e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Στο Τιμόρ θα έχουμε ιερέα [vlog Μητροπολίτη Σιγκαπούρης, 26.9.2018]






«Ασκήσεις πανικού» από την Εκκλησία της Μόσχας – Όταν δεν βγαίνουν τα «κουκιά» για την Ουκρανία

Άρθρο του Theodor Petrov, ειδικού σε θέματα γεωπολιτικής, θρησκείας και γεωθρησκείας | www.tribune.gr

Βάζεις φωτιά στο σπίτι μας και θα το κάνεις στάχτη. |Μα θα τις βάλω γρήγορα τις τρέλες σου σε τάξη. | Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες | να δω που χάνεσαι όλες τις νύχτες.  [Στίχοι: Λευτέρης Χαψιάδης Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος]

Όσοι εκ των αναγνωστών της παρούσης ιστοσελίδας έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία, σίγουρα θα γνωρίζουν, ή τουλάχιστον θα έχουν ακούσει, την έκφραση «ασκήσεις πανικού», η οποία, συνήθως, συνόδευε κάποια αιφνίδια επίσκεψη ανώτερου αξιωματικού σε στρατιωτική μονάδα και δημιουργούσε έναν εύλογο πανικό, εφόσον σε μικρό χρονικό διάστημα έπρεπε να γίνουν ένα σωρό δουλειές.
Αυτήν ακριβώς την έκφραση χρησιμοποίησε ο καλός Έλληνας φίλος, καθώς απολαμβάναμε ακουμπισμένοι στο υάλινο παραπέτο του εντυπωσιακού πάρκου Ζαριάντγιε τον φθινοπωρινό ήλιο και τον ήρεμο ρου του Μόσχοβα ποταμού, εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με τις κινήσεις του Πατριαρχείου Μόσχας αφ’ ης στιγμή κατέστη σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωράει ολοταχώς στην χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανία.
Πράγματι, ακόμα και ένας ουδέτερος ως προς τα, ομολογουμένως, πολύπλοκα εκκλησιαστικά θέματα παρατηρητής δεν μπορεί να μην προσέξει ότι, όταν η Εκκλησία της Ρωσίας συνειδητοποίησε επιτέλους ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε την ακλόνητη επιθυμία να θεραπεύσει το «καρκίνωμα» του ουκρανικού σχίσματος, το οποίο αυτή ως «φιλόστοργη μητριά» συντηρούσε τα τελευταία 30 χρόνια, παρέχοντας αντί άλλης γιατρειάς υπερβολικές δόσεις από το «placebo» φάρμακο του «ρωσικού κόσμου», ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία όχι μόνο κατασυκοφάντησης της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και ιδιαιτέρως του Προκαθημένου της Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αλλά και εκφοβισμού ολοκλήρου της Ορθοδόξου Οικουμένη, παραμένοντας πιστή σε αυτό που ο πνευματώδης ελληνικός λαός περιγράφει ως «παλιά μου τέχνη κόσκινο».
Αυτό όμως που πραγματικά εκπλήσσει, αν και δεν θα έπρεπε, τον επιμελή αναγνώστη των διαφόρων άκρως ζοφερών και απειλητικών πονημάτων των κάθε είδους καλοθελητών δημοσιογράφων, είναι ένα νέο στοιχείο, το οποίο κατά την προσωπική, και συνεπώς υποκειμενική, άποψη του γράφοντος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, εφόσον υπερβαίνει τα όρια μιας εκκλησιαστικής αντιπαράθεσης και απειλεί την ειρήνη ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου.
Σε ένα δημοσίευμα του πρακτορείου RIA NOVOSTI με τον τίτλο «Ο Ποροσένκο κορόιδεψε τον Βαρθολομαίο: αναμένεται σχίσμα στο εσωτερικό της Κωνσταντινουπόλεως» (Βλ. εδώ στα ρωσικά) διαβάζουμε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι μονές του Αγίου Όρους πρόκειται να… επαναστατήσουν εναντίον του Πατριάρχου Βαρθολομαίου λόγω της Ουκρανίας και να διακόψουν την μνημόνευσή του, όπως σωστά έπραξε, σύμφωνα με τον άγνωστο αρθρογράφο, η σχισματική αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου! Και όχι μόνο. Σε αυτό το πόνημα εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι επαναστατημένες μονές είτε θα υπαχθούν στις δικαιοδοσίες άλλων Εκκλησιών, π.χ. Σερβίας, Βουλγαρίας, φυσικά Ρωσίας, είτε θα αυτονομηθούν!
«Τρικυμία εν κρανίω», θα αναφωνήσει δικαίως ο κάθε λογικά σκεπτόμενος αναγνώστης.
Εντούτοις, φίλτατε αναγνώστη, αυτό το δημοσίευμα, όπως και πάρα πολλά άλλα, εντάσσονται στην διαδικασία του, ούτως ειπείν, «μετρήματος των κουκιών».
Με άλλα λόγια η λαγνεία των αριθμών, στην οποία έχει παραδοθεί άνευ όρων πριν από πολλά χρόνια το Πατριαρχείο Μόσχας, είναι εκείνη που το ωθεί να αναζητεί συμμάχους μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, συγκαταλέγοντάς τους αυτάρεσκα μεταξύ των μελών της υπ’ αυτόν «ιεράς συμμαχίας».
«Η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι εναντίον μιας πιθανής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία», διαδίδει θριαμβευτικά τήδε κακείθεν το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας, χωρίς όμως να παρουσιάζει συγκεκριμένα ποιες εκ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών συντάσσονται ξεκάθαρα με το μέρος της.
Αυτό το συμπέρασμα συνεπάγεται και από το ταξίδι αστραπή που πραγματοποίησε στις 23 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στην Πολωνία, μια ημέρα μετά την δημοσίευση της κοινής ανακοίνωσης του Μητροπολίτου Βαρσοβίας Σάββα και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Από ό,τι φαίνεται άλλα περίμενε από αυτή την ανακοίνωση ο Σεβασμιώτατος, ιδιαιτέρως εκ μέρους του Προκαθημένου της Εκκλησίας Πολωνίας, που ακόμα και το ρεύμα του πληρώνει η Εκκλησία της Ρωσίας όπως λένε οι «κακές γλώσσες», και άλλα διάβασε.
Δηλαδή δεν διάβασε τίποτα που να καταδικάζει την «δόλια και προδοτική πράξη» (sic), όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει, του Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
«Τρεχάτε ποδαράκια μου…», σχολίασε ο καλός Έλληνας φίλος αλλά ο γράφων το διέκοψε εγκαίρως, μιας και η συνέχεια της φράσης είναι απολύτως vulgar.
Η αποτυχία αυτής της προσπάθειας είναι εμφανής και στο σε γενικές γραμμές αδιάφορο δημοσιογραφικά δημοσίευμα του RIA NOVOSTI σχετικά με την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στην Πολωνία, στο οποίο ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων επαναλαμβάνει ένας απόσπασμα του «σιβυλλικού» ανακοινωθέντος, προσθέτοντας ότι «συζήτησαν και έναν ευρύ κύκλο θεμάτων των διεκκλησιαστικών σχέσεων» (Βλ. εδώ στα ρωσικά).
Η αμηχανία που διέπει το δημοσίευμα σχετικά με την επίσκεψη στην Πολωνία καθίσταται εμφανής σε αυτήν ακριβώς την τελευταία φράση «συζήτησαν… κλπ.», η οποία αποτελεί μια «παγκόσμια πρώτη» για τις διορθόδοξες σχέσεις, και όχι μόνο, επειδή, όπως λέει ο λαός, «στους δυο ο τρίτος δεν χωρεί».
Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ο γράφων, κατέστη αδύνατον να ανακαλύψει κάποια ένδειξη ότι στο πρόγραμμα της ειρηνικής επίσκεψης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Πολωνία περιλαμβανόταν εκ των προτέρων και μια τριμερής συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Φαίνεται λοιπόν, ότι και σε αυτή την περίπτωση τελικά «δεν τους βγήκαν τα κουκιά».
Τελικά τί απομένει; Ο «μακαριώτατος» Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, εξασκώντας την… πλήρη ανεξαρτησία του από την Μόσχα, αρνείται πεισματικά να δεχθεί τους δυο έξαρχους του Οικουμενικού Πατριάρχου, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, πρώτον, την απόλυτη ταύτισή του με την κοντόφθαλμη πολιτική που ακολουθεί το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία και, δεύτερον, την πλήρη αδιαφορία του για την Εκκλησία της οποίας προΐσταται, εφόσον αν συμφωνούσε να τους συναντήσει θα είχε την ευκαιρία όχι μόνο να εκθέσει απ’ ευθείας τις απόψεις του, αλλά και να κατανοήσει τις προθέσεις των απεσταλμένων του Οικουμενικού Πατριαρχείο. Είπαμε – είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά η ανεξαρτησία έχει και τα όριά της!
Άλλη μια, λοιπόν, ευκαιρία χάθηκε για την Εκκλησία της Ρωσίας, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την εξεύρεση μιας αξιοπρεπής γι’ αυτήν λύσης.
Έτσι θα συνεχίσει να επιχειρηματολογεί με τα «κουκιά», δηλαδή με το κίβδηλο μεγαλείο των αριθμών, θα μιλάει για σχίσματα και αιματοχυσίες, θα λασπολογεί ασύστολα εναντίον του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου, λησμονώντας ταυτόχρονα τα δικά της καμώματα: τα πρόσφατα (Κρήτη) και τα παλαιά (Αμερική, Ιαπωνία και αλλού).
Τελικά η Ιστορία θα κρίνει το ποιος είχε δίκαιο. Ας περιμένουμε.
ΥΓ. Ιδού ένα σημειολογικό επιδόρπιο: στο σχετικό με την επίσκεψη στην Πολωνία άρθρο του RIA NOVOSTI από τις χιλιάδες φωτογραφίες του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ, ο συντάκτης επέλεξε αυτήν που τον παρουσιάζει να ομιλεί σε κάποια εκδήλωση όπισθεν μιας διαφανούς έδρας, στην οποία όμως ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί ευκόλως να αναγνώσει στα ελληνικά: «Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο». Τυχαίο;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (3.10.2018)

Την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 17:30 στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΟΑΚ, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας και διαλογικής μαρτυρίας του Ιδρύματος στην κοινωνία.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α΄, με τη συμμετοχή και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, εκπροσώπων των λοιπών Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος έχει αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο κ. Μάρκος Μπόλαρης Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Θρησκευμάτων.

Με το βλέμμα στο μέλλον. Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) (1968-2018)


«Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
κι ας μας λεν αεροβάτες
φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ
με τι σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδάμε!».
Οδυσσέα Ελύτη, Ήλιος ο πρώτος.

     Μισός αιώνας πέρασε από το ξεκίνημα μιας δύσκολης εποχής, μιας εποχής μονολόγου και εσωστρέφειας. Αντίθετα με τούτη την παράλογη λογική και έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο –υπό την πνευματική προστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄– το έργο του Ιδρύματος μέσα από το διάλογο, έχει καίριες συνέπειες για την αποστολή, τη μαρτυρία και την ιστορική πορεία της Εκκλησίας στο μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Κατά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, «η συνύπαρξη βεβαίως δεν είναι απλή υπόθεση. Υπονομεύεται και δηλητηριάζεται συχνά. Η εξασθένησή της, η διάλυσή της κατά κανόνα οφείλεται στον ιό του εγωκεντρισμού, ατομικού ή ομαδικού, που εκδηλώνεται πολύτροπα».[1] Γι’ αυτό, «χρέος και αγώνας κάθε ανθρώπου είναι να συνεισφέρει στην αρμονική συνύπαρξη».[2] Η επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να καλλιεργηθεί μια «θεολογία του διαλόγου», υπήρξε ίσως η κυριότερη αιτία γένεσης του Ιδρύματος αυτού της καταλλαγής καθώς, «η διαλεκτική είναι μια τέχνη. Είναι η τέχνη του διαλόγου και της σ υ ζ η τ ή σ ε ω ς˙ η τέχνη της συμπράξεως στην αναζήτηση της αλήθειας, η τέχνη του “ἀπὸ κοινοῦ φιλοσοφεῖν”».[3]
     Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έδωσε νέα πνοή στα θεολογικά γράμματα, ανανέωσε τη φωνή της παράδοσης, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο τη φωνή των Πατέρων, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τη φωνή της αληθινής Ορθοδοξίας, εκείνης που δεν φοβάται να διαλεχθεί με τον σύγχρονο κόσμο, μα και με τον άλλο, τον διαφορετικό, που στην ουσία πάντα ο ίδιος άνθρωπος παραμένει και υπάρχει μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι. Γιατί η ΟΑΚ πιστεύει στην κοινωνία των προσώπων, στην πρόσωπο προς πρόσωπο συνάντηση των ανθρώπων, στην οντολογική και όχι σχολαστική διάσταση των πραγμάτων. Μα κυρίως το σημαντικότερο όλων, είναι πως τούτη η Ακαδημία άλλαξε μια για πάντα την ίδια τη ματιά των ανθρώπων και τη θεώρηση των πραγμάτων και καίνωσε το κενό, κάνοντας καινή την κενή ματιά, καθώς, «το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγιόμισε άνθη», καταπώς λέγει ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός.
     Ως δύναμη αντίστασης στην παράλογη λογική της φίμωσης και του μονολόγου με σταθερή πίστη στο διάλογο, τον οποίο και ασκεί με πλήρη σεβασμό στην ετερότητα των προσώπων και των αντιλήψεων, αλλά και μέσα από τη διάκριση των χαρισμάτων, ατενίζει το μέλλον με αναστάσιμη προοπτική! Και είναι τούτη η διάσταση της ύπαρξης, η σχέση με το πρόσωπο, η σχέση με τον κόσμο, αλλά και η μεταξύ τους αδιαίρετη σχέση που νοηματοδοτεί και αιματοδοτεί τη ζωή μέσα από την ποίηση των πραγμάτων. Τούτη την ποιητική ματιά εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο η ΟΑΚ, καθώς μέσα από τη σχέση της με τον κόσμο απέδειξε περίτρανα πως η Επιστήμη δεν γίνεται σε σκοτεινά εργαστήρια γεμάτα από άγονη εσωστρέφεια, αλλά βγαίνει δημόσια, έρχεται σε κοινωνία και ταυτοχρόνως κοινωνεί με τον κόσμο, αέναα διακονώντας τον άνθρωπο και τις ανησυχίες του και κηρύσσοντας καθημερινά την «Επανάσταση των συνειδήσεων»![4]
Είθε το ταξίδι προς την Ιθάκη να μην τελειώσει ποτέ!
 Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου
Επιστημονική Συνεργάτις
Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

[1] Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Συνύπαρξη: Ειρήνη, Φύση, Φτώχεια, Τρομοκρατία, Αξίες, Θρησκειολογική θεώρηση, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2016, σ. 9.
[2] Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Συνύπαρξη: Ειρήνη, Φύση, Φτώχεια, Τρομοκρατία, Αξίες, Θρησκειολογική θεώρηση, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2016, σ. 183.
[3] Αλέξανδρου Παπαδερού, Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Το ίδρυμα και οι Σκοποί του), (Ανάτυπο από το τεύχος ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΥΘΥΝΗΣ, 1968-70, εκδ. ΟΑΚ 1971), εκδ. ΟΑΚ, 1981.
[4] Η φράση ανήκει στον Ιδρυτή της ΟΑΚ, Μακαριστό Κισάμου και Σελίνου, κυρό Ειρηναίο Γαλανάκη.

Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη: «Γυναίκες στη Σκιά της Βίας: η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»




Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως και την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει για τις Ι. Μητροπόλεις της Θράκης Πιλοτικό Συνέδριο από Παρασκευή 28/09 έως και Κυριακή 30/09 /2018 στο «Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης» με θέμα: «Γυναίκες στη Σκιά της Βίας: η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»
Το πιλοτικό αυτό Συνέδριο που τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοχεύει στη θεολογική προσέγγιση και συζήτηση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία απορρέουν από την υποτίμηση του προσώπου της γυναίκας και αφορούν και τα δύο φύλα.
Βασικοί Σκοποί του συνεδρίου είναι:
  • Η θεολογική προσέγγιση των αιτιών που δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνδέονται με το ρόλο των δύο φύλων στην οικογένεια και την κοινωνία, το trafficking (η παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων).
  • Ο διάλογος της Ορθόδοξης Εκκλησίας με άλλες θρησκευτικές κοινότητες και η κοινή προσπάθεια για την υπέρβαση των διακρίσεων και ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
  • Ο διάλογος ανάμεσα σε Εκκλησιαστικούς Φορείς και Φορείς του δημοσίου βίου για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.
  • Η διερεύνηση του τρόπου κατανόησης των αιτιών αυτών των προβλημάτων από τις Θρησκείες των οποίων οι πιστοί κατοικούν στην Ελλάδα.
  • Η οργάνωση ενός ευρύτερου δικτύου ανάμεσα σε υπηρεσίες των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που δραστηριοποιούνται και στις Συνοδικές Επιτροπές.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει τη διοργάνωση 4 συνεδριών με τα παρακάτω θέματα:
  1. Στερεότυπα: Στάσεις ζωής που γεννούν βία με ομιλητές/τριες την κα Νίκη Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής, του Τμ. Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και τον κ. Ιρφάν Μολά, Εκπαιδευτικό-Ιεροδιδάσκαλο και Φοιτητή Θεολογίας στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Θα παρέμβει η κα Σαμπιχά Σουλειμάν, Πρόεδρος Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «η Ελπίδα».
  2. Ενδοοικογενειακή βία: Όταν η σκιά είναι σκοτάδι με ομιλητές/τριες: την κα Ειρήνη Αθανασάκη, Θεολόγο, Σύμβουλο Ισότητας των φύλων και τον Σοφιολογιώτατο Μπιλάλ Καραχαλήλ, Μουφτή Ξάνθης. Θα παρέμβει ο κος Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-θυμάτων βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης
  3. Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Σκιές που κρύβουν κινδύνους με ομιλητές/τριες την κα Ιλκνούρ Κιγιτζή, καθηγήτρια Τουρκικής γλώσσας και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Εκπαιδευτικό Δ.Ε-Διευθυντή Δ/νσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Θα παρέμβει η κα Μαρία Σιδηροπούλου, Υπ. Δρ. Θεολογίας, Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
  4. Trafficking: Η ευθύνη της πρόληψης με ομιλητές τον κ. Χρήστο Τσιρώνη, Επίκουρο Καθηγητή της Κοινωνικής Θεωρίας του σύγχρονου πολιτισμού και του Χριστιανισμού, Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., την κα Αγγελική Ζιάκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας, Τμ. Θεολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και τον κ Ραχμί Μπασιά, Ιεροδιδάσκαλο-φοιτητή Θεολογίας στην Εισαγωγική Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών του Α.Π.Θ.
  5. Το πιλοτικό Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου αρχικά με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως και στη συνέχεια με την διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Μετά το Συνέδριο τί; Η ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών», η οποία στοχεύει στον διάλογο μεταξύ των συνέδρων και στην αναζήτηση τρόπων συνέχισης της προσπάθειας αυτής.
Το Πιλοτικό Συνέδριο θα συντονίσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ο Σοφιολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάντ. Την ευθύνη των πρακτικών θεμάτων του Συνεδρίου (φιλοξενία, μεταφορές, διαμονή και διατροφή) θα έχουν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής και εκ μέρους της φιλοξενούσης Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. κ. Δημήτριος Κεσκίνης.