e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Κυριακή του Ασώτου 2022 στη Φανερωμένη Βανάτου


20 Φεβρουαρίου 2022. Κυριακή του Ασώτου ή του Σπλαχνικού Πατέρα στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου εν Ζακύνθω, ιερουργήσαντος του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια και ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτου. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας, Μάστερ της Θεολογίας, ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα. Εν τω τέλει ευλογήθηκε μια Φανουρόπιτα, την οποία προσεκόμισε η ευσεβής ενορίτισσα κ. Αθηνά Μήλεση.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Μπουκόμπα κ. Χρυσοστόμου [χρονικό και photos]

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 20 Φεβρουαρίου 2022, υπό του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφ. Εψηφισμένου Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Κυριακή Ασώτου 2022 στον Ναό Θείας Μεταμορφώσεως πάρκου Yelizavetinsky εν Κιέβω [video - photos]


Κυριακή του Ασώτου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve Αλέξανδρος προέστη της Αρχιερατικής Λειτουργίας στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πάρκου Yelizavetinsky εν Κιέβω. Κατ' αυτήν μνημονεύτηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρας, στην Επανάσταση της Αξιοπρέπειας, το 2014.

Υποδοχή Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά στο Κολουέζι Μητροπόλεως Κατάνγκας - Αρχιερατικό Συλλείτουργο


Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας, τελέστηκε η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά.

Σύσσωμος ο κλήρος, ο λαός, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάγκας, υποδέχτηκαν τον Θεοφιλέστατο, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.

Ο Σουηδίας Κλεόπας στο Φεστιβάλ Βαλκανικών Ταινιών | Metropolitan Cleopas Attends “Man of God” Premiere

Metropolitan Cleopas of Sweden Attends Screening of “Man of God”
at 11th Balkan New Film Festival 

 
Stockholm -- On Saturday, February 19th His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden officiated the opening of the 11th Balkan New Film Festival in Stockholm, delivering a speech dedicated to Yelena Popovic's film Man of God, which is a cinematographic tribute to the final thirty years of the earthly life and ministry of St. Nectarios of Penatpolis (1890-1920), beginning with his removal from the Patriarchate of Alexandria, his appointment as Director of the Rizareios Seminary in Athens, the establishment of his convent in Aegina, and his righteous falling asleep in the Lord.

2η απάντηση Μητροπολίτου Καμερούν στον Μητροπολίτη Πειραιώς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

20/02/2022,

Σε απάντηση του κειμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ της 18ης τρέχοντος μηνός, ο οποίος, ως φαίνεται εκ του ύφους του κειμένου και των επισημάνσεών του δεν αποδέχεται τη διαφορετική άποψη του εκδοθέντος Δελτίου Τύπου της Ι. Μ. Καμερούν και καταφεύγει σε απειλές προσφυγής στα εκκλησιαστικά, ποινικά και αστικά δικαστήρια και φρονεί ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να σταματήσουμε να ομιλούμε υπερασπιζόμενοι την αλήθεια του Ευαγγελίου και την κανονική τάξη της Εκκλησίας, θα θέλαμε να απαντήσουμε τα εξής:

Χειροτονητήριος Λόγος Επισκόπου Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου (Αλεξάνδρεια, 20.2.2022)

    «Τό ἔ­λε­ος σου, Κύ­ρι­ε, κα­τα­δι­ώ­ξει με πά­σας τάς ἡ­μέ­ρας τῆς ζω­ῆς μου».


    Δό­ξαν, εὐ­χα­ρι­στί­αν καί προ­σκύ­νη­σιν ἀ­να­πέμ­πω εἰς τόν τρι­σά­γιον Θε­όν, τόν Πα­τέ­ρα, τόν Υἱ­όν καί τό Ἅ­γιο Πνεῦ­μα, τόν εὐρ­γε­τή­σαν­τα με ἐκ κοι­λί­ας μη­τρός μου, Μα­κα­ρι­ώ­τα­τε Πά­πα καί Πα­τριά­ρχα μου τῆς ἐν Ἀ­λε­ξαν­δρεί­ᾳ καί πά­σῃ τῆ Ἀ­φρι­κῆ Ἐκ­κλη­σί­ας.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στη Μονή Αγ. Τριάδος Τραγάνας. Τον υποδέχτηκε ο Ηγούμενος π. Εφραίμ Τράνακας ο Ζακύνθιος

19.2.2022. Στο πλαίσιο της ποιμαντικής του φροντίδας για τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ανηφόρισε και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας, η οποία στέκει ως αετοφωλιά πάνω στο βουνό της Τραγάνας και ευλογεί όλη την Λοκρίδα και όλο τον Μαλιακό κόλπο.

Κυριακή του Ασώτου 2022 στην Παναγία Σουμελά Βερμίου

Την Κυριακή του Ασώτου, 20 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο.

Κυριακή του Ασώτου 2022 στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 20 Φεβρουαρίου 2022, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου, αποφοίτου της Σχολής (1958).
Αφ' εσπέρας τελέστηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός.

Κυριακή του Ασώτου 2022 στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Στη Λάρυμνα και στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, σήμερα Κυριακή του Ασώτου 20 Φεβρουαρίου 2022.

          Η Αρχιερατική αυτή Θεία Λειτουργία ήταν μία ακόμη προσευχητική και πατρική συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας και του ιδίου του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών στους αγώνες και στις δυσκολίες όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«ADAGIO». Μουσική συμβολή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Μνήμη των Ηρώων της χώρας [video]


«ADAGIO» από τον Τομάζο Αλμπινόνι. Μουσική συμβολή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Μνήμη των Ηρώων της χώρας,

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Κυριακή Ασώτου 2022 στην καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Πρωί Κυριακή του Ασώτου 2022 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δηλαδή τον Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεξάρχοντος του οικείου Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή του Ασώτου 2022 στην κωμόπολη Όμοδος Λεμεσού [video]


Κυριακή του Ασώτου, 20ή Φεβρουαρίου 2022, στην Μονή (σήμερα Ενορία) Τιμίου Σταυρού κωμοπόλεως Ομόδου Λεμεσού της μαρτυρικής μεγαλονήσου Κύπρου, που όμως ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Πάφου. Συλλειτούργησαν ο εκ της νήσου Κερκύρας Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς και ο οικείος Εφημέριος π. Νεόφυτος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή του Ασώτου 2022 στη Μικρή Αγία Σοφία Κιέβου


Στις αυλές του ιστορικού και περικαλλούς Ναού της του Θεού Σοφίας Κιέβου, βρίσκεται ο Ναό της λεγομένης Μικρής Αγίας Σοφίας, όπου, το πρωί της 2οής Φεβρουαρίου 2022, Κυριακής του Ασώτου, πραγματοποιήθηκε Ιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Πρωθιερέως Γκεόργκι Κοβαλένκο, πρυτάνεως του Ορθόδοξου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, κοινωνικού ακτιβιστή, μπλόγκερ, πατέρα πέντε παιδιών, διαπρεπούς κληρικού της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Κυριακή του Ασώτου 2022 στην Αγία Τριάδα Μπέρμιγχαμ

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Αποστόλου Λουκά Μπέρμιγχαμ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή του Ασώτου. 

Συλλειτούργησαν ο ιερατικώς Προϊστάμενος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Στεφάνου και ο Οικονόμος π. Νικόλαος-Λουκάς Καραφυλλίδης. 

Ακολούθησε γεύμα σε αίθουσα της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας, όπου ο Θεοφιλέστατος συναντήθηκε με τους Επίτιμους Προξένους της Ελλάδος στο Μπέρμιγχαμ κ. Νικόλαο Μπατή και της Κύπρου κ. Κωστάκη Πετρουή, καθώς και με τον Πρόεδρο της Εστίας κ. Ηλία Κουμή.

Κυριακή Ασώτου 2022 στο Φανάρι [photos]

Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου (20-2-2022), στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ενθρόνιση νέου Μητροπολίτου Καμπάλας κ. Ιερωνύμου [video-photos]


Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Namungoona. Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερωνύμου, προεστώτος του εκπροσώπου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Γέροντος Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου. 

Η ελευθερία του Ασώτου

Ένα από τα ιδιώματα του Θεού είναι η ελευθερία, με την οποία στόλισε τον άνθρωπο. Η ελευθερία της επιλογής είναι το δικαίωμα που έχει ο άνθρωπος να κατευθύνει μόνος του την ζωή του, σύμφωνα με τις επιλογές του, έχοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη των επιλογών του.

«Πάντα τὰ ἐμὰ σά ἐστι». Κυριακή του ασώτου υιού


Γράφει ο π. Βασίλειος Αργυριάδης

«Ένας άνθρωπος είχε δύο γιους…». Έτσι ξεκινάει η περίφημη παραβολή του Ασώτου, που ακούσαμε σήμερα. Και ξέρουμε ήδη από τα παιδικά μας χρόνια πως αυτός ο πατέρας της παραβολής είναι μια εικόνα του Θεού, ενώ οι δύο του γιοι είναι μια εικόνα της ανθρωπότητας. Έτσι, η διήγηση αυτή του Χριστού μας αποκαλύπτει σημαντικά πράγματα για τον Θεό της πίστης μας και τη σχέση μας μαζί Του.

Ο π. Alexander Schmemann για την Κυριακή του Ασώτου: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ


Την τρίτη Κυριακή της προετοιμασίας μας για τη Μεγάλη Σαρακοστή διαβάζουμε την παραβολή του Ασώτου Υιού (Λουκ. 15, 11-32). Η παραβολή τούτη μαζί με τους ύμνους της ημέρας αυτής μας παρουσιάζουν τη μετάνοια σαν επιστροφή του ανθρώπου από την εξορία. Ο άσωτος γιος, λέει το Ευαγγέλιο, πήγε σε μια μακρινή χώρα και κει σπατάλησε ότι είχε και δεν είχε. Μια μακρινή χώρα! Είναι ο μοναδικός ορισμός της ανθρώπινης κατάστασης που θα πρέπει να αποδεχτούμε και να τον οικειοποιηθούμε καθώς αρχίζουμε την προσέγγιση μας στο Θεό. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε αυτή την εμπειρία, έστω και για λίγο, που ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είναι εξόριστος από το Θεό και από την αληθινή ζωή, αυτός ποτέ δε θα καταλάβει τι ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός. Και αυτός που νιώθει «σαν στο σπίτι του» σ’ αυτόν τον κόσμο και στη ζωή του κόσμου τούτου, που έμεινε άτρωτος από τη νοσταλγία για μια άλλη πραγματικότητα, αυτός δε θα καταλάβει τι είναι μετάνοια.

Η φτώχεια της αμαρτίας


Του π. Δημητρίου Μπόκου 

Περπατώντας ο άγιος Μακάριος με άλλους αδελφούς κάποτε στα μέρη της Αιγύπτου, άκουσε ένα μικρό παιδί να λέει στη μητέρα του: «Μάνα, ένας πλούσιος με αγαπάει, αλλά εγώ τον μισώ. Και ένας φτωχός με μισεί, αλλά εγώ τον αγαπώ». Ακούγοντάς το ο άγιος Μακάριος θαύμασε. Τον ρώτησαν τότε οι αδελφοί: «Τί σημαίνουν τα λόγια αυτά; Γιατί θαύμασες;» Και ο άγιος απάντησε: «Πραγματικά ο Κύριός μας είναι πλούσιος και μας αγαπάει, αλλά εμείς δεν θέλουμε να τον ακούσουμε. Ενώ ο εχθρός μας, ο διάβολος, είναι φτωχός και μας μισεί, αλλά εμείς αγαπάμε την ακαθαρσία του» (από το Γεροντικό). 

Ο πρεσβύτερος υιός της παραβολής του Ασώτου

«Ἦν δὲ ὁ υἱὸς αὐτοῦ ὁ πρεσβύτερος ἐν ἀγρῷ· καὶ ὡς ἐρχόμενος ἤγγισε τῇ οἰκίᾳ, ἤκουσε συμφωνίας καὶ χορῶν, καὶ προσκαλεσάμενος ἕνα τῶν παίδων ἐπυνθάνετο τί εἴη ταῦτα. ὁ δὲ εἶπεν αὐτῷ ὅτι ὁ ἀδελφός σου ἥκει, καὶ ἔθυσεν ὁ πατήρ σου τὸν μόσχον τὸν σιτευτόν, ὅτι ὑγιαίνοντα αὐτὸν ἀπέλαβεν. ὠργίσθη δὲ καὶ οὐκ ἤθελεν εἰσελθεῖν» (Λουκ. 15, 25-28)

῾Ο μεγαλύτερος γιός του βρισκόταν στὸ χωράφι· καὶ καθὼς ἐρχόταν καὶ πλησίαζε στὸ σπίτι, ἄκουσε μουσικὲς καὶ χορούς. Φώναξε, λοιπόν, ἕναν ἀπὸ τοὺς ὑπηρέτες καὶ ρώτησε νὰ μάθει τί συμβαίνει. ᾿Εκεῖνος τοῦ εἶπε· “γύρισε ὁ ἀδελφός σου, κι ὁ πατέρας σου ἔσφαξε τὸ σιτευτὸ μοσχάρι, γιατὶ τοῦ ἦρθε πίσω γερός”. Αὐτὸς τότε θύμωσε καὶ δὲν ἤθελε νὰ μπεῖ μέσα.