e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Προσκύνημα στη Βηθανία πέραν του Ιορδάνου (Ιωάν. α' 28) / Bethany beyond Jordan (John I : 28) / Bethabara [+ video]

  Ταξιδεύει και φωτογραφίζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  
Βηθαβαρά - Ιορδανία, απόγευμα 1ης Φεβρουαρίου 2014 

Προσκύνημα στον τόπο της Βάπτισης του Χριστού, στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη Ποταμού

  Ταξιδεύει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  
Σήμερα το απομεσήμερο βρεθήκαμε για προσκύνημα στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη, που κείται σε ιορδανικό έδαφος. Όπως θα διαπιστώσετε στις ανωτέρω φωτογραφίες μας, η δυτική όχθη, που κείται σε ισραηλινό έδαφος, απέχει λίγα μόλις μέτρα!!! Ναι μεν, αλλά -εννοείται- αν θελήσει κανείς να φθάσει απέναντι, πρέπει να διανύσει χιλιόμετρα, να διαβεί σύνορα και όλα τα συναφή... 

Ο Χριστός λοιπόν βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο εδώ ακριβώς, ανάμεσα στις δύο όχθες! Τι ευλογία για μάς, αλλά και για όλους! Σας θυμηθήκαμε, ανάβοντας ένα κεράκι στον παρακείμενο ναό, τον οποίο θα παρουσιάσουμε στο προσεχές μέλλον!

Στην απέναντι -ισραηλινή- όχθη τελούνται βαπτίσεις από διάφορες ομολογίες. Πρόκειται για την ευλαβή συνήθεια των Χριστιανών, κατά τις ιεραποδημίες τους στους Αγίους Τόπους, να μπαίνουν στα νερά του Ιορδάνη (λασπερά, όπως διαπιστώνετε) και να χαρακτηρίζονται στο εξής "Χατζήδες". Έτσι, όταν ένας προσκυνητής, ονόματι π.χ. Χρήστος, βουτούσε στον Ιορδάνη, θα ονομαζόταν πλέον "Χατζή Χρήστος". Κάτι ανάλογο συνηθίζεται και μεταξύ των Μουσουλμάνων, δεδομένου ότι η εν λόγω προσωνυμία προέρχεται από το αραβικό "χατζ", που σημαίνει «στέκομαι μπροστά σε μια θεότητα σε ιερό μέρος» ή «ταξίδι σε ένα ιερό μέρος».

Από τον Μωσαϊκό Νόμο στην εν Χριστώ Ζωή

  ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 2ας Φεβρουαρίου 2014
(Εβρ. β΄, 7-17)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Πάντοτε στην ανθρώπινη Ιστορία το παλαιό δίνει τη θέση του στο καινούργιο. Ο παλιός Μωσαϊκός Νόμος είναι πια ξεπερασμένος και τον έχει αντικαταστήσει τελειωτικά η εν Χριστώ ζωή!
Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό η Αγία Γραφή ονομάζει Αρχιερέα «κατά τήν τάξιν Μελχισεδέκ», τίτλος που ελάμβαναν στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης οι Λευῒτες, οι καταγόμενοι δηλαδή από την φυλή του Λευῒ.
Η φυλή του Κυρίου Ιησού Χριστού ήταν η ασήμαντη φυλή του Ιούδα και ουδέποτε στον Ιουδαϊσμό ανέλαβε κάποιος το αρχιερατικό αξίωμα από τη φυλή αυτήν.
Ο πρώτος και ο μοναδικός είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι ο Υιός του Θεού και Σωτήρας του κόσμου, ανώτερος από τον Μωϋσή και τον Μελχισεδέκ. Αυτός εγκαινιάζει μια νέα σειρά Ιεροσύνης και Αρχιεροσύνης ουσιαστική και σωτήρια, που θα αντικαταστήσει την παλιά και ξεπερασμένη, όπως και τον νόμο που την επέβαλε επί αιώνες.
Ο Μέγας Αρχιερεύς Ιησούς Χριστός έδωσε θυσία τον ίδιο του τον εαυτό, για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία και να το λυτρώσει από τις φοβερές συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος, το δε σωτήριο αυτό έργο και μήνυμά του το απευθύνει όχι μόνο σε μια φυλή εκλεκτή και ανώτερη, αλλά σε όλους τους ανθρώπους επί της γης ανεξαρτήτως φυλής, πολιτισμού, γλώσσας και θρησκευτικής προέλευσης.
     Δεν υπάρχουν πια σημαντικοί και ασήμαντοι άνθρωποι, ανώτεροι και κατώτεροι, πολιτισμένοι και απολίτιστοι, αλλά όλοι είναι ένα «ἐν Ἰησοῦ Χριστῷ». Όλοι μετέχουν των ίδιων Μυστηρίων: του Αγίου Βαπτίσματος και κοινωνούν την σάρκα και το αίμα του Χριστού, τα οποία -ως Μέγας Αρχιερεύς- προσέφερε στους ανθρώπους ο ίδιος. 
     Η πραγματικότητα αυτή επαναλαμβάνεται μέσα στους αιώνες διαρκώς έως την συντέλεια του κόσμου. Όλων των βαθμίδων οι λειτουργοί της Εκκλησίας είναι εκπρόσωποί του και διάδοχοί του Χριστού. Είναι «εἰς τύπον Χριστοῦ» και διακονούν το έργο της σωτηρίας με τελικό σκοπό την θέωση. Αυτούς, λοιπόν, ανεπιφύλακτα ας ακολουθούμε!