e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Δοχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

  Πόλη, μεσημέρι 29ης Νοεμβρίου 2013  














Ο Πατριαρχικός Εσπερινός του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου στο Φανάρι

  Απόψε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό για τη Θρονική Εορτή   














































Μεγαλειώδεις στην λιτότητά τους οι στιγμές του Πατριαρχικού Εσπερινού απόψε στο Φανάρι, αγαπητοί φίλοι μας, για την μνήμη του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου και την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου. Πλήθος προσκυνητών εκ περάτων, Αρχιερείς και Κληρικοί από παντού, συνέρρευσαν για να συνεορτάσουν στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, μαζί με την Πατριαρχική Αυλή, κάνουν το παν για να ευχαριστήσουν όλους, διευκολύνοντάς του στη μετοχή και την κοινωνία των από αιώνων παραδεδομένων δρωμένων στο αείφωτο Κέντρο της Ορθοδοξίας. 

Εδώ βρίσκεται αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπό τον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, ενώ επίκειται αύριο η χειροτονία σε Επίσκοπο του Εψηφισμένου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ. Πριν το τέλος του Εσπερινού έγινε η  χειροθεσία σε Μεγάλο Αρχιμανδρίτη του Πατριαρχείου του π. Βησσαρίωνος Κομζιά. Σημειωτέον ότι σήμερα το μεσημέρι έγινε η τελετή του Μεγάλου Μηνύματος του νέου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου. 

Από την Πόλη των πόλεων 
σας χαιρετίζουμε 
π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Φωτοαποτυπώσεις: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Η θέωση είναι δώρο Θεού στη νέα δημιουργία Του

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου 2013
(Εφεσ. β’, 4-10)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο ιερός Παύλος υπενθυμίζει στην σημερινή περικοπή αυτήν ότι όλοι οι άνθρωποι πριν την έλευση του Χριστού (Ιουδαίοι και Εθνικοί) βρίσκονταν κάτω από τον ζυγό της Αμαρτίας. Ποθούσαν να απαλλαγούν απ’ αυτήν, χωρίς όμως να το κατορθώνουν. Βυθίζονταν διαρκώς στην άβυσσο και στην σκληρή τυραννία του διαβόλου, ψυχικά και σωματικά. Τα αμαρτωλά λόγια και έργα τους οδηγούσαν στον θάνατο, πνευματικό και σωματικό και επιπλέον προκαλούσαν την θεία οργή και καθιστούσαν τον άνθρωπο αποστάτη («τέκνον φύσει οργής»). Όμως εδώ ακριβώς φανερώνεται το έλεος του Θεού.
          Ο Θεός –κατά τον Παύλο– είναι πλούσιος σε φιλανθρωπία και έλεος και, λόγω της απεριόριστης αγάπης Του προς το ανθρώπινο γένος, ανάστησε πνευματικά –μαζί με τον Υιό Του Ιησού Χριστό– τον νεκρωθέντα από την αμαρτία άνθρωπο.
          Κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να καυχηθεί ότι με τις δικές του δυνάμεις και τα δικά του έργα (χωρίς θεία βοήθεια) κέρδισε την σωτηρία. Αυτό δεν το πέτυχαν ούτε καν οι Εβραίοι Μονοθεϊστές και κάτοχοι του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης. Πόσο μάλλον δεν το πέτυχαν, ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να το πετύχουν, οι Ειδωλολάτρες.
          Οι άνθρωποι –Ιουδαίοι και ειδωλολάτρες– μπορεί να νομίζουν ότι έπραξαν έργα σπουδαία ή ότι είπαν πάνσοφα λόγια. Όμως κι αν ακόμη έκαναν ή είπαν κάτι αξιόλογο, αυτό και πάλι στο Θεό το οφείλουν.
          Οποιαδήποτε καύχηση ανθρώπινη είναι αλαζονική και ανεδαφική. «Άνθρωπε, τι έχεις το οποίο δεν έλαβες (από τον Θεό); Και αν το έλαβες, τότε τί καυχιέσαι σαν να μη το έχεις λάβει αλλά είναι δικό σου κατόρθωμα;» (Α΄ Κορινθ. Δ΄ 7) ρωτά ο Θεός μέσω του Αποστόλου Παύλου.
          Μακριά, λοιπόν, από εμάς η υψηλοφροσύνη και ο φαρισαϊσμός.
          Επίσης, όταν λέμε ότι έχουμε σωθεί, δεν εννοούμε μόνο την προσωρινή λύτρωσή μας από την αμαρτία, την ενοχή και τις τύψεις, αλλά κυρίως την τελική σωτηρία μας και την εξασφάλιση της θείας μακαριότητας και της Βασιλείας των Ουρανών. Την θέωση, την ομοίωσή μας με το Χριστό, την απόκτηση της δόξας του ουρανού και των αγαθών του Παραδείσου.
          Ο Θεός –λέει ο Παύλος– «συνῄγειρε ἡμᾶς καί συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουράνιοις ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». Μας ανέστησε, δηλαδή, μαζί με τον Χριστό και μας έβαλε να καθίσουμε μαζί Του στον επουράνιο θρόνο Του και να συμμεριστούμε την Δόξα Του.
          Άρα η θέωσή μας είναι δώρο του Θεού. Είμαστε η νέα δημιουργία Του. Γι΄ αυτό σταθερά πρέπει έως τέλους της ζωής μας να εφαρμόζουμε το θέλημά Του και να ενεργοποιούμε διαρκώς τα θεία χαρίσματα, που ελάβαμε δια του Βαπτίσματος και δια των άλλων Μυστηρίων της Εκκλησίας. Έτσι θα τον ευχαριστήσουμε και θα πετύχουμε την θέωση και την σωτηρία μας!