e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Στιγμές από την Παράκληση προς την Παναγία στον Κήπο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου

 Δειλινό 2ας Ιουλίου 2014 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας


Στον καταπράσινο αυτόν τόπο, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, σωζόταν Μονή. Ύστερα ήλθαν οι κάθε λογής καταπατητές και με αφορμή τούς αλλεπάλληλους σεισμούς αφάνισαν τα ιερά μας... Σήμερα διασώζεται μικρός ευκτήριος οίκος, όπου σε τακτές ημερομηνίες του καλοκαιριού πραγματοποιούμε υπαίθριες ιερές Ακολουθίες. 

Στην αποψινή Μικρή Παράκληση και στην Αρτοκλασία που ακολούθησε χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα κατανύγοντας όλους. 

Η βραδιά έληξε με πλούσια κεράσματα, τα οποία ετοίμασε και προσέφερε η υπεύθυνη για το ενοριακό αυτό παρεκκλησάκι Οικογένεια Αναστασίου και Στέλλας Στραβοπόδη!Ως Ιεράρχης θα κηδευτεί ο από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης

την ερχόμενη Παρασκευή (4/7, ώρα 12 το μεσημέρι) από τον Μητροπολιτικό Ναό Αμαρουσίου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που φθάνουν έως εμάς, εδώ στο Νυχθημερόν, ο εκλιπών σήμερα από πνιγμό Μητροπολίτης από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμωνπρόκειται να κηδευτεί -επιτέλους- ως Ιεράρχης και όχι ως Μοναχός, όπως θα έπρεπε, υπό την σπάθη των τυπικών διατάξεων, εξαιτίας τού ότι είχε εκπέσει του υψηλού αξιώματός του το 2009. 

Η ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση αποφασίσθηκε -πληροφορούμαστε- σήμερα το μεσημέρι από την Εκκλησία της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και έγκριση των μελών της Δ.Ι.Σ., άμα τω ακούσματι του εκτάκτου και θλιβερού συμβάντος, ως έκφραση επιείκειας, οικονομίας και χριστιανικής αγάπης προς τον θανόντα. 

Έτσι θα κλείσει αξιοπρεπώς (το κατά δύναμιν, θεωρούμε) ο πολυτάραχος και τραγικός κύκλος ζωής μιας αντιλεγόμενης -πολυταλαιπωρημένης ωστόσο- προσωπικότητας της σύγχρονης Εκκλησιαστικής Ιστορίας... Ο δε νεκρός δεδικαίωται, όντας ήδη στα χέρια τού παντελεήμονος Θεού!

π. Π. Κ.

Πνίγηκε σήμερα ο Μητροπολίτης από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης


Μόλις πληροφορούμαστε από την Αθήνα κάτι το εξόχως οδυνηρό: ότι πνίγηκε, καθώς έπαιρνε το μπάνιο του, ο Μητροπολίτης από Ζακύνθου πρώην Αττικής και τιμωρημένος μέχρι σήμερα από την Ελλαδική Εκκλησία Παντελεήμων Μπεζενίτης. Η σορός του μάλιστα εντοπίστηκε στην Κερατέα και μετακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή σπεύδουν γνωστοί, συγγενείς και πνευματικά παιδιά του... Πιθανολογείται ότι ο θάνατος προήλθε από ανακοπή, ωστόσο θα γίνει νεκροψία για την ασφαλή διασάφηση των αιτίων της εκδημίας του.

Ιδιαίτατα τραγικό το γεγονός και μας λυπεί αφάνταστα... Συμμετέχουμε την οδύνη του χαμού του και συλλυπούμαστε τους οικείους του, παρακαλώντας τον Άγιο Θεό να τον αναπαύσει και να τον δικαιώσει κατά το άπειρο έλεός Του.

Ερώτηση αδαούς: Επειδή το γράμμα του νόμου εφαρμόστηκε με ακρίβεια ως τιμωρία για τον μακαριστό Παντελεήμονα, τι έχει τώρα να πει η διοικούσα Εκκλησία; Πώς θα κηδευτεί αυτός ο πολυταλανισμένος άνθρωπος;;; Υπό ποίαν ιδιότητα;;;
π. Π. Καποδίστριας


Συμπλήρωμα προς υβριστές του μακαριστού, στα social media:
         Ας είμαστε, αγαπητοί μου, επιεικείς με τους συνανθρώπους μας, όσο βαριά και αν είναι τα παραπτώματά τους... Ίσως κάποτε, κάπου, κάποιος φερθεί και σ' εμάς με επιείκεια... Και μη μου πείτε ότι πουθενά, ποτέ και από κανένα δεν θελήσαμε ή δε θα θελήσουμε επιείκεια... Λίγη ευθύτητα δεν βλάπτει!... Ή όπως λέει ο λαός μας: "Το χόρτο που κορόιδεψες, φύτρωσε στην αυλή σου". Και ο νοών, νοείτω!... 
          π. Π. Κ.

Ιερατικό Συλλείτουργο για την Παναγία τη Βλαχέραινα στο Μπανάτο και μετά... "κουμπόστος"

 Πρωί 2ας Ιουλίου 2014 
Φωτορεπορτάζ: Νίκη Μακρυπόδη και Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας


Σε κλίμα εορταστικό και με αισθήματα τιμής προς την Θεομήτορα εορτάσαμε σήμερα το πρωί την Παναγία τη Βλαχέραινα, στον ομώνυμο Ναό του Μπανάτου, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Παράσχη. Η σημερινή ανάμνηση των καταθεσίων της Εσθήτος της Παναγίας στον κωνσταντινουπολίτικο Ναό των Βλαχερνών ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναχθούν επί το αυτό πάμπολλοι Ζακυνθινοί και προσκυνητές που βρέθηκαν στο νησί μας και πληροφορήθηκαν ότι εδώ, στον μικρό τόπο μας, εορτάζουμε ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό, που αφορά στην Μητέρα του Θεού και της ανθρωπότητας.

Στο Ιερατικό Συλλείτουργο, που ακολούθησε τον Όρθρο και την Αρτοκλασία, εκτός από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ήταν παρών ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, συνταξιούχος σήμερα ιεροκήρυκας, ο οποίος είχε συμβάλει προ τριακονταετίας για την οικοδόμηση τού εν λόγω Ναού. Επίκαιρα ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο π. Αλέξιος, ο δε π. Παναγιώτης ευχαρίστησε τον Γέροντα, ότι μας θυμάται και μας επισκέπτεται κατ' έτος, υπενθύμισε μάλιστα ότι σήμερα το απόγευμα, στον κήπο της Παλαιάς Βλαχέραινας -όπου, ως γνωστόν, βρίσκεται μικρός ευκτήριος οίκος- θα ψαλεί Παράκληση προς την Παναγία και θα γίνει Αρτοκλασία προϊσταμένου του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

Μετά το τέλος της Ευχαριστιακής συνάξεως ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην αυλή του Ναού, όπου κυριαρχούσε ο παραδοσιακός "κουμπόστος", που -εννοείται- έγινε ανάρπαστος!!!.