e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ο Μόσχας Κύριλλος σκοπεύει να επισκεφθεί παράνομα την κατεχόμενη Κριμαία

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλος σκοπεύει να περάσει παράνομα τα σύνορα της Ουκρανίας καθώς στα σχέδιά του περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Κριμαία τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η Κριμαία, η οποία τελεί υπό κατάληψη από τη Ρωσία από το 2014, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος και η μετάβαση σε αυτή μπορεί να γίνει νόμιμα μόνο με την άδεια των ουκρανικών αρχών. Ο Κύριλλος σκοπεύει να τελέσει αγιασμό της Αγίας Τράπεζας του καθεδρικού ναού του Πρίγκιπα Αλεξάντρ Νιέφσκι στη Συμφερούπολη, ο οποίος αναστηλώθηκε υπό την προσωπική αιγίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τιμώντας την Αγία Νίνα, με τους Γεωργιανούς ΚΠόλεως [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, στην Παράκληση που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως (Εντιρνέκαπου) επί τη μνήμη, με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας που εκχριστιάνισε τους κατοίκους της Ιβηρίας, δηλ. της σημερινής Γεωργίας. 

Ο υπεύθυνος για την Γεωργιανή Κοινότητα της Πόλης, π. Ilia Jinjolava, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, προσφώνησε καταλλήλως τον Πατριάρχη, ο οποίος αντιφώνησε τονίζοντας τους πνευματικούς δεσμούς των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας, λόγω των κοινών Αγίων, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Νίνας της Ισαποστόλου, η οποία καταγόταν από την Καππαδοκία. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο [photos]

Επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2022, από το Παραθρόνιο, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Αγρυπνία στο Λονδίνο για τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

26 προς 27.1.2022. Ιερά Αγρυπνία ετελέσθη στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Kentish Town στο Λονδίνο επί τη μνήμη της Ανακομιδής του λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Της Αγρυπνίας προέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος.

Θύμα Covid-19 και η Γερόντισσα Αλεξία, Ηγουμένη Μονής Εικοσιφοινίσσης. Νοσεί σχεδόν όλη η Αδελφότητα

       Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Δράμας, μετά βαθυτάτης θλίψεως, ἀναγγέλλει τήν εἰς Κύριον ἐκδημίαν τῆς ἡγουμένης τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Εἰκοσιφοινίσσης Γεροντίσσης Ἀλεξίας, ἡ ὁποία ἐκοιμήθη εἰς τό νοσοκομεῖον «Παπαγεωργίου» τῆς Θεσσαλονίκης περί τήν 1ην πρωινήν τῆς σήμερον, συνεπείᾳ τῆς κατατρυχούσης αὐτήν ἀσθενείας τῶν πνευμόνων καί τῆς νοσήσεώς της ἐκ τοῦ covid 19.

       Ἐπειδή ἡ Μονή δέν δέχεται προσκυνητάς, λόγῳ τοῦ ὅτι σχεδόν σύμπασα ἡ ἀδελφότης νοσεῖ ἀπό τόν covid 19, ἡ νεκρώσιμος ἀκολουθία τελεσθήσεται κεκλεισμένων τῶν θυρῶν.

       Παρακαλοῦμεν εὔχεσθε ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτῆς ἐν χώρᾳ ζώντων μετά τῶν ἀπ’ αἰῶνος ὁσίων.

ΕΚ ΤΗΣ IΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΡΑΜΑΣ

Με κομμένη την ανάσα στο κολαστήριο του Νταχάου [3ο μέρος: Crematorium]


Ταξίδεψε το 2010, αποτύπωσε φωτογραφίες και βίντεο ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Homo homini lupus, έλεγαν οι Λατίνοι. Δηλαδή, ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, λύκος... 
    Σε αυτήν εδώ, την 3η δημοσίευσή μας από την συγκλονιστική περιήγησή μας στην κόλαση του Νταχάου, λίγο έξω από τη μεγαλούπολη του Μονάχου, φθάνουμε στα Χειρότερα: Μόλις οι κρατούμενοι Εβραίοι περνούσαν τον φράκτη της 1ης φωτογραφίας μας και το ποταμάκι, δεν ξαναγύριζαν πίσω...

Με κομμένη την ανάσα στο κολαστήριο του Νταχάου [2ο μέρος]


Ταξίδεψε το 2010, αποτύπωσε φωτογραφίες και βίντεο ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με κομμένη την ανάσα στο κολαστήριο του Νταχάου [1ο μέρος]

Ταξίδεψε το 2010, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με κομμένη την ανάσα και συγκρατημένη διάθεση, την 1η Ιουλίου 2010, φθάνουμε  στη μικρή πόλη του Νταχάου, πολύ κοντά στο Μόναχο, όπου -ως γνωστόν- δοκιμάσθηκε στη δεκαετία του '40 η Ανθρωπιά και βρέθηκε, όχι απλώς λειψή, αλλά και ανύπαρκτη.

Πατριαρχική Χοροστασία στο Φανάρι για την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου [live]


Πρωί Πέμπτης, 27ης Ιανουαρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι γίνεται Ευχαριστιακή Σύναξη για την Ανακομιδή των Λειψάνων του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ από του Παραθρονίου, ενώ στον Θρόνο -κατά το έθος- έχει τεθεί η Εικόνα του τιμωμένου Αγίου. Επίσης, στον σολέα έχουν τεθεί σε προσκύνηση τα Λείψανα του Αγίου, μετακομισθέντα στην Πόλη από την Ρώμη, το 2004.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Στην πίστη μας δε χωρούν το μίσος, οι διακρίσεις και ο αντισημιτισμός» [gr-en]


«Στην πίστη μας δε χωρά το μίσος προς τον συνάνθρωπο. Δε χωρούν οι διακρίσεις λόγω θρησκείας ή καταγωγής. Δε χωρούν οι σκοτεινές και στερεότυπες αντιλήψεις που τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό». Αυτά τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζει τον λόγο του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου: «Οὐ γὰρ ἔστι διαστολὴ Ἰουδαίου τε καὶ Ἕλληνος· ὁ γὰρ αὐτὸς Κύριος πάντων», και σημειώνει το χρέος που έχουμε, ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, «να ορθώνουμε το ανάστημά μας σε κάθε διάκριση και αδικία, και σε κάθε πράξη που συγκρούεται με τη διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου».


Επισυνάπτεται ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: