e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Φωτοπαραλειπόμενα από την πρώτη Ορθόδοξη Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Αλφόνσου Leoben Αυστρίας | Leobener Klosterkirche an Orthodoxe übergeben

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, εκπροσώπων δογμάτων και κυρίως της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία παραχώρησε τον ναό στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας 

Παραλαβή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη του παραχωρηθέντος στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας Ναού του Αγίου Αλφόνσου Αυστρίας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου | Φως Φαναρίου
Την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 παραχωρήθηκε στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, ο ναός του Αγίου Αλφόνσου στο κέντρο της Αυστριακής πόλης Λεόμπεν. Η επίσημη παράδοση έγινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Βιέννη (6-11 Νοεμβρίου).

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε στον ναό του Αγίου Αλφόνσου Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Στη συνέχεια έγινε η παράδοση του ναού στον Πατριάρχη, από το Τάγμα των Redemptorist και ο Πατριάρχης στην ομιλία του εξήρε την ανιδιοτέλεια και την αριστοκρατικότητα αυτής της χειρονομίας, η οποία δεν είναι καθόλου αυτονόητη και την θεωρεί "καρπό του καλού κλίματος και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας". Πρόκειται για παραχώρηση-δωρεά του μοναστηριακού ναού του τάγματος των Ρεντεπτοριστών στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, για την κάλυψη των λειτουργικών και πνευματικών αναγκών των Ορθοδόξων της ευρύτερης περιοχής, που ευοδώθηκε έπειτα από ενέργειες του Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσενίου.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εξέφρασε στον λόγο του κατά την τελετή παράδοσης, την βαθιά χαρά του για το μεγάλο δώρο του Τάγματος των Redemptorist, καθώς και την επιθυμία του και την πίστη του ότι ο ναός αυτός θα πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης με τον Θεό και ένα πνευματικό σπίτι για τους Χριστιανούς όλων των εθνικοτήτων και ομολογιών: "Αυτή η εκκλησία ήταν μια Καθολική εκκλησία, τώρα θα είναι μια ορθόδοξη εκκλησία, αλλά είναι, όπως και πριν, ειδικά μια χριστιανική εκκλησία. Η εκκλησία είναι ένα πλοίο στο οποίο είμαστε για το ταξίδι μας προς τη Βασιλεία του Θεού. Ελπίζω και προσεύχομαι ότι όλοι όσοι θα συναντιούνται σε αυτή την εκκλησία του Χριστού θα ενδυναμώνονται για τη συνέχιση του ταξιδιού τους".

Στον ιδιαίτερου κάλλους Ναό του Αγίου Αλφόνσου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν σε χρήση, υπάρχει, μεταξύ άλλων, αντίγραφο της εικόνας της Διαρκούσης Παναγίας (της Παναγίας της Διαρκούς Προστασίας) από την Κρήτη.

Η Μητρόπολη της Αυστρίας θα επιδιώκει τακτικές λειτουργίες στο Leoben και η επόμενη Θ. Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, στη γερμανική γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή παράδοσης του ναού παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και η επίσημη συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος και ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων Τσιμαλής. Παρών ήταν και ο διαπρεπής καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκράτς, Γρηγόριος Λαρεντζάκης.

Θαυμαστή η πορεία αποκατάστασης της Μονής Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας | 9.11.2014

Έχουμε και παλαιότερα παρουσιάσει την πορεία των πολλαπλών εργασιών για την αποκατάσταση -επιτέλους- των κτηρίων της παλαίφατης και ήδη αναζωογονούμενης Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην Λαγκάδα Χαρτάτων Ζακύνθου. Ξαναδείτε π.χ. ΕΔΩ! Δείτε, εξάλλου, πώς ήταν η Μονή ένα χρόνο πριν, ΕΔΩ
          Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ο νέος Ηγούμενος π. Γαβριήλ Βόγιας βάλθηκε να μας εκπλήξει ευχάριστα, σε συνεργασία πάντα με τους ιερείς - επιτρόπους της Μονής πατέρες Ελευθέριο Πόθο και Χρήστο Γκούσκο, υπό την άγρυπνη πάντα επιστασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι αψευδείς μάρτυρες των σοβαρών έργων που συντελούνται εκεί!

Η ανωτέρω φωτογραφία εκφράζει την αποκρουστική και αποκαρδιωτική κατάσταση της εφθαρμένης Μονής, στη βόρεια πτέρυγή της, η οποία μόλις τώρα αρχίζει να συντηρείται. Ιδού, στη συνέχεια πώς είναι σήμερα η ανατολική, που ήδη είναι έτοιμη!

Απ' το παράθυρο θαυμάζουμε το Καθολικό της Μονής, το οποίο εξωτερικά είναι πανέτοιμο!Στο εσωτερικό της Μονής συνέβη ανάσταση! Όλα -πλην του τέμπλου και όσων ξυλουργημάτων μπορούν να σωθούν- είναι νέα!!!Αναμένουμε όλοι οι Ζακυνθινοί να δούμε την πλήρη ολοκλήρωση! Καλή δύναμη ευχόμαστε σε όσους ξαγρυπνούν επί το έργον για την αρτίωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου πνοής για την τοπική Εκκλησία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ζακύνθου!!!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις εορτές για τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Ιδρύματος Pro Oriente | 50 Jahre Pro Oriente in Wien – Es gibt keine Alternative zum Dialog Dieser Text stammt von der Webseite

Φως Φαναρίου  και υλικό από το facebook
Επίτιμος προσκεκλημένος στην κεντρική εκδήλωση των εορτασμών για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρόντες ήσαν, επίσης, ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος Β', ο Καρδινάλιος Kurt Koch και ο Καρδινάλιος της Βιέννης Christoph Schonborn.

Στην πανηγυρική ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης τόνισε πως στο διάλογο και στη συμφιλίωση δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ακόμη και αν ο δρόμος μέχρι την ενότητα των Εκκλησιών είναι ακόμη μακρύς.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως όχι η βία, αλλά μόνον ο διάλογος και η πρόθεση συμφιλίωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ειρήνη στους Αγίους Τόπους και σε όλη τη Μέση Ανατολή, και προς τούτο θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες μαζί οι Εκκλησίες. Αναφερόμενος στις επίκαιρες παγκόσμιες προκλήσεις, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως αυτές είναι κοινωνικής ή επίσης οικολογικής φύσης και καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία όλων των Εκκλησιών.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε στην ομιλία του –παρουσία εκατοντάδων κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής, της πνευματικής και της θρησκευτικής ζωής της Αυστρίας– τη συμβολή του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» στα προηγούμενα 50 χρόνια, σημειώνοντας πως σε μια ατμόσφαιρα οικουμενικής ειλικρίνειας και με σαφώς αισθητό το αίσθημα για περισσότερο διάλογο, συνέβησαν πολλά θετικά, τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν από μισό αιώνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Αυστρίας

Σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βιέννη 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου βρίσκεται για έξη μέρες στην αυστριακή πρωτεύουσα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 ετών του Ιδρύματος Pro Oriente, για τον Διάλογο Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Στο πλαίσιο των πολλών και διαφόρων σοβαρών και ιστορικών επαφών του ο Πρώτος των Ορθοδόξων (για τις οποίες ευελπιστούμε να ενημερώσουμε οσονούπω τους αναγνώστες μας) παρέστη σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βιέννη, κατά την Θεία Λειτουργία της μνήμης του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, την οποία τέλεσε ο άγων τα ονομαστήριά του Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.

Παρέστησαν επίσημοι και πλήθος λαού, μεταξύ των οποίων προσκυνητές από την Ελλάδα, όπως π.χ. από τη Μύκονο, υπό τον π. Πέτρο Μαραγκό, εκ μέρους του οποίου προέρχονται οι δημοσιευόμενες ανωτέρω φωτοστιγμές. 

Με τη γνωστή ευγένεια και ευπροσηγορία του ο Πατριάρχης επευλόγησε όλους, διανέμοντας εικονίδια του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Αποκαλυπτήρια επιγραφών και Κοινοτική Χοροεσπερίδα στο Harrow ΒΔ Λονδίνου

Ανταπόκριση του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα | Λονδίνο
Την Κυριακή 9η Νοεμβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων BΔ Λονδίνου μια ιστορική Τελετή Αποκαλυπτηρίων τριών επιγραφών, με ονόματα Εκκλ. Επιτρόπων, Κτητόρων, Ευεργετών, Δωρητών, Εργολάβων και Μηχανικών του νεόδμητου Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, ο οποίος ανηγέρθη εκ θεμελίων κατά τα έτη 2009-2011 και εγκαινιάσθηκε την 4η Νοεμβρίου 2012.
            Της ωραίας αυτής και συγκινητικής Τελέτης προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα. Παρέστησαν δε ο Άγγλος Βουλευτής κ. Bob Blackman, o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήρης Δεμέστιχας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγγλίας Δρ. Κική Σονίδου, ο Κτήτορας του Ιερού Ναού κ. Πανίκος Ηροδότου, ο Πολιτικός Μηχανικός της Κοινότητας κ. Αντώνης Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, μέλη των Επιτροπών της Κοινότητας και πλήθος κόσμου.
            Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων στην εν λόγω Τελετή απηύθηνε προς τον Δωρεοδότη Κύριο την παρακάτω Δέηση:
«Βασιλεύ Άγιε, ο έχων θρόνον ουρανόν και υποπόδιον την γην, ο επί των Χερουβείμ εποχούμενος και υπό των Σεραφείμ ανυμνούμενος, ο φως οικών απρόσιτον, ο εκλεξάμενος την Σιών και αιρετίσας αυτήν εις κατοικίαν Σήν, ο προσδεχόμενος παρά των Σων κτισμάτων την λογικήν λατρείαν, ο τον Σολομώντα διδάξας οικοδομήσαι οίκον τη Ση μεγαλειότητι και τον Ισραήλ οδηγήσας εις απαρτισμόν της σκηνής του μαρτυρίου, ο εν τη πέτρα της Πίστεως οικοδομήσας την Εκκλησίαν Σου, στερέωσον τον άγιον οίκον τούτον ασάλευτον και δεδοξασμένον εν Σοι και αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπειαν αυτού, ίνα, ακατακρίτως εστώτες ενώπιον της αγίας δόξης Σου, προσάγωμέν Σοι θυσίαν αινέσεως, εν καθαρώ τω μαρτυρίω της συνειδήσεως ημών.
Επάκουσον της δεήσεως των εν τω πανσέπτω Ναώ τούτω εισιόντων εν φόβω και ευλαβεία και πρόσδεξαι τας ευχαριστηρίους ημών εντεύξεις εν τη ευσήμω ημέρα ταύτη, καθ’ ήν αποκαλυπτήρια επιγραφών τελούμεν, προς τιμήν των Κτητόρων, Ευεργετών και Δωρητών, έτι δε και των Εργολάβων και Μηχανικών, του φωτοφόρου και Ιερού Ναού τούτου, και ανάδειξον την χειροποίητον ταύτην σκηνήν, της Σης αρρήτου δόξης άγιον οικητήριον, πύλην ουράνιον και ιερόν καταφύγιον.
Αξίωσον ημάς ναόν έμψυχον του Παρακλήτου γενέσθαι και τόπον σκηνώματος δόξης Σου αγιάζειν, ότι ουκ οίδαμεν προσκυνείν Θεώ αλλοτρίω, ουδέ διαπετάζειν προς έτερον Θεόν τας εαυτών, Δέσποτα, χείρας, αλλά βωμούς και τόπους λατρείας Σου του αληθινού Θεού ημών σέβειν και υπέρ οσίων και ιερών αγωνίζεσθαι.
Την Σην ευλογίαν κατάπεμψον εξ ουρανίου κατοικητηρίου Σου επί τους δούλους Σου, τους Κτήτορας, Ευεργέτας και Δωρητάς του Ιερού Ναού τούτου, του οικοδομηθέντος άρτι, εις δοξολογίαν του υπερευλογημένου ονόματός Σου και εις τιμήν και μνήμην των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Παντελεήμονος του Ιαματικού και Παρασκευής της Αθληφόρου.
Ότι άγιος ει ο Θεός ημών, ο εν αγίοις αναπαυόμενος και Σοι την ευχαριστίαν και προσκύνησιν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».
Στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας, η οποία βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού, όπου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ετήσια Κοινοτική Χοροεσπερίδα. Σ’ αυτήν, εκτός των παραπάνω επισήμων προσκεκλημένων, έλαβαν μέρος και οι Δήμαρχοι της Δημοτικής Περιφέρειας του Harrow, Cllr Ajay Maru, και του Brent, Cllr Kana Naheerathan.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους καλωσόρισε με εγκάρδιο χαιρετισμό τον Σεβασμιώτατο, τον οποίο ευχαρίστησε για όλες τις προσφορές και τις σοφές συμβουλές του προς την Κοινότητα, καθώς και τους εκλεκτούς επισήμους και το πλήθος των μελών και φίλων της Κοινότητας, οι οποίοι έδειξαν έμπρακτα για άλλη μια φορά την υποστήριξή τους προς την φιλοπρόοδη Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος. Ειδική μνεία δε έκανε στον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, ο οποίος διακονεί με πλήρη αφοσίωση και ποιμαντική ευαισθησία την Κοινότητα για 22 συναπτά έτη. Ανέφερε δε επίσης, με συγκινησιακή φόρτιση, το χρονίζον πρόβλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, υπογραμμίζοντας το ανύστακτο ενδιαφέρον και την αγωνία των Ομογενών για το ζήτημα αυτό.
Ο Άγγλος Βουλευτής, της βουλευτικής περιφέρειας Harrow East, κ. Bob Blackman, ομίλησε με θερμά λόγια, ευχαριστώντας την Κοινότητα για την πρόσκληση, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της Χοροεσπερίδας. Επίσης, δήλωσε σαφώς τη σταθερή προσήλωσή του στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουμε μια νέα τουρκική πρόκληση, με την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου διεκδικεί δικαίωμα εκμετάλευσης των Κυπριακών Υδάτων και του Φυσικού Αερίου. Βροντοφώναξε δε με έμφαση το σύνθημα: «Leave the Waters alone»! Και περάτωσε το λόγο του υποσχόμενος να εγείρει το εν λόγω ζήτημα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήρης Δεμέστιχας, ο οποίος εκπροσωπούσε στην εκδήλωση και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίκα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενόσω η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν ενωμένες μπορούμε να καταφέρουμε ως Έθνος πολλές επιτυχίες. Αναφερόμενος δε στην Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος, με τις μεγάλες οικοδομικές, εκπαιδευτικές και άλλες επιτυχίες της, είπε: «Αυτή η Κοινότητα είναι απόδειξη για το τι μπορούμε να επιτύχουμε ως Ελληνισμός»!
Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης. Με αφορμή δε την επικείμενη έναρξη της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, ομίλησε με ιδιαίτερη έμπνευση και γλαφυρότητα για το πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο προσφέρει αγάπη και ενότητα στους ανθρώπους, και μάλιστα -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και πολιτισμού. Έτσι καθίσταται ευκολώτερη η ανεκτικότητα και η συνεργασία των ανθρώπων, ειδικά στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
Την εκδήλωση διάνθιζε με ωραίους ελληνικούς ήχους η ορχήστρα «Κουρελού» του φημισμένου μαέστρου Παύλου Μελά. Το νοστιμότατο και πλουσιότατο δείπνο είχε ετοιμάσει ο Εκκλ. Επίτροπος Δημήτρης Παρπόττας με το επιτελείο του.

Για τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Δωδώνης


Την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, που άγει τα ονομαστήριά του, δεν θα εορτάσει επίσημα. 

Το πρόγραμμα της εορτής του Αγίου Χρυσοστόμου έχει ως εξής: 

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, ώρα 5 μ.μ.
 Εσπερινός στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Διονυσίου, όπου υπάρχει Παρεκκλήσιο και Λείψανο του τιμωμένου Αγίου Χρυσοστόμου. Θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014, ώρα 8:30 π.μ.
 Αρχιερατική Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην οικία του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης, στην οποία θα λειτουργήσει ο ίδιος.

Σκέψεις περί θείου Αγγίγματος

[Απόσπασμα Ομιλίας του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής 9ης Νοεμβρίου 2014, στον  Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω - εορτή του Αγίου Νεκταρίου]


Όλα, στη σχέση μας με τον Χριστό, είναι τελικά θέμα Αγγίγματος, ένα ιδιότυπο -πλην όμως δυναμικό και δημιουργικό- δούναι και λαβείν μεταξύ των ουρανίων και των γήινων πραγμάτων μας! 

Πλήθος ολοένα -και στις δικές μας παραλυτικές ημέρες- περιστοιχίζει τον Κύριο Ιησού και μάλιστα Τον συνθλίβει, οι πλείστοι αγγίζοντες όμως (συχνάκις και οι Κληρικοί, αλίμονο) παραμένουν, αμέτοχοι της ψαύσεως αυτής, ενώ θα μπορούσαν να είχαν ευεργετηθεί σωστικά. Με το επιδερμικό, εθιμικό, παγερό άγγιγμά τους ουδέποτε ευαισθητοποιούν την δραστική και ποιητική των πάντων Θεία Χάρη και ως εκ τούτου απομένουν ατελέσφορες οι όποιες πνευματικές προσπάθειές τους. Και δεν συμβαίνει, ό,τι θαυμαστό συνέβη, όταν άγγιξε τον Ιησού η Αιμορροούσα του σημερινού κατά Λουκάν ευαγγελικού αναγνώσματος, για το οποίο απόρησε ο Πέτρος: "ἐπιστάτα, οἱ ὄχλοι συνέχουσί σε καὶ ἀποθλίβουσι, καὶ λέγεις τίς ὁ ἁψάμενός μου; ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν· ἥψατό μού τις· ἐγὼ γὰρ ἔγνων δύναμιν ἐξελθοῦσαν ἀπ᾿ ἐμοῦ" [Λουκ. 8, 45β-46].

Αγαπητοί συνεορταστές, οι Άγιοι και άπαντες οι αφοσιωμένοι στον θείο Έρωτα συνάνθρωποί μας άγγιξαν -κατά το δυνατόν της ανθρώπινης φύσης- τον Ιησού, με πνεύμα παιδικής αφελότητας και ανυστερόβουλης διάθεσης ψυχής, όπως και ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Νεκτάριος.

Ο εν λόγω Άγιος του Εικοστού Αιώνα -όπως έχει ονομασθεί από τον φιλάγιο λαό μας ο Άγιος Νεκτάριος- στην μαραθώνια πορεία του από την Αλεξάνδρεια έως την Αίγινα κι εντέλει στον Ουρανό έθεσε το ζωοπάροχο Άγγιγμα προς και από τον Κύριο Ιησού ψηλότερα από καθετί άλλο. Ο έρως της Ψυχής του με τον Νυμφίο της Εκκλησίας, τον πρώτο Δεδιωγμένο, τον πρώτο Πατήσαντα το κράτος του Άδη και Νικήσαντα τις μεθοδείες του Μισόκαλου, συνετέλεσε ώστε να υπομείνει τις πολλαπλές ύβρεις και τις σατανικές δολοπλοκίες των -κατ' όνομα- εν Χριστώ αδελφών του έως τέλους. Υπέφερε τις φρικτές συκοφαντίες των συνεργατών και συν-αδελφών του, ασκήθηκε σε εμβριθέστατες θεολογικές μελέτες και μνημειώδεις συγγραφές, εβίωσε ορθόδοξα την μοναχική αφοσίωσή του, κοιμήθηκε οσιακά το 1961 και διά των δυσχερών αυτών οδών οδηγήθηκε, άξια και δίκαια, στην άνω Ιερουσαλήμ, κατακτώντας την ποθεινή Αιωνιότητα πλάι στον Κύριο της Δόξης.

Με άλλα λόγια (και για να είμαστε επίκαιροι, εξαιτίας του Μαραθωνίου, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αττική), ο λαοφίλητος Άγιος Νεκτάριος αναδείχτηκε άριστος Μαραθωνοδρόνος της Πίστης μας, στεφανούμενος και δοξαζόμενος τελικά από τον Μεγάλο Αθλοθέτη Θεό. Ας έχουμε την πρεσβεία Του εσαεί!