e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

"Τον μέγαν Χαραλάμπην" τιμήσαμε σήμερα / Απονομή διάκρισης στον π. Παναγιώτη Σπουργίτη




















Τον "ακλόνητο στύλο" και "αείφωτο λύχνο" του εκκλησιαστικού στερεώματος Άγιο Χαράλαμπο τιμήσαμε σήμερα στην εκκλησιαστική Σύναξή μας, τον υπέργηρο εκείνον ιερέα από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, ο οποίος προσέφερε την όλη του ύπαρξη μέχρι και αυτού του αίματός του για την Αγάπη του Χριστού!

Στον ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, όπου φυλάσσεται και προσκυνείται μεγάλη εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρα, μαζί με τον Εφημέριό μας λειτούργησε ο αγαπητός μας Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, του οποίου η Πρεσβυτέρα είναι Μπανατιώτισσα.

Πριν το αποστολικό ανάγνωσμα έγινε η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Στο τέλος του ιερού Συλλείτουργου, ο Εφημέριός μας εκθείασε και πρόβαλε το πνευματικό ανάστημα του τιμώμενου Αγίου Χαραλάμπη, ως βιωμένης ουράνιας Χαράς. "Αυτή η Χαρά", είπε, "διαθέτει τη χαρακτηριστική ιδιότητα να διαλάμπει υποδειγματικά στον σύγχρονο πολυπροβληματισμένο και πολυσκοτισμένο κόσμο μας. Αυτή η Χαρά των Μαρτύρων του Χριστού νοηματοδοτεί και φωταγωγεί τον προσωπικό αγώνα της κάθε ψυχής, που πασχίζει να φανεί αντάξια της θείας Αγάπης. Ταυτόχρονα, η μαρτυρική Χαρά οδηγεί σε ταπείνωση και αυτομεμψία: Εκείνοι όλοι προσέφεραν το μείζον που μπορούσαν στον Νυμφίο της ψυχής τους! Εμείς, άραγε; Μήπως, τυρβαζόμενοι περί πολλά, παραθεωρούμε το Έν, για το οποίο υπάρχει απόλυτη χρεία;"


Τιμητική διάκριση στον π. Παναγιώτη Σπουργίτη














Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 500 Χρόνια Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Μπανάτου (Ναός Παναγούλας 1510-2010) και της απόδοσης τιμής σε διάφορα αξιομνημόνευτα πρόσωπα της περιφέρειάς μας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας μας, απένειμε τιμητική διάκριση μετά Σταυρού στον π. Παναγιώτη Σπουργίτη.

Με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ο Εφημέριός μας, ότι "ο π. Παναγιώτης Σπουργίτης έχει για 35 χρόνια αναδειχθεί ως ένας από τους αξιολογότερους κληρικούς της Μητρόπολής μας, αποτελώντας επιφανές παράδειγμα ιεροπρέπειας και ζακυνθινής καλλιφωνίας, πιστής τήρησης των ιδιαζουσών πατρικών παραδόσεων του Τζάντε μας, αγόγγυστης υπομονής στις πολυειδείς δοκιμασίες του βίου και ευγενικής αγάπης προς όλους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι χαίρει εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. κ. Χρυσόστομο Β΄, τόσον, ώστε επί σειρά πολλών ετών -με απόφαση εκείνου- είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας".

Και κατέληξε: "Εμείς κυρίως, ως Μπανατιώτες, σεμνυνόμαστε για την εν γένει παρουσία του στα εκκλησιαστικά πράγματα της Ζακύνθου, δεδομένου ότι -επειδή κατάγεται η Πρεσβυτέρα του από τον τόπο μας- καθημερινά σχεδόν βρίσκεται στο μικρό σπίτι του εδώ, όντας εντέλει ένας από εμάς. Έχουμε λοιπόν όλοι μας γευθεί τη φιλία, την καταδεκτικότητα και την αγάπη του, γι' αυτό ακριβώς θελήσαμε να τον τιμήσουμε σήμερα, εξωτερικεύοντας τα σεβαστικά αισθήματα όλων των συνενοριτών μας."

Τέλος, ο τιμηθείς ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την έκπληξη της τιμητικής διάκρισης, λέγοντας συγκινημένος ότι πράγματι αισθάνεται ανέκαθεν τον εαυτό του Μπανατιώτη! Ευχήθηκε μάλιστα προς όλους υγεία και Χάρη Θεού, με τη μεσιτεία του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου το παράδειγμα χρειάζεται να φωτίζει τον δρόμο της ζωής όλων μας!

[Φωτορεπορτάζ: Βαλάντης Δρογγίτης]