e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Μια πέτρα εναντίον του Θεού και του Άλλου

«Αν συνταιριαστεί το δικαίωμα με το θέλημα, δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά ο άνθρωπος» (Αββάς  Δωρόθεος)

Το θέλημα είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Όσοι παραποιούν την διδασκαλία της Εκκλησίας, ότι δήθεν ο Θεός μας θέλει δούλους Του, να κάνουμε αυτό που Εκείνος ζητά χωρίς άλλη επιλογή, σφάλλουν. Από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου στη γη, το θέλημα είναι στοιχείο της ύπαρξής μας, του κατ’ εικόνα Θεού. Το θέλημα όμως είναι συνδεδεμένο με τη ελευθερία μας. Είμαστε ελεύθεροι να θέλουμε αγαπώντας και εμπιστευόμενοι τον Θεό και τις εντολές Του, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τον εαυτό μας θεό. Γι’ αυτό και το θέλημα συνδέεται με το δικαίωμα. Αν ο Θεός δεν μας τα έδινε μαζί, και θέλημα και δικαίωμα, αρνούνταν τον εαυτό Του, που είναι ελευθερία και δίνει ελευθερία.

Αμερικανός πρέσβης για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το Ουκρανικό, το Άγιο Όρος

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα (και πρώην πρέσβης στην Ουκρανία) Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι η ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για τη στήριξη της ανεξαρτησίας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Μιλώντας σε συνέδριο, ο κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ αναπόλησε την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Επιφάνιος Κιέβου: Ποιες Εκκλησίες εξετάζουν την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος αναφέρθηκε στις Εκκλησίες, οι οποίες εξετάζουν το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με τα λόγια του, η πρόσφατη εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική μπορεί να επηρεάσει τις άλλες Εκκλησίες όσον αφορά στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ανακοινωθέν για την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου (10-12.1.2022)

Δια των πρεσβειών του Αγίου ενδόξου πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ολοκληρώθησαν οι εργασίες της Έκτακτης Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπό την προεδρία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, η οποία έλαβε χώρα στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, από 10 έως 12 Ιανουαρίου 2022.

Η Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου, κατά την τριήμερη συνεδρία αυτής ασχολήθηκε με τα θέματα της προαγγελθείσης Ημερησίας Διάταξεως, ως ακολούθως:

ΕΝΑΣ ΕΥΓΕΝΗΣ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ, Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Μεγάλη χαρά και αγαλλίαση για τον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί η ανάδειξη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, του μέχρι τούδε Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου! Για εμάς τους φίλους και συμφοιτητές του, ευφροσύνη καρδίας και ψυχής τέρψη το άκουσμα της επάξιας προαγωγής του!

Το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου [video-photos]

 Ο μόλις χθες εκλεγείς Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος έδωσε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, στο Φανάρι, το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα, ενώπιον του Πατριάρχου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 

Δείτε το σχετικό βίντεο από τον Πατριαρχικό Ναό και φωτογραφίες του Ν. Παπαχρήστου:

Ανακοινωθέν Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την ανάδελφη εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική [video]

Ἐν ὀνόματι τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ συνήχθημεν ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας προσκλήσει τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πάπα καὶ Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεοδώρου Β΄ καὶ μετ’ αἰσθήματος εὐθύνης πρὸς τὸ ποίμνιόν της καὶ τὴν μακραίωνην ἱστορικὴν αὐτῆς Ἀποστολικὴν πορείαν, ἡ Ἱεραρχία τοῦ Παλαιφάτου καὶ Πρεσβυγενοῦς Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας, κατόπιν συνεδριάσεως αὐτῆς, ἐξετασαμένης πολλαπλῶς καὶ πολυτρόπως τὰς κανονικὰς παραμέτρους τῆς ἀντικανονικῆς καὶ ἀντιεκκλησιαστικῆς εἰσπηδήσεως τοῦ Πατριαρχείου τῆς Ρωσσίας πρὸς δημιουργίαν καινοφανῶν «ἐκκλησιαστικῶν μορφωμάτων ἐν Ἀφρικῇ», ἀνακοινώνει τὰ ἑξῆς:

Νέος Μητροπολίτης Καμπάλας εξελέγη ο μέχρι τώρα Μουάνζας κ. Ιερώνυμος

Την εκλογή νέου Μητροπολίτη Καμπάλας πραγματοποίησε σήμερα, 12.1.2022, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μεταξύ άλλων μεταθέσεων και προαγωγών.

Συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο Ποιμενάρχη της Μεγαλονήσου και του ευχήθηκε εκ μέρους των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων της Αυστραλίας, του ευαγούς κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος της πέμπτης ηπείρου «καλή ποιμαντορία» και «Άξιος». Παράλληλα, διαβίβασε τις ευχές των πολυπληθών και δυναμικών Κρητικών Συλλόγων της Αυστραλίας προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ενώ απέστειλε και την ακόλουθη θερμή συγχαρητήρια επιστολή:

Οι Ρεθεμνιώτες είχαν ένα δικό τους άνθρωπο

Σχόλιο του ΜΑΡΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ στο facebook

Πριν μερικά χρόνια σε ένα χωριό του Μυλοποτάμου, ένας νεαρός, πιωμένος, σε μια εφηβική τρέλα της στιγμής, ξεπέρασε τα όρια μ' ένα πιστόλι κι έχασε τη ζωή του. Στην κηδεία έβλεπα τον Ευγένιο να έχει συνέχεια, όλη την ώρα, μέσα στα χέρια του, σαν σε φτερούγες, τους στραπατσαρισμένους γονείς. Στο σπίτι, στην πομπή, στην εκκλησία, στο κοιμητήριο, όλη μέρα. Στη μέση ο Ευγένιος, δεξιά κι αριστερά του, μέσα στα χέρια του, ο πατέρας και η μάνα.

Θετικός Covid-19 ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος

Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού ελέγχου με rapid test διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19.  Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος, παρουσίασε ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19 και τέθηκε άμεσα σε απομόνωση στο Επισκοπείο, για την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος από σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου  θα παραμείνουν  κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος ήδη από την πρώτη στιγμή έχει εκφρασθεί και έχει παροτρύνει πατρικά τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος  αλλά και όλους  τους συνανθρώπους μας ανεξαιρέτως, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών, να τηρούν τα μέτρα και να πράττουν τα αναγκαία που η ιατρική επιστήμη προτείνει.

3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας. Video- χαιρετισμός Οικουμενικού Πατριάρχου

Τις εργασίες του ξεκίνησε χθες το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στο Άγιον Όρος και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παγκόσμια πνευματική ακτινοβολία που εκπέμπει το Άγιον Όρος και την μακρά ιστορική διαδρομή και σύνδεσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.