e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι άγιοι Θεοδώρα η Αυγούστα και Βλάσιος ο Ιερομάρτυς τιμήθηκαν στην Κέρκυρα

Ανταπόκριση από Κορφούς: π. Δημήτριος Κοσκινάς 


Σήμερα το πρωί, Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2016, τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Σπηλαιωτίσσης, επίσημη Αρχιερατική θ. Λειτουργία για την Εορτή των Αγίων Θεοδώρας της Αυγούστης και Βλασίου Ιερομάρτυρος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Ευλογήθηκαν ακόμη οι άρτοι και τα χειμωνικά προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, ο οποίος δι’ αυτών παρείχε ιάσεις σε ασθενείς. 

Ο κ. Νεκτάριος στο λόγο του αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν έναν πνευματικό άνθρωπο που ζει τηρώντας το θέλημα του Ουρανίου Πατρός. Το πρώτο στοιχείο του πνευματικού ανθρώπου είναι ότι ανήκει στο Χριστό. Δεν σημαίνει ότι μιμείται Εκείνον, ούτε προσπαθεί να ακούει μόνο τον λόγο Του, αλλά έχει ως κεφαλή της ζωής του τον ίδιο τον Κύριο, αφού Αυτός νοηματοδοτεί τη ζωή του. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη σταύρωση του εαυτού, τον παλαιό δηλαδή άνθρωπο, μαζί με τα πάθη και τις πονηρές επιθυμίες και το κοσμικό φρόνημα. Σηκώνει λοιπόν τον σταυρό του και ακολουθεί το Χριστό. Και το τρίτο στοιχείο του πνευματικού ανθρώπου είναι η εν αγάπη κοινωνία με τους συνανθρώπους του, βλέποντάς τους ως αδελφούς του, ως ένα σώμα.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης μίλησε για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, η οποία έθεσε ως κεφαλή της ζωής της τον Κύριό μας. Σε Εκείνον ανήκε, για Εκείνον υπήρχε και Εκείνον αγάπησε, όπου και σταυρώθηκε μαζί Του, καθαρίζοντας τον έσω άνθρωπο, από σαρκικές επιθυμίες και πάθη. Ακόμη η Αγία Θεοδώρα κοινωνούσε αγαπητικά με τους υπόλοιπους ανθρώπους, δίνοντας τον εαυτό της σε εκείνους. Μέσα από τον πνευματικό της αγώνα τελειώθηκε εν Χριστώ Ιησού. Παρότι είχε την υπέρτατη θέση στην Αυτοκρατορία, εντούτοις με την ταπείνωσή της αφιερώθηκε στο Νυμφίο της ψυχής της. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη θέση αυτή προς ίδιον όφελος, αλλά το μετέτρεψε ως μέσον για τη διακονία των ανθρώπων.

Εν κατακλείδι ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι εμείς σήμερα πάσχουμε από ηγέτες είτε εκκλησιαστικούς, είτε πολιτικούς. Χρειαζόμαστε πνευματικούς ανθρώπους, που να τοποθετούν ως κεφαλή τους το Χριστό, έχοντας πνεύμα αυτοπροσφοράς στο συνάνθρωπο, όπως ακριβώς η Αγία Θεοδώρα που αποτέλεσε πραγματική ηγέτιδα για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Δυστυχώς όμως οι σημερινοί ηγήτορες του λαού, εξυπηρετούν το ίδιον όφελος, και φέρονται συμφεροντολογικά. Εκεί εδράζεται και η αιτία της πνευματικής κρίσεως που βιώνουμε. Ας έχουμε λοιπόν ως παράδειγμα στη δική μας ζωή την Αγία Θεοδώρα, μιμούμενοι την πίστη της και τη στάση ζωής της, κατέληξε ο Μητροπολίτης.

Ανακοίνωση της Οικογένειας της Ντένιας Παράσχη


Είμαστε τόσο συγκινημένοι, όσο και έκπληκτοι με την αμεσότατη ανταπόκριση και στήριξή σας. Γι’ αυτό, θέλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντι σε όλους εσάς που μας στηρίξατε. Το ποσό που έχετε μέχρι τώρα συγκεντρώσει πιστεύουμε ότι είναι προς το παρόν αρκετό για τη δαπάνη της νοσηλείας της Ντένιας. Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσαμε να σταματήσετε να συνεισφέρετε οικονομικά από εδώ και πέρα. Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη διοργανωθεί, θα παρακαλούσαμε να δοθούν για κάποιον άλλο καλό σκοπό. Το ακριβές ποσό που έχει συλλεγεί, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες (λόγω εμβασμάτων από το εξωτερικό), έτσι ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα. Αναμένουμε να διευθετηθούν κάποια διαδικαστικά θέματα και ελπίζουμε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σύντομα να βρεθούμε στη Βοστώνη. Οι λέξεις ίσως δεν αρκούν για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη μας απέναντι στον καθέναν από εσάς που βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα της Ντένιας.
Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.
Η οικογένεια Παράσχη και ο Σπύρος Ζαφειριάδης.

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας

Στην Αίθουσα του Μικτού Συμβουλίου της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στο Φανάρι, άρχισε τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας!
Φωτογραφίες: π. Αναστάσιος Σαλαπάτας από Κωνσταντινούπολη