e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός θα τιμηθεί εν Βανάτω Ζακύνθου την ερχόμενη Κυριακή (12/6)
Επικειμένης της ιερής μνήμης του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, θα τιμήσουμε την πολυσήμαντη και μαρτυρική αυτή φυσιογνωμία του 20ού αιώνα, εδώ στην Ενορία μας, την ερχόμενη Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου.  

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας θα γίνει Αρτοκλασία, ο δε εκπαιδευτικός κ. Σταμάτιος Ζούλας θα ομιλήσει για το πνευματικό παράστημα του θαυματουργού νέου Αγίου Λουκά.

Θυμίζουμε ότι από διετίας έχουμε αποκτήσει σχετικό Εικόνισμα, ευγενή δωρεά της Οικογένειας του π. Γεωργίου Κωστή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε όσους εκκλησιασθούν θα προσφερθεί ως ευλογία από ένα παιδικό βιβλιαρίδιο για τον Άγιο Χειρουργό των έγκριτων εκδόσεων Ποταμίτου

Όσοι πιστοί, λοιπόν, ευπρόσδεκτοι! Για όσους ενδιαφέρονται, ενημερώνουμε: Όρθρος, Λειτουργία με Αρτοκλασία και Ομιλία από 8 έως 10 π.μ. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο [video]Η τοποθέτηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας 

Σήμερον, 28ην Μαΐου/10ην Ἰουνίου 2016, ἑπομένην τῆς Δεσποτικῆς ἑορτῆς τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἐγκρίσει τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, ἀναρτᾶται ὡς ἀπάντησις διά πάντα ἐρωτήσαντα ἡ τοποθέτησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, ὡς ἐκτίθεται εἰς τήν κάτωθι ἐπισυναπτομένην μελέτην τοῦ Συμβούλου τοῦ Πατριαρχείου καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Κανονικοῦ Δικαίου τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάγκου διά τήν ὁμοφώνῳ Πανορθοδόξῳ διαγνώμῃ ἀποφασισθεῖσαν σύγκλησιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀπό 16ης ἕως 26ης Ἰουνίου 2016 εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἀκαδημίαν ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Κολυμπαρίου Χανίων Κρήτης.Η Εκκλησία της Γεωργίας ΔΕΝ θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


Επηρεαζόμενο μάλλον από το κύμα αποχών των βορείων Εκκλησιών από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, το Πατριαρχείο της Γεωργίας ανακοίνωσε κι αυτό ότι δεν θα συμμετάσχει. Την απόφαση έλαβε η Ι. Σύνοδος του εν λόγω Πατριαρχείου, που συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Καθολικού και Πατριάρχου πάσης Γεωργίας Ηλία Β΄, στην Τιφλίδα. Τούτο μεταδίδεται από τα ΜΜΕ. Δείτε σχετικά ΕΔΩ (με μετάφραση google), αλλά και ΕΔΩ!

Έτσι, με αυτόν τον ωμό και ανάδελφο πλέον τρόπο, αρχίζει να ξεκαθαρίζει οριστικά το θολό και όζον τοπίο περί του τις εντέλει πταίει γι' αυτή την κατάντια των κατά τόπους εθνικών Εκκλησιών...

Ποια είναι η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο


1. Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
2. Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.
3. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος.
4. Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.
5. Μητροπολίτης Λεμεσοῦ κ. Ἀθανάσιος.
6. Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.
7. Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Ἀμμοχώστου κ. Βασίλειος.
8. Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.
9. Μητροπολίτης Ταμασοῦ και Ὀρεινῆς κ. Ἠσαΐας.
10. Μητροπολίτης Τριμυθοῦντος κ. Βαρνάβας.
11. Ἐπίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.
12. Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης κ. Νεκτάριος.
13. Ἐπίσκοπος Ἀμαθοῦντος κ. Νικόλαος.
14. Ἐπίσκοπος Λήδρας κ. Ἐπιφάνιος.
15. Ἐπίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος.
16. Ἐπίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.
17. Ἐπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Σύμβουλοι:
1. Ἀρχιμανδρίτης Ἰωάννης Ἰωάννου.
2. Ἀρχιμανδρίτης Αὐγουστῖνος Καρᾶς.
3. Ἀρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ἰωάννου.
4. Ἀρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ἰωαννίδης.
5. Ἀρχιμανδρίτης Γρηγόριος Μουσουρούλης
6. κ. Μιχαὴλ Σπύρου, θεολόγος.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ μιλά για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο [audio]


Ιστορικές οι στιγμές για την Κρήτη, τους πολίτες και την ίδια την Εκκλησία η Πανορθόδοξη Σύνοδος, επισημαίνει σήμερα στο Ράδιο 9,84 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος . Μίλησε για την απαιτούμενη συνοχή των Ορθόδοξων Εκκλησιών μακριά από πολιτικά –εθνοφυλετικά συμφέροντα και έφερε ως παράδειγμα την Καθολική Εκκλησία και τον Πάπα Φραγκίσκο. 

Είναι αδιανόητο είπε, την τελευταία στιγμή προσωπικές βλέψεις και πικρίες για τις Συνοδικές ιστορικά παραδεκτές θέσεις των πρωταγωνιστικών ρόλων συντονισμού που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάποιοι να μην έρχονται στην Πανορθόδοξο, παρότι είχε αποφασιστεί ομόφωνα. Εκτίμησε ότι η Βουλγαρία δύσκολα θα αλλάξει την απόφαση της, σε αντίθεση με τις τρεις άλλες Εκκλησίες που δεν έχουν πει το οριστικό όχι. 

Αδιανόητο, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σήμερα με τον κόσμο να βασανίζεται να θέτουμε θέματα ποιος κάθεται και πού και δύσκολο για όποια Εκκλησία πει Όχι να ανακαλέσει την απόφασή της. Ανέφερε ότι οι ιεράρχες πρέπει να ανοίξουν την ατζέντα με το προσφυγικό και εκδήλωσε την πρόθεση να επισκεφθεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τη Λιβύη.

Κάλεσε τέλος όσους ιεράρχες εκφράζουν απόψεις περί ανωτερότητας κάποιων λαών, να αφήσουν τα χρυσοποίκιλτα στασίδια τους και να επισκεφτούν την Αφρική για να καταλάβουν το νόημα του «φτωχού» και «ταπεινού» Χριστού.


Υπογραφές σε Ανοικτή Επιστολή Ορθοδόξων Επιστημόνων από όλο τον κόσμο προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης


Mια παγκόσμια πρωτοβουλία Ορθοδόξων επιστημόνων από Ρωσία, Βουλγαρία, Λίβανο, Συρία, Γεωργία, Σερβία, Ουκρανία, Αμερική, και φυσικά την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, προς την Ορθοδόξη εκκλησιαστική ηγεσία. Διακινείται μέσω εθελοντικής συλλογής υπογραφών της πλατφόρμας change.org. Κλικ ΕΔΩ!

Η επίσημη ελληνική μετάφραση είναι η εξής:


Ανοικτή Επιστολή Ορθοδόξων επιστημόνων από όλο τον κόσμο προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης 

Εμείς, οι υπογράφοντες Ορθόδοξοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, απευθύνουμε αυτή την επιστολή προς την ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προς όλους τους Ορθοδόξους χριστιανούς ανά την οικουμένη, και προς όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Γράφουμε από έντονο ενδιαφέρον για την Εκκλησία μας, η ενότητα της οποίας καθιστά τη νέα εν Χριστώ ζωή ορατή σε όλη την ανθρωπότητα. Προσευχόμαστε η επικείμενη Σύνοδος, η τόσο πολύ αναμενόμενη και τόσο καιρό προετοιμαζόμενη, να φέρει τους καρπούς του Πνεύματος, πρώτος μεταξύ των οποίων είναι η Πανορθόδοξη ενότητα. Ως εκ τούτου, στηρίζουμε τη συμφωνία των Ορθοδόξων ηγετών, η οποία ανακοίνωσε δημοσίως κατά την Πανορθόδοξη Σύναξη των Προκαθημένων τον Ιανουάριο του 2016 την σύγκληση Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη στα μέσα Ιουνίου του 2016.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την έναρξη της Συνόδου τον Ιούνιο, παρά τις σημαντικές επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τα προσχέδια των συνοδικών αποφάσεων και τις συνοδικές διαδικασίες. Αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα ορισμένων επιφυλάξεων, όπως είναι το αίτημα να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση των συνοδικών κειμένων. Συμφωνούμε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία στον εικοστό πρώτο αιώνα, που απαιτούν μελλοντική Πανορθόδοξη προσοχή. Παρόλα αυτά, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τόπος για την επίλυση των σημαντικών διαφορών σήμερα, όπως και παλαιότερα, είναι η Σύνοδος καθαυτή. Η αναβολή για μια ακόμη φορά της Συνόδου αποτελεί αποτυχία ανταπόκρισης στην αρχή της συνοδικότητος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κανείς δεν μπορεί να αναμένει από τη Σύνοδο να διευθετήσει όλα τα σημαντικά ζητήματα και να θεραπεύσει σε δέκα ημέρες όλες τις διαφορές σε θέματα δικαιοδοσίας. Ελπίζουμε, όμως, ότι η Σύνοδος αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας επίλυσης των προβλημάτων, και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή συνοδικότητας και ενότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια μικρή μειοψηφία, η οποία επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τις εργασίες της Συνόδου με περαιτέρω καθυστερήσεις δεν πρέπει να εκφοβίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων ηγετών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη δέσμευσή τους να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος κατά τη φετινή εορτή της Πεντηκοστής. Τον περασμένο αιώνα η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταθέσει την μαρτυρία της στον κόσμο μέσα από την πλούσια θεολογική της κληρονομιά και το αίμα των νέων μαρτύρων της. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία να αρχίσει μια νέα φάση Ορθόδοξης μαρτυρίας. Καθώς τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κάνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες μας να ακούσουν την κλήση του Πνεύματος για συνοδική ενότητα.

Για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Ἐνδόξων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἀγομένων τῶν σεπτῶν ὀνομαστηρίων τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν, θά χοροστατήσῃ Οὗτος κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Παρασκευήν, 10ην Ἰουνίου, καί ὥραν 6:00 μ. μ., ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ, μετά τό πέρας τοῦ ὁποίου θά παρατεθῇ δεξίωσις, ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ τῆς Ἱ. Μονῆς, καθ̉ ἥν ἡ Α. Θ. Παναγιότης θά δεχθῇ τά ἑόρτια σέβη τοῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ. 

Τήν ἑπομένην, Σάββατον, 11ην ἰδίου, ὁ Πατριάρχης θά χοροστατήσῃ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑορτῆς ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τῶν ἐνταῦθα καί τῶν ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ προσελευσομένων ἁγίων Ἀρχιερέων. Μετά τήν Ἀπόλυσιν, θά προσφωνήσῃ τόν ἑορτάζοντα Προκαθήμενον ὁ α´ τῇ τάξει τῶν Ἱεραρχῶν Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος καί θά ἀντιφωνήσῃ ὁ Πατριάρχης. 

Διά τούς ἐπιθυμοῦντας νά ἐκκλησιασθοῦν κατά τόν τελεσθησόμενον ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῇ Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς διατίθεται λεωφορεῖον, τό ὁποῖον θά ἐκκινήσῃ τήν 5:00 μ.μ. ἐκ τῆς πλατείας Ταταούλων (Κουρτουλούς), διερχόμενον τήν 5:15 μ.μ. ἔμπροσθεν τῆς Ὄπερας Ταξείμ, μετ᾿ ἐπιστροφῆς εἰς τά ἴδια μετά τό τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ καί τῆς δεξιώσεως.