e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Του Ασώτου


Του Ασώτου σήμερα και η ευαγγελική περικοπή μας αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο, διαχρονικά, την κατάσταση, που έχουμε βρεθεί μετά την απομάκρυνσή μας από τον Θεό - Πατέρα.

Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια τετελεσμένη εκκλησιαστική πράξη


Γράφει ο Ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία με την παραβολή του ασώτου. Όταν επέστρεψε μετανοημένος, ο πατέρας τον δέχτηκε στην αγκαλιά του, δίνοντάς του όλες τις τιμές που είχε νωρίτερα. Ο μεγάλος αδελφός του όμως, οργισμένος ούτε καν ήθελε να μπει στο σπίτι, δεν μπορούσε να καταλάβει το μεγαλείο του πατέρα. Αντί να χαρεί για την επιστροφή του αδελφού του…
Μερικοί ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε μετάνοια. Η διάλυση όμως των «Εκκλησιαστικών δομών» που υπηρετούσαν δείχνει το αντίθετο. Μα οι αδελφοί μας, δεν αρνήθηκαν την Ορθόδοξη πίστη και τα δόγματα. Το αίτημά τους ήταν η Αυτοκεφαλία, διοικητικά πράγματα δηλαδή, που είχαν όλο το δικαίωμα να το ζητήσουν από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Και αυτό έπραξαν.
Θα μπορούσαμε επίσης, να παρομοιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί, και με τα θαύματα του Κυρίου. Οι Φαρισαίοι έβλεπαν τα θαύματα, αλλά κατηγορούσαν τον Κύριο ότι κατέλυε το Σάββατο. Είχαν «κολλήσει» στις διατάξεις του Νόμου. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν το μεγαλείο του Θεού. Ότι είναι ανώτερος και πάνω από τον Νόμο. Τον κατηγορούσαν για δαιμόνιο, και Αυτός έσωζε τους ανθρώπους. «Δεν έγινε ο άνθρωπος για το Σάββατο (για τον Νόμο δηλαδή), αλλά το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο».
Αντιστοίχως εδώ, στην περίπτωση της Ουκρανίας, πολλά εκατομμύρια ορθόδοξου κόσμου επανήλθαν στην κανονικότητα και κάποιοι ψάχνουν να βρουν κανόνες για να το ανατρέψουν. Και πάλι, ψάχνοντας την ιστορία και τους κανόνες, βλέπουμε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες και την παράδοση της Εκκλησίας. Προσπαθώντας να καταργήσουμε και να υποβαθμίσουμε τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριάρχη, προσπαθούμε να καταργήσουμε και να υποβαθμίσουμε την παράδοση της Εκκλησίας.

Συνάντηση του Επισκόπου Μελιτηνής με τον ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μοντπελιέ


Με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Montpellier Σεβ. Pierre-Marie Carré και τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Allain Guellec συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στους Χριστιανούς της περιοχής καθώς και την από κοινού διοργάνωση προσκυνηματικών περιηγήσεων στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Επίσκοπος Μελιτηνής μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και προσέφερε εκ μέρους του στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Pierre-Marie Carré, έναν επιστήθιο βυζαντινό σταυρό. 

Σήμερα ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος χοροστάτησε και λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Φιλοθέης Montpellier.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Αρχές της πόλεως και εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Όλοι σας δύνασθε και οφείλετε να συμβάλετε από κοινού εις την πορείαν της Ομογενείας προς το μέλλον"


Το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για την Ομογένεια αλλά και για τους Έλληνες από το εξωτερικό, που εγκαταστάθηκαν στην Πόλη κατά τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, στην Αστική Σχολή Γαλατά, με πρωτοβουλία ομάδας Ελλήνων εκ του εξωτερικού που διαβιούν στην Πόλη. 

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 13-15 Φεβρουαρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Tό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 13ης Φεβρουαρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη εἰς τό Σισμανόγλειον Μέγαρον καί ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ὑπό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δέρκων καί τοῦ Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει συνδιοργανωθεῖσαν συναυλίαν τῆς χορῳδίας «Δάφνες» καί τήν ἐπακολουθήσασαν διάλεξιν τοῦ Ἐντιμολ. Ἄρχοντος Ἱερομνήμονος κ. Ἀντωνίου Χατζοπούλου, ἐπί τοῦ θέματος «Συμπόρευση ὀθωμανικῆς καί ἑλληνικῆς μουσικῆς», καθ’ ἥν ὡμίλησεν ἐπικαίρως, συγχαρείς πατρικῶς τούς διοργανωτάς. 

Συνέντευξη του Προκαθημένου της εν Ουκρανία Αυτοκέφαλης Εκκλησίας σε ελληνική εφημερίδα


Συνέντευξη στην Ισμήνη Χαραλαμποπούλου 
Βαρυσήμαντη συνέντευξη στο protothema.gr παραχώρησε ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και τις λαμπρές εκδηλώσεις που έγιναν στο Κίεβο και στις οποίες είχε κληθεί και παρέστη το protothema.gr. 
Ερωτηθείς για τον Μητροπολίτη Επιφάνιο από το protothema.gr στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας στην οποία παρέστησαν και αγιορείτες μοναχοί, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι φανταστικός και πολύ καλή επιλογή». 
Στη συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τονίζει την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, εκφράζει ευγνωμοσύνη στην Εκκλησίας της Ελλάδας που πρώτη αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία, αναφέρεται στις συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και εξηγεί τις σχέσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ουκρανίας, λόγω της διατήρησης από το Πατριαρχείο της Μόσχας δικού της Μητροπολίτη στο Κίεβο, ενώ ζητεί από την Μόσχα η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία να αλλάξει όνομα και νομικό καθεστώς 
Αποφασισμένος να ενώσει την Εκκλησία της Ουκρανίας είναι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, επικεφαλής της Νέας Ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», τονίζει ότι αναμένει εντός αυτής της χρονιάς την απόφαση άλλων δύο Πατριαρχείων, λέγοντας με νόημα ότι Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, και Σερβία πήραν το Αυτοκέφαλο και αυτές από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Ο Μητροπολίτης με μία αποφασιστική κίνηση για την ενότητα της Εκκλησίας απομάκρυνε ύστερα από απόφαση της Συνόδου τον Επίτιμο Πατριάρχη Φιλάρετο, του οποίου υπήρξε μαθητής, που παραμένει μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά χωρίς να έχει το δικαίωμα να τελεί ιεροπραξίες. Στην χώρα όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία περιλαμβάνει 7000 ενορίες, 77 μοναστήρια και 47 Μητροπόλεις, οι εκδηλώσεις αυτές σηματοδότησαν την πολιτιστική ενοποίηση του λαού της Ουκρανίας. 
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη: 

ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Ο Πατριάρχης που τορπιλίζει συστηματικά την πανορθόδοξη ενότητα


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στην Σύναξη των Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι από 6-9 Μαρτίου 2014, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης δεν παρέστη, επικαλούμενος λόγους υγείας, αν και η πραγματική αιτία ήταν η κόντρα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την υπόθεση του Κατάρ.