e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Σμύρνη: Η κυριακάτικη Λειτουργία το βράδυ της Παρασκευής, 12.2.2021, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο


Στο πλαίσιο της απαγορεύσεως μετακινήσεων των πολιτών κατά το σαββατοκύριακο στη γείτονα χώρα Τουρκία, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Χαναναίας τελέσθηκε στον Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, το εσπέρας της Παρασκευής, 12ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Η Θεία Λειτουργία έγινε σε τρεις γλώσσες ανάμεικτες: ελληνιστί, τουρκιστί, ρωσιστί.

Η Οσία Μαρία που έζησε ως Μοναχός Μαρίνος

 
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου | Ιδιωτική Οδός

Η Οσία Μαρία, της οποίας την μνήμη εορτάζει η Εκκλησία σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., κατά τη Μαρωνιτική παράδοση που τοποθετεί τον τόπο ασκήσεώς της στη σπηλιά Qanubin, στην πεδιάδα της Qadisa στο βόρειο Λίβανο, ενώ κατά άλλους τον 7ο αιώνα μ.Χ. σε Αιγυπτιακή περιοχή (γράφεται και η Αλεξάνδρεια). 
Ντύθηκε ανδρικά ρούχα και πήγε να ασκηθεί σε ανδρικό μοναστήρι μαζί με τον πατέρα της, κατά τον Συναξαριστή. Μετονομάστηκε σε μοναχό Μαρίνο. Κάποια φορά συκοφαντήθηκε ότι διέφθειρε την κόρη ενός πανδοχέα και εκδιώχθηκε από το μοναστήρι, ανατρέφοντας ένα παιδί που δεν γέννησε. 
Το πραγματικό της φύλο αποκαλύφθηκε κατά τον ενταφιασμό της.
Η αγία ανήκει σ' αυτή την ειδική, θα λέγαμε, κατηγορία αγίων γυναικών που μόνασαν σε ανδρικά μοναστήρια, αποκρύπτοντας το φύλο τους. Το ακραίο αυτό ασκητικό φαινόμενο - στα όρια του θρύλου - παραμένει δυσερμήνευτο ακόμα για την θεολογία, καθώς έχει πολλές και απίθανες παραμέτρους, ανεξήγητες για την τρέχουσα λογική. 
Ιδού πώς περιγράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τον βίο της: 

Παράκληση και Αρτοκλασία στο Αγίασμα του Αγ. Χαραλάμπους Κοινοτικού Κοιμητηρίου στο Νεοχώριο Βοσπόρου


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Παράκληση και την Αρτοκλασία στο Ιερό Αγίασμα Αγίου Χαραλάμπους του Κοινοτικού Κοιμητηρίου στο Νεοχώριο του Βοσπόρου, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2021, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Περιφέρειας Βοσπόρου.

Εκστρατεία παραπληροφόρησης εκ μέρους ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για υπονόμευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ των έσω

 

Του ειδικού στρατιωτικού και πολιτικού αναλυτή Αλέξανδρου Κοβαλένκο

Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας δομές-μαριονέτες τους στην Ουκρανία, ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δυσφημίσουν και να υπονομεύσουν από μέσα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το τρέχον έτος 2021 ξεκίνησε με μια σειρά επιχειρήσεων υβριδικού πληροφοριακού και ψυχολογικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, που οργανώθηκαν από την πλευρά της Ρωσίας. Ενώ πολλοί ειδικοί μιλούν για αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν πολιτική ή κοινωνική βάση, ο πληροφοριακός και ψυχολογικός πόλεμος που στρέφεται εναντίον ενός σημαντικού πυλώνα της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας - την Εκκλησία - αγνοείται επί το πλείστον απλά επειδή δεν είναι στα κυρίαρχα θέματα της επικαιρότητας.

Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Δούης, Ηγούμενος της Μονής Παλαιοκαστρίτσας


Ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Δούης κατά κόσμον Ιωάννης, γιος του Χρήστου και της Άννης, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 5 Νοεμβρίου 1947, την εγκύκλιο μόρφωση του έλαβε στην Κέρκυρα, εν συνεχεία φοίτησε στο Μέσο Εκκλησιαστικό Νυχτερινό Φροντιστήριο Αθηνών συνέχισε μετά από κάποια χρόνια και  τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αποφοίτησε το έτος 1996.

Μια Σκοπιώτισσα Παναγία στα Ιεροσόλυμα


Φωτογραφίες - κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου 2020, ευρισκόμενοι προσκυνηματικώς στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων και επισκεπτόμενοι τους Αγίους Τόπους, ένα εικοσαήμερο πριν την εκδήλωση του Covid-19 στη χώρα αυτήν, εισήλθαμε στον Ναό της ρωσικής παρουσίας στην Αγία Γη, που κείται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την περίπυστο Ναό της Αναστάσεως. 

Μες από αυτόν τον "ρώσικο" Ναό περνά μάλιστα ένα μικρό κομμάτι από τα οικοδομήματα της παλαιάς πόλης. Εκεί, εκτός από τα του Ναού συνήθη, υπάρχει και μια αίθουσα με μουσειακά εκθέματα ρωισκού ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα στα άλλα, που συναντήσαμε εντός του Ναού αυτού, ήταν και μια γνώριμη εικόνα της Παναγίας. Μια Δεομένη, τύπου Σκοπιώτισσας της Ζακύνθου, η οποία αμέσως μάς προσέλκυσε και την αγκαλιάσαμε με ζακυνθινοπρεπή αισθήματα τιμής! Φέρει μάλιστα και την χρονολόγηση: "1494". Βρίσκεται μέσα σε κουτί άλλης, κατεστραμμένης προφανώς, εικόνας και αυτή καθεαυτή η Δεομένη βρίσκεται εντός καλλιτεχνημένου χρυσοξυλόγλυπτου μπαρόκ πλαισίου. 

Θα ημπορούσε να βρίσκεται σε μιαν εκκλησία της Ζακύνθου! Όπου κι αν βρίσκεται όμως, την αγαπάμε και μας εμπνέει! 

Τιμώντας οι Σλαβόφωνοι τους Τρεις Ιεράρχες Προστάτες των Γραμμάτων στον Γαλατά [video-photo]


Πρωί 12ης Φεβρουαρίου 2021 (30ής Ιανουαρίου, με το ιουλιανό ημερολόγιο), πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Λειτουργία στο Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου περιοχής Γαλατά, προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών των και Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων. Προέστη αρχιερατικώς ο παρεπιδημών Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Σημειωτέον ότι εκεί εκκλησιάζονται οι Σλαβόφωνοι της Κωνσταντινουπόλεως και τους εξυπηρετεί ιερατικώς ο Μέγας Ιεροκήρυ Πανάρετος Ψαραύτης. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν τα κόλυβα εις τιμήν και μνήμην των Αγίων και ο υπεύθυνος του Μετοχίου Αρχιμ. Πανάρετος προσφώνησε καταλλήλως τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας.

Ο Σεβ. κ. Μακάριος αντιφώνησε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την άδεια και την ευλογία να λειτουργήσει στο Μετόχι, στο οποίο προσήλθε “ως ταπεινός προσκυνητής”, όπως είπε.

Στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον των σλαβόφωνων πιστών της Πόλης, έδειξε προς το εξωτερικό της εκκλησίας, όπου εκείνη την ώρα χιόνιζε έντονα, και παρατήρησε πως το σκηνικό θύμιζε τη χώρα καταγωγής τους.

“Όμως, παρότι χιονίζει έξω, εμείς είμαστε τόσο όμορφα εδώ και αισθανόμαστε τη ζεστασιά της Εκκλησίας”, έσπευσε να τονίσει. “Περισσότερο αναφέρομαι στην πνευματική ζεστασιά της Εκκλησίας και του Χριστού”, συμπλήρωσε, “η οποία προέρχεται από δύο πράγματα: Το πρώτο είναι η αγάπη που πρέπει να έχουμε μεταξύ μας και το δεύτερο η ενότητα”.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος επισήμανε: “Όταν έφυγαν από εδώ οι ιεραπόστολοι και πήγαν στο Κίεβο και σε όλη τη Ρωσία, και εκχριστιάνισαν τον λαό εκεί, έδιναν σε κάθε άνθρωπο ένα νόμισμα. Όπως το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και το νόμισμα αυτό που έλαβαν οι πρόγονοί σας είχε δύο όψεις. Η μία όψη έγραφε τη λέξη αγάπη και η άλλη όψη έγραφε τη λέξη ενότητα. Έτσι έρχομαι κι εγώ σήμερα από τη μακρινή Αυστραλία και σας δίνω αυτό το νόμισμα να το κρατήσετε στην καρδιά σας. Να είστε αγαπημένοι και ενωμένοι στο όνομα του Χριστού. Να αγαπάτε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να προσεύχεστε γι’ αυτόν. Να αγαπάτε και τον Πατριάρχη Κύριλλο και να προσεύχεστε και γι’ αυτόν. Να αγαπάτε και όλους τους Ιεράρχες και όλους τους ιερείς και τους μοναχούς. Και να είστε κι εσείς μεταξύ σας αγαπημένοι”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Ὁ ἑορτασμὸς τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους εἰς Τσεσμὲ (Κρήνην) [video-photos]

Κατόπιν ἀδείας τῶν Ἁρμοδίων Ἀρχῶν, ἑωρτάσθη καὶ φέτος ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους εἰς τὸν ἱστορικὸν Ναόν του εἰς Τσεσμὲ (Κρήνην), κατὰ τὴν ἐτησίαν ἐπέτειον αὐτῆς, τὴν 10ην Φεβρουαρίου. Ἀδείᾳ καὶ προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου τῆς Θείας Λειτουργίας προεξῆρχεν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος, ὅστις ἐμνημόνευσε κατ’ αὐτὴν τοὺς διαποιμάναντας τὴν ἀρχικῶς Ἐπισκοπὴν καὶ κατὰ τὰς ἀρχὰς τοῦ παρελθόντος αἰῶνος ἀνυψωθεῖσαν εἰς Μητρόπολιν Κρήνης Ἱεράρχας, τοὺς κτίτορας τοῦ Ναοῦ καὶ πάντας τοὺς ὑπὸ τὴν Ἰωνικὴν γῆν τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν προσδοκώντας πατέρας ἡμῶν, ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῶν ὁποίων ἀνέγνω Τρισάγιον μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Εὐχαριστίας.

Ἐν τέλει, ὁ Σεβ. κ. Βαρθολομαῖος μετέφερεν εἰς τοὺς εὐαρίθμους προσκυνητὰς τὴν εὐχὴν καὶ τὴν εὐλογίαν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου καὶ ηὐχαρίστησε δημοσίᾳ τὰς Ἁρμοδίας Ἀρχὰς διὰ τὰς παρασχεθείσας ἄδειαν καὶ διευκολύνσεις πρὸς πραγματοποίησιν καὶ κατὰ τὸ ἔτος τοῦτο τοῦ προσκυνήματος εἰς τὸν ἱστορικὸν ναὸν τοῦ Ἁγ. Χαραλάμπους Κρήνης. Εἰς τὸ κήρυγμά του ἀνεφέρθη εἰς τὴν ἣν κέκτηται ἰδιαιτέραν σημασίαν ἐφέτος, ἐντὸς τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ, ὁ ἑορτασμὸς τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου, ὁ ὁποῖος εἶναι ὁ προστάτης τῶν πιστῶν ἐκ τῶν λοιμωδῶν νοσημάτων, ἀναπτύξας τὴν θεολογικὴν σημασίαν τῆς χάριτος ποὺ παρέχει ὁ Θεὸς εἰς τοὺς ἁγιότητι διακριθέντας ἀνθρώπους νὰ θεραπεύουν νόσους, ὡς δεῖγμα ὑπερβάσεως τῆς ἁμαρτίας, ἡ ὁποία εἶναι τὸ πρωτουργὸν αἴτιον τῆς ἀποκοπῆς ἀπὸ τὴν Πηγὴν τῆς Ζωῆς καὶ τῆς ὡς ἐξ αὐτῆς εἰσόδου εἰς τὴν ἀνθρωπίνην ζωὴν τῆς ἀσθενείας, τῆς φθορᾶς καὶ τοῦ θανάτου, τὰ ὁποῖα ὑπερνικῶνται πνευματικῶς διὰ τῶν Ἱερῶν Μυστηρίων τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ἐκκλησίας.

Τέλος, ὁ Μητροπολίτης Σμύρνης ἐπεσκέφθη ἐθιμοτυπικῶς τὸν Δήμαρχον Τσεσμὲ Ἐντιμ. κ. Ekrem Oran, γενόμενος ἐγκαρδίως δεκτὸς εἰς τὸ γραφεῖον αὐτοῦ, εἰς τὸν ὁποῖον μετέφερε τὸν χαιρετισμὸν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, εὐχαριστήσας αὐτὸν καὶ διὰ τὰς διευκολύνσεις τὰς ὁποῖα παρέσχεν ὁ Δῆμος πρὸς πραγματοποίησιν τοῦ προσκυνήματος εἰς τὸν ἱστορικὸν αὐτὸν ναὸν τῆς Κρήνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ: