tamás Torma, τῆς Οὑγγαρίας, κ. James Geary, τῆς Ἰρλανδίας, κ. Reuben Gauci, τῆς Μάλτας, κ. Veaceslav Filip, τῆς Μολδαβίας, κ. Shai Cohen, τοῦ Ἰσραήλ, κ. Leigh Turner,τῆς Μ. Βρεταννίας, κ. Robert Schuddeboom, τῆς Ὁλλανδίας, κ. Grzegorz Michalski, τῆς Πολωνίας, κυρία Adriana Octavia Ciamba, τῆς Ρουμανίας, κ. Alexey Erkhov, τῆς Ρωσσικῆς Ὁμοσπονδίας, κ. Zoran Marković, τῆς Σερβίας, κ. Andrej Ferčej, τῆς Σλοβενίας, κ. Jozef Šesták, τῆς Σλοβακίας, κ. Pablo Benavides Orgaz, τῆς Ἱσπανίας, κ. Jens Odlander, τῆς Σουηδίας, κυρία Monika Schmutz Kirgöz, τῆς Ἑλβετίας, κ. Serhii Kravchenko, τῆς Οὐκρανίας, κ. Charles F. Hunter, τῶν Η.Π.Α., κυρία Christine Wendl, τῆς Αὐστρίας, κ. Lino Strangis, τῆς Αὐστραλίας, κ.  Igor Bely, τῆς Λευκορωσίας, κ. Henri Vantieghem, τοῦ Βελγίου, κ. Angel Angelov, τῆς Βουλγαρίας, κυρία Marta Nakic-Vojnovic,τῆς Κροατίας, κ. Ester Lauferová, τῆς Τσεχίας, καί κυρία Muriel Domenach, τῆς Γαλλίας.            
             Ἐπίσης παρέστη Ἐντιμολ. κ. Θεόδωρος   Ἀγγελόπουλος, Ἄρχων Μ. Λογοθέτης τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, ἄλλοι ἐπίσημοι, οἱ τά πρῶτα φέροντες τῆς Ὁμογενείας, ἐκπρόσωποι τοῦ παγκοσμίου Τύπου, διεθνῶν εἰδησεογραφικῶν πρακτορείων καί τηλεοπτικῶν σταθμῶν, καί ἄλλων Μέσων Γενικῆς Ἐνημερώσεως, ὡς καί πλῆθος πιστῶν ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, ὑπερπληρωσάντων τόν Π. Πατριαρχικόν Ναόν.
            Ἀκολούθως Πατριάρχης προσεφώνησε τόν Πάπαν, καλωσορίσας ἀδελφικῶς Αὐτόν εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, ἀπήντησε δέ Οὖτος καταλλήλως.
τελετή ἔληξε διά τῶν ψαλέντων Πολυχρονίων τῶν δύο Προκαθημένων, ἐν συνεχείᾳ δέ Οὗτοι ἀνῆλθον εἰς τήν αἰθουσαν τοῦ Θρόνου ἔνθα ἐγένετο παρουσίασις τῆς Ἱεραρχίας εἰς τήν Α. Ἁγιότητακαί ἐν συνεχείᾳ εἰς τό Πατριαρχικόν Γραφεῖον εἶχον κατ᾿ ἰδίαν συνομιλίαν. Ἐν τέλει Α. Ἁγιότης ὑπέγραψεν εἰς τό βιβλίον ἐπισκεπτῶν
            Τόν Πάπαν ἀναχωροῦντα συνώδευσεν Πατριάρχης ἔως τῆς ἐξόδου τῶν Πατριαρχείων.

* * *

Η ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ἡ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησία μετά τῆς δεούσης ἐκκλησιαστικῆς τάξεως καί λαμπρότητος ἑώρτασε τήν εράν Μνήμην τοῦ ἱδρυτοῦ καί προστάτου αὐτῆς Ἁγίου ἐνδόξου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, τῇ παρουσίᾳ τοῦ ἐπί τούτῳ ἐλθόντος Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου.
Τό ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου, 29ης τ.μ., ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἑλβετίας κ. Ἱερεμίας.
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, προέστη τῆς Θείας Λειτουργίας, ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν Κυριακήν, 30ήν λ. μ. Νοεμβρίου, ἐν συλλειτουργίᾳ μετά τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Σικάγου κ. Ἰακώβου, Ἑλβετίας κ. Ἱερεμίου, Κρήτης κ. Εἰρηναίου, Σύμης κ. Χρυσοστόμου, Βοστώνης κ. Μεθοδίου, Μεξικοῦ κ. Ἀθηναγόρου, Ἀρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ἀνδρέου, Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου, Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας κ. Παϊσίου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.
Κατά τήν ἄφιξιν τῆς Α. Ἁγιότητος τοῦ Πάπα εἰς τά Πατριαρχεῖα, ἐν τῇ εἰσόδῳ ὑπεδέχθησαν Αὐτόν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιος καί Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος,  ὡς καί ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, οἵτινες καί ὡδήγησαν Αὐτόν εἰς τό Ἀντίθρονον, ἔναντι τοῦ Πατριαρχικοῦ Θρόνου, ἔνθεν καί παρηκολούθησε  τήν Θείαν Λειτουργίαν.
Κατά τό «ἀγαπήσωμεν ἀλλήλους» Πάπας κατῆλθε τοῦ Ἀντιθρόνου καί Πατριάρχης ἐξῆλθε τοῦ Ἱεροῦ Βήματος καί ἀντήλλαξαν τόν ἀσπασμόν τῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης.
Ἡ Α. Ἁγιότης ὁ Πάπας, ἀπήγγειλε τήν Κυριακήν προσευχήν Λατινιστί.
            Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Ἱεράρχαι Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος, Γέρων Περγάμου κ. Ἰωάννης, Ἀμερικῆς κ. Δημήτριος, Ἰταλίας καί Μελίτης κ. ΓεννάδιοςΤρανουπόλεως κ. Γερμανός, Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κύριλλος,  Πριγκηποννήσων κ. Ἰάκωβος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναῖος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, Δαρδανελλίων κ. Νικήτας, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, καί Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀβύδου κ. Κύριλλος.
            Παρέστησαν ἐπίσης Πανιερ. Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ἐκ προσώπου τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐνταῦθα, Πανοσιολ. κ. Tatul Anuşyan, ἐκ μέρους τοῦ ἐν τῇ Πόλει Ἀρμενικοῦ Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης τῶν ἐνταῦθα Συροϊακωβιτῶν κ. Filuksinus-Yusuf Çetin, Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος τῶν ἐνταῦθα Ἀρμενοκαθολικῶν κ. Levon Zekiyan, Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος τῶν ἐνταῦθα ΡΚαθολικῶν κ. Louis Pelâtre, Αἰδεσιμολ. Χωρεπίσκοπος τῶν  Συροκαθολικῶν κ. Yusuf Sağ, Ἐξοχ. κ. Εὐάγγελος Βενιζέλος, Ἀντιπρόεδρος τῆς ἐντίμου Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, ἐκπροσωπῶν αὐτήν, καί Ὑπουργός τῶν Ἐξωτερικῶν, Ἐξοχ. κ. Ἀπόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικῆς Μακεδονίας, οἱ Ἐξοχ. Πρέσβεις κ. Κυριακός Λουκάκης, τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἀγκύρᾳ, καί κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γεν. Πρόξενος αὐτῆς ἐν τῇ Πόλει, οἱ Ἐξοχ. Πρέσβεις ἐν Ἀγκύρᾳ κ. Juan José Arcuri, τῆς Ἀργεντινῆς, κ. Gianpaolo Scarante, τῆς Ἰταλίας, κ. Eberhard Pohl, τῆς Γερμανίας, κ. Irakli Koplatadze, τῆς Γεωργίας, κ. Gábor Kiss, τῆς Οὑγγαρίας, κ. Ken Thompson, τῆς Ἰρλανδίας, κ. Yosef Levi-Sfari, τοῦ Ἰσραήλ, κ. Ron Keller, τῆς Ὁλλανδίας, κ. Mieczyslaw Cieniuch, τῆς Πολωνίας, κ. Radu Onofrei, τῆς Ρουμανίας, κ. Karlov Andrey Gennadyevich, τῆς Ρωσσικῆς Ὁμοσπονδίας, κ. Danilo  Vučetić, τῆς Σερβίας, κ. Milan Zachar, τῆς Σλοβακίας, κ. Rafael Mendívil, τῆς Ἱσπανίας, κ. Lars Wahlund, τῆς Σουηδίας, κ. Sergiy Korsunsky, τῆς Οὐκρανίας, κ. Klaus Wölfer, τῆς Αὐστρίας, κ. James Larsen, τῆς Αὐστραλίας, κ. Andrei V. Savinykh, τῆς Λευκορωσίας, κ. Marc Trenteseau, τοῦ Βελγίου, κ. Krasimir Tulechki, τῆς Βουλγαρίας, κ. Dražen Hrastié, τῆς Κροατίας, κ. Martin Lubojacky, τῆς Τσεχίας, κ. Ruben Madsen, τῆς Δανίας, κ. Fernando Varela Palma, τῆς Χιλῆς, κ. John Holmes, τοῦ Καναδᾶ, κ. Miko Haljas, τῆς Ἐσθονίας, κυρία Nina Vaskunlahti, τῆς Φιλλανδίας, κ. Laurent Bili, τῆς Γαλλίας, κ. Gran Taskovski, τῶν Σκοπίων, κ. Igor Bolboceanu, τῆς Μολδαβίας, κ. Jonathan Curr, τῆς Νέας Ζηλανδίας, καί κυρία Janet Douglas, ἐκ τῆς Πρεσβείας τῆς Μ. Βρεταννίας.
            Παρέστησαν ἐπίσης Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, παράγοντες τῆς Ὁμογενείας, ἐκπρόσωποι τοῦ Τύπου, διεθνῶν εἰδησεογραφικῶν πρακτορείων καί τηλεοπτικῶν σταθμῶν, ὡς καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.
Μετά τήν ἀπόλυσιν τῆς Θείας Λειτουργίας, ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Πατριάρχου καί τοῦ Πάπα προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις καί ἐν κατακλεῖδι ἐψάλησαν τά Πολυχρόνια τῶν δύο Προκαθημένων, οἱ Ὁποῖοι ἀντήλλαξαν ἀσπασμόν ἀγάπης καί εἰρήνης
Ἀκολούθως, ἐξῆλθον ἐν πομπῇ ἐκ τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, προπορευομένων τῶν Συνοδικῶν καί λοιπῶν Ἱεραρχῶν, τῆς συνοδείας τοῦ Πάπα καί τοῦ λοιποῦ Κλήρου, καί ἀνελθόντες εἰς τόν ἐξώστην τῆς Ἀρχιγραμματείας ηὐλόγησαν τούς ἐν τῷ αὐλογύρῳ πιστούς οἵτινες ἐχειροκρότουν καί ἐπευφήμουν Αὐτούς.
 Ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου ὑπεγράφη ἐν συνεχείᾳ Κοινή Διακήρυξις τῶν δύο Προκαθημένων ἐνώπιον τῶν Μέσων Γενικῆς Ἐνημερώσεως.  
Ἀκολούθως παρετέθη ἐπίσημον ἄριστον ἐν τῇ Πατριαρχικῇ Τραπέζῃ πρός τιμήν τοῦ Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας Ρώμης, εἰς παρεκάθησαν οἱ συνοδεύοντες Αὐτόν Καρδινάλιοι, Ἐπίσκοποι, καί ἄλλοι κληρικοί, Σεβ. Ἀρχιερεῖς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, Ἐξοχ. κ. Εὐάγγελος Βενιζέλος, Ἀντιπρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως καί Ὑπουργός τῶν Ἐξωτερικῶν, καί Ἐντιμολ. κ. Θεόδωρος Ἀγγελόπουλος, Ἄρχων Μ. Λογοθέτης τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας.
Οὕτως ἔληξεν ἱστορική πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἐπίσημος ἐπίσκεψις τοῦ Πάπα, προπεμφθέντος ἐκ τῶν Πατριαρχείων ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, μετά πάσης τιμῆς καί ἐγκαρδιότητος.

Τό ἀπόγευμα, Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης μετά τῶν συνοδῶν Αὐτοῦ προέπεμψε τόν ὑψηλόν Ἐπισκέπτην τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ἐκ τῆς αἰθούσης ἐπισήμων τοῦ ἀεροδρομίου τῆς Πόλεως, ἐκφράσαντα τήν βαθεῖαν χαράν καί ἱκανοποίησίν Του διά τήν ἐπιδειχθεῖσαν πρός Αὐτόν τιμήν.   

Φωτογραφίες: REUTERS