e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση Φωτογραφίας από τη ζωή του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου με τη ματιά του Χριστόδουλου Σούρμπη

Αύριο το πρωί αρχίζουν οι εργασίες του Α΄ Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Θρησκευτικό Περιηγητισμό. Ήδη καταφθάνουν απ' όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας αντιπρόσωποι, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων ηγούνται των αντιπροσωπειών οι ίδιοι οι κατά τόπους Μητροπολίτες. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης (Ζηζιούλας), Καθηγητής Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκός. Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, ξαναδείτε εδώ.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου και των τιμητικών εκδηλώσεων για τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος εορτάζει τρεις σημαντικές επετείους της εκκλησιαστικής του διαδρομής (δείτε τα σχετικά εδώ), λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Μητροπολίτη.

Η Έκθεση, υπό τον τίτλο "Ψήγματα μιας εβδομηντάχρονης πορείας" έχει διοργανωθεί από τον Ζακύνθιο Φωτογράφο κ. Χριστόδουλο Σούρμπη (ο οποίος -σημειωτέον- καλύπτει ανελλιπώς με τον φωτοφακό του τα εκκλησιαστικά δρώμενα του Τζάντε, με ιδιαίτερη προσήλωση), έχει δε στηθεί στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αρκαδίων, όπου θα γίνουν όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις κατά το διήμερο 14 και 15 Νοεμβρίου.

Η φωτό της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αρκαδίων στο Σαρακηνάδο, ετοιμάζεται από τους υπεύθυνους της Ιεράς Συνόδου, ώστε με αρτιότητα να δεχθεί αύριο τους υψηλούς επισήμους, με κορυφαίο τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο.


Στις παραπάνω δύο σημερινές φωτογραφίες, ορισμένοι από τους συνεργάτες της Μητρόπολης Ζακύνθου, οι οποίοι φροντίζουν -το κατά δύναμιν ο καθένας- για την επιτυχία των όλων εκδηλώσεων.

Κορυφαία στιγμή για το Μπανάτο και τον Δήμο Αρκαδίων τα Εγκαίνια του νέου Δημαρχείου
Θυμίζουμε σε όσους μάς παρακολουθούν, ότι την ερχόμενη Κυριακή το πρωί περί τις 11, θα βρεθεί στο Μπανάτο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και πληθώρα Αρχιερέων, ώστε να πλαισιώσουν τον Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, στα Εγκαίνια του νέου Δημαρχείου του Δήμου Αρκαδίων.
Το κτίριο, όπως διαπιστώνετε και από τις φωτογραφίες, είναι περικαλλές και απαστράπτον, ήδη μάλιστα έχουν μεταφερθεί εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, που έχει καταρτισθεί, τον Αγιασμό θ' ακολουθήσει πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρκαδίων, με την παρουσία όλων των τοπικών Αρχών, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου και Βουλευτή Ζακύνθου Τάλμποτ Κεφαλληνού, του και καλού δημοσιογράφου, χρονογράφου και ποιητή.
Σε όλους τους συνεορταστές του Δήμου θα διανεμηθεί ως δώρο το μόλις εκδοθέν από τον Δήμο μας Λεύκωμα "Εσπέριον Άστρον", το οποίο αφορά στη λαϊκή παραδοσιακή τέχνη του νησιού μας.

Στα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ζακύνθου

Το νησί μας εορτάζει σήμερα -ημέρα της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου- τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου. Το επίσημο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, όπου, το αριστερό κλίτος του ναού τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου, θησαυρίζεται μάλιστα απότμημα Λειψάνοι του Αγίου.

Στην εορτή, η οποία συνδυάζεται με το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο του Θρησκευτικού Περιηγητισμού, που άρχεται αύριο, συλλειτούργησαν με τον Μητροπολίτη μας 28 Αρχιερείς. Πιο συγκεκριμένα, οι Μητροπολίτες Ιερισσού κ. Νικόδημος, Ηλείας κ. Γερμανός, Μαντινείας και Κυνουρείας κ. Αλέξανδρος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Άκκρας κ. Δαμασκηνός, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος, Ελαίας κ. Θεοδώρητος, Νύσσης κ. Ελευθέριος, Νεοχωρίου κ. Παύλος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και Ωλένης κ. Αθανάσιος. Την ομιλία της ημέρας έκαμε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Σιφναίος.


Στο τέλος της Συλλείτουργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ζακύνθου,δόθηκαν από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου έξι βιβλιάρια επιδοτήσεων σε ισάριθμες οικογένειες νέων πολυτέκνων του νησιού.


Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου ο κ. Χρυσόστομος δέχτηκε τις ευχές του λαού.


Τέλος δόθηκαν οι υποτροφίες σε φοιτητές Θεολογίας ή ιερατικών σχολών από το Ίδρυμα Υποτροφιών του μακαριστού Ζακυνθίου Μητροπολίτη πρώην Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παύλου Σοφού.