e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Στόχος της Εκκλησίας της Μόσχας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Φανάρι

 03 Μαρτίου 2022

Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε ζωντανά την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στο «CNN Türk» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και για τη θρησκευτική της διάσταση, ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως το Φανάρι και ο ίδιος έχουν γίνει στόχος κακότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά πως «θα επιθυμούσαμε η Ρωσική Εκκλησία να μην έδειχνε τόση επιθετικότητα προς το Πατριαρχείο μας και προς εμένα προσωπικά, αλλά να δεχόταν την κανονική μας ενέργεια» αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας


 Του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου

Ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία μόνο θλίψη και βαθύ πόνο μας προκαλεί, και προσευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες. Ένας γνωστός μου φοιτητής μου έστειλε σε μήνυμα το παρακάτω κείμενο του αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ και μακάρι να το διαβάσουν οι υψηλά ιστάμενοι και όλοι οι υπαίτιοι του αδελφοκτόνου πολέμου.

Πολιορκημένο Κίεβο: Ο Ακάθιστος Ύμνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εψάλη στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας


Το απόγευμα σήμερα, 3 Μαρτίου 2022, 8η ημέρα από την βάναυση εισβολή των "αδελφών" Ρώσων στην Ουκρανία, στο πολιορκημένο Κίεβο και μάλιστα τον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, όπου εδρεύει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, εψάλη από τον Προκαθήμενο, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, ο Ακάθιστος Ύμνος του Αγίου Ταξιάρχη Μιχαήλ, προστάτη και πολιούχου της πόλης του Κιέβου. 
    Χωρίς την παρουσία λαού, διά τον φόβον των... Ιουδαίων, αναπέμφθηκε επίσης ειδική ικετήρια ευχή, ώστε ο Μέγας Ταξιάρχης να προασπισθεί αρχαγγελικώς την πόλη Του και ολόκληρη την Ουκρανίας από την βάρβαρη και ληστρική επιδρομή της κακής γείτονος Ρωσίας του Πούτιν.

Διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στο Μόναχο

Στη μεγάλη  διαδήλωση για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία, που έλαβε χώρα στις 2.3.22 στo Μόναχο, με συμμετοχή 45.000 διαδηλωτών, παρέστησαν και ομίλησαν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Markus Söder η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ilse Aigner, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας κ.Yarmilko Yuriy,  ο Γενικός Πρόξενος της Αμερικής κ. Timothy Liston, η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Charlotte Knobloch, ο ευαγγελικός επίσκοπος κ. Christian Kopp, ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου κ. Christoph Klingan, εκπρόσωποι όλων των Κομμάτων της Βαυαρικής Βουλής, εκπρόσωποι βαυαρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων κ.α.

Απόγευμα 8ης ημέρας πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο μεταδίδει [video]


 Aνταπόκριση του αγαπητού φίλου, δημοσιογράφου Κώστα Ονισένκο από το απόγευμα της 8ης ημέρας πολιορκίας του Κιέβου (3 Μαρτίου 2022), παραμονές της μεγάλης επίθεσης.
Παρακολουθείστε την ακολούθως:

Ο Επιφάνιος Κιέβου στον εν κινδύνω Ναό της Αγίας Σοφίας του πολιορκημένου Κιέβου

Επιμέλεια κειμένου: π. ΠΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, επισκέφτηκε σήμερα (3.3.2022) προσκυνηματικώς τον περικαλλή και μνημειώδη Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο κέντρο του πολιορκημένου από τους άπληστους κι αιμοβόρους Ρώσους Κιέβου.

Παιδιά από ορφανοτροφεία απομάκρυνε το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Με την ευλογία του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, το Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας της Μητρόπολης Κιέβου, με επικεφαλής τον Roman Kholodov, κατ' αυτές τις δύσκολες ώρες της πολεμικής πολιορκίας από τους Ρώσους, απομάκρυνε ασφαλώς 42 παιδιά.

Πολιορκημένο Κίεβο: Θεία Λειτουργία υπέρ σωτηρίας της Ουκρανίας και αναπαύσεως των Πεσόντων [photos]


Πρωί 3ης Μαρτίου 2022, στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ του πολιορκημένου Κιέβου, Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τελέσθηκε Ευχαριστιακή Σύναξη υπέρ σωτηρίας της Ουκρανίας, απαλλαγής από την καταδυναστεία του πολέμου, απωθήσεως και απομακρύνσεως του εχθρού και αναπαύσεως πάντων των ηρωικώς πεσόντων μαχητών και υπερασπιστών της πατρίδας. Προέστη ο Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.
    Το κλίμα ήταν πολύ συγκινητικό, δεδομένου ότι ο εχθρός Ρώσος, ο Πούτιν ως νέος Χίτλερ, βρίσκεται εντός των πυλών. Λαός δεν παραστάθηκε, διότι βρίσκεται είτε σε καταφύγια, είτε στα πεδία των μαχών, είτε στη νέα προσφυγιά. 

Πρωί 8ης ημέρας πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο μεταδίδει [video]

Aνταπόκριση του αγαπητού φίλου, δημοσιογράφου Κώστα Ονισένκο από το πρωί της 8ης ημέρας πολιορκίας του Κιέβου (3 Μαρτίου 2022), παραμονές της μεγάλης επίθεσης.

Παρακολουθείστε την ακολούθως:

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Σύγχρονος αυτοκράτορας ο Πούτιν. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις τον σταυρό σου και να σκοτώνεις ανθρώπους [audio]

«Ο Πούτιν νομίζει ότι είναι ένας σύγχρονος αυτοκράτορας. Η εξουσία μεθάει. Και η μεγάλη απολυταρχική εξουσία τυφλώνει τα μάτια με την ισχύ και ξεχνάς ότι είσαι άνθρωπος. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις τον σταυρό σου, να προσεύχεσαι στο Θεό και την ίδια στιγμή να σκοτώνεις παιδιά και γενικά ανθρώπους. Αυτά δεν συμβιβάζονται».

Μητροπολίτης Βελγίου: Οι εχθροπραξίες να σταματήσουν αμέσως. Ο Πούτιν να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Αὐτὸ ποὺ συμβαίνει στὴν Οὐκρανία μᾶς γεμίζει λύπη καὶ βαθειὰ θλίψη. Ὁ πόλεμος αὐτὸς βλάπτει ἑκατομμύρια ἀθώους ἀνθρώπους. Γι´αὐτὸ οἱ ἐχθροπραξίες πρέπει νὰ σταματήσουν ἀμέσως καὶ ὁ Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν νὰ τερματίσει τὶς στρατιωτικὲς ἐπιχειρήσεις. Εἶναι ἀπαραίτητο νὰ ἐπανέλθει ἡ ἡρεμία μέσω εἰρηνικῶν διαπραγματεύσεων, γιατὶ σὰν ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ καταδικάζουμε τὴν βία καὶ τὸν πόλεμο. Ἄλλωστε ὁ πόλεμος μεταξὺ χριστιανῶν εἶναι ἀδελφοκτόνος πόλεμος. 

Κατηχητήριος Λόγος Οικουμενικού Πατριάρχου επί τη ενάρξει της Μ. Τεσσαρακοστής 2022

Ἀριθμ. Πρωτ. 94

ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΗΧΗΤΗΡΙΟΣ

ΕΠΙ Τ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,

ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,

ΠΑΡ᾿ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ

* * *

Τιμιώτατοι ἀδελφοί καί προσφιλέστατα τέκνα ἐν Κυρίῳ,

Δοξάζομεν τόν ἐν Τριάδι Θεόν, τόν ἀγαγόντα ἡμᾶς ἐν Ἐκκλησίᾳ καί πάλιν εἰς τήν πάνσεπτον καί εὐλογημένην περίοδον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, εἰς τό στάδιον τῆς σωματικῆς καί πνευματικῆς γυμνασίας καί τῶν ἀσκητικῶν ἀγώνων, διά νά προετοιμασθῶμεν χριστοπρεπῶς καί νά πορευθῶμεν ἐν ταπεινώσει πρός τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Ἑβδομάδα καί τήν ζωηφόρον Ἀνάστασιν τοῦ Κυρίου.

Orthodox Ecumenism expert Cyril Hovorun talks Ukraine, Russia and Schism

 By Jovan Tripkovic

The Unification Council of the Orthodox Church in Ukraine meets in 2018. Creative Commons photo

Since Russia launched a military invasion into Ukraine on Feb. 24, headlines around the world have focused on the atrocities of the war and its negative effects on international relations. However, decades-long theological conflict behind the war has been underreported.

In the last couple years, Ukraine has been in the center of the Orthodox schism between the Ecumenical Patriarchate and the Moscow Patriarchate over “autocephaly,” or independence, of the Orthodox Church of Ukraine. Many Orthodox theologians argue that the war in Ukraine will determine the future of the OCU. Archimandrite Cyril Hovorun is one of them.