e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιο

17.11.2020. Επί τη μνήμη του Αγίου Γενναδίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο διά την ανάπαυση της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος συμφοιτητού Αυτού, αειμνήστου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κυρού Γενναδίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχη με Κυριάκο Μητσοτάκη και Σωτήρη Τσιόδρα

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, Τετάρτη, με τον Παναγιώτατο επικοινώνησε τηλεφωνικώς ο Ελλογ. Καθηγητής κ. Σωτήριος Τσιόδρας, με τον οποίο αντήλλαξαν σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.


Ο παπά Γιάννης


Γράφει ο πρώην Υπουργός ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ | facebook

Στα μέσα του Οκτώβρη. Πρίν από ένα μήνα. Σε ένα χθαμαλό λόφο της κοιλάδας των λιμνών, στα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Ηλιόλουστη η μέρα. Χάρμα οφθαλμών η θέα, αφού στο νοτιά ασήμιζε η λίμνη Βόλβη, με τους καλαμιώνες να την ζώνουν και να δημιουργούν ασφαλή καταφύγιο στα γριβάδια, τις πεταλούδες και τους γουλιανούς, τα νόστιμα ψάρια της, την Εγνατία Οδό, την αρχαία, εικαζομένη, στην ιστορική της διαδρομή να συνδέει πάντοτε την Ρώμη και την Νέα Ρώμη στο διάβα των αιώνων και την σύγχρονη οδό, ευρωπαικών προδιαγραφών, εμφανή και πολυσύχναστη και πιο πίσω οι κορυφές του δασωμένου Χολομώντα, του εποπτεύοντος σύμπασα την Χαλκιδική, τον Τορωναίο και τον Σιγγιτικό, Κασσάνδρα, Σιθωνία κι Άθωνα. Στα δυτικά η πεδιάδα της Μυγδονίας, με τις δύο λίμνες της την Βόλβη και την Κορώνεια, μοναδικός σε ομορφιά βιότοπος, τόπος από παλιά σιτοπαραγωγός και μ' ανθηρά κτηνοτροφία, με αρχαία πρώτη πόλη την Λητή, όπου λατρευόταν η Λητώ, εξ ού και το αρχαίο ιερό της , κατά πώς μνημονεύει στα Μακεδονικά του ο Θεαγένης, πόλη κοντά στο σημαίνον πέρασμα προς την Θεσσαλονίκη, το τουρκιστί αποκλειθέν Δερβένι, όπως κι όλα άλλωστε τα στενά περάσματα. Λέγοντας Λητή , θυμάσαι αμέσως την Λητιαία Πύλη του μεγάλου Κάστρου της Θεσσαλονίκης, την πύλη στα βορειοδυτικά των τειχών κι όταν αναφέρεσαι στο Δερβένι δεν μπορείς παρά να ανατρέξεις στον μοναδικό πάπυρο που βρέθηκε σώος σε ανασκαφή στην Ελλάδα, σε Μακεδονικό τάφο της Λητής, ίσως ο παλαιότερος ελληνικός πάπυρος, γνωστός ως πάπυρος του Δερβενίου.

Λίγη υπομονή ακόμη...


Οι καιροί μάς επιτάσσουν να δείξουμε σοβαρότητα και αισιοδοξία.

Μαζί με τις προσευχές και τις παρακλήσεις μας προς τον Θεό για την υγεία του κόσμου, κάνουμε έκκληση και προς όλους να φοράμε μάσκα και να είμαστε προσεκτικοί.

Εκοιμήθη από Covid-19 ο Αλέξης Βεριόπουλος, υπάλληλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

Απεβίωσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020 από επιπλοκές του κορωνοϊού, ο Αλέξης Βεριόπουλος, εκ των λαϊκών υπαλλήλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος εργαζόταν στην διαχείριση και παρακολούθηση του συστήματος φύλαξης του Πατριαρχείου των καμερών. 
Ο αείμνηστος Αλέξης ήταν 52 ετών και βρέθηκε θετικός στον ιό πριν από μερικές μέρες.

Δευτέρα και Πέμπτη ανοικτά τα Γραφεία Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου λόγω lockdown


Από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και στο πλαίσιο της ισχύουσας κοινωνικής αποστασιοποίησης για την μη διάδοση του νέου Κορονοϊού, τα Γραφεία της (Ελ. Βενιζέλου 3) θα είναι ανοικτά μόνο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται τότε να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους με τη Μητρόπολη, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, ενώ όλοι -κλήρος και λαός- δύναται να επικοινωνούν άνετα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις: imz@otenet.gr και imzante@yahoo.gr

Το μέτρο ισχύει μέχρι λήξεως της νέας Καραντίνας, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου. Εάν η Καραντίνα συνεχισθεί, αυτονόητα θα διαρκέσει αναλόγως και το μέτρο.


«Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες». Διαδικτυακή Ημερίδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (20.11.2020)


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες»

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

17:00-19:00

Γεωργίου Α. Λέκκα: ΘΕΪΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΩΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΩΡΙΓΕΝΗ

 
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΛΕΚΚΑ, "Θεϊκὴ πρόνοια καὶ ἀνθρώπινη ἐλευθερία κατὰ τοὺς Στωϊκοὺς καὶ τὸν Ὠριγένη" [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ (2003) 331-346]

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Να διατηρηθεί το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe


Την απογοήτευση και την ανησυχία του για τη δηλωθείσα πρόθεση κατάργησης του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, εκφράζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, με επιστολή του προς τον Πρύτανη του Ιδρύματος, κ. John Brumby.