e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Εόρτια Εσπέρια για τον Προφήτη Ηλία στο Μαχαιράδο Ζακύνθου [video-photos]

Το δειλινό της 19ης Ιουλίου 2023, στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, έγινε εόρτιος Εσπερινός για τη μνήμη του Προφήτη Ηλία στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο της Ενορίας. Ακολούθησε η λιτάνευση της Εικόνας του τιμωμένου Προφήτη. Μετά και την λιτάνευση πραγματοποιήθηκε μικρό λαϊκό πανηγύρι με ορχήστρα.

Δείτε συνοπτικό βίντεο και ενδεικτικές φωτογραφίες:

Βαρθολομαίος: Σήμερα καλούμαστε όλοι, πρόσωπα και θεσμοί, να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για διάλογο και γόνιμη συνύπαρξη

Τη σημασία του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου για την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών και την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των λαών υπογράμμισε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου που διοργανώθηκε την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023, από το Πρόγραμμα Alladin της UNESCO και το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για τη Διαπολιτισμική Ηγεσία, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir της Πόλεως, και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αρχιραββίνου René-Samuel Sirat.

Τανζανία: Βαπτίσεις στη Μητρόπολη Αρούσας

Το φως της Ορθοδοξίας, με τη χάρη του Θεού, απλώνεται σε ολόκληρη την έκταση της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας.

Απ’ άκρη σε άκρη, σε πόλεις και χωριά, η κατήχηση συνεχίζεται με αμείωτο ζήλο, αφού συνεχώς νέες κοινότητες ανθρώπων ζητούν να γνωρίσουν την Ορθόδοξη πίστη. Παράλληλα, οι ορθόδοξες οικογένειες, γνωρίζοντας σιγά-σιγά την παράδοση της Εκκλησίας μας, βαπτίζουν τα παιδιά τους στη βρεφική ηλικία, έτσι ώστε να μεγαλώσουν μέσα στην Εκκλησία μετέχοντας στα Μυστήρια.

Ο Μόσχας Κύριλλος θεωρεί υπεύθυνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο για όλα

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου στη Μόσχα, η ολομέλεια της Διάσκεψης των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η Διάσκεψη αυτή στοχοποίησε απροκάλυπτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το μόνο υπεύθυνο όχι μόνο για την κρίση στην πανορθόδοξη ενότητα, αλλά και για τον «πόλεμο» που υφίσταται η Ορθοδοξία γενικώς.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

π. Παγκράτιος Μερακλής: «Η δικαίωση θα έρθει στους ουρανούς...». Η αντίδραση μετά την απόφαση της Συνόδου [video]


Την απόφαση για μερική άρση αργίας στον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος επιτρέποντάς του ουσιαστικά, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, να τελεί ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια.

Οικολογική νουβέλα


Η ΠΑΤΑΤΙΝΑ

Οἰκολογική νουβέλα

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Ἐσθίετε μῆλα σκώληκας ἔχοντα» (C. Karatay)

Συζητήσεις για την Οικογένεια {Β΄}

Δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν όσους συζητούνε για την οικογένεια σήμερα. Το πρώτο είναι το γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να περάσουν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους για να παντρευτούνε, κάποτε και αργότερα, και το δεύτερο γιατί να κάνουν περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά. Δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις.