e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Αναστάτωση μεταξύ των Ορθοδόξων της Ιορδανίας για τον Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο

 Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ 

[Ο π. Χριστοφόρος]
Ανάστατοι είναι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ιορδανίας από χθες, καθώς συνοδικώς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποφάσισε (στις 10/23 Ιουνίου τρέχοντος έτους) την μετάκληση του Αρχιμανδρίτου Χριστοφόρου από την βόρειο Ιορδανία στο κέντρο του Πατριαρχείου, καθώς τον διόρισε "πνευματικόν καθοδηγητήν και παιδαγωγόν της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Δημητρίου και των λοιπών Αραβικών Σχολών", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοινωθέν της η Αρχιγραμματεία την Σιωνίτιδος Εκκλησίας. 


Οι εν Ιορδανία οπαδοί τού π. Χριστοφόρου εξέλαβαν την πατριαρχική μετάκληση ως δίωξη και, μη θέλοντας να αποχωρισθούν τον πνευματικό πατέρα τους, κατέλαβαν χθες το κτήριο της Ι. Μητροπόλεως Φιλαδελφείας στο Αμμάν της Ιορδανίας, αποκαθηλώντας μάλιστα με βιαιότητα και οργή το πορτρέτο του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου από το Αρχονταρίκι της Μητροπόλεως. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, μαζί με τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και λοιπούς παράγοντες τής τοπικής Εκκλησίας, προσπάθησαν να εκτονώσουν την κατάσταση και να ηρεμήσουν τα ιδιαίτερα οξυμένα πνεύματα των διαμαρτυρόμενων. [Δείτε τις σχετικές ανωτέρω φωτογραφίες].


Σήμερα, όπως μαρτυρεί το ανωτέρω αποκλειστικό φωτορεπορτάζ, έως αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι οι υποστηρικτές τού εν λόγω Κληρικού στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραμονής Χριστοφόρου στην Ιορδανία και κατά του Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

"Η καρδιά σε κρίση", το νέο πόνημα του π. Βασιλείου Θερμού περί του βιβλίου των Ψαλμών

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Ανάμεσα στα νέα βιβλία, τα οποία συχνά πυκνά μάς αποστέλλει -ως ακριβά δώρα φιλαδελφείας- η ευγένεια του πολυγραφότατου αγαπητού φίλου και συμπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Θερμού, είναι και το "Η καρδιά σε κρίση. Οι Ψαλμοί ως οδοδείκτης στα δύσκολα". Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα (εντός του τρέχοντος έτους 2014) από τις έγκριτες εκδόσεις Αρμός και αριθμεί 192 σελίδες.

Ο ίδιος ο π. Βασίλειος, απευθυνόμενος στους αναγνώστες που θα πάρουν στα χέρια τους το τομίδιο, εξηγεί στη "μικρή εισαγωγή" του -όπως την ονομάζει- περί τίνος πρόκειται το νέο αυτό καλαίσθητο και καλόχυμο πόνημά του:

"Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν απομαγνητοφώνηση πέντε ομιλιών μαζί με τη συζήτηση τους, που έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2011 στο πατάρι του Αρμού. Το πέρασμα κάποιου χρόνου έγινε αφορμή να εμπλουτιστεί περισσότερο. Το περαιτέρω βύθισμα στην περιρρέουσα κρίση, το οποίο μεσολάβησε, τα κατέστησε πιο επίκαιρα. Μια κρίση η οποία ξεκίνησε ως οικονομική, για να αναδειχθεί τάχιστα σε σαρωτική κρίση αξιών και τελικά να καταλήξει σε βαθειά υπαρξιακή και ψυχολογική κρίση του καθενός μας. Με διαφορετικό βάθος και ένταση βέβαια. [...]
          Στην δική μας σύντομη σπουδή θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και σκέψεων που εκφράζονται μέσα από επιλεγμένους Ψαλμούς. Στόχος μας θα είναι να ακολουθήσουμε τον άξονα της λύτρωσης: πώς και με ποιους τρόπους είναι εφικτό κάποιος οδοιπόρος της ζωής ετούτης που μας δόθηκε, της πάντοτε άνισης και όχι σπάνιας άδικης, να βγει στο 'ύπαιθρο του κόσμου'; Πώς και με ποιους τρόπους θα ήταν εφικτό να οδηγηθή κανείς από τις κραυγές στην αγαλλίαση, αυτός και τίποτε λιγότερο είναι ο στόχος της σωτηριολογικής ανθρωπολογίας των Ψαλμών.
          Άραγε, είναι δυνατό ένας άνθρωπος να φθάσει από την απόγνωση στην κατάσταση της ελευθερίας και χαράς; Ποια εσωτερική διεργασία απαιτείται και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες χρειάζονται για να λάβει χώρα αυτή η τόσο εντυπωσιακή αλλά και τόσο επιθυμητή μετάβαση; Θα προσεγγίσουμε λοιπόν αυτό το δραματικό εσωτερικό 'ταξίδι' του υποκειμένου το οποίο οι Ψαλμοί διαζωγραφίζουν εντονότερα από όλα τα βιβλία της Αγίας Γραφής. [...]".

Συγχαίρουμε από καρδιάς τον π. Βασίλειο Θερμό για την άοκνη και παραμυθητική εμμονή του στις επάλξεις της ανθρώπινης ψυχής, επισκοπώντας, μελετώντας, ανατέμνοντας, εμβαθύνοντας υπό πρίσμα ορθόδοξο στις πολλαπλές κυμάνσεις της: από την πτώση στην ανόρθωση, από εκεί στη μετάπτωση κι εντέλει στην -πολυποθούμενη, ούτως άλλως- ανά[σ]ταση, με κάθε έννοια

Εύγε, φίλτατε π. Βασίλειε! Και σε άλλες κορυφές να σε ξανασυναντήσουμε οσονούπω, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει! 

Μια θερμή επιστολή για το περί του "Πράσινου Πατριάρχη" βιβλίο του π. Π. Καποδίστρια

Ίλιον, 16 Ιουνίου 2014

Πρός τον 
Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον 
του Οικουμενικού Θρόνου 
π. Παναγιώτην Καποδίστριαν 
Γενικόν Αρχιερατικόν Επίτροπον 
Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου

Αιδεσιμολογιώτατε, 
          Έλαβα με πολλή χαρά το αποσταλέν από τον Άγιο Ζακύνθου πόνημά σας "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφραστής του Ορθοδόξου Θεολογικού Λόγου για το Φυσικό Περιβάλλον" και ολοκάρδια σάς ευχαριστώ. 
          Σας συγχαίρω από βάθους ψυχής τόσο για τους θεοφιλείς κόπους σας οι οποίοι και παρήγαγαν την παρούσα έκδοση, όσο και για την επιλογή του θέματος, που αφορά σε καίριας σημασίας σύγχρονο πρόβλημα λόγω της ασύδοτης επέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Η εκ μέρους σας προβολή των γνησίων θέσεων της Εκκλησίας για το Φυσικό Περιβάλλον με εκφραστή τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, είναι κάτι περισσότερο από εύστοχη λόγω ακριβώς της παγκοσμίου αποδοχής του λόγου του και της ισχυρής επιδράσεως την οποία δύναται να ασκήσει ο λόγος αυτός σε κέντρα αποφάσεων. 
          Εύχομαι ολόψυχα, η Χάρις και η Ευλογία του εν Τριάδι Θεού, να σας συντροφεύουν πάντοτε ώστε να εξακολουθήσετε αδιάπτωτα την καρποφόρο ιερατική σας διακονία προς δόξαν του Αγίου Ονόματός Του και ωφέλεια του Χριστωνύμου Λαού. 

Με ευχές 
Ο Μητροπολίτης 
+ Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως 
ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ