e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Επιτυχές το Συνέδριο «Γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών» (Αλεξανδρούπολη, 28-30.9.2018)
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, πιλοτικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Ι. Μητροπόλεις της Θράκης, με θέμα: «Γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών». Το  Συνέδριο έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο και την ευθύνη της φιλοξενίας είχε η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία, τόσο στους αξιόλογους ομιλητές όσο και στους εκατό και πλέον παρευρισκομένους να γνωρίσουν τις θέσεις δύο μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, του Ισλάμ και του Χριστιανισμού (της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας), αλλά και να συνδιαλεχθούν μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να γνωριστούν βαθύτερα. 

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τον Χαιρετισμό του φιλοξενούντος Ποιμενάρχου, Σεβ.  Μητροπολίτου  Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου, ο οποίος αφού πρώτα καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και διά Βίου Μάθησης κ. Γεώργιο Καλατζή, τους Σοφιολογιωτάτους Μουφτήδες Διδυμοτείχου, Ξάνθης και Κομοτηνής, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, καθώς και τα Μέλη της Ειδικής  Συνοδικής  Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου από την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στη συνέχεια περίεγραψε σύντομα τους στόχους του πιλοτικού αυτού Συνεδρίου, τόνισε την σημασία της πρόληψης φαινομένων έμφυλης βίας και την ανάγκη συνεργασίας όλων των Θρησκευτικών Κοινοτήτων-Ενοριών, κάλεσε δε τον Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα  Κατραμάδο να αναγνώσει Μήνυμα-Χαιρετισμό του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Στο Μήνυμά του ο Μακαριώτατος τόνισε τα εξής: «...Είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρεί μιας τέτοιας μορφής Συνέδριο, που αποτελεί αποτέλεσμα άριστο καλής συνεργασίας... Σε μία εποχή που αποθεώνεται η ατομική αποτελεσματικότητα,  αποδεικνύεται έμπρακτα, μέσω του Συνεδρίου αυτού, η αξία της συναντήσεως, της ευαισθητοποιήσεως, της συστρατεύσεως και της συνεργασίας για την ενότητα όλων. Η ανισότητα των δύο φύλων και οι ραγδαίες μεταβολές στις κοινωνίες και στις οικογενειακές σχέσεις δημιουργούν νέες πραγματικότητες, ενώ αποκαλύπτουν τις παλαιές παθολογίες π.χ. βία, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται... Με χαροποιεί ο διάλογος ανάμεσα στους θεολόγους και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με τους θεολόγους και τους εκπροσώπους των Μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών. Θέματα που απασχολούν την κοινωνία δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης και προβληματισμού και αναζητήσεως προτάσεων πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινόμενων της ενδοοικογενειακής και όχι μόνο βίας, εκδηλώνοντας από μια άλλη θέση την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζομένους από την βία αδελφούς και αδελφές μας... Βρισκόμαστε στη σημαντική στιγμή της συναντήσεως και της οργανώσεως θεσμών και δομών που υπηρετούν κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο, την θρησκεία ή την καταγωγή του αποδεικνύοντας πως η συνάντηση των Θρησκειών μπορεί στον κοινωνικό χώρο να βοηθήσει στην θεμελίωση Κοινοτήτων αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού».      

Η Α΄ Συνεδρία είχε ως ομιλητές τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα και τον Σοφιολογιώτατο Μουφτή Διδυμοτείχου κ. Οσμάν Χαμζά, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλατζή. Στην Συνεδρία αυτή επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί από τους κ.κ. Εισηγητές το πεδίο του Συνεδρίου. Ο  Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας προσπάθησε με την εισήγηση του να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούσαν το λόγο της πραγματοποιήσεως του Συνεδρίου αυτή την χρονική στιγμή από την Εκκλησία, τη σημασία του Συνεδρίου, την χρονική καταλληλόλητα ως προς τη διεξαγωγή του, την σύνθεση των ομάδων εργασίας και τον γενικότερο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα σημερινά προβλήματα και σύγχρονα θέματα. Με τη σειρά του ο Σοφιολογιώτατος Μουφτής κ. Οσμάν Χαμζά μίλησε για τα στάδια της τιμωρίας για την γυναίκα στο Ισλάμ. 

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 ξεκίνησε το Συνέδριο με την  Β΄ Συνεδρία που είχε ως θέμα τα «Στερεότυπα και Στάσεις ζωής που γεννούν βία», με ομιλητές την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Α.Π.Θ. κ. Νίκη Παπαγεωργίου και τον Ιεροδιδάσκαλο-Εκπαιδευτικό κ. Ορφάν Μολλά. Η κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε την ανάγκη υπέρβασης των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων στην κοινωνία από πλευράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο κ. Μολλά αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία ως εκπαιδευτικός υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας Χριστιανών Ορθόδοξων και Μουσουλμάνων θεολόγων στα σχολεία. Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν στον καίριο ρόλο της εκπαίδευσης ως μέσου υπέρβασης των στερεοτύπων που προκαταλαμβάνουν και γεννούν βία και ρατσισμό.

Η Γ΄ Συνεδρία περιλάμβανε ζητήματα αντιμετώπισης κρουσμάτων βίας και έφερε τον τίτλο «Η ενδοοικογενειακή βία, όταν η σκιά γίνεται σκοτάδι». Η κ. Ειρήνη Αθανασάκη, ως πρώτη ομιλήτρια, παρουσίασε αναλυτικά την χριστιανική οπτική επί της ενδοοικογενειακής βίας και την οπτική διεθνών συμβάσεων υπέρ της έμφυλης ισότητας, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία κρουσμάτων βίας και μίλησε ακροθιγώς για τη σημασία του μαθήματος των θρησκευτικών ως μέσου καλλιέργειας υγιών στάσεων ζωής. Εν συνεχεία, ο Σοφιολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καραχαλήλ τοποθετήθηκε για ζητήματα Σαρίας, γάμου και πολυγαμίας. Την συνεδρία έκλεισε με τις παρεμβάσεις του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού  της Ιατρικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδώρου Πιτταρά και του κ. Α. Στεφανίδη, κοινωνιολόγου και εργαζόμενου στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για τον τρόπο δράσης των υπεύθυνων δομών προς θύτες και θύματα, καθώς και για το πρόβλημα του τρόπου αντιμετώπισης περιστατικών βίας, αφού πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν για την συναισθηματική, ψυχολογική, λεκτική ή/και σωματική βία που δέχονται από μέλη της οικογένειάς τους. Ενδιαφέρον είχε κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την εν λόγω Γ΄ Συνεδρία ότι ανέκυψε το πρόβλημα της βίας προς τους άντρες, για το οποίο οι σχετικές δομές δεν έχουν μεριμνήσει λόγω της μικρότερης έκτασής του, αλλά και διότι η στερεοτυπική ανατροφή ενός άντρα δεν θα τον οδηγούσε πότε να ομολογήσει ότι έπεσε θύμα βίας από την γυναίκα του.

Η Δ΄ Συνεδρία υπό τον τίτλο «Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: σκιές που κρύβουν κινδύνους» ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Ιλκνούμ Κιγιτζή, η οποία τοποθετήθηκε επί των ζητημάτων που μία σύγχρονη μουσουλμάνα της μειονότητας αντιμετωπίζει ως προς τη σχέση εργασίας-οικογένειας και την εύρεση χρόνου για την οικοδόμηση μίας ποιοτικής σχέσης με τα παιδιά. Στη συνέχεια, ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, με την ιδιότητά του ως Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας της σχέσης οικογένειας-καριέρας, αλλά και στην απουσία κοινωνικής πολιτικής υπέρ των γυναικών στις εργασιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο της συνεδρίας υπήρξε παρέμβαση της κ. Μαρίας Σιδηροπουλου σε ζητήματα κοινωνικών προβλημάτων και τάσεων περί θρησκείας και ταυτότητας.

H Ε΄ Συνεδρία, με θέμα «Trafficking: η ευθύνη της πρόληψης» περιλάμβανε τις ομιλίες του Επίκουρου Καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας του σύγχρονου Πολιτισμού και Χριστιανισμού του Α.Π.Θ. κ. Χρήστου Τσιρώνη και του Ιεροδιδασκάλου κ. Ραχμί Μπασιά. Και οι δύο ομιλητές τοποθετήθηκαν σε ζητήματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων και ανεφέρθησαν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον κάθε ομιλητή να στηρίζεται στην οικεία προς αυτόν θρησκευτική παράδοση. Στη συνέχεια αναγνώστηκε  από την κ. Μαρία Σιδηροπούλου η εισήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας  Θρησκειολογίας κ. Αγγελικής Ζιάκα, η οποία λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε να καταστήσει δυνατή την παρουσία της στο Συνέδριο.

Την Κυριακή 30/09/2018, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, αρχικά τελέσθηκε  Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τους Μητροπολίτες Ιλίου κ. Αθηναγόρα και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, ενώ στη συνέχεια επακολούθησε η ολοκλήρωση των εισηγήσεων σε στρογγυλή τράπεζα εντός του Επισκοπείου,  με θέμα: H ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών και τα βήματα που οφείλουν και πρέπει να γίνουν ευρύτερα στον Ελλαδικό χώρο μετά το  πιλοτικό αυτό Συνέδριο, ώστε να μην αποτελέσει έναν διάττοντα αστέρα. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τόνισε την ανάγκη εκμάθησης από πλευράς της μουσουλμανικής κοινότητας της ελληνικής γλώσσας, ώστε τα μέλη της να είναι να θέση να διεκδικούν τα δικαιώματά τους ως Έλληνες πολίτες. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας υποστήριξε την ανάγκη υιοθέτησης ενός πνεύματος αγάπης και την δημιουργία μιας γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της μουσουλμανικής κοινότητας. Δήλωσε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση του εν λόγω Συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, λόγω ακριβώς της ύπαρξης στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης μεγάλου μουσουλμανικού πληθυσμού και της αρμονικής συμβίωσης των δύο θρησκειών, διότι τοιουτοτρόπως δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια υγιέστερη εικόνα για το Ισλάμ, η οποία διαφέρει από το βίαιο πρόσωπο που σταθερά προβάλλουν οι κινηματογραφικές ταινίες.

 Τέλος, ο Σοφιολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάντ υποστήριξε ότι τα βίαια γεγονότα σε βάρος των γυναικών και του ανθρώπου απορρέουν γενικά από μία λάθος ερμηνεία των λόγων του Κορανίου. Επιπλέον, σημείωσε ότι κατά την αραβική γραμματική, το τρίτο πρόσωπο, του οποίου γίνεται συχνή χρήση στο Κοράνι, αφορά και στα δύο φύλα.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, κατά τη διάρκεια της οποίας προτάθηκαν η δημιουργία ενός δικτύου δράσης ανάμεσα σε Υπηρεσίες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Συνοδικών  Επιτροπών Αυτής. 

Τονίστηκε με έμφαση από όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο ότι η δομή και ο τρόπος ποιμαντικής διακονίας και λειτουργίας των Ενοριών αναδεικνύεται σε πρότυπο οργάνωσης της Ελληνικής Κοινωνίας.

Προτάσεις που σημειώθηκαν από πλευράς τόσο των ομιλητών του Συνεδρίου όσο και του κοινού, ήταν η δημιουργία υλικού που θα περιλαμβάνει τα πορίσματα του πιλοτικού αυτού Α΄ Συνεδρίου προς χρήση των θρησκευτικών κοινοτήτων και των εκπαιδευτικών, η σύντομη χρονικά επανάληψη ανάλογων Συνεδρίων τόσο σε άλλες περιοχές της Θράκης, όσο και σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, η δημιουργία ιστοσελίδας του συνεδρίου κ.λπ. Η δημιουργία εντύπου (ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο να διατεθεί σε όλους τους Ι. Ναούς της Ελληνικής Επικράτειας με θέμα: «Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ». Το πρώτο βήμα από την Εκκλησία έγινε! Πλέον με την κοινή προσπάθεια των Θρησκειών για την υπέρβαση των διακρίσεων και ανισοτήτων μεταξύ των φύλων εγκαινιάστηκε η αρχή μίας συνεργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Μετά την λήξη του Συνεδρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας προσέφερε σε όλους τους Εισηγητές μικρά συμβολικά δώρα εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδουπόλεως δεξιώθηκε στο  υπερσύγχρονο και πρότυπο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως, το Ιωακείμειο Γηροκομείο, τους κ.κ. Συνέδρους, όπου μαζί με το καταληκτήριο γεύμα προσέφερε σε όλους βιβλία και αναμνηστικά συμβολικά δώρα της φιλοξενούσης Ι. Μητροπόλεως. 

Ήταν σημαντικές,  μετά το πέρας του γεύματος,  οι θετικές δηλώσεις των Μουφτήδων της Θράκης για την υπέρβαση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου. 

Εκ της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής

50ετηρίδα Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Παρόντες Οικουμενικός Πατριάρχης και ΠτΔ
Με την εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στα Χανιά.

Βαρθολομαίος: Η ορθόδοξη εκκλησία να μη γίνει σκορποχώρι

Την ανάγκη για ενότητα στην ορθοδοξη εκκλησία αναφέρθηκε ιδιαίτερα κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισημαίνοντας τον ρόλο του Πατριαρχείου για την εξασφάλιση της.

Δέσμευση Αρναουτάκη για νέα πτέρυγα

Την δέσμευσή του για χρηματοδότηση της ανακαίνισης της παλαιάς πτέρυγας με κονδύλια που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια, μετέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Με συγκίνηση παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την ομιλία του κ. Παπαδερού, πρώτου διευθυντή της Ακαδημίας και πρωτεργάτη της ίδρυσής της, το 1968 δίπλα στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ειρηναίο.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην διαρκή και στενή συνεργασία με το ίδρυμα, σχολιάζοντας πως η Ακαδημία είναι “μέσα στην κοινωνία” γι αυτό και οι δράσεις της χαίρουν γενικής αποδοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων ορθοδόξων εκκλησιών. Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου μετέφερε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ στις 6 περίπου το απόγευμα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, όπου τον υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που είχε αφιχθεί ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Η αίθουσα της Ακαδημίας είναι κατάμεστη από κόσμο ενώ το “παρών” δίνουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο διευθυντής της Ακαδημίας, Κώστας Ζορμπάς καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ στον ιδιαίτερο ρόλο και την αποστολή της αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος. Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την διαρκή στήριξή του και του ανακοίνωσε πως οι μελέτες για την ανακαίνιση της παλαιάς πτέρυγας – έργο που έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει- είναι έτοιμες.

Την Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός θρησκευμάτων, Μάρκος Μπολαρης ενώ τον πρόεδρο της ΝΔ, εκπροσωπεί ο βουλευτής, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στον Προκόπη Παυλόπουλο απένειμαν το χρυσό μετάλλιο, το ύψιστο βραβείο της Ορθοδόξου Ακαδημίας, για την διαρκή και σημαντική στήριξη του.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχώρησε για το αεροδρόμιο Χανίων, κλείνοντας την διήμερη επίσκεψή του στο νομό.

Δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια εικόνα του νέου Οσίου Αμφιλοχίου του Πατμίου


Μια εικόνα του νέου Οσίου Αμφιλοχίου του Πατμίου, προσέφερε κατά την διάρκεια επισήμου γεύματος την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστηκε τον Μητροπολίτη, ιδιαίτερα συγκινημένος για το ευλογημένο αυτό δώρο με το νέο Άγιο της Εκκλησίας μας. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εικόνα του Οσίου Αμφιλοχίου, είναι εργόχειρο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων.

[πηγή: Ι.Μ.Κ.Α.]

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας συνάντησε τον Συροϊακωβίτη Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο | Metropolitan Cleopas of Sweden Meets With Patriarch Ignatius
Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Συροϊακωβίτη Αγιωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνατίου Εφραίμ B´ στη Στοκχόλμη, προσκεκλημένου της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, πραγματοποιήθηκαν δύο επίσημες εκδηλώσεις, στις οποίες είχε προσκληθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας.
     Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού πλησίον του παλατίου, γνωστού με την επωνυμία Storkyrka, την οποία οργάνωσε η Λουθηρανική Επισκοπή της Στοκχόλμης, όπου ο Πατριάρχης Ιγνάτιος εξέθεσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εκδίωξη των Χριστιανών από τις πατρογονικές τους εστίες, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συσπείρωσης των Χριστιανών όλων των δογμάτων για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και ευχαρίστησε τη Λουθηρανική Εκκλησία για την πολυετή συμπαράστασή της προς την Εκκλησία του.
     Αμέσως μετά τον Πατριάρχη, το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Κλεόπας, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πατριαρχική επίσκεψη, διαβίβασε τους αδελφικούς χαιρετισμούς της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας στη Συρία, αποκαλώντας την εκδίωξή τους “συνεχιζόμενη γενοκτονία”.
     Υπενθύμισε στους παρευρισκομένους την κλασσική φράση του Πατριάρχη “ο πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας”.
Χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των Χριστιανικών Δογμάτων αναγκαιότητα και όχι πράξη προαιρετική ή κατ᾽ επιλογήν, ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.
     Ευχαρίστησε τη Λουθηρανική Επισκοπή της Στοκχόλμης για την αβραμιαία φιλοξενία και χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική φράση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα “Ελάτε να κοιταχτούμε”, για να δηλώσει τη σπουδαιότητα της πραγματοποιηθείσης συνάντησης.
     Τέλος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τη δυναμική δράση δύο εξαίρετων ιεραρχών του στη Σουηδία, των Σεβ. Αρχιεπισκόπων Βενιαμίν Atas και Ιουλίου Shabo.
     Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ με τη συνοδεία του και τον Μητροπολίτη Κλεόπα κάθισαν στο γεύμα που ακολούθησε και κατόπιν ξεναγήθηκαν στο μουσείου του Πρίγκηπα Ευγενίου.
     Την επομένη, Τρίτη, 2 Οκτωβρίου ε.ε., ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Εφραίμ ήταν ο κύριος ομιλητής στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Λουθηρανικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό της Ουψάλας, όπου πολλάκις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συγκινητική υποστήριξη της Λουθηρανικής Εκκλησίας προς τους χιλιάδες Συροϊακωβίτες που ζουν στη Σουηδία και τους παρεχώρησε ναούς, προς εξυπηρέτηση των θρησκευτικών τους αναγκών, μέχρι να οργανωθούν και να ιδρύσουν τις δικές τους ενορίες.
     Το έργο, το οποίο επιτελείται σήμερα στη Συροϊακωβίτικη Κοινότητα της Σουηδίας είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό και άξιο προς μίμηση!
     Προηγήθηκε γεύμα στην Αρχιεπισκοπική κατοικία, απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό.
     Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου παρακολούθησε η Α. Μ., ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος 16ος, με την κόρη του, Πριγκίπισσα Βικτωρία.
     Τον Μητροπολίτη Σουηδίας συνόδευσε στην Ουψάλα ο επιχειρηματίας κ. Aydin Melkemichel, διακεκριμένο μέλος του Συροϊακωβίτικου Καθεδρικού Ναού του Αγίου Εφραίμ της Στοκχόλμης.
     Ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας αποχαιρέτησε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο, προσφέροντάς του αναμνηστικό δώρο, εκ μέρους των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και τον διαβεβαίωσε ότι οι προσευχές του ποιμνίου του και του ιδίου θα τον συνοδεύουν πάντοτε και θα τον στηρίζουν στον αγώνα του.

     Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Βενιαμίν.

*     *     *     *     *

STOCKHOLM – His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden met with His Holiness Patriarch Ignatius Aphrem II, Head of the Syriac Aramean Church, within the framework of the latter’s official visit to Stockholm. Patriarch Ignatius visited Sweden following an invitation by the Lutheran Church of Sweden. Metropolitan Cleopas was in attendance at two official functions to which Patriarch Ignatius had been invited.
     The first event was held on Monday, October 1, 2018 at the hall of the Storkyrka Church, located next to the palace, which was organized by the Lutheran Diocese of Stockholm. At the event, Patriarch Ignatius spoke about the state of the Middle East and the persecution facing Christians in their ancestral home, while stressing the need for Christians of all denominations to band together in protecting religious freedom. He also thanked the Lutheran Church for their longstanding support of his Church.
     Metropolitan Cleopas spoke immediately following the Patriarch and expressed his joy over Patriarch Igantius’ visit, while conveying the fraternal greetings of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew and expressing his support for the persecuted faithful in Syria, calling their persecution an “ongoing genocide.”
     He also reminded the audience of Patriarch Bartholomew’s characteristic phrase “a war that is committed in the name of religion is a war against religion.”
     Metropolitan Cleopas stated that collaboration between Christian denominations is a necessity, not an option, because only through unity can Christians face the challenges confronting them today.
     Meanwhile, he thanked the Lutheran Diocese of Stockholm for their hospitality and used the characteristic expression of the late Ecumenical Patriarch Athenagoras “let us behold one another” in order to illustrate the importance of the meeting taking place.
     Finally, he thanked Patriarch Ignatius for the dynamic ministry of his two exceptional hierarchs in Sweden, Their Eminences Archbishops Benjamin Atas and Julius Shabo.
     Afterwards, Patriarch Ignatius and his entourage attended a luncheon, along with Metropolitan Cleopas, and subsequently were given a tour of Prince Eugene’s museum.
     The following day, Tuesday, October 2nd, Patriarch Ignatius served as the keynote speaker at the commencement of the session of the Lutheran Church of Sweden’s Synod at the Cathedral of Uppsala, where he repeatedly expressed his gratitude for the Swedish national Church’s touching show of support to the thousands of Syriac Aramean faithful living in Sweden, as well as the provision of churches to serve their religious needs until they could organize themselves and set up parishes of their own.
     Today, the Syriac Aramean Community in Sweden offers a truly impressive array of ministries worthy of emulation.
     Prior to the Patriarch’s address, the Lutheran Archbishop of Uppsala hosted a luncheon in her residence across from the Cathedral.
     The opening session of the assembly was attended by His Majesty King Carl Gustav XVI, together with his daughter, Crown Princess Victoria.
     Metropolitan Cleopas was accompanied to Uppsala by entrepreneur Mr. Aydin Melkemichel, a distinguished member of the Syriac Aramean Cathedral of St. Aphrem in Stockholm.
     Metropolitan Cleopas bid Patriarch Ignatius farewell prior to his departure, offering him a commemorative gift on behalf of the clergy of the Holy Metropolis of Sweden and assured him that he and his flock would be praying continuously for him in support of his efforts.  

     Photo credit: His Eminence Archbishop Benjamin.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Κειμηλιαρχείο της Μονής Γωνιάς στο Κολυμπάρι Χανίων [φωτογραφίες + video]
Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και προκαθήμενων Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι τα εγκαίνια του Μουσείου – Κειμηλιαρχείου στην Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι.

Πρόκειται για τα εγκαίνια ενός μοναδικού μουσείου στους χώρους της Μονής, το οποίο φιλοξενεί σπάνια κειμήλια της Τοπικής Εκκλησίας, όπως εικόνες περασμένων αιώνων αλλά και εκκλησιαστικά βιβλία και χειρόγραφα ακόμα και από τον 15ο αιώνα.

Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου της Μονής και ενημερώθηκε για την αξία των κειμηλίων, την προέλευση τους αλλά σχετικά ιστορικά στοιχειά, από τον πρώην προϊστάμενο της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπουδαίο δημιούργημα που προάγει τον εκκλησιαστικό πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος είπε ότι, μετά από κόπο, καταφέραμε να μεταμορφώσουμε αυτό το χώρο σε ένα χώρο φωτός και ιστορίας της εκκλησίας και του γένους μας. Σημείωσε πως στο Κειμηλιαρχείο εκτίθενται μοναδικής τέχνης ιερές εικόνες και ιερά κειμήλια.

Των εγκαινίων του Κειμηλιαρχείου προηγήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, περί της οποίας υπήρξε προηγούμενη δημοσίευσή μας ΕΔΩ!

zarpanews.gr
Πατριαρχική Χοροστασία κατά τη θεία Λειτουργία στη Μονή Γωνιάς, Κολυμπάρι Χανίων [φωτογραφίες + video]


Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι Χανίων, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. 

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ιεράρχες της Κρήτης και του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών.

Ο Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Μ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε. στον διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, που γιορτάζει την πεντηκονταετηρίδα της, Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά.


Της Πατριαρχικής χοροστασίας ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου Κειμηλιαρχείου της Μονής, σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους της Μονής. Ακολουθεί σχετική δημοσίευση.