e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Επέστρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την Αυστρία

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις
Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, 20ῆς τ.μ. Σεπτεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Ἀνδρέου, ἐπέστρεψεν ἐκ τῶν ὀλιγοημέρων διακοπῶν Αὐτοῦ ἐν Αὐστρίᾳ, ἔνθα ἔτυχε τῶν ἀδελφικῶν περιποιήσεων τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ἀρσενίου. 

Ὁ Πατριάρχης κατά τήν τετραήμερον παραμονήν Του ἐν τῇ χώρᾳ ταύτῃ συνηντήθη μετά τοῦ Σεβ. Ἐπισκόπου Eisenstadt κ. Αἰγιδίου, ὅστις τό παρελθόν ἔτος προσέφερεν εἰς τήν Ἱ. Μητρόπολιν Αὐστρίας τό οἰκόπεδον 76 στρεμμάτων, ἐπί τοῦ ὁποίου πρόκειται νά οἰκοδομηθῇ ἡ Ὀρθόδοξος Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας Σκέπης, καί προσεκάλεσεν αὐτόν ὅπως ἐπισκεφθῇ τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον τοῦθ᾿ ὅπερ θά πραγματοποιηθῇ τόν προσεχῆ Δεκέμβριον. 

Ἀκόμη, ὁ Πατριάρχης ἐπεκοινώνησε καί ηὐλόγησε τήν τετραμελῆ Ἀδελφότητα τῆς ὑπό ἵδρυσιν Μονῆς ὑπό τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Παΐσιον, ἥτις ἤδη ἐγκατεστάθη ἐν Αὐστρίᾳ ἀσχολουμένη μέ τά προκαταρκτικά τῆς οἰκοδομήσεως τῆς Μονῆς τῆς μετανοίας αὐτῆς. 

Τήν Α. Θ. Παναγιότητα ὑπεδέχθη ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ τῆς Πόλεως ὁ ἐκτελέσας χρέη Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου κατά τήν ἀπουσίαν Αὐτῆς Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιος.  

Η Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 2015 στο Μπανάτο

Ναός Φανερωμένης Μπανάτου, κυριακάτικο πρωινό 20ής Σεπτεμβρίου 2015 
Λειτούργησε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος μίλησε απ' άμβωνος για τη σταυροαναστάσιμη σχέση μας με τον Κύριο Ιησού, υποστηριζόμενοι από το μοναδικό καύχημα των Χριστιανών: τον Σταυρό του Χριστού! Διακόνησε ο π. Ιωάννης Ρένεσης, ενώ στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο π. Ιωάννης Ζαρκάδης.
Φωτογραφίες: Διονύσης Ν. Κοντονής


Pope Francis in Cuba | Η Λειτουργία στην Πλατεία της Επανάστασης της Αβάνας [πλήρες video]

Πρωί Κυριακής, 20ής Σεπτεμβρίου 2015

Με μία παραίνεση προς την Εκκλησία στην Κούβα, να έχει «την ελευθερία, αλλά και τα μέσα», ώστε να μπορεί να συνεχίζει την αποστολή της, επισφράγισε την πρώτη ημέρα της ιστορικής του επίσκεψης στο νησί της Καραϊβικής ο Πάπας Φραγκίσκος. Μερικές ώρες αργότερα, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν την Πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα, όπου χτυπά η πολιτική καρδιά της Κούβας και τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Κυριακής. 

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να μη χαιρετίσει και αυτός από την πλευρά του τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ. «Είναι ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Ποντίφικας. 

Τον λατινοαμερικανικής καταγωγής Πάπα υποδέχθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας τον για τη συνδρομή του στη διπλωματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο και την κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

Ευαισθητοποιημένος λόγω της καταγωγής του, ο Πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της αμερικανικής και της κουβανικής ηγεσίας και στην ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, έστειλε μηνύματα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο και διευκόλυνε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο Πάπας έκανε τόσα πολλά, ως διακριτικός ηγέτης, για να επιτύχει αυτήν την προσέγγιση. Το διαχειρίσθηκε με τόση δεξιοτεχνία», δήλωσε ο βραζιλιάνος ιερέας και διανοούμενος Φράι Μπέτο.

Στην Κούβα, ο Πάπας θα παραμείνει συνολικά τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

[Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό]

... με βοηθούς δύο smart phones...

Γράφει ο Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος Τον είδα σήμερα στην θεία Λειτουργία και άθελά μου χαμογέλασα.
Σκέφτηκα: έρχεται όποτε μπορεί για να εκκλησιασθεί αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα. Δεν μιλάει Αγγλικά, ούτε και Καντονέζικα.

Μετά την θεία Λειτουργία, την ώρα του καφέ, παρατήρησα ότι στεκόταν σε μία γωνία κρατώντας στο χέρι το φορητό τηλέφωνό του και με κοιτούσε με επίμονο βλέμμα.

Περίμενε υπομονετικά. Όταν οι περισσότεροι άρχισαν να φεύγουν, εκείνος με πλησίασε. Κάτι μου είπε στην δική του διάλεκτο και ταυτόχρονα μου έδειξε την οθόνη του φορητού τηλεφώνου του.

Κοίταξα την συσκευή. Είχε ανοίξει το Google Translate. Έγραφε στην διάλεκτό του και από κάτω το πρόγραμμα έκαμε αυτόματη μετάφραση στα Αγγλικά. Διάβασα:

-Θέλω να εξομολογηθώ...

Χαμογέλασα. Πήρα το δικό μου φορητό τηλέφωνο, άνοιξα το πρόγραμμα, έγραψα στα Αγγλικά κι αυτός διάβασε την αυτόματη μετάφραση στη διάλεκτό του:

-Πάμε μέσα στην Εκκλησία...

Μπροστά στην εικόνα του Χριστού έλαβε χώρα το Μυστήριο της Εξομολογήσεως με βοηθούς δύο smart phones...

Δόξα τω Θεώ!