e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιγόβου και Νιέζιν Ευστράτιος αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιγόβου και Νιέζιν Ευστράτιος, ο πλέον άμεσος και στενός συνεργάτης του Μακαριότατου Μητροπολίτη Επιφανίου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σε αποκλειστική τηλεφωνική συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» μίλησε για την πολεμική σύρραξη που ξεκίνησε η Ρωσίας σε βάρος της χώρας του της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έφθασε στη Μονή Βατοπαιδίου

 
Γύρω στις 5 μετά μεσημβρία η Βατοπαιδινή αδελφότητα υποδέχθηκε με τρόπο πανηγυρικό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο συνοδευόμενο από άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στελέχη και κληρικούς της αρχιεπισκοπής Αμερικής. Στην υποδοχή παρέστη και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος. 

Εκ βαθέων συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β΄ στην τηλεόραση ΘΑΡΡΙ [video]

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκκιας, από την Ρόδο, υπεύθυνος της εκκλησιαστικής τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ, ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συνάντησε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Σεβ. κ. Ευγένιο Β΄, και αποτύπωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για την εκπομπή "Πρόσωπο προς πρόσωπο", την οποία ευγενώς τού παραχώρησε ο Πρωθιεράρχης της Κρήτης, συμφοιτητής και αγαπητός φίλος του π. Νεκταρίου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος ομίλησε de profundis για την προσωπική πορεία και ανέλιξή του έως την περιωπή της κατά Κρήτην Εκκλησίας, για τα όνειρα και τις προσδοκίες του, σε μιαν εποχή τόσο δύσκολη και ανατρεπτική. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο μιλά για την 5η μέρα πολιορκίας του Κιέβου [video]

Aνταπόκριση του αγαπητού φίλου, δημοσιογράφου Κώστα Ονισένκο από την 5η μέρα πολιορκίας του Κιέβου. Παρακολουθείστε την ακολούθως:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Σήμερον, Δευτέραν, 28ην λήγοντος μηνός Φεβρουαρίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἰακώβου, μετέβη εἰς τό ἐνταῦθα Γενικόν Προξενεῖον τῆς Οὐκρανίας καί διεβίβασεν εἰς τόν Γενικόν Πρόξενον Ἐντιμότατον κ. Roman Nedilskyi καί τούς συνεργάτας αὐτοῦ τήν ἀμέριστον συμπάθειαν, συμπαράστασιν καί ἀλληλεγγύην τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός αὐτούς, τήν ἐν τῇ Πόλει πολυάριθμον Οὐκρανικήν Κοινότητα καί ὁλόκληρον τόν ἡρωϊκόν λαόν τῆς χώρας των, ἐνῶ συγχρόνως τούς διεβεβαίωσε διά τάς συνεχεῖς προσευχάς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ὑπέρ τῆς ἐπικρατήσεως τῆς εἰρήνης, τῆς διατηρήσεως τῆς ἀνεξαρτησίας καί ἐδαφικῆς ἀκεραιότητος τῆς Οὐκρανίας καί τῆς ἀμέσου καταπαύσεως τοῦ πυρός καί τῆς εἰσβολῆς ξένων δυνάμεων εἰς αὐτήν.

Εξουδετερώθηκαν ρώσοι τρομοκράτες, που είχαν στόχο τον Προκαθήμενο Επιφάνιο! Ο Επιφάνιος δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ουκρανία!

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ Ευστράτιος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ενημερώνει σχετικά με ανάρτηση στο Facebook:

Πολιορκημένο Κίεβο, 27.2.2022: Κυριακή Απόκρεω στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου [photos-video]

Πολιορκημένο Κίεβο, 27.2.2022: Κυριακή Απόκρεω στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πατριαρχικός Έξαρχος εν Ουκρανία, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο), λειτούργησε μόνος στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Βαρθολομαίου στο συγκρότημα του Σταυροπηγίου του Αγίου Ανδρέου. Όλα τελούνται υπό τον φόβο των βομβαρδισμών από τον αιμοβόρο και αιμοστάζοντα εχθρό...

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ζελένσκι σε Βαρθολομαίο: "Τα λόγια σας είναι σαν χέρια που μας κρατούν ψηλά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή"

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βλαντιμίρ Ζελένσκι, μέσω του λογαριασμού του στο Τουίτερ, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το βράδυ και την υποστήριξη στην δυσκολία της περίστασης που υφίσταται η Ουκρανία:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τις πλημμύρες στη νοτιοανατολική Κουινσλάνδη και στη βόρεια ΝΝΟ


ΜΗΝΥΜΑ
του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
για τις πλημμύρες στη νοτιοανατολική Κουινσλάνδη και στη βόρεια ΝΝΟ

Αγαπητοί μου φίλοι, αγαπητά μου παιδιά,

Με το παρόν μήνυμα, επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να σας μεταφέρω την πατρική μου αγάπη και τις ευλογίες μου εν μέσω της οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζετε με τις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές σας.

Γεωργιανός Ιεράρχης καλεί Πούτιν: "Πρέπει να παραιτηθείς άμεσα και να ζητήσεις συγγνώμη!"

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τσαγκέρι και Λεντέχι κ. Στέφανος του Πατριαρχείου Γεωργίας καλεί τον Πούτιν σε άμεση παραίτηση:

Ευχή Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για κατάπαυση του αδελφοκτόνου πολέμου στην Ουκρανία

ΘΕΡΜΗ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, καλώντας τους πιστούς και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να εντείνουν τη δέηση για την ειρήνη, τόνισε τα εξής:

Η εορτή του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επί τη εορτή του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου, σήμερα 28.2.2022, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, τελέστηκε υπ' αυτού στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης ο εόρτιος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του Καθηγουμένου.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: "Πρόσφατα γευτήκαμε παρόμοια επίθεση, εκκλησιαστικής μορφής, στην πολυβασανισμένη Αφρική"

Με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία εν έτει 2022, τα οποία μας ζωντανεύουν τις φρικώδεις μνήμες από την λαίλαπα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και αφού θρηνήσαμε τόσα θύματα από την επέλαση του κορονοϊού τώρα βλέπουμε μπροστά μας τα νέα θύματα του παρανοϊκού πολέμου στην Ουκρανία. 

Με σεβασμό στα γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχη

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ, από το Αννόβερο της Γερμανίας

Πριν από έξι μήνες, στις 13 Αυγούστου 2021, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος γιόρτασε την συμπλήρωση εξήντα ετών από την εις διάκονο χειροτονία του στην γενέτειρά του την Ίμβρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Ουκρανίας και Οικουμενικού Πατριάρχη

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινωθέν

Ἀνακοινοῦται ὅτι τό ἑσπέρας τῆς σήμερον, Κυριακῆς, 27ης Φεβρουαρίου 2022, ὁ Πρόεδρος τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχώτατος κ. Βλαδίμηρος Ζελένσκυ ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τήν Α.Θ.Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον, πρός τόν ὁποῖον περιέγραψε τήν ἐπικρατοῦσαν κατάστασιν εἰς τήν χώραν του μετά τήν εἰσβολήν τῶν στρατευμάτων τῆς Ρωσσικῆς Ὁμοσπονδίας, Τόν ηὐχαρίστησε διά τάς ἀπό μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἐκδηλώσεις συμπαραστάσεως πρός τήν δοκιμαζομένην χώραν του καί Τόν παρεκάλεσε νά ἐντείνῃ τάς προσευχάς Του διά τόν διεξαγόμενον ἀγῶνα τῶν Οὐκρανῶν διά τήν προάσπισιν τῆς ἐλευθερίας καί τῆς ἐδαφικῆς ἀκεραιότητος τῆς πατρίδος των.